Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 08:55

 

Cum a cerut Mihai Ghimpu la Geneva retragerea trupelor rusesti din Transnistria si cum a pomenit de ocupatia sovietica. Primul discurs prezidential la care fostul nostru coleg Dan Dungaciu si-a adus contributia, oficial. Felicitari!

adăugat 22 iulie 2010, 11:53, la Politică

Mihai Ghimpu, Geneva, retragerea trupelor rusesti, Transnistria, Republica Moldova, ocupatia sovietica, Dan Dungaciu

“În încheierea discursului, cred că ar fi bine să vă aduc la cunoştinţă, stimaţi colegi, că Republica Moldova este un stat relativ tînăr, dar din păcate – cel mai sărac din Europa. Republica Moldova, de fapt, împlineşte două vîrste. Pe de o parte, la anul viitor sînt 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, iar, pe de altă parte, are vîrsta de 70 de ani, deoarece 50 de ani a existat ca republică sovietică socialistă moldovenească, formată prin hotărârea Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940 la Moscova, ca rezultat al ocupaţiei din 28 iunie 1940.

De ce am ajuns cel mai sărac stat din Europa? Nu numai din cauză că nu au fost promovate reforme democratice la timpul potrivit, ci şi din cauza că astăzi pe teritoriul republicii continuă să staţioneze, fără consimţămîntul nostru, o parte din acea armată de ocupaţie şi muniţiile ei, încălcînd hotărîrea de la Istanbul din 1999 şi Constituţia Republicii Moldova, care prevede statutul de ţară neutră.

Retragerea necondiţionată, imediată şi transparentă a armamentului şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova depinde şi de sprijinul dvs., stimaţi preşedinţi de parlamente, de aceea vă rog să ne susţineţi, întrucît această armată indirect sprijină autoproclamata republică transnistreană, care este o gaură neagră pentru bugetul Republicii Moldova şi o zonă de instabilitate nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga Europă.”

Discursul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, rostit la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament, Geneva

Integral mai jos:

 

Onorat prezidiu,

Domnilor şi doamnelor preşedinţi de parlament,

Onorată asistenţă,

Democraţia, ca formă de organizare şi conducere politică a societăţii, implică consultarea cetăţenilor şi ţine cont de voinţa, interesele şi aspiraţiile acestora la luarea deciziilor. Astfel, se impune o încurajare maximă ca procesele politice şi de luare a deciziilor să fie democratice, extensive, transparente şi pe deplin accesibile cetăţenilor. Schimbările radicale necesare pentru dezvoltarea durabilă necesită preluarea de către toţi a responsabilităţii comune şi în proporţie echitabilă a oricărei sarcini.

Dezbaterea despre rolul parlamentului nu poate evita problema legitimităţii democratice a deciziilor politice la nivel global şi felul în care se pot realiza acestea în mod concret. Consolidarea dimensiunii parlamentare, atît la nivel naţional, cît şi la nivel global, este menită să aducă un aport consistent în legitimarea democratică a procesului politic de luare a deciziilor.

Fără îndoială, sarcina principală a parlamentarismului este tocmai de a legitima deciziile politice şi de a menţine dialogul creativ cu cetăţenii, pentru a-i apropia pe aceştia de deciziile politice care îi afectează în mod direct. Constituţia Republicii Moldova stipulează că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului. Parlamentul este, aşadar, principala instituţie care asigură legătura între cetăţeni şi deciziile politice şi serveşte drept arenă de dezbateri politice şi, în ultimă instanţă, este responsabil în faţa cetăţenilor.

Obiectivul unei dezvoltări echilibrate şi durabile a planetei nu poate fi atins decît dacă bunurile publice mondiale, precum un mediu adecvat, de calitate, sănătatea, educaţia şi securitatea, fac obiectul unor politici definite şi finanţate la nivel internaţional.

În prezent, se constată un şir de probleme legate de degradarea mediului şi afirmarea schimbărilor climatice, instabilitatea financiar-economică internaţională, insuficienţa difuzării informaţiei, infracţiunile financiar-bancare, structuralizarea corupţiei ş.a.

În etapa actuală, obiectivele Declaraţiei Mileniului constituie cadrul stabilit la nivel internaţional pentru monitorizarea progresului în dezvoltare. Ţintele Declaraţiei Mileniului dau guvernelor posibilitatea de a monitoriza mai bine dezvoltarea umană, de a intensifica mai bine mobilizarea resurselor naţionale şi de a consolida parteneriatele pentru dezvoltare.

Guvernul Republicii Moldova, sub îndrumarea şi cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, a iniţiat o serie de studii şi seminare în cadrul cărora au fost analizate modalităţile de adaptare a sarcinilor şi indicatorilor ce derivă din Declaraţia Mileniului la condiţiile statului nostru. Rezultatele acestor activităţi s-au materializat în studii aprofundate pe fiecare din domeniile definite de cele opt obiective. De asemenea, pentru a asigura o participare cît mai largă a cetăţenilor Republicii Moldova la definitivarea obiectivelor şi sarcinilor de dezvoltare a ţării la început de mileniu, studiile şi recomandările elaborate au fost publicate şi discutate în cadrul mai multor conferinţe, seminare şi mese rotunde.

Priorităţile, scopurile finale adaptate la realităţile Republicii Moldova au fost incluse în Strategia de Creştere Economică şi de Reducere a Sărăciei, fapt ce confirmă încă o dată angajamentul ferm al Republicii Moldova de a depune eforturi susţinute pentru a realiza Obiectivele Dezvoltării Mondiale.

În acest sens, Republica Moldova stabileşte politici sociale, economice, de comerţ şi securitate coerente, care să promoveze dreptul la dezvoltarea durabilă.

De asemenea, Republica Moldova se concentrează pe consolidarea participării societăţii civile la construirea guvernării democratice. Democraţia poate să funcţioneze doar în societăţile unde fiecare cetăţean are posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor. Organizaţiile societăţii civile, ca actori principali implicaţi la nivel naţional şi internaţional, constituie importante mecanisme ale cetăţenilor care le permit să se organizeze de sine stătător, să se angajeze în dezbateri politice şi să facă guvernele mai responsabile.

Parteneriatele politice şi economice, constituite în Republica Moldova, au ca prioritate promovarea dezvoltării durabile, bazată pe accesul echilibrat la resursele naturale, angajamentul reciproc privind drepturile omului, egalitatea de şanse, dreptate socială şi economică.

Sfera aspectelor implicate este atît de largă încît atingerea scopurilor propuse depăşeşte puterile unui singur stat, de aceea avem nevoie de cooperare între parlamentele naţionale.

Sîntem convinşi, mai mult decît oricînd, că numai prin colaborare putem soluţiona problemele mondiale şi îmbunătăţi viaţa pentru toţi oamenii.

Republica Moldova salută propunerea pentru o implicare parlamentară mai profundă în cooperarea internaţională şi îşi asumă responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea democraţiei prin promovarea valorilor democratice, întărirea instituţiilor democratice şi susţinerea noii generaţii de lideri. Optăm pentru consolidarea cooperării dintre parlamentele ţărilor, prin amplificarea schimburilor parlamentare la toate nivelele, asigurînd, astfel, preluarea celor mai bune practici internaţionale.

În încheierea discursului, cred că ar fi bine să vă aduc la cunoştinţă, stimaţi colegi, că Republica Moldova este un stat relativ tînăr, dar din păcate – cel mai sărac din Europa. Republica Moldova, de fapt, împlineşte două vîrste. Pe de o parte, la anul viitor sînt 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, iar, pe de altă parte, are vîrsta de 70 de ani, deoarece 50 de ani a existat ca republică sovietică socialistă moldovenească, formată prin hotărârea Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940 la Moscova, ca rezultat al ocupaţiei din 28 iunie 1940.

De ce am ajuns cel mai sărac stat din Europa? Nu numai din cauză că nu au fost promovate reforme democratice la timpul potrivit, ci şi din cauza că astăzi pe teritoriul republicii continuă să staţioneze, fără consimţămîntul nostru, o parte din acea armată de ocupaţie şi muniţiile ei, încălcînd hotărîrea de la Istanbul din 1999 şi Constituţia Republicii Moldova, care prevede statutul de ţară neutră.

Retragerea necondiţionată, imediată şi transparentă a armamentului şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova depinde şi de sprijinul dvs., stimaţi preşedinţi de parlamente, de aceea vă rog să ne susţineţi, întrucît această armată indirect sprijină autoproclamata republică transnistreană, care este o gaură neagră pentru bugetul Republicii Moldova şi o zonă de instabilitate nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga Europă.

O altă problemă în care solicit sprijinul dvs., stimaţi colegi, este cea a inundaţiilor produse în această lună în Republica Moldova, în urma cărora sute de cetăţeni şi-au pierdut casele şi munca de o viaţă şi au nevoie de ajutor. De aceea, în funcţie de posibilităţile de care dispuneţi, rog să ne susţineţi financiar în lichidarea consecinţelor grave ale acestor inundaţii, în special pentru construcţia a peste 700 case de locuit pentru sinistraţi. Este de remarcat faptul că acum doi ani Republica Moldova la fel a fost grav afectată de inundaţii, iar consecinţele acestora nu au fost lichidate pe deplin pînă în prezent. Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată. În scopul binelui comun îndemn la solidaritate şi înţelegere.

Vă mulţumesc.

21 Iulie 2010

Nota: Pe 20 iulie, preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind numirea lui Dan-Gheorghe Dungaciu, fostul nostru coleg de presa, în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele integrării europene. Felicitari!


Autor: www.president.md
Sursa: roncea.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2453 secunde