Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 04:03

 

Comuniştii declanşează vânătoarea de oameni la Chişinău, Occidentul tace. De ce?

adăugat 11 aprilie 2009, 16:22, la Social

UE, ONU sau SUA nu au luat o atitudine fermă faţă de abuzurile împotriva drepturilor omului care se petrec la Chişinău, deşi în alte cazuri nu se fereau să recurgă la presiuni diplomatice pentru a apăra principiile pe care s-au clădit. Teama de a nu irita Rusia, lipsa de informaţii sau chiar vacanţa de Paşti sunt unele dintre explicaţiile ce ar putea fi invocate.

Un grup format din 20 de ONG-uri din România, cele mai proeminente organizaţii de apărare a drepturilor omului, au lansat un apel referitor la încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, "o ţară aflată la graniţa UE". ONG-urile, printre care şi Societatea Academică Română, APADOR-CH, Alianţa Civică, cer "o reacţie imediată şi responsabilă pentru oprirea violenţelor din Republica Moldova", dar acuză şi indiferenţa Occidentului pentru încălcările drepturilor omului ce au loc acum în ţara vecină.

Într-adevăr, în ciuda numeroaselor probe din care reiese faptul că protestatarii, inclusiv cei paşnici, din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost arestaţi, inclusiv din sălile de clasă sau spitale, bătuţi şi intimidaţi, iar jurnaliştii au fost şi ei arestaţi, expulzaţi şi intimidaţi, nu au existat proteste ferme din partea Occidentului.

Reacţia Uniunii Europene a fost una rezervată, ca şi cea a ONU, îndemnând doar la calm. UE, din care România face parte, ai cărei cetăţeni au fost vizaţi direct de acţiunile autorităţilor moldovene ce încalcă în mod evident drepturile omului, nu a recurs la presiuni diplomatice asupra Chişinăului pentru a înceta aceste abuzuri. Nu mai vorbim de vreo posibilă reacţie din partea Statelor Unite, alte dăţi atât de implicate în apărarea drepturilor omului.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii ţărilor UE şi NATO pentru a-i informa asupra evenimentelor din Chişinău joi şi a promis că zilele următoare se va vedea o reacţie din partea Comisiei Europene în privinţa abuzurilor de la Chişinău. Cu toate acestea, deşi se înmulţesc mărturiile referitoare la tineri bătuţi de poliţie şi la jurnalişti intimidaţi în cel mai pur stil sovietic, reacţia UE întârzie să apară. Singura declaraţie venită de la organismele europene, joi, cere Moldovei să îşi reia relaţiile normale cu România, să respecte toate libertăţile constituţionale şi cere "tuturor părţilor să se abţină de la orice violenţă". Nu se face referire la vreo posibilă măsură de răspuns faţă de abuzuri. Mai mult, deşi Moldova a încălcat documentele semnate cu UE introducând vize unilateral şi fără să anunţe în prealabil la Bruxelles cetăţenilor români, Bruxelles-ul nu a reacţionat. "Pentru UE este important să aibă relaţii bune cu ţările vecine", se arată în documentul trimis la Chişinău, semnat de miniştrii de Externe ai Franţei, Cehiei şi Suediei, cele trei ţări aflate în "troica" prezidenţială a UE în acest moment: fosta, actuala şi viitoarea ţară preşedinte al Uniunii. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că opoziţia şi puterea din R. Moldova "trebuie să poarte un dialog constructiv pentru a depăşi situaţia tensionată", punând în acest fel pe acelaşi plan puterea abuzivă şi reprezentanţii opoziţiei.

Drept dovadă faţă de lipsa de reacţie fermă a UE, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, i-a mulţumit reprezentantului special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, pentru "caracterul echilibrat al poziţiei UE faţă de ceea ce se întâmplă la Chişinău". Mizsei s-a limitat la a-i transmite diplomatului că UE urmăreşte cu mare atenţie evenimentele de la Chişinău. Stratan şi-a permis chiar să îl tragă puţin de urechi pe Mizsei, pentru că UE nu a fost mai prezentă în Moldova după alegeri.

În schimb, autorităţile ruse, Ministerul de Externe şi Duma de stat, nu s-au sfiit să îşi arate sprijinul faţă de puterea de la Chişinău şi să acuze România, mai pe faţă sau mai voalat, de implicare în protestele de la Chişinău.

Explicaţia pentru lipsa de reacţie a Occidentului ar putea fi găsită tocmai la Moscova. Ţările din Europa de Vest nu sunt dispuse să îşi strice în acest moment relaţiile cu Rusia mai mult decât au făcut-o până acum, prin măsuri luate împotriva unui protejat al Moscovei. Nu acum, când s-a vorbit atât de mult dinspre Washington despre o "resetare a relaţiei cu Rusia", iar NATO a decis să reia Consiliul NATO-Rusia, suspendat după războiul din Georgia.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat pentru cotidianul.ro că şi-ar fi dorit "o atitudine mai clară din partea Uniunii Europene privind evenimentele din Republica Moldova". "Nu mă refer la o atitudine partizană, ci la una fermă, ţinând cont că acolo s-au încălcat drepturile omului, dreptul la liberă exprimare şi există numeroase suspiciuni privind fraudele electorale", a mai precizat Cioroianu, potrivit căruia este posibil ca UE să fi transmis nişte semnale la Chişinău. "Nu trebuie să ne aşteptăm la mari muştruluieli", în condiţiile în care Republica Moldova nu reprezintă tocmai o prioritate pentru UE, a mai spus fostul ministru de Externe, adăugând că din cauza sistemului de funcţionare al Uniunii este nevoie de timp pentru reacţii clare.

Această părere este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean. "În ultimele zile s-a observat o ameliorare a poziţiei UE. Declaraţia troicii este mai fermă decât reacţiile comisarului european pentru Afaceri Externe, Benita Ferrero-Waldner, şi ale Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana", a precizat Corlăţean, care este convins că Bruxelles-ul va avea o poziţie diferită după ce va primi mai multe informaţii. "Trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că se porneşte cu un handicap. UE priveşte spre Est uitându-se şi la relaţia cu Federaţia Rusă", ne-a explicat preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, apreciază poziţia UE ca fiind "una de aşteptare". "Şi acum, ca şi în perioada războiului ruso-georgian, UE se află într-un moment de concediu", mai ales că se apropie Paştele catolic, a declarat pentru Cotidianul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor.

"Uniunea Europeană e obligată să reacţioneze pentru a-şi apăra, măcar prin aparenţe, propriile valori", a spus Chifu, referindu-se la încălcarea de către Chişinău a acordului cu Bruxelles-ul, prin reintroducerea vizelor pentru români. Republica Moldova a comis mai multe infracţiuni: pe lângă acordul cu UE privind facilitarea vizelor, Chişinăul şi-a încălcat propria Constituţie, blocând accesul cetăţenilor moldoveni în ţara lor, şi a încălcat prevederile Consiliului Europei privind libera circulaţie. Iulian Chifu a amintit că, în 1999, Belgradul nu le-a mai permis kosovarilor să intre în Serbia-Muntenegru.

Reacţiile organizaţiilor de jurnalişti au fost, de asemenea, firave. Joi, Reporteri Fără Frontiere, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Comitetul de Protecţie al Jurnaliştilor au protestat faţă de măsurile autorităţilor de la Chişinău de a opri jurnaliştii străini la graniţă.

După evenimentele de vineri, însă, când mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de poliţia moldovenească, reacţiile au întârziat să apară.

La solicitarea cotidianul.ro, organizaţia Reporters Sans Frontieres (RSF) şi-a exprimat punctul de vedere şi a cerut autorităţilor din Republica Moldova să oprească actele de violenţă la adresa jurnaliştilor. "E periculos să foloseşti pretextul naţionalităţii, pentru că acest lucru va genera şi mai multă violenţă", au spus cei de la Reporteri Fără Frontiere. Organizaţia Presei din Sud-Estul Europei (SEEMO) a cerut, de asemenea, Moldovei să ancheteze abuzurile împotriva ziariştilor.
Celelalte asociaţii internaţionale au tăcut însă.

"Solicităm autorităţilor moldovene să respecte dreptul la liberă mişcare a cetăţenilor şi jurnaliştilor şi să respecte dreptul la libertatea de expresie şi informare. A cere jurnaliştilor acreditare sau alte documente la graniţă a fost împotriva regulilor, ştiindu-se că jurnaliştii străini au nevoie de acreditare numai dacă vor să fie corespondenţi permanenţi în R. Moldova sau să aibă acces la instituţiile oficiale ale statului sau la reprezentanţii acestora", a declarat secretarul general SEEMO, Oliver Vujovic.

Reacţiile au venit din partea asociaţiilor din Republica Moldova şi România, precum Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism de Investigaţii, Centrul "Acess-Info", Centrul pentru Tineri Jurnalişti din R. Moldova, Uniunea Jurnaliştilor din R. Moldova, Broadcast Media Association şi Federaţia Jurnaliştilor Români (MediaSind).

În ultimele două zile au fost comise mai multe atacuri grave asupra jurnaliştilor şi, implicit, asupra libertăţii de exprimare. Constantin Rogodantev, cameraman al PRO TV Chişinău, a fost asaltat la 9 aprilie, în timpul nopţii, de către forţe de poliţie care protejează Guvernul moldovean. Yevgenyia Kironaki, cameramanul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, de la postul Realitatea TV, au fost reţinuţi de poliţia moldoveană şi eliberaţi după câteva ore, după care au plecat spre România.

Rodica Mahu, redactor-şef al cotidianului "Jurnal de Chişinău", a fost răpită, la 10 aprilie. Ea relata din faţa Guvernului, de unde a fost ridicată de cetăţeni în civil, interogată de poliţie şi eliberată după două ore. Doru Dendiu, de la TVR, a fost reţinut de asemenea şi i s-a cerut să nu mai relateze.

Autor: Laura Cernahoschi, Catalina Mihai, Alexandra Badicioiu
Sursa: cotidianul.ro

[Gravatar image]

Bre fratilor,voi judecati partidele de opozitie prea aspru si nu merita asa ceva.
Voi uitati ca 2 din cele 3 partide democratice PL si PLDM sunt la prima experienta parlamentara sau au trecut pragului electroral dupa citiva ani,deci este oarecum firesc sa se miste mai greoi si sa se puna de acord intre ele asa de repede,dar daca ele va cheama la un prostest impreuna inseamna ca nu numai ca s-au sincronizat bine in ele,dar sunt si coordanate de Occident in lupta lor pentru adevar,democratie si libertate impotriva cripto-comunisti teleghidati de Moscova.
Iesiti in strada in numar cat mai mare alaturi de liderii vostri pe care i-ati votat si acum doriti sa fiti condusi de catre dansii.
Nu va fie frica pentru ca se pare ca exista o intreaga strategie pusa la punct si regizata in Occident ca o contra-masura la atacurile disperate cu care Moscova prin cripto-comunistii de la Chisinau ataca Bucurestiul si o data cu el intreg occidentul.
Teama si teroarea pe care acum le resimtiti ,le veti invinge numai iesind in strada in numar cat mai mare si a va cere drepturile furate de cripto-comunisti.

Imnul Golanilor Basarabeni facut de 1 Q Sapro spre a arata solidaritatea tuturor Romanilor fata de fratii nostri din Basarabia .

http://www.youtube.com/wat ch?v=3qjNZXG-Up8
A comentat micael 12 aprilie 2009, 00:18
AM FACUT CLIPUL ASTA PENTRU VALERIU BOBOC-MARTIRUL DIN SUFLETELE NOASTRE.DUMNEZEU SA L IERTE PE VALERIU BOBOC SI CELELALTE VICTIME FACUTE DE COMUNISTI! JOS COMUNISTII! FARA VIOLENTA!


http://www.youtube.com/watch?v=dcPovdntT7U

POEZIE PENTRU BASARABIA SPUSA IN PIATA UNIVERSITATII DE O ROMANCA BASARABEANCA,LILIANA!



http://www.youtube.com/watch?v=FX7fITAPgnw
A comentat GABI H 12 aprilie 2009, 23:38


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1168 secunde