Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 14:15

 

Campionii în educaţie vor să ajute România

adăugat 07 ianuarie 2011, 08:32, la Social • Articol publicat de Vlad Durnea

lsrs, premianti romani, olimpici, studenti,

Cristina Ghenoiu, Radu Beleca şi Valeria Popa s-au numărat  ieri printre premianţii de la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Unii dintre laureaţi şi-au arătat disponibilitatea de a reveni în ţară după terminarea studiilor pentru a contribui substanţial la dezvoltarea ţării.

Cristina Ghenoiu

"  Dedic acest premiu tuturor românilor din străinătate care au ales să ducă numele României mai departe. "

- Doctorand la Universitatea Cornell din SUA, unde a fost admisă în 2005. Studiază biologia celulară şi cromozomială, biologia moleculară, genetică şi biochimie. 
- Colegiul Mount Holyoke, din South Hadley, SUA, unde a făcut cursuri de biochimie şi şi-a susţinut licenţa în 2004.
- Cursuri de egiptologie la Universitatea din Cairo.
- Colegiul Lester B Pearson din Vancouver, Canada. 
- Studii gimnaziale la Colegiul „George Coşbuc" din Bucureşti, România.

Radu Beleca

" Vreau să ajut la aşezarea României la masa cercetării internaţionale. "

- Doctorand în fizică la Universitatea Brunel din Londra, Marea Britanie, din 2007. Studiază electrostatic aplicată, atomizare, aerosoli, sisteme laser, inhalatoare şi protecţia mediului. Beneficiază de o bursă acoperită integral de universitate şi o companie farmaceutică. 
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, specializarea inginerie medicală. La 19 ani e admis în laboratorul profesorului clujean Alexandru Iliu. 
- Liceul „Emilian Gojdu" din Oradea. 

Valeria Popa

" Nu vreau să părăsesc România pentru că aici am familia şi toţi prietenii. "

- Facultatea de Economie Pantheon-Sorbona, Paris, Franţa.
- Studentă în anul III la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Relaţii Internaţionale. Se pregăteşte pentru un masterat în Franţa sau Marea Britanie. 
- A publicat articole în revista „Manageri în dialog". Vrea să devină jurnalist economic. 
- Face parte din organizaţii studenţeşti din Franţa şi România.
- Colegiul „Vasile Alecsandri" din Galaţi.

Cei mai buni tineri de la universităţile de top din Europa şi America de Nord au fost premiaţi ieri în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului şi a avut patru secţiuni: marele premiu, licenţă, studii postuniversitare şi burse Erasmus. Ultima categorie a fost introdusă în premieră în acest an. Sebastian Burduja, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), a declarat că tinerii români care învaţă afară pot contribui substanţial la dezvoltarea ţării: „Primiţi-ne acasă! România nu-şi permite să piardă capetele strălucite pe care le are". Şeful LSRS a adăugat că tinerii români cu merite excepţionale reprezintă modele autentice de excelenţă, iar România are nevoie acum mai mult ca oricând de expertiza şi entuziasmul lor. Câştigătorii au fost selectaţi de un juriu din care au făcut parte  personalităţi precum Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Sergiu Celac, fost ambasador la Londra, d iplomatul Andrei Ţărnea, universitarii Adrian Curaj şi Dumitru Borţun, Marian Staş, preşedinte Codecs. 

Marele Premiu a fost decernat de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, Cristinei Ghenoiu, o tânără de 29 de ani, doctorand în biologie celulară şi cromozomială la Universitatea Cornell din SUA. „Dedic acest premiu tuturor românilor din străinătate care au ales prin muncă şi sacrificiu să ducă numele României mai departe", a spus tânăra. La vârsta de 16 ani, pe când era elevă în clasa a X-a la Colegiul „George Coşbuc" din Bucureşti, Cristina Ghenoiu a plecat din România cu o bursă în Canada. Tânăra vrea să-şi construiască o carieră internaţională în biochimie. Ea spune că pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să rămână în SUA.

„Vreau să colaborez, nu să iau locul cuiva"

Un alt laureat la categoria studii postuniversitare a fost Radu Beleca, 27 de ani din  Oradea. Tânărul este doctorand în fizică la Universitatea Brunel din Londra, Marea Britanie. „Vreau să mă întorc în România şi să colaborez cu cei de aici, şi nu să iau locul cuiva", a declarat tânărul. El a adăugat că atunci când a plecat i s-a cerut să rupă definitiv legăturile cu România dacă vrea să facă cercetare de performanţă în Marea Britanie, dar că el nu a putut face acest lucru. „Vreau să ajut la aşezarea României la masa cercetării internaţionale pentru că puţini ştiu că noi avem tehnologii pe care străinătatea nu le are", a declarat el.  Tânărul a afirmat că sistemul de învăţământ britanic e mai performant deoarece e finanţat şi susţinut continuu, spre deosebire de cel din România.  

Premiul pentru Studentul Erasmus al anului a fost acordat Valeriei Popa. Tânăra are 22 de ani şi urmează cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, fiind student în anul III. „Nu am vrut neapărat să plec în străinătate să plec, dar din liceu am făcut o pasiune pentru limba franceză", a spus fata. Ea a adăugat că nu se gândeşte să părăsească România.  

Ce este LSRS

Liga Studenţilor Români din Străinătate reuneşte 5.000 de tineri care se află la studii la universităţi din toată lumea. Scopul organizaţiei este să apere şi să promoveze drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.  Liga militează pentru întoarcerea studenţilor români în ţară după terminarea studiilor.

Lista premiilor pentru excelenţă academică 

America de Nord: 

Marele Premiu - Cristina Ghenoiu (Cornell - SUA); 
Licenţă - Patricia Florescu (Harvard - SUA); 
Postuniversitar - Ruxandra Paul (Harvard - SUA).

Europa: 

Licenţă - Alexandra Dobra (York - Marea Britanie); 
Postuniversitar - Cosmina Dorobanţu (Oxford - Marea 
Britanie), Radu Belcea (Brunel - Marea Britanie); 
Erasmus - Valeria Popa (Sorbona Paris 1 - Franţa).

Condiţii pentru reîntoarcerea în ţară

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a efectuat un sondaj în rândul tinerilor care învaţă în universităţi străine care arată că 35% din cei chestionaţi nu vor sub nicio formă să se întoarcă, 38% sunt nehotărâţi, iar 24% iau în calcul varianta revenirii în România. Tinerii studioşi spun că ar accepta să lucreze în România pentru un salariu mediu net lunar de peste 1.100 de euro. Pe lângă oferta salarială mai contează şi posibilitatăţile de avansare şi de dezvoltare personală. Sondajul a fost făcut pe un eşantion de 800 de studenţi care urmează programe de afaceri, economie, informatică şi studii internaţionale. 

Tinerii, atraşi de Anglia

Statisticile LSRS arată că sunt 5.000 de studenţi care învaţă în străinătate. Neoficial însă numărul tinerilor este de aproximativ 50.000. Cei mai mulţi dintre studenţi preferă să înveţe în Marea Britanie, fapt confirmat şi de statisticile organizaţiilor care dau burse de studiu. Tinerii care au plecat prin programul Bursa Specială „Guvernul României", cea mai mare parte a tinerilor - 74% - a plecat la studii în Marea Britanie, iar alţi 23% în SUA. Însă niciunul dintre aceştia nu a fost angajat de stat aşa cum prevedea contractul încheiat cu Guvernul României.  


Autor: Andreea Ofiţeru, Cătălina Toma
Sursa: www.adevarul.ro
Radu Beleca Studentul Roman al Anului in Europa s-a nascut in Radauti, Bucovina, este un om deosebit. La decernarea premiului a avut un discurs exceptional, manifesta un interes deosebit pentru cultura Dacica si Cucuteni, Ortodoxie, Martirajul din perioada Comunista, Reintregire Nationala, Genetica si promovarea valorilor autentice ale Romaniei!
A comentat dmartin 09 ianuarie 2011, 23:25


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.3224 secunde