Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 mai 2024, ora locală: 03:09

 

Vizita lui James Baker la Chişinău, 10-11 februarie 1992

adăugat 10 februarie 2011, 10:51, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

James Baker, Chişinău, februarie 1992, Snegur

James Baker percepea Rusia în continuare drept un centru al lumii post-sovietice.


La începutul anului 1992, Moldova avea nevoie de susţinerea Marilor Puteri occidentale pentru a fi admisă în ONU şi alte structuri pan-europene şi mondiale. Sprijinul Statelor Unite era, în acest context, unul crucial.

Diplomaţia moldovenească, condusă atunci de Nicolae Ţâu, a reuşit să aranjeze vizita primului oficial american de rang înalt la Chişinău. Astfel, în noapte de 10 februarie 1992, James Baker, secretarul de stat american, ajungea la Chişinău, parte a unui turneu prin ţările spaţiului post-sovietic. La aeroport a fost întâlnit de prim ministrul Valeriu Muravschi şi de ministrul Ţâu.

A doua zi, Baker a făcut o vizită prin oraş, oprindu-se la statuia lui Ştefan cel Mare în semn de omagiu pentru domnul moldovean. În prima jumătate a zilei de 11 februarie, Baker a avut o întrevedere cu preşedintele de atunci Mircea Snegur.

James Baker la Chișinău

În timpul conferinţei de presă care a urmat, liderul de la Chişinău a mărturisit că a „însuşit” până la venirea lui Baker cele 5 principii înaintate de către Statele Unite pentru toate statele din fosta URSS. Era vorba de respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor naţionale, angajamentul de a rezolva toate problemele prin mijloace paşnice, respectarea status-quo-ului teritorial, aderarea la documentele CSCE şi ONU, precum şi acceptarea economiei de piaţă.

La rândul său, James Baker a mulţumit părţii moldovene pentru ospitalitate, pentru că a reconfirmat principiile formulate în scrisoare trimisă anterior de preşedintele american George Bush şi pentru că le-a „însuşit atât de repede”. În final, secretarul de stat american îşi exprima doleanţa ca Moldova să devină membru al CSI.

Ce avea în vedere şeful diplomaţiei americane atunci când spunea că vrea ca Moldova să fie parte a CSI? Doar Snegur semnase acordul în acest sens la Alma-Ata în 21 decembrie 1991 ! Era vorba de faptul că Parlamentul nu ratificase semnătura preşedintelui moldovean de aderare la CSI, situaţie care se va păstra până în 1994.

Avem în acest caz un James Baker care este un produs al Războiului Rece, unul care nu se aştepta la colapsul URSS, iar când aceasta s-a prăbuşit, percepea Rusia în continuare drept un centru al lumii post-sovietice. Aceasta era şi poziţia administraţiei americane în ansamblu, aderarea la CSI fiind o condiţie obligatorie de recunoaştere a independenţei.

Aşa şi s-a întâmplat: Mircea Snegur a semnat aderarea la CSI la 21 decembrie 1991, iar SUA au recunoscut independenţa Moldovei câteva zile mai târziu, pe 25 decembrie. Or, avem aici rolul american în croirea CSI, o structură menită să perpetueze într-o nouă formulă întâietatea Moscovei în tot spaţiul post-sovietic, cu excepţia ţărilor baltice.

De vizita lui Baker în Chişinău sunt legate şi câteva aspecte din programul său rămas secret pentru public. Iniţial securitatea acestuia nu era foarte sigură de condiţiile care vor fi oferite de partea moldoveană. În ultimă instanţă, s-a aranjat cazarea acestuia la fostul hotel Seabeco, actualmente Jolly Allon. James Baker se pare că într-adevăr s-a simţit bine la Chişinău, aşa cum a mărturisit a două zi la conferinţa de presă, probabil şi pentru că îi plăcuse vizita la piscină cu o seară înainte.
Moldova Suverană ilustrează vizita lui James Baker

Pentru că unui lider al unei superputeri nu îi stă bine să vină cu mâna goală în ospeţie la o ţară mică, oropsită şi dezorientată precum era Moldova atunci, odată cu James Baker a aterizat la Chişinău şi un avion militar care a adus drept cadou 14 tone de medicamente. În următoarele zile venise un alt avion, de data aceasta având la bord hrană pentru copii.

Relaţiile moldo-americane vor fi însă resetate într-o nouă dimensiune abia aproape douăzeci de ani mai târziu, când americanii i-au în serios anularea restricţiilor de comerţ prevăzute prin acordul Jackson-Vanick impus URSS în 1974 şi prelungit în 1991 în mod automat pentru Moldova, ca stat succesor al imperiului sovietic. Tot aproape 20 de ani de la vizita lui Baker, primul şi ultimul secretar de stat american care a vizitat Moldova, americanii par mai decişi în a juca un rol mai activ în soluţionarea conflictului transnistrean. La aproape 2 decenii de la vizita lui Baker, prin intenţia de implicare sporită a americanilor care sperăm să fie onorată, ne apropiem pare-se de o etapă decisivă în reglementarea conflictului transnistrean.

Autor: Igor Caşu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2609 secunde