Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 februarie 2024, ora locală: 13:03

 

Conducerea comunista de la Chisinau acuza Romania si ameninta Bucurestii ca ar putea sa aiba si mai multe probleme

adăugat 16 iulie 2009, 15:57, la Eveniment

Potrivit Declaratiei Guvernului Republicii Moldova, publicata joi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Romania trebuie "sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca".

La doar o zi dupa ce Vladimir Voronin a relansat atacurile la adresa Romaniei si puterii actuale de la Bucuresti cu care, sustine presedintele in exercitiu al R.Moldova, nu se poate intelege deloc, si guvernul de la Chisinau vine cu un comunicat, in care sunt reluate tezele folosite de comunisti in ultima vreme. "Autoritatile Republicii Moldova constata cu profunda ingrijorare intensificarea amestecului in afacerile interne ale RM de catre statul vecin Romania. In pofida faptului ca, din cauza declaratiilor si actiunilor autoritatilor romanesti, relatiile moldo-romane au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a incercat sa utilizeze toate caile posibile de a preveni tensionarea in continuare a acestor relatii. In acest scop RM a informat sistematic partenerii internationali despre actiunile neprietenesti intreprinse de catre Romania fata de RM", se precizeaza joi in Declaratiei Guvernului Republicii Moldova, publicata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Mai mult chiar, comunicatul se termina cu o amenintare la adresa Bucurestilor: "(...)Aceasta ar permite Romaniei sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca".

Publicam, in continuare, comunicatul mentionat:

Cerere de asistenta din partea UE

"Constatam cu regret ca in ultima perioada autoritatile romane nici nu mai gasesc de cuviinta de a pretinde macar formal la conspirarea planurilor lor si isi permit sa vorbeasca deschis despre intentiile reale. Este imposibil de ignorat declaratiile conducerii de virf a Romaniei referitor la sustinerea deschisa a fortelor politice din RM si exprimarea publica a preferintelor Romaniei pentru aducerea la putere intr-un stat vecin a anumitor forte.

Atragem atentia ca acesta este un caz unic in spatiul european cind un conducator al unei tari deschis vorbeste despre planurile de sustinere a unei forte politice pentru a prelua puterea intr-un alt stat.

RM a dat dovada, inclusiv conform recomandarilor structurilor europene, de spirit de toleranta fata de replici care nu au nimic in comun cu principiile de buna-vecinatate. In contextul declaratiilor deschise ale conducerii romane de a sustine forte politice concrete in RM, precum si al actiunilor intreprinse de Romania, inclusiv dupa 7 aprilie, Guvernul RM se adreseaza catre UE cu rugamintea de a da o apreciere obiectiva declaratiilor si actiunilor unui stat membru al comunitatii. In spiritul disponibilitatii declarate de a dezvolta in continuare relatiile cu RM, partea moldoveneasca solicita asistenta UE in eforturile de a normaliza relatiile cu Romania si de a asigura respectul neconditionat pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a RM de catre un stat membru.

Romania determina cetatenii R. Moldova sa obtina pasaport romanesc

Subliniem pe aceasta cale, ca RM de nenumarate ori s-a adresat catre UE cu rugamintea de a identifica solutii pentru simplificarea si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii RM. Semnalam in mod public ca Romania utilizeaza intentionat procedurile exagerat birocratice de obtinere a vizelor UE pentru a determina cetatenii nostri sa obtina pasaportul romanesc. Este simptomatica declaratia Presedintelui Romaniei din 7 iulie referitor la evaluarea sa ca in timpul apropiat circa 2 mln de cetateni ai RM vor avea cetatenie romana.

Totodata, avind in vedere traditia dar si necesitatea de a informa sistematic conducerea MAE roman despre realitatile din regiune, cu referinta la declaratia dlui Cristian Diaconescu, publicata astazi in ziarul Cotidianul, precizam urmatoarele. La intrebarea privind semnarea Tratatului de frontiera cu Republica Moldova, diplomatul roman mentioneaza ca Republica Moldova nu ar oferi raspuns la propunerea de a semna documentul.

RM este dispusa sa semneze Tratatul de frontiera cu Romania chiar si maine. Presupunind ca, a cita oara, seful diplomatiei romane a fost dezinformat, mentionam ca Republica Moldova solicita de mai multi ani semnarea Tratatului de Frontiera si este dispusa imediat sa-l semneze. Astfel, astazi in adresa MAE roman a fost transmisa o nota verbala, avind in vedere declaratiile dlui Diaconescu, cu solicitarea datei exacte si invitatia la Chisinau pentru a fi semnat Tratatul de Frontiera moldo-roman, sau in capitala altui stat, amplasat mai la Est sau Vest de Romania. Subliniem ca RM este dispusa sa faca public continutul raspunsului sau respectiv lipsa acestuia din partea MAE roman.

Amestec in treburile interne

Avind in vedere cele mentionate mai sus, Guvernul Republicii Moldova se adreseaza catre partenerii sai cu rugamintea de a da o apreciere a declaratiilor si actiunilor Romaniei, care sistematic se amesteca in afacerile interne a Republicii Moldova, si catre UE de a crea o comisie de mediere a problemelor moldo-romane.

Suntem siguri ca aceasta va grabi si semnarea Tratatului de baza moldo-roman, va contribui la solutionarea altor probleme inclusiv legate de vize si cetatenie, dar si va stopa practica imixtiunii in treburile interne a Republicii Moldova de catre Romania.
Aceasta ar permite Romaniei sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca, dar si ar oferi posibilitatea de a desfasura campania electorala din Romania nu din contul provocarilor si inrautatirii relatiilor intre statele si popoarele noastre, fapt pe care-l constatam cu regret si pe care dorim sa-l evitam in spiritul propunerilor de mai sus".

Autor: M.A.B.
Sursa: www.ziua.ro
Ba...care popoare ...ca e doar un singur popor in doua state si doar o singura limba...!se va nashte curand ROMANIA MARE!
A comentat JE 17 iulie 2009, 06:32
Romania este de 10 ori mai mare decat republica comunista polietnica din stanga Prutului. Prin urmare, eu cred ca pe noi romanii nu ar trebui sa ne intereseze asa de tare unirea Romaniei cu republica polietnica. Pentru 10% in plus la teritoriul actual, greutatile si belelele pe care le-ar aduce aceasta unre ar fi mult prea mari si mult prea scumpe. Din acesta cauza, foarte multi romani, daca nu chiar majoritatea, s-ar opune unirii la un eventual referendum. Iar cum acest act nu poate avea loc decat dupa un referendum, nu vad rostul hamaielilor si grohaielilor comunistului Voronin si a acolitilor lui. El ar trebui sa se teama doar de Rusia si populatia, din ce in ce mai saracita, dintre Prut si Nistru. Cazul Ceausescu si a familiei lui poate constitui un exemplu pentru clanul Voronin.
A comentat Flavius 17 iulie 2009, 06:45


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0981 secunde