Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 01:50

 

Unirea cu Tara pe fata

adăugat 16 mai 2009, 10:38, la Politică

Romanii s-au ascuns destul dupa degete in privinta unirii cu R. Moldova. Falsepudori si mitul "inviolabilitatii frontierelor" au inhibat Romania, ceea ce a dus la o politica fara busola fata de statul de peste Prut. Manifestarea in mod democratic a vointei nationale din ambele state romanesti este legitima si nu poate fi contestata de nimeni in lume.

Mitul inviolabilitatii frontierelor nu a impiedicat URSS sa se sparga in 15 state, Iugoslavia in sapte, iar Cehoslovacia in doua. Mitul nu a functionat nici cand a fost stearsa de pe harta fosta RDG, stat membru ONU. Serbia a fost bombardata pentru a accepta amputarea teritoriului sau national prin secesiunea Kosovo.

Coreea de Sud are un minister al reunificarii cu Nordul, desi RPD Coreeana este membru ONU. Comunitatea internationala a intors capul cand Maroc a anexat Sahara Occidentala. In anii 1990-1999, Yemenul de Nord a fuzionat cu cel de Sud, iar independenta Eritreei de Etiopia si a Timorului de Indonezia au fost recunoscute international. In curtea sa, UE s-a resemnat cu existenta Transnistriei si Republicii Turce a Ciprului de Nord ca state de facto independente sau cu anexarea de catre Armenia a provinciei azere Nagornii-Karabagh. Nu misca un deget nici in privinta statelor marioneta Abhazia si Osetia, pentru a nu supara Mama Rusia.

RF Germania a considerat timp de peste 20 de ani ca fosta RDG, Germania comunista, este un stat ilegal si conform doctrinei Hallstein intrerupea relatiile cu orice stat care ar fi recunoscut-o.

Cand Helmuth Kohl a decis unificarea Germaniei nu a mai tinut cont de parerea cine stie carui birocrat de pe la Bruxelles. Ba chiar i-a sfidat pe conducatorii statelor invingatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Francois Mitterand sau Margaret Thatcher, care se opuneau Germaniei Mari. Situatia Germaniei era complicata si de faptul ca pana in 1990 nu incheiase Tratatul de Pace cu invingatorii sai si a trebuit sa incheie urgent si un tratat cu Polonia, careia RFG nu-i recunostea frontiera vestica. Dupa ce a absorbit fosta RDG, Germania a recunoscut apoi unilateral independenta Sloveniei si Croatiei ignorand deciziile UE. Nu ar avea niciun drept moral sa ne tina noua lectii despre "inviolabilitatea frontierelor".

Constitutia R. Moldova prevede ca problemele privind suveranitatea nationala se decid prin referendum. Daca cetatenii din R. Moldova hotarasc la urne unificarea cu Romania, UE ar putea cu greu sa conteste vointa lor suverana. Unirea dintre Basarabia si Romania este inevitabila. Sentimentul unionist domina populatia. Pentru comunisti au votat doar pensionarii si minoritatile nationale.

Viitorul este al romanilor. In 1989 moldovenii/romanii reprezentau doar 67% din populatia R. Moldova. In 2004 crescusera la 79%. In prezent, ponderea copiilor romani este de 86% din totalul elevilor, conform Biroului National de Statistica de la Chisinau.

R. Moldova nu are viitor. Nu va fi primita niciodata in Uniunea Europeana. Economia moldoveana este falita, cu o datorie externa de 50% din PIB. Cea mai sigura solutie pentru iesirea Basarabiei din marasmul economico-social este unirea cu Romania, ceea ce ar insemna automat intrarea in selectul club euro-atlantic.

Momentul trebuie sa ne gaseasca pregatiti. Recunoasterea internationala a unirii si gestionarea problemelor social-economice ulterioare sunt teme la care am putea lucra de pe acum.

PIB-ul Moldovei reprezinta abia 3% din PIB-ul Romaniei. Cam jumatate dintr-un sector bucurestean. Nu numai ca Romania nu va saraci din cauza unirii, ba chiar ar putea avea noi perspective. Ar deveni una din cele mai mari piete din regiune, cu 26 de milioane de consumatori. Se mai adauga fondurile structurale sau de dezvoltare regionala de la UE, cuvenite noului teritoriu european.

Dupa unirea din 1918 a fost mai rau, Romania ruinata de razboi a schimbat in lei buni rublele tariste din Basarabia si coroanele austriece din Transilvania-Banat care nu mai valorau nimic. Peste doar cativa ani insa, Romania a avut parte de cel mai mare avant economic din istoria sa.

Autor: George SCARLAT
Sursa: www.ziua.ro
eu sunt si am fost pentru,suntem romani,inevitabilu este aproape,curind cred eu va fi unirea definitiva cu Romania.capu sus il vom tine intotdeauna.
A comentat cdm 16 mai 2009, 12:45
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
Unire! Unire! Unire! Unire! Unire!
A comentat Prinţesă 16 mai 2009, 13:56
UNIREA ACTUALEI R.MOLDOVA SA INFAPTUIT CEI DREPT LA NIVEL MAFIOT.CINE NU STIE CA VAMESII ROMANO-ROMANI,POLITIA DE FRONTIERA DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI ISI BAT JOC DE MURITORII DE RAND DUPA BUNUL LOR PLAC PE CAND MARII MAFIOTI FIE RUSOFONI DIN ACTUALA R.MOLDOVA SAU MAFIOTI ROMANI GET-BEGET TREC PRIN VAMA CA PRIN UNT ,DESIGUR DUPA CE-SI PLATESC CINSTIT DARILE CATRE FRATII VAMESI SAU POLITISTI.CINE STIE CATE FIRME ROMANESTI FAC AFACERI CU METALE ,ARME.MARFURI DE LARG CONSUM CU SEPARATISTII DIN TIRASPOL? CU AJUTORUL CUI FAC ROMANASII NOSTRI ACESTE AFACERI?CATE FIRME KAGHEBISTE FUNCTIONEAZA IN ROMANIA?CU AJUTORUL CUI FUNCTIONEAZA ELE?CATI COPII MOR IN ROMANIA EUROPEANA DE DIVERSE BOLI STUPIDE ? CATI COPII MOR IN ACTUALA R.MOLDOVA DIN ACELESI MOTIVE? .CLASA POLITICA MAI ARE MULT PANA VA SCAPA DE LICHELELE CARE AU TRANSFORMAT PARTIDELE POLITICE IN MASINI DE FACUT BANI.CAT DE DOBITOC TREBUE SA FII CA SA-TI INCHIPUI CA VEI FI VESNIC,SA NU GANDESTI CE LASI VIITORULUI.
A comentat tgh 16 mai 2009, 21:09
Romania -nu ai altceva de facut,decat sa aspiri la alte pamanturi ,care nu-ti apartin????
R.Moldova nu tia apartinut niciodata si nu-ti va apartine in vecii-ecilor.Om fi noi "frati",dar dupa cum se stie, fratii dupa ce cresc, caile lor se dspart si acum fiecare e cu casa lui.Daca vreti sa mai stam bine unul cu altrul incetati propaganda aceasta a "unirii" si nu va mai socotiti mai destepti si mai presusdecat Moldova ca nu e asa.Cu mult RESPECT,din partea unui Basarabean.
A comentat Basarabean 17 mai 2009, 14:31
pentru Basarabean: chiar pseudonimul nu ai deloc onoarea in a-l purta. Basarabia e denumirea consfintita in istorie pentru copilul parasit al Europei, nepoata a ei, fiica a Romaniei. Dumneata gandesti mai mult ca un Moldav, Transnistrian sau Comsomolist. Lasa-neeeee, lasa-neeee ! Vivat jus, lex et pax !
A comentat Karl 17 mai 2009, 17:29
SALUT,
BINESOR A DESCRIS LUCRURILE Gheorge SCARLAT DAR TREBUEA SA ARATE SI TRADAREA LUI ILIESCU CIND A RECUOSCUT ASA ZISA R. MOLDOVA CA STAT INDEPENDENT. O PROSTIE. ACUMA ALTII PATRIOTI TREBUE SA REPARE GRESALA, E FOARTE GREU, E DESTUL DE GREU SA REUNIFICI PAMINTUL DACILOR LA ZIUA DE ASTAZI. DAR SA NU VA FIE FICA CA NU VE-TI PRINDE UNIREA IN CEL MULT 10 ANI VOM FI LIBERI CA CU 2000 DE ANI. CEA MAI VECHE NATIE DIN EUROPA NU VA CEDA.
IGNORATI SA FIE CEI CE SE OPUN REINTREGIRII.
A comentat ION CONDREA 17 mai 2009, 18:18
Cea mai veche natie din Europa-pe cine ai in vedere?(numai sa nu-mi spui ca e nat.rom.,formata acum 150 ani)Nici de reantregire nu e corect de vorbit,caci unica reintregire R.M.poate sa o faca doar cu Moldova si nici de cum cu RO.
A comentat Basarabeanul moldav si transnistrean 17 mai 2009, 18:51
pentru "Basarabeanul moldav si transnistrean": nu stii istorie, mai esti si un sarlatan si demagog, un renegat ! Ar fi bine sa fugi in Rusia sau in vreuna din tarile -stan de nu ai vrea sa punem pana pe tine ! Nenorocitule ! Jos comunismul, minciuna, falsul nationalism, mafia ! Traiasca adevarul si monarhia !
A comentat Antonio 17 mai 2009, 20:43
Si eu sant basarabean,dar cel de mai jos e un ratacit,un ratat deznationalizat,sant multi ca tine in Basarabia,a avut grija lubeanca sa ne schimonoseaca istoria si adevarul.
Sa-u unit germanii,si alte popoare au revenit in hotarile lor istorice.
Acum e timpul nostru sa refacem Dacia.
Unire,traiasca Romania Mare.
A comentat Aurelio 17 mai 2009, 21:26
Daca stii istoria, atunci cred ca stii si ca Moldova are mai mult de 660 de ani de axistenta,pe cand Romania 150.Numele de Romania vine folosit oficial pentru prima data la denominarea pamanturilor actualului stat Romania numai din sec XIX .Inainte de aceasta se stia numai de Valahia si de Moldova.Pot sa-ti mai dau si un sfat(te vad un pic nervos nustiu de ce ...)studiaza,studiaza si iar studiaza,nu citi din istorie numai teoriile "traditionale" romanesti,ca vei inebuni degraba. Aaaa..de ce spui ca Basarabia e pamant Romanesc(FALS),Basarabia- pamant a Mldovei intregi.
A comentat Basarabeanul moldav si transnistrean 17 mai 2009, 21:39 | mergi sus ▲
Ce tot dati exemplul Germaniei.Daca e sa ne unim dupa modelul Germn atunci noi(R.M.) ar trebui sa ne unim cu Moldova din dreapta Prutului ,nu cu Romania.
A comentat Basarabeanul moldav transnistrean 17 mai 2009, 21:46 | mergi sus ▲
nu are sens sa-i cititi pe cei care striga ca mold nu a fost niciodata a rom,moldovenii nu sunt romani, moldova e mai batrana decat romania.... sunt putini de asti in mold, mai mult rusii zic asta, dar totusi se gassc lingai pusi de partid sa scrie pe forumuri si sa faca propaganda
Suntem o natie si tre sa fim impreuna la bine si la rau!
A comentat moldo 18 mai 2009, 17:55 | mergi sus ▲
Pentru toti Basarabenii
1857,7oct. Mihail Kogalnicianu prezinta in dunarea ad-hoc a Moldovei proectul de rezolutie care cuprindea ,,dorintele fundamentale,,ale romanilor moldoveni,aratand ca dorinta cea< mai mare,dorinta cea mai generala,acea hotarata de toate generatiile trecute,acea care este sufletul generatiei actuale,acea care implinita,va face fericirea generatiilor viitoare,este,Unirea Principatelor intr-un singur stat,o unire care este fireasca ,legiuita si neaparata,pentru cxa in Moldova si in Valahia santem acelas popor,omogen,identic ca nici unul altul,,pentru ca avem acelasi inceput,acelasi nume,aceasi limba,,aceasi religie,aceasi istorie,aceasi civilizatie,aceleasi legi si obiceiuri,aceleasi temeiuri si aceleasi sperante,,aceleasi trebuinte de indestulat,,aceleasi hotare de pazit,aceleasi dureri in trecut,acelasi viitor de asigurat,aceasi misie de implinit.Rezolutia votata cu 81 de voturi contra 2,cere autonomia si neutralitatea celor doua principate,,unirea lor intr-un singur stat cu nume Romania.
A comentat Aurelio 19 mai 2009, 09:19 | mergi sus ▲
Toti transnistreni si rusoveni care comenteaza pe acest site, nu aveti destule forumuri in lb mongola unde puteti sa injurati in voie romania? Cat despre cei care se declara moldoveni, nu ai cum sa te declari moldovean din moment ce tu esti rus sau ucrainiean, e ca si cum un indian se declara ce el e de origine suedeza. Numai realizati atata propaganda ieftina, din moment ce tocmai moldoveni din iasi, bacau sau galati va injura cel mai tare dintre toti romanii.
A comentat gigel 19 mai 2009, 09:22 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1143 secunde