Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 mai 2024, ora locală: 21:04

 

(VIDEO) Leontina Văduva şi Orchestra Simfonică Europeană, pentru prima oară în Basarabia

adăugat 12 noiembrie 2010, 09:32, la Cultură

Leontina Văduva, Orchestra Simfonică Europeană, prima oară în Basarabia, ICR

Două concerte organizate în ultima decadă a lunii noiembrie vor întregi seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău pentru a marca Ziua Naţională a României.

Vineri, 26 noiembrie 2010, de la ora 18.00, soprana Leontina Văduva va concerta pentru prima dată la Chișinău, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici“, acompaniată de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. În program: G. Enescu – Rapsodia română op.11 nr. 2, Saint-Saëns – Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră (solist Anton Niculescu) și G. Enescu – Șapte lieduri pe versuri de Clement Marot, P. Mascagni – Intermezzo din opera Cavaleria rusticană, R. Leoncavallo – Aria Neddei din opera Paiațe, C. Silvestri – Jocuri româneşti din Transilvania, P. Ceaikovski – Aria Tatianei din opera Evgheni Oneghin (soprana Leontina Văduva). Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău.

Marţi, 30 noiembrie, de la ora 18.00, Orchestra Simfonică Europeană, fondată de maestrul Cristian Florea, având în componenţă Orchestra de coarde din Chişinău şi un grup de suflători ai Filarmonicii din Timişoara, va concerta în premieră în Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul este sprijinit de Primaria Generală a Municipiului Chişinău şi de Ambasada României la Chişinău. Va fi interpretată Simfonia nr. 1 de George Enescu, lucrare în primă audiţie în Republica Moldova. Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Florea și o va avea ca solistă pe violonista Maria Florea.


Partener media general: Jurnal TV
Parteneri media: Radio Vocea Basarabiei, Romanian Global News și basarabeni.ro

Leontina Văduva a absolvit Conservatorul din Bucureşti şi a debutat în 1986 pe scena Operei din Toulouse (Franța). Ulterior debutului din Manon de Jules Massenet, soprana a apărut frecvent pe scena Operei Regale din Covent Garden în spectacolele Rigoletto, Carmen (în 1991 şi 1994) şi Romeo şi Julieta (1994). Printre numeroasele distincții decernate sopranei se numără Premiul întâi pentru voce la Toulouse, Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună interpretare într-o operă și premiul Royal Philharmonic Society Music. Leontina Văduva este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, distincție acordată de statul francez. În România a primit distincția de Mare Ofițer al Ordinului Muzicii și Culturii. În 1990, îmbrăcată în costum tradițional, a cântat muzică populară într-un concert la Viena, la care au mai participat Plácido Domingo și José Carreras. În anul 2000, a apărut pe scena Operei Metropolitane din New York în şase spectacole cu La bohème (în rolul Mimi). A fost invitată să concerteze pe scenele celor mai prestigioase teatre şi festivaluri din lume, acompaniată de orchestrele din Buenos Aires, Barcelona, Köln, Viena, Paris etc. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Les contes d'Hoffmann (1996), La bohème (2006) şi albumul Opera Arias (1997), dirijor Plácido Domingo. O menţiune specială îl reprezintă DVD-ul Roméo et Juliette, dirijat de Sir Charles Mackerras şi regizat de Nicolas Joël (1994). Proiectele recente ale Leontinei Văduva au inclus cursuri de măiestrie la Teatrul Național din București, Opera Lirică din Baltimore, Conservatorul de Muzică din Istanbul, Conservatorul de Muzică din Toulouse și Conservatorul de Muzică din Paris.

Mihail Agafiţa este dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova și dirijor al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea Dirijat Orchestră, la clasa profesorului Dumitru Goia și al cursului de studii aprofundate din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea Stilistică Dirijorală – Dirijat Orchestră. Din august 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Între anii 1994-2010 a dirijat circa 350 concerte simfonice, opere şi spectacole de balet cu: Filarmonica Naţională a Republicii Moldova din Chişinău, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica Naţională a Republicii Belarus din Minsk, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ Bacău, Orquesta de Extremadura (Badajoz, Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony Orchestra (SUA), Great Falls Symphony Orchestra (SUA) etc. Activitatea concertistică a muzicianului a presupus turnee în Spania, Finlanda, SUA, Grecia, Portugalia, Italia, Belarus, Franţa, Monaco, Malta şi Tunisia și participări la festivaluri internaționale. În 2008 şi 2009 a ţinut cursuri de maiestrie la Ohio University şi Owensboro Symphony Orchestra (SUA).

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecționează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran. Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (Concursul Internaţional de la Trapani – Italia etc.). Începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu, printre care cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi al „Teatro Comunale” din Florenţa. Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, fiind prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, SUA, Kazakstan, Uzbekistan, Republica Moldova. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea de Sud, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia). Anton Niculescu cântă pe un violoncel „Pietro Guarnierius”, care datează din 1709.

Orchestra Simfonică
Pe parcursul deceniilor, Orchestra Simfonică a constituit nucleul, faima şi mândria Filarmonicii Naţionale. 80 de ani de muncă asiduă şi realizări incontestabile. A colaborat cu personalităţi artistice de valoare mondială, compozitori şi dirijori precum D. Şostakovici, D. Kabalevski, A. Haciaturian, A. Gauk, K. Kondraşin, O. Cekigean, O. Jansons, K. Esterreicher, Şt. Niculescu, A.Vieru, A. Iorgulescu, D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, C. Ţăranu, V. Munteanu. Între anii 1950 și 1970 alături de orchestră au evoluat interpreţi de valoare mondială: D. Oistrah, M. Rostropovici, L. Kogan, E. Gilels, S. Rihter, G. Kremer ş.a. Ulterior, în cadrul unor colaborări artistice valoroase, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale s-au produs Marc Zeltzer, Vladimir Viardo, Lev Vlasenco, Alexandr Palei, Mihai Ungureanu, Dana Borşan, Vadim Rudenco, Alexei Nabiulin (pian), Dora Schwarzberg, Gabriel Croitoru, Daniel Podlovschi, Maya Katharina Koch, Tatiana Bysheva-Vavilina, Patricia Kopatchinskaja, Ilian Gârneţ (vioară), Marin Smeşnoi, Răzvan Suma, Mark Drobinski (violoncel) etc. La pupitrul dirijoral al orchestrei, în ultima perioadă de timp au stat dirijori ca: P. Migard, P. D. Ponnelle (Franţa), P. Strub (Germania), O. Calleya (Spania), D. R. Pacitti (Italia), C. Escher (Elveţia), J. Numminem (Finlanda), D. Postema (Olanda), R. Luther, Ch. Ansbacher (SUA), L. Matos (Brazilia), M. Gorenstein (Rusia), V. Cojuhari, D. Sipitiner (Ucraina), O. Bălan, H. Andreescu, C. Mandeal, I. Dumănescu (România). Orchestra a participat cu succes la numeroase turnee şi festivaluri internaţionale din Germania, Italia, Portugalia, Spania, România, Grecia etc.

 


Autor: ICR
Sursa: www.icr.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.2060 secunde