Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 02:00

 

Veterani romani din Basarabia, in tara-mama dupa 65 de ani

adăugat 08 iunie 2010, 12:30, la Istorie / Ştiinţă

Veterani romani, Basarabia, tara-mama,  pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina

Veteranul Gheorghe Mihail Codita : „De acum, daca am vazut Patria Mama, pot sa si mor. Macar la sfarsitul vietii pot spune ca am vazut Raiul pe pamant."


Un grup de veterani romani din Basarabia a beneficiat in perioada 1-5 iunie de un pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina, transmite Romanian Global News, care citeaza Ziarul Lumina. Vineri, 4 iunie, in cadrul unei intalniri de la Casa Armatei din Iasi, la care au participat ministrii Apararii Nationale din cele doua state romanesti, veteranii au primit decoratii si albume omagiale. Tot cu acest prilej, Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a fost acordata Emblema de Onoare a Armatei Romaniei.


Primaria Municipiului Chisinau, in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale din Republica Moldova si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a organizat, incepand de marti, 1 iunie, un pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina pentru un grup de 13 veterani care au luptat pentru tara noastra in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Imediat dupa ce autocarul cu basarabeni a trecut granita au fost asteptati de Grupul vocal 'Seniorii' al Casei de Cultura 'Mihai Ursachi' din Iasi care a inceput sa cante 'Basarabie frumoasa'.


'Multi dintre batrani au calcat pentru prima data dupa 65 de ani pe pamant romanesc. Astfel, emotiile nu s-au putut stapani, iar veteranii au inceput sa planga. Cea mai mare surpriza pe care am avut-o a fost cand am fost asteptati de Grupul vocal 'Seniorii' care a cantat melodii patriotice si a dansat Hora Unirii. Ne-au asteptat de asemenea cu paine si sare asezate pe un prosop traditional', ne-a spus Elena Tanase, specialist principal al Directiei relatii externe, cooperare regionala si integrare europeana a Primariei Municipiului Chisinau.


Dupa acest moment a urmat pelerinajul propriu-zis la cele mai reprezentative manastiri din judetele Iasi, Botosani, Suceava si Neamt. Dupa cum a marturisit Elena Tanase, pelerinajul a fost o sansa unica pentru ca de obiectivele pe care le-au vizitat s-a auzit doar la scoala. 'Acum am avut posibilitatea sa le vedem in realitate si a fost foarte frumos. Cei 13 veterani de razboi au varste cuprinse intre 80 si 94 de ani au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial de partea Romaniei. Unii veterani au spus ca isi doresc sa revada Romania. Organizarea pelerinajului a durat un an de zile. Pentru ca pregatirile au inceput de anul trecut o parte dintre ei au crezut ca nu vom mai pleca. Insa pentru noi a fost o datorie morala. Pensiile pe care le au veteranii din Republica Moldova sunt foarte mici, comparativ cu cele din Romania. De aceea sunt nevoiti sa munceasca pentru a se putea intretine', a afirmat Elena Tanase.


Veteranii care s-au putut bucura de pelerinajul de la manastirile si principalele obiective din Moldova si Bucovina au ramas impresionati de frumusetea sfintelor lacasuri, a locurilor, dar si de ospitalitatea cu care au fost asteptati. Trei dintre romanii de peste Prut care au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial au relatat pe scurt povestea vietii lor. 'Eu m-am bucurat de acest pelerinaj foarte mult pentru ca am zis ca voi merge sa vad o alta lume. Sunt foarte multumit ca am vazut si m-am bucurat pentru aceasta. Am ramas impresionat de frumusetea muntilor si a peisajelor din Suceava. Multumim lui Dumnezeu si organizatorilor pentru acest pelerinaj. De cand s-a terminat razboiul sunt 65 de ani, timp in care nu am mai venit in Romania. Am trecut Prutul cand s-a organizat Podul de Flori de la Galati si de la Cahul. De acum, daca am vazut Patria Mama, pot sa si mor. Macar la sfarsitul vietii pot spune ca am vazut raiul pe pamant. Daca nu credeam in Dumnezeu, nu ajungeam pana in ziua de astazi. Pe front am luptat atat pentru romani, cat si pentru rusi. Am avut posibilitatea sa raman in Romania, dar pentru ca am fost 13 in casa parinteasca inima m-a tras sa vin spre parinti. Imi doresc sa fie pace si lumea sa aiba intelepciune. Vreau sa fie inlaturati comunistii de la puterea statului nostru. Noi suntem considerati de ei fascisti pentru ca am luptat in Armata Romana. Am luptat in Regimentul Infanterie Marina, Compania de specialitati, fiind repartizat la Constanta. Avem si rude aici, in Romania, dar mai mult ei vin la noi pentru ca e mai usor sa treaca granita', a explicat Gheorghe Mihail Codita.


Pentru veteranul Nicolae Tudor Beldiman, in prezent conferentiar doctor la Universitatea Politehnica din Chisinau, cel mai frumos si mai interesant loc pe care l-a vizitat a fost Manastirea Putna, unde a vazut mormantul lui Stefan cel Mare si in dreptul caruia s-a inchinat. In prezent, Nicolae Tudor Beldiman, desi are 88 de ani, preda inca la facultate de 'nevoie' pentru a mai castiga inca 1.000 de lei moldovenesti, pe langa pensie. 'Toate locurile au fost frumoase si interesante mai ales ca in regiunea din nordul Moldovei nu am fost niciodata. Am terminat Scoala Normala 'Vasile Lupu' din Iasi in 1943, an in care am fost incorporat la Scoala de Ofiteri de Rezerva Ineu, la granita cu Ungaria. Pana la armistitiu ne-au pregatit, iar apoi ne-au asezat pe front pentru ca ungurii voiau sa ocupe Romania. Noi am stat pe front pana au venit rusii, ne-am organizat si dupa aceea am plecat in Basarabia, iar in 1949 am fost deportat in Siberia. Aici am lucrat la minele de aur si in invatamant ca invatator. Nu stiam limba rusa si de aceea era foarte greu. Aveam diploma de absolvire a Scolii Normale din Iasi, dar nu aveam studii secundare. Si atunci le-am spus: 'Eu sunt de acord sa lucrez, dar sa ma primiti ca elev in clasa a X-a pentru ca la finalul studiilor sa pot primi atestat de studii'. Asa a si fost. Dupa ce am terminat am dat examen de admitere la un institut minier, primind 29 de puncte din 30 posibile. Prorectorul a spus ca nu ma primeste pentru ca am fost deportat. Eu am intrebat de ce m-a primit sa dau examen. Dupa ce s-a schimbat prorectorul institutiei am fost primit. Am studiat cinci ani, primind la final diploma de inginer electromecanic. Dupa ce am terminat institutul au vrut sa ma opreasca la catedra. Insa dupa cei 10 ani petrecuti acolo m-am intors in Barasabia care trecea printr-o perioada de industrializare. In acest domeniu m-am angajat si eu atunci, dupa care am trecut la Politehnica. In prezent lucrez in calitatea de conferentiar doctor la Politehnica Chisinau', a zis Nicolae Tudor Beldiman.


Pelerinajul a fost interesant si pentru cel mai tanar dintre veterani, Simion Varlan, pentru ca din 1945 pana acum nu a fost in Romania, cu toate ca a vrut sa vina cat timp fiul sau a lucrat in Bucuresti. 'Manastirile din Moldova si Bucovina sunt extraordinare. Ma intorc in Basarabia cu cele mai frumoase sentimente de dragoste fata de poporul roman. M-am nascut roman si vreau sa ma duc pe cealalta lume tot roman. Mi-a fost rapita cetatenia fara sa ma intrebe. Si acum ar trebui sa mi se dea inapoi cetatenia pentru ca tatal meu a fost roman, iar copiii mei sunt, de asemenea, romani', a spus Simion Varlan, care a continuat sa povesteasca cum a fost incorporat in armata, copil fiind, in Regimentul Infanterie Floresti. 'Eu sunt fiu de invatator care a fost ofiter in Armata Romana. Intre 1940-1941 a fost arestat si ulterior a murit. Am ramas orfani trei copii cu mama. Mama, neavand cu ce sa ma creasca, a fost nevoita sa ma dea sa fiu copil de trupa. Am devenit copil de trupa in Regimentul Infanterie Floresti. In 1944 Basarabia a fost ocupata de catre rusi, iar regimentul din care am facut parte a fost nevoit sa se evacueze sub presiunea Armatei Rosii. O companie de-a noastra a fost trimisa in regiunea Soroca pentru a opri inaintarea, iar noi, intr-o singura noapte, tot ce a fost in regiment am incarcat in tren si n-am ajuns bine pana la Balti pentru ca Florestiul era ocupat. Noi am fost cantonati in regiunea orasului Craiova, pe malul Dunarii. Comandantul a hotarat ca toti copiii de trupa sa primeasca instructajul necesar. Insa, seful meu, sergentul Toma, a fost incadrat intr-o campanie care trebuia sa se duca pe front. Astfel am plecat si eu cu el pana in regiunea orasului Oravita. Aici, intr-o seara, am fost trimis in sat pentru a vedea care este situatia. M-am intalnit cu niste nemti care mi-au zis: 'Kinder, kinder!'. Le-am dat vreascurile pe care le caram in spate si ei mi-au dat o muzicuta pe care o pastrez si astazi. Dupa o perioada, eu si cinci copii de trupa am fost trimisi in orasul Resita pentru a da examen la Liceul Tehnic Experimental. Apoi a venit ordin de la Comandamentul rus ca toti basarabenii care sunt in Romania sa vina in Basarabia. Cand am ajuns la Comandament nici nu eram inregistrat. Am fost prins ca in capcana. Mi s-a spus ca in 24 de ore sa parasesc scoala si sa vin in Basarabia. Am ajuns la Chisinau si mi-a dat drumul pentru ca mama era bolnava. Am facut cinci ani la Marina in Armata Rosie, dar am terminat si liceul pedagogic. Din 1956 pana in 1996 am lucrat ca invatator', a conchis Simion Varlan, 80 de ani.


La Casa Armatei din Iasi a avut loc vineri, 4 iunie, o intalnire a ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, cu veteranii de razboi din Republica Moldova, la care au mai participat Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Vitalie Marinuta, ministrul Apararii Republicii Moldova, amiral dr. Gheorghe Marin, seful Statului Major General, gl. mr. dr. Gheorghe Savu, seful Directiei Generale de Informatii a Armatei, Dragomir Sava Tomaseschi, prefectul judetului Iasi, Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi, gl. bg. Ion Ungureanu, comandantul Brigazii 15 Mecanizata 'Podu Inalt', gl (r) Gheorghe Rotaru, consilier al ministrului Apararii Nationale, si membri ai Parlamentului Romaniei.


'Intalnirea cu veteranii de la Casa Armatei din Iasi a avut loc la solicitarea lui Dorin Chirtoaca, primarul municipiului Chisinau, catre Ministerul Apararii din Romania, din momentul in care se stia de o astfel de intentie, aceea ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sau ministrul Apararii sa aiba o astfel de intrevedere', a explicat Elena Tanase.


Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a conferit Emblema de Onoare a Armatei Romaniei ministrului Apararii Republicii Moldova, Vitalie Marinuta, si Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, 'in semn de recunostinta si pretuire pentru bogata activitate desfasurata pentru promovarea bunelor relatii dintre Armata Republicii Moldova si Armata Romaniei'. Ministrul Apararii Nationale a inmanat medaliile Virtutea Militara clasa I cu insemne pentru militari, conferite de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si albumul omagial Romania veteranilor de razboi Nicolae Beldiman, Ioan Bostan, Igor Burca, Filip Cramarciuc, Petru Ciobanu, Gheorghe Codita si Ivan Luchita. De asemenea, ministrul Gabriel Oprea a oferit albumele omagiale Romania veteranilor Simion Varlan, Nicolae Lupan, Pavel Lozovan, Ion Bulat, Gheorghe Curmei si Eugen Semeniuc. Medaliile si albumele au fost acordate 'in semn de inalta apreciere pentru devotamentul de care au dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate in cadrul Armatei Romane, in cel de-al Doilea Razboi Mondial'. Manifestarea de la Casa Armatei din Iasi a fost precedata de o intalnire la sediul Brigazii 15 Mecanizata 'Podul Inalt' a ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, cu ministrul Apararii al Republicii Moldova, Vitalie Marinuta, aflat in vizita in Romania, la invitatia partii romane. In cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte privind relatiile militare bilaterale, precum si cooperarea in cadrul initiativelor regionale. Cei doi ministri au subliniat importanta dezvoltarii cooperarii militare in procesul de intarire a pilonilor de stabilitate din estul Europei, analizand stadiul elaborarii acordului de baza privind cooperarea in domeniul militar intre cele doua ministere. Totodata, ministrul Oprea i-a transmis ministrului Marinuta ca Ministerul Apararii de la Bucuresti a intocmit proiectul Hotararii de Guvern privind donarea de catre statul roman a unor bunuri de uz didactic Institutului Militar al Fortelor Armate din Basarabia. Ministrul Apararii Nationale s-a intalnit, de asemenea, cu militari din Garnizoana Iasi, interesandu-se despre conditiile de instruire si de trai ale personalului din unitatile garnizoanei si i-a asigurat de eforturile conducerii ministerului pentru solutionarea problemelor sociale cu care se confrunta militarii in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic.


Distinctia Virtutea Militara clasa I a fost conferita, in luna mai a acestui an, prin decret prezidential, unui numar de 41 de veterani de razboi din Republica Moldova. 'Avem datoria morala de a fi recunoscatori, in egala masura, veteranilor de razboi din Republica Moldova care au luptat in Armata Romana, asa cum suntem fata de veteranii de razboi din Romania. O dovada in acest sens este si evenimentul organizat astazi pentru omagierea faptelor de arme ale camarazilor nostri de peste Prut, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial', a declarat ministrul Gabriel Oprea. Domnia sa i-a asigurat pe veteranii de dincolo de Prut ca Ministerul Apararii Nationale este deschis dialogului si cooperarii, un bun exemplu fiind faptul ca o delegatie a Federatiei de Asociatii de Rezervisti si Veterani ai Fortelor Armate din Republica Moldova a fost invitata sa efectueze o vizita in Romania, in perioada 9-11 iunie, la asociatiile nationale ale veteranilor de razboi si ale cadrelor militare in rezerva si retragere. 'Acest eveniment a fost important pentru noi. Nu am mai intalnit un asemenea fel de organizare cum a fost pentru noi, veteranii. Am ramas impresionat de intalnirea pe care ne-au facut-o la granita, dar si de festivitatea de la finalul pelerinajului. Este o mare cinste pentru noi ca au participat la festivitatea de la Casa Armatei din Iasi atat conducerea Armatei Romane, cat si cea a Basarabiei', a spus Simion Varlan.




Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
Chiar asa si a spus - Romania este raiul pe pamint????!!!! Bai ,voi aveti masura la laude si minciuni ?? De mult ma intreb - ce va da voua ,sanatate ,bani ,mincare ,ori altele ca va laudati asa mult .
A comentat j.philips 09 iunie 2010, 21:32
romania reprezinta raiul pe pamant pentru toti acei deportati care au vorbit limba pe pamant strain, ai avut si si-au tinut obiceiurile pe pamant strain si toata viata au stat cu gandul la patria muma , romania , pentru ca au fost si sunt romani smulsi de pa taritoriile stramosesti si prin asta includ si basarabia. cei cu creierele spalate de sovietici sa se duca sa citeasca adevarata istorie , nu miciunile rusilor
A comentat romanu 10 iunie 2010, 21:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1550 secunde