Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 21:17

 

Voronin va merge luna aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre vize şi relaţiile cu România

adăugat 20 iunie 2009, 13:13, la Eveniment

Pe de altă parte, noul vicepremier numit de Voronin, fostul unionist Iurie Roşca, declară că vrea revizuirea regimului de vize pentru cetăţenii români şi numirea cât mai rapidă a unui ambasador român la Chişinău.

Problema vizelor impuse de Republica Moldova cetăţenilor români după evenimentele din aprilie va fi soluţionată în cadrul unei şedinţe comune cu oficiali europeni şi de la Bucureşti, a declarat ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan, într-un interviu pentru cotidianul moldovean “Timpul”.

Potrivit lui Stratan, preşedintele Vladimir Voronin va merge la sfârşitul acestei luni la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu şefii Comisiei Europene şi alţi oficiali UE. "Vom discuta şi despre vize, şi despre relaţiile cu România", a spus Stratan, fără a preciza data exactă a vizitei. Acesta a justificat măsura de introducere a vizelor pentru români prin faptul că şi moldovenii au nevoie de viză pentru a merge în România, după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

"Noi aplicăm aceleaşi norme ca şi instituţiile consulare ale României", a mai spus Stratan, amintind şi de condiţia de a prezenta garanţii financiare la solicitarea vizei pentru România.

Nu autorităţile comuniste sunt responsabile de deteriorarea relaţiilor moldo-române, a mai spus ministrul de Externe. "Interesele politice din campania electorală de peste Prut n-ar trebui să aibă o amprentă negativă asupra consolidării relaţiilor dintre ţările noastre. Să nu uităm că toate declaraţiile autorităţilor de la Chişinău cu referire la România au urmat după cele ale demnitarilor de la Bucureşti", a acuzat Stratan.
Întrebat de ce nu a fost acceptată numirea lui Mihnea Constantinescu ca ambasador la Chişinău după expulzarea lui Filip Teodorescu, Stratan a repetat o explicaţie pe care o mai dăduse, spunând că România "a încălcat flagrant procedurile internaţionale de numire a unui diplomat, autorităţile RM fiind puse în faţa unui fapt împlinit". "N-a fost solicitat acceptul nostru şi a lipsit o decizie bilaterală privind numirea noului ambasador", a explicat el.

În ceea ce îl priveşte pe ambasadorul Filip Teodorescu, Stratan a reamintit că acesta fusese convocat la Ministerul de Externe înainte de alegeri şi i s-a solicitat să nu se amestece în campania electorală. "I-am înmânat nota corespunzătoare, iar dumnealui a citit-o şi a aruncat-o pe masă, după care s-a ridicat şi a plecat. E un caz ieşit din comun. Materialele ce se află astăzi la dispoziţia organelor competente par să demonstreze implicarea unor persoane din România în evenimentele din 7 aprilie", a spus şeful diplomaţiei moldovene, adăugând totuşi că "toate concluziile le vor trage comisia şi Procuratura Generală, care a pornit un dosar în acest caz". Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata după protestele violentele din 7 aprilie, fiind acuzat că a avut întâlniri cu opoziţia în timpul campaniei electorale şi chiar că este agent al serviciilor secrete româneşti şi a fost implicat în proteste.

Potrivit lui Stratan, în discuţiile cu Uniunea Europeană pe care le va avea Voronin la Bruxelles, partea moldoveană va pune accentul mai degrabă pe liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni decât pe relaţiile cu România. "Sperăm că-i vom convinge pe partenerii noştri europeni să liberalizeze şi regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, deoarece noi nu prezentăm nici un pericol pentru UE - cei care au dorit să plece au plecat deja."

Stratan sugerează că Republica Moldova ar privi cu mai multă încredere România, dacă partea română ar ajuta la eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. "Poate că Tratatul de Parteneriat şi Cooperare cu România (l-am numit aşa după ce Bucureştiul a refuzat să semneze cu noi un nou tratat politic) va convinge autorităţile române să demonstreze necesitatea abolirii regimului de vize pentru cetăţenii RM. Ar fi o poziţie corectă, ce ar debloca toate suspiciunile în relaţiile noastre cu România", a declarat ministrul moldovean de Externe.

El a reproşat autorităţilor române lipsa de consecvenţă în politica faţă de Republica Moldova în Uniunea Europeană. "Insistenţa lui Băsescu de a ne include în pachetul Balcanilor de Vest am auzit-o la diferite emisiuni, dar nu atunci când s-a discutat despre Parteneriatul Estic, când nimeni dintre şefii statelor UE nu s-a ridicat să solicite reconfirmarea plasării RM în pachetul balcanic. Şi acum, Bucureştiul procedează invers, invocând că UE nu trebuie să negocieze cu RM din oarecare motive", a spus şeful diplomaţiei moldovene, făcând aluzie la faptul că România a cerut ca negocierile pentru un nou acord UE-R. Moldova să nu fie lansate înainte de ridicarea vizelor impuse de Chişinău cetăţenilor români.

Noul vicepremier moldovean Iurie Roşca, liderul partidului Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), doreşte revizuirea regimului de vize pentru cetăţenii români care vor să meargă în Republica Modova şi numirea rapidă a unui ambasador român la Chişinău, informează UNIMEDIA.

Liderul PPCD a declarat că este necesar ca, într-un viitor cât mai apropiat, să fie identificată o formulă de dialog constructiv cu autorităţile române, astfel încât să fie depăşite discordanţele apărute, în special în ultima perioadă, între Chişinău şi Bucureşti. Totodată, Iurie Roşca s-a pronunţat pentru revizuirea ordonanţei emise de executivul moldovean privind impunerea vizelor pentru cetăţenii români şi pentru desemnarea cât mai rapidă a unui nou ambasador al României la Chişinău.

Autor: Cotidianul
Sursa: www.cotidianul.ro
slugoi fascisto-kgb-isti la imperialistii fascisto-kgb-isti din stepa,care au nenorocit poporul basarabean in gulaguri, deportari, asasinate,in scopul rusificarii si asimilarii .Nemernicilor! Nu v-ar mai ajuta Dumnezeu! Nu intoarceti voi cursul istoriei;basarabenii s-au trezit.
A comentat moldovalahul 20 iunie 2009, 17:09
A comentat UnknownError 20 iunie 2009, 20:57
Cel mai direct cetatean al Republicii Moldova. http://www.youtube.com/watch?v=-rYDsKdfWYc
A comentat Adevar 21 iunie 2009, 12:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0674 secunde