Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 17:37

 

UE contestă timid sfera de influenţă a Rusiei

adăugat 08 mai 2009, 13:38, la Ştiri de Top

Şase foste republici sovietice au primit promisiuni privind consolidarea relaţiilor cu blocul comunitar.

Uniunea Europeană (UE) şi şase foste republici sovietice au lansat ieri, la Praga, aşa numitul "Parteneriat Estic", catalogat de Moscova drept o încercare a UE de a-şi extinde sfera de influenţă.

Parteneriatul, o idee suedezo- poloneză, presupune că Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan, foşti sau actuali aliaţi ai Rusiei, primesc de la UE sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru reformele politice şi economice. În schimbul reformelor, UE oferă posibilitatea creării unor zone de liber-schimb şi o perspectivă foarte îndepărtată privind liberalizarea regimului vizelor.



UE se declară interesată de cooperarea energetică, în condiţiile în care fostele republici sovietice se află într-o zonă traversată de conductele care aduc gazul rusesc în Europa. În încercarea de a linişti Rusia, premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a precizat ieri că Parteneriatul "nu este o luptă pentru influenţă".

Angajamente diluate

Deşi lansarea Parteneriatului e un succes
pentru fostele state comuniste care doresc extinderea libertăţilor mai aproape de Rusia, declaraţia summitului este mai puţin îndrăzneaţă decât ar fi dorit acestea, scrie "EUObserver".

O versiune anterioară a acestei declaraţii cataloga cele şase state partenere drept "ţări europene" şi menţiona printre obiective "liberalizarea regimului vizelor".

Ultima versiune, rodul unui compromis, redenumeşte cele şase ţări drept "parteneri est-europeni" şi precizează că problema vizelor este un "o biectiv pe termen lung".

Modificările, scrie, "EUObserver" au fost impuse de Germania şi Olanda, care au apreciat că "ţări europene" este un termen favorabil extinderii UE şi au dorit să-şi exprime clar reticenţa privind o ridicare rapidă a obligativităţii vizelor.

Absenţe de marcă de la summit

Summitul de la Praga nu a beneficiat de prezenţa unor lideri importanţi ai UE, printre care preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic Gor don Brown sau premierii italian şi spa niol, spre nemulţumirea unor di plomaţi europeni, care au apreciat că evenimentul îşi va pierde din importanţă.

Delegaţia României a fost condusă de premierul Emil Boc, care şi-a exprimat ieri convingerea că Parteneriatul va aduce "beneficii reale şi durabile" pentru cetăţenii statelor participante.

Autor: Adrian Cochino
Sursa: www.evz.ro
Armata a 14-a n-a plecat si nu pleacă - suflarea ei rece ca gheaţa se simte puternic mereu prezenta la spatele conducerii de la Chişinău. De prezenţa ei unii uită ăi apoi se miră: s-a făcut atât de mult in ultimii 2 ani pentru apropierea R.Moldova de UE si România si, uite,in loc de o apropiere - avem o îndepărtare şi mai mare, o întoarcere cu faţa spre răsărit. Unde dai - si unde crapă!
Vizita lui V.Voronin la Festivalul Vinului la Bucureşti si cadoul sau de câteva mii de sticle de vin pentru Cotroceni a fost, probabil, punctul culminant al apropierii dintre România si R.Moldova. Se putea de păstrat acele bune relaţii pana azi ?- cred ca da. Se putea si de mers mai departe, daca… daca… Daca se păstra caracterul cu adevărat sincer si cordial intre cei doi preşedinţi. Campania anti-identitara, subversiv anti-moldoveneasca ce a urmat prin intermediul presei de opoziţie ( lucrarea lui D.Dungaciu) a distrus pentru mulţi-mulţi ani imaginea de ţară-prietenă ce o avea România.
Dar zarurile deja au fost aruncate. S-au făcut presiuni mediatice si diplomatice tot mai mari si mai deschise, dar efectul lor este invers - R.Moldova se îndepărtează tot mai mult de Romania şi căuta apărare si sprijin ori dinspre UE, ori dinspre Rusia, CSI si chiar Transnistria. Acum, când intensitatea a atins punctul culminant - vedem ca in plan internaţional, de fapt, faţă in faţă stau nu România si R. Moldova, dar NATO si Rusia. Dar SUA are acum cu totul alte priorităţi pe agenda şi nu-i trebuie un nou focar de instabilitate in regiune. Deci, iarăşi s-a dat cu oiştea in gard.
Cu tot sprijinul UE - opoziţia n-are sorţi de izbândă nici după eventualele alegeri anticipate. Cu excepţia PL al primarului D.Cirtoacă, opoziţia reprezintă nu forte unioniste sau patriotice, ci un alt centru de putere - cel din partea ex-preşedintelui Lucinschi, care a avut o guvernare mult mai ineficienta si mai dependentă de Moscova decât PCRM-ul. Avem o încercare veritabila de răsturnare de putere, dar in spatele ei stau forţe cu interese de tip oligarhic, mascate sub o aureola prodemocratică si prooccidentală.
Cu excepţia tineretului studios si al intelectualităţii - majoritatea populaţiei a fost si rămâne nostalgică fată de URSS si faţă de o mană forte care să conducă ţara. Dacă va fi pus sa aleagă intre partidele pro-Voronin si pro-Lucinschi, electoratul neîndoielnic va alege ultima variantă - PCRM, care n-a lăsat bugetarii si pensionarii cu restanţe de un an de zile întârziere la salarii şi pensii ca pe timpul de tristă amintire al lui P.Lucinschi in calitate de preşedinte, S. Urechean - primar de Chişinău si M.Chimpu - deputat in parlament .

A comentat iona 09 mai 2009, 01:07


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0936 secunde