Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

21 mai 2024, ora locală: 17:28

 

Zilele Basarabiei pe ambele maluri ale Prutului

adăugat 10 martie 2011, 12:06, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

OSB Bucuresti, OSB Timisoara, CSBB Galati, ATB Iasi, Zilele Basarabiei

În perioada 24-29 martie 2011, pe cele două maluri ale Prutului vor avea loc manifestări culturale sub genericul Festivalul Zilele Basarabiei, menite să marcheze 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara.Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, sprijină organizarea unei serii de evenimente culturale dedicate acestui moment istoric, în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Galați și Iași.

 

Parteneri: Organizațiile Studenților Basarabeni din București și Timișoara, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați și Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași.

 

Programul cuprinde dezbateri și conferințe, concursuri de eseuri, poezie și pictură pe aceeași temă, expoziții de fotografie, concerte de muzică, proiecții de filme, reprezentații teatrale, depuneri de flori și slujbe de comemorare pentru membrii Sfatului Țării, artizanii Unirii. Evenimentele beneficiază de sprijinul mai multor parteneri centrali și locali.Cu aceeași ocazie, ICR, în parteneriat cu Forul Democrat al Românilor din Moldova organizează în data de 26 martie, ora 18.00, la Ginta Latina - centru de cultură, artă și teatru din Chișinău, un concert extraordinar intitulat „Cântece care ne-au însoțit istoria”, susținut de Grigore Leșe și Grupul Iza din Maramureș. În acest concert aniversar, Grigore Leșe spune o poveste mai recentă, de numai câteva sute de ani, o relatare cutremurătoare despre război, înstrăinare, cătănie, prizonierat, refugiere, un veritabil recurs la identitatea naţională şi la destinul omului în univers.Programul continuă la Bălți (Teatrul Național Vasile Alecsandri) pe 27 martie, ora 18.00, cu spectacolul folcloric susţinut de Margareta Clipa, Dinu Iancu Sălăjanu şi grupul folcloric „Teleormanul”, acompaniaţi de orchestra „Mugurelul” din Chişinău. Pe 29 martie, ora 18.00, la Chişinău are loc spectacolul de poezie „Dor de Eminescu“, susţinut de Ion Caramitru, cu acompaniamentul clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Partener: Universitatea Alecu Russo din Bălți.

 

Din programul evenimentelor organizate la Bucureşti, Timişoara, Galaţi şi Iaşi:

 

Bucureşti (25 martie – 27 martie 2011)


-          Conferinţă pe tema Unirii Basarabiei cu România, la Biblioteca Centrală Universitară, la care vor fi invitaţi oameni de cultură, istorici, politicieni, studenţi, reprezentanţi ai mass media etc. (25 martie).

 

-          Expoziţie de afişe artistice pe tema „Utopia Podului de Flori“, a tinerei artiste basarabene Corina Roşca. Proiectul ilustrează relaţiile interumane ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului, pornind de la evenimentul din 6 mai 1990. Locaţie: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (25 martie).

 

-          Prezentarea Filmului Basarabean. În sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor va avea loc prezentarea filmului basarabean, cu participarea producătorului de film Virgiliu Măgureanu, director OWH TV STUDIO şi a lui Vlad Druc, regizor. De asemenea, vor fi proiectate filme precum „Golgota Basarabiei” şi „Basarabia – prabuşirea unei lumi”, un documentar despre unirea Basarabiei cu România (25 martie).

 

-          Seară Românească. În incinta  Restaurantului-Muzeu „Vatra Neamului”  va avea loc un concert extraordinar de muzică populară. Invitaţii vor avea ocazia să socializeze într-o ambianţă în care tradiţia şi folclorul sunt la ele acasă.

 

-          Concurs de eseuri, poezie, pictură, fotografie şi artă digitală „Basarabia 1918 – 2011. Unirea între realitate şi vis”. Un juriu imparţial, format din specialişti în istorie, literatură şi artă va evalua lucrările înscrise în competiţie, iar lucrările vor fi mediatizate şi expuse public.

 

-          Expoziţie de fotografie „Libertatea în imagini”.  La sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), în 26 martie, va avea loc vernisajul unei expoziţii cu fotografii de la evenimentele din  7 aprilie 2009 (fotograf şi regizor: Sergiu Zănoagă). Expoziţia va fi deschisă  în perioada 25 martie - 1 aprilie 2011. Amatorii de artă fotografică şi cei interesaţi de evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău vor avea ocazia să vizioneze imagini de la manifestaţiile prin care tinerii din Basarabia au luptat pentru libertate şi democraţie.   


-          Concerte live. În serile de 26 martie şi 27 martie, în clubul bucureştean JukeBox,  trupe şi interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului se vor întâlni pe aceeaşi scenă: Alexandrina Hristov, Alternosfera, Gândul Mâţei, Snails, Paralela 47,  Dubas (Tiraspol) şi DJ Rufus.

 

-          Omagiu membrilor Sfatului Ţării, artizanii Unirii. Depunere de coroane de flori la mormintele lor de la Mănăstirea Cernica. La fel ca şi în anii precedenţi, participanţii la Festival, alături de organizatorii evenimentului, vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Acţiunea este deja o tradiţie prin care sute de studenţi îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc (27 martie).

 

Timişoara (25 martie – 27 martie 2011)

 

-          Lansare de carte „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie” de George Damian (Librăria Cărtureşti, 25 martie).

 

-          Expoziţii de pictură şi fotografie. Vor expune tineri artişti basarabeni din Timişoara şi din alte oraşe ale României (Casa Tineretului, 26 martie).

 

-          Spectacole de teatru - „Cântăreaţa Cheală” de Eugene Ionesco - Proiectul „KRUM” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova (Club Daos, 26 martie).

 

-          Performance în Piaţa Operei. Pentru o zi, Piaţa Operei din Timişoara se va transforma într-un amplu atelier de arte plastice pentru un grup de tineri artişti basarabeni (27 martie).

 

-          Concerte live cu participarea trupei Paralela 47, a formaţiei bucureştene Travka, trupă cu puternice rădăcini basarabene, a două formaţii de peste Prut îndrăgite de publicul din România: Alternosfera, Snails şi a trupei Dubas din Tiraspol (Club Daos). Pentru amatorii de muzică populară autentică, românii din Sudul Basarabiei (Ucraina) din ansamblul Dor Basarabean (Utkonosovka raionul Ismail) vor concerta la Casa de Cultură a Studenţilor (26 martie şi 27 martie).

 

Iaşi


-          „Tinerii fac Unirea - concert susţinut de formaţiile Alternosfera şi Dubas (Club Dublin, 24 martie).

 

-          Spectacol „Inimi ce bat împreună - 93 de ani”, la Ateneul Tătăraşi (Sala Mare). Vor evolua tineri din Basarabia şi România cu recital de poezii, cântece şi dans (25 martie).

 

-          „Cele două state româneşti în context actual dezbatere cu participarea profesorilor universitari de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, invitaţi de la Chişinău, oameni de cultură, jurnalişti şi studenţi. Locul desfăşurării: Muzeul Mihai Eminescu (Parcul Copou) (26 martie).

 

-          Expoziţie cu hărţi ale României Mari în incinta Universităţii Al. I. Cuza (25-30 martie).

 

-          Slujba de comemorare a lui Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Țării din 1918, la Bîrnova, jud. Iaşi (27 martie).

 

-          Hora Unirii (27 martie, Troiţa Basarabenilor din Iaşi).

 

Galaţi


-          Păşesc pe pământ românesc. Concurs de fotografii,  la care vor participa tinerii studenţi cu câte o poză originală,  care să  reflecte într-o formă mai mult sau mai puţin obişnuită unirea culturală, socială, politică a tuturor românilor.

 

-          Serata Folk. În cadrul seratei muzicale vor fi interpretate melodii  româneşti  de către tineri basarabeni şi de colegii lor din România. Activitatea va avea loc în Casa Veche din incinta Casei de Cultură a Studenţilor (23 martie).

 

-          Proiecţia filmului Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader), la Casa de Cultură a Studenţilor (24 martie).

 

-          Basarabia şi 27 martie 1918. Sesiune de comunicări. Participă istorici, cercetători şi  studenţi.  Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din incinta Universităţii „Dunărea de Jos”.

 

-          Petrecerea Basarabenilor în Club S din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor.

 

-          Concerte live susţinute de Veta Biriş, Gândul Mâţei, Cătălin Josan (27 martie). 

 

Eventualele modificări apărute în program vor fi comunicate pe site-ul www.icr.ro şi www.basarabeni.ro


Autor: ICR / Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.3452 secunde