Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 03:03

 

Voronin spune că schimbarea în R. Moldova se poate realiza alegând tot comuniştii

adăugat 23 ianuarie 2009, 10:31, la Ştiri de Top

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin spune că singurul partid al schimbării în R. Moldova este Partidul Comuniştilor, o declaraţie ce preia tema favorită a opoziţiei, care se pregăteşte de alegeri parlamentare în condiţiile în care comuniştii sunt la putere de opt ani.

Într-un interviu acordat agenţiei de stat Moldpres, preşedintele Voronin, care este şi preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), spune că renovarea Republicii Moldova este un proiect pentru care PCRM "s-a pregătit foarte serios". El dă practic startul oficial al campaniei electorale, întreg interviul - care cuprinde răspunsuri ample la doar trei întrebări - fiind o pledoarie în favoarea partidului pe care îl conduce.

Data alegerilor parlamentare în Republica Moldova nu a fost încă stabilită, dar cel mai probabil scrutinul va avea loc la începutul lunii aprilie. După alegerea noului Parlament, deputaţii vor trebui să-l aleagă la rândul lor pe noul preşedinte al ţării. Vladimir Voronin, care îşi încheie cel de-al doilea mandat consecutiv, nu mai are dreptul de a candida, potrivit Constituţiei.

Sugerând faptul că unele formaţiuni de opoziţie din Republica Moldova ar putea acumula destul de multe voturi în alegerile parlamentare tocmai pentru că merg pe teza necesităţii unei schimbări după opt ani de guvernare comunistă, Vladimir Voronin spune că "în Moldova există un singur partid al schimbărilor - PCRM".

"Sunt schimbări şi schimbări... Amintiţi-vă de începutul anilor '90. Câtă euforie a fost. Cât entuziasm... Câtă credinţă în propriile forţe şi în posibilitatea de a orienta societatea pe o cale de dezvoltare mai umană!.. ", evocă nostalgic şeful statului înainte de a administra duşul rece al unei realităţi crude: "Dar în luni numărate am ajuns la un rezultat diametral opus. În prezent anii '90 constituie un simbol al nenorocirii, distrugerii generale, al şanselor neinspirat ratate şi al posibilităţilor irosite în zadar. Fără a mai vorbi deja de acele numeroase conflicte sângeroase, care până astăzi sfâşie unele zone ale Europei de Est şi ale spaţiului postsovietic. Ţara noastră este cea mai vie ilustrare în acest sens".

Voronin aduce în continuare argumentul experienţei căpătate la guvernare: "O schimbare este, în primul rând, o sarcină făuritoare şi nu distructivă. Pentru adevarate schimbări sistemice este necesară o pregătire minuţioasă. Trebuie să dispui de resurse, posibilităţi, scenarii, idei, oameni pregătiţi, la urma urmelor. Însă principalul, e necesar să ai stabilitate - economică, politică, socială, şi în niciun caz să nu o sacrifici în numele unor planuri de moment. Anume acest lucru a fost însuşit de partidul nostru din experienţa anilor '90", a explicat Vladimir Voronin în sprijinul tezei că partidul său este unul inovator.

Treptat, preşedintele trece la un atac voalat la adresa opoziţiei pe care o învinovăţeşte că pledează, din lipsă de originalitate, pentru schimbare de dragul schimbării. "Vorbesc despre aceste lucruri, continuă Voronin în interviu, pentru că cei care vociferează despre schimbări în general, nu sunt apţi, de regulă, pentru schimbări. Aceştia sunt mai curând cei mai adevăraţi conservatori, oameni ai trecutului, oameni fără viitor. Schimbările lor înseamnă mai în toate cazurile idei sustrase, fragmentare, străine. 'Hai să facem cum a fost până în anul '40!', 'Hai să facem aşa cum a fost pe vremea lui Papură Vodă!', 'Hai să facem ca la vecini!', 'Dar şi mai bine - haideţi, în genere, să anulăm statalitatea moldovenească, că doar de pe urma ei avem problemele cele mari!' - anume aşa gândeau şi gândesc 'promotorii schimbărilor' şi nu-şi ascund câtuşi de puţin gândurile. Aceştia (partidele de opoziţie - n.r.) au în vedere asemenea schimbări care ne vor arunca în trecut, în anii '90. Aşa s-a întâmplat că în Republica Moldova există un singur partid al schimbărilor - PCRM. Şi vă asigur că renovarea Moldovei este un proiect pe care noi îl abordăm foarte serios şi-l vor realiza cu toată responsabilitatea", mai declară în interviu preşedintele Voronin.

Preşedintele PCRM dă asigurări că partidul său este capabil să genereze noi schimbări sociale în bine chiar şi în condiţiile crizei economice globale. "Nu trebuie să încercăm să oprim crizele prin măsuri antisociale, conservative, pentru că vom declanşa confruntare, acte de violenţă şi alte procese de felul celora pe care le observăm în prezent într-un şir de ţări europene. Experienţa noastră - experienţa PCRM, care a venit în 2001 la putere în condiţii critice, de criză - denotă că noi suntem pe calea cea dreaptă. Acţiunile noastre de atunci au fost supuse unei critici dure, în schimb astăzi experienţa noastră se studiază în mod scrupulos. Toţi sunt intersaţi să cunoască în ce mod această ţară mică se opune unor provocări economice serioase. Se opune pentru că nicio secundă nu ezită în realizarea sarcinilor de dezvoltare socială. În ţările vecine domină inflaţia, au loc disponibilizări în masă, se închid bănci, iar la noi creşte salariul şi se reduc preţurile la pâine", susţine Voronin.

"Astăzi suntem siguri de capacităţile şi posibilităţile noastre de a deschide o nouă pagină în istoria Moldovei. Cu adevărat ne-am pregătit la modul serios de acest pas. In prezent dispunem de capacităţi competitive cu adevărat unice. Primul lucru pe care aş vrea să-l remarc este potenţialul nostru de cadre, bine pregătite profesional - oameni tineri, ambitioşi, cu perspectivă. Ei nu sunt doar nişte tehnocraţi fără neam şi ţară, ci oameni care după un an-doi de activitate s-au dovedit a fi uniţi de valori comune, în experienţa de soluţionare a celor mai grave probleme social-economice, cu care ne-am confruntat în aceşti ani. Tuturor provocărilor s-au opus nu un om-doi, cu un întreg colectiv bine organizat, tovarăşi de idei. Şi dacă în prezent există undeva o echipă eficientă anticriză, care activează concomitent pe plan economic, social, politic, ea există anume la noi, în Republica Moldova", conchide şeful statului într-o tiradă ale cărei accente propagandistice.

Autor: NewsIn
Sursa: www.unimedia.md
Mai publicati va rog si alte stiri, ca m-am saturat de prostimea lui Cioronin. Daca nu a facut nimic (sau aproape nimic) pana acum, nu va face nici de acum incolo.

JOS COMUNISTII!!!
VIATA LUNGA LUI DORIN CHIRTOACA!!!
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 14:57
voronin e un nimic. a adus in prag de disperarea o tara intreaga. stiu ca cei de pe forum sigur nu vor vota cu el. imi pare rau pentru romanii de peste prut care dau dovada de patriotism fata de unii frati din romania care iau patriotismul "for granted"am azuzit de la unele cunostiinte din chisinau ca daca te prezinti in romana esti luat la misto. cred ca locuitorii republicii sunt de mai multe feluri:rusi(conducere,afaceri),romani rusificati(vor si ei o gura din morojna ruseasca) si romani (patrioti)care lupta pentru drepturile lor,insa vorbesc rusa uneori pentru a beneficia de servicii garantate de statul moldovean. mai trist e ca un coleg de al meu de facultate,din republica, se gandea sa si reinstaleze un program pe pc si nu stia ce sa faca pentru ca in engleza ii facea probleme.i am spus sa puna in romana si a zis ca mai bine in rusa. asa isi manifesta el multimirea fata de tara care i a acordat accesul la educatie,el fiinde de 9 ani pe bancile romanesti. trist,insa adevarat. mai mult ca sigur ca patriotismul lui se maniesta asa: moldova, ia tebea liubliu! nu e valabil pentru toti,insa m am intristat rau cand l am auzit! votati chirtoaca!
A comentat gabi h 24 ianuarie 2009, 11:54
mie imi e interesant ce se va realiza.sa rmainim fara lumina,gaz,telecomunicati etc.shi se va realiza sa ajungem in epoka de piatra.
A comentat cradle 01 februarie 2009, 10:39
Rusia a eliberat romania de 3 ori, in 1877, in 1917 CIND LA MARASESTI AU LUPTAT RUSII SI NU ROMANII CARE S-AU ASCUNS PRIN PODURI SI PIVNITE, SI IN 1944 cind Rusia a eliberat romania de sub fascism si i-a restituit Ardealul de Nord pe care i l-a luat ungaria, germania si italia! Acum rromania a venit o colonie a arabilor, tyurtcilor, evreilor, chinezilor, ungurilor si americanilor! Americanii de la Bechtel au furat peste 1miliard de euro de la statul roman, care tace de frica si o sa mai fure de 100 ori pe atit izar romanu sta ca prkul in cotet multumit ca are un troc de laturi! Romania trebuie eliberata si a patra oara
A comentat Daca nu era buntatea rusiei romania nu exista 02 februarie 2009, 13:34


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0716 secunde