Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

23 mai 2024, ora locală: 00:53

 

Cupa Ialovenilor la lupte greco-romane, pista de lansare pentru noile talente

adăugat 28 februarie 2011, 12:00, la Sport • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Cupa Ialovenilor, lupte greco-romane, pista de lansare, noile talente

Sportivi din 14 cluburi din Moldova au participat la ediţia a XXII-a a turneului de lupte greco-romane din Ialoveni, concurs organizat anual.Cei mai mulţi performeri vin din provincie, unde condiţiile de pregătire sunt austere.

 

Oraşul Ialoveni este considerat un epicentru de practicare a luptelor, iar turneul de lupte organizat anual în acest oraş din vecinătatea Capitalei s-a înrădăcinat deja în programul competiţional al secţiilor de lupte greco-romane din toată republica, dar suscită un interes şi printre sportivii de peste hotare.

 

Ediţia din anul 2011 a „Cupei Ialovenilor" a adus o noutate pentru amatorii luptelor din localitate, dar şi pentru cei 160 de sportivi care şi-au confirmat participarea la competiţie.

 

„Din păcate, ediţia curentă a turneului nu a fost onorată cu prezenţa de sportivii de peste hotare, astfel că evenimentul nu este internaţional, ci republican", a afirmat Gheorghe Stegărescu, arbitrul principal al turneului.

 

CEI MAI MULŢI SPORTIVI AU FOST DIN IALOVENI

 

 

Potrivit organizatorilor, lotul de sportivi din Franţa care a participat la ediţiile anterioare nu şi-au rezervat din timp bilete la avion şi din aceste considerente nu au intrat în lupta pentru premii.

Relaţiile ialovenenilor cu sportivii francezi s-au consolidat după emigrarea în ţara „cocoşilor galici" a fraţilor Igor şi Ghenadie Balaur, doi talentaţi luptători din Ialoveni. De asemenea, din motive diverse nu au venit la „Cupa Ialovenilor" luptători din România, Ucraina, Belarusi şi Rusia.

 

În schimb, nu au ratat ocazia de a vizita din nou oraşul Ialoveni, echipe de luptători din Soroca, Ucrainca (Căuşeni), Slobozia, Buţeni (Hânceşti), Floreşti, Orhei, Cahul, Drochia, Sângera, şi trei echipe chişinăuiene (Speranţa-Liceul Municipal Sportiv, Şcoala de Lupte şi Liceul Republican Sportiv). O „armată" de 38 sportivi din oraşul Ialoveni şi satele raionului cu acelaşi nume a completat lista participanţilor.

 

Arbitrul Gheorghe Stegărescu a specificat pentru Adevărul că cei 160 de participanţi au reprezentat categoriile de vârstă 16-17 ani, 13 ani şi 11-12 ani, evoluând în 11 categorii de greutate.

 

Evenimentul a suscitat un interes sporit printre oficialii locali, la deschiderea turneului fiind prezenţi preşedintele raionului Mihai Silistraru şi viceprimarul Ialovenilor, Veaceslav Cernat. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Federaţiei de Lupte, Victor Peicov, care a promis susţinere sportivilor locali la competiţiile republicane şi internaţionale.

 

CUPE ȘI DARURI PENTRU PREMIANȚI

 

 

Autorităţile locale din Ialoveni acordă o atenţie sporită dezvoltării sportului din oraș și raion, însă competiţiile de anvergură, cum ar fi „Cupa Ialovenilor" necesită surse financiare mari care sunt mai greu de alocat în condiţiile unui buget auster. Din aceste motive, turneul de lupte greco-romane se desfășoară pe durata unei singure zile, pentru a evita cheltuieli suplimentare de cazare și de hrană a sportivilor.

 

Și fondul de premiere nu a fost unul prea mare, însă nici un premiant al turneului nu a rămas fără prime bănești și cupe ale turneului.

 

După cum era și de așteptat, numeroasa echipă a gazdelor a dominat la mai multe categorii de greutate, sportivii venind de la două cluburi din orașul Ialoveni, precum și din satul Bardar.

 

Au evoluat bine și discipolii celor două licee sportive din capitală, dar și luptători din alte echipe care de asemenea au acces pe podium.

 

ȘCOALA SPORTIVĂ A INTRAT ÎN CASĂ NOUĂ


Sistemul şcolilor sportive din Republica Moldova funcţionează de mai mult de jumătate de secol, aceste instituţii fiind create în toate raioanele ţării. Pe parcursul timpului, antrenorii din aceste şcoli au educat o mulţime de sportivi talentaţi, care ulterior s-a remarcat în multiple turnee republicane şi internaţionale.

 

Deşi activează cu succes de mai multe decenii, Şcoala Sportivă din Ialoveni, care a găzduit ediţia 2011 a turneului de lupte greco-romane, s-a ales cu un sediu abia în anul trecut.

 

„Mulţi ani la rând şcoala noastră era prezentă doar la capitolul antrenori, sportivi şi rezultate, dar recent am reuşit să intrăm şi într-un cochet local", ne-a spus Ion Butnaru, directorul instituţiei.

 

 

ARE FILIALE ÎN TREI SATE


Construirea sediului şcolii a fost posibilă graţie conlucrării eficiente cu autorităţile locale. Consiliul Raional Ialoveni a alocat o sumă de 1,6 milioane de lei pentru reutilarea fostei cazangerii a Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă", care a devenit un epicentru al sportului din centrul raional Ialoveni şi satele din împrejurimi.

 

Potrivit directorului Şcolii Sportive, 14 antrenori se află în permanentă căutare de noi talente, care ulterior sunt cizelate în sala din Ialoveni, dar şi în trei filiale ale instituţiei, care funcţionează în satele Bardar, Mileştii Mici şi Costeşti.

 

Cele mai impresionante performanţe ale şcolii sunt realizate de către filiala din Bardar, unde a făcut primii paşi pe salteaua de lupte libere, Anatol Buruian, campion European de lupte libere printre juniori. La Bardar el a fost antrenat de Ion Iovu.

 

Directorul Şcolii Sportive Ialoveni, Ion Butnaru a mai remarcat pentru Adevărul că pledează pentru promovarea sporturilor care aduc medalii şi premii. „La noi sunt practicate cinci discipline sportive - lupte greco-romane, lupte libere, volei (masculin şi feminin), fotbal şi tenis de masă", afirmă conducătorul instituţiei. La bardar se practică fotbalul şi luptele libere, la Mileştii Mici - fotbalul, iar la Costeşti - doar voleiul.

 

Conducerea şcolii mizează pe antrenorii din filialele instituţiei în depistarea noilor campioni.

 

CAMPIONII "CUPA IALOVENI-2011"


Copii (10-11 ani)

29 kilograme - Semion Mâţu (Școala Sportivă (ȘS) Ialoveni)
44 kilograme - Andrei Tanaseevici (Liceul Municipal Sportiv (LMS) - Speranţa Chișinău)
+70 kilograme - Pavel Lozan (LMS-Speranţa)

 

Cadeţi (12 ani)

32 kilograme - Mihail Lavric (Voinicel Ialoveni)
35 kilograme - Alexandru Bubumara (Baurci, Ciadâr-Lunga)

 

Juniori (15-16 ani)

44 kilograme - Dorin Scripnic (ȘS Ialoveni)
48 kilograme - Danu Cataraga (LMS-Speranţa)
54 kilograme - Vasile Ţăranu (Ucrainca, Căușeni)
59 kilograme - Gheorghe Cojocaru (LMS-Speranţa)
69 kilograme - Mihail Creţu (Liceul Republican Sportiv Chișinău)
74 kilograme - Oleg Ciudin (Voinicel)

 Autor: Andrei Loghin
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Sport

Mercedes-Benz lansează cel mai performant şi mai rapid E-Class vreodată! E63-ul AMG S care prinde suta în 3.4 secunde
Mercedes-AMG a dezvăluit astăzi vârful de iceberg în gama de modele E-Class, cel mai nou şi mai performant E63 AMG şi versiunea E63 AMG S a acestuia! Sport sedanul german vine să îşi ridice titlul de cel mai rapid în segment cu cifre şi date tehnice care te vor lăsa fără replică.
Noua generaţie a lui E63 a renunţat la monstrul [...] mai mult
Organizatorii Jocurilor Olimpice 2016 vor oferi sportivilor şi turiştilor substanţe împotriva insectelor
Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a anunţat că va oferi substanţe împotriva insectelor tuturor sportivilor, voluntarilor şi angajaţilor, ca o măsură de combatere a virusului Zika.Produsele respective vor fi oferite de unul dintre sponsorii competiţiei, compania Off, care a precizat că va distribui mostre [...] mai mult
Francezii au stabilit aseară un record la UEFA EURO! Meciul Franța-Islanda s-a terminat cu 5-2
Franța a eliminat Islanda în sferturile de finală UEFA EURO 2016, după un categoric 5-2, și a devenit cea de-a patra echipă calificată în semifinale. În prima repriză, au marcat 4 goluri, fiind prima echipa care reușește acest lucru în istoria UEFA EURO.
Islandezii au început bine meciul și au trimis primul șut pe poarta [...] mai mult
EURO 2016: Sărbătoare în Islanda după victoria
Întreaga Islandă a fost în sărbătoare luni seara, după victoria înregistrată de echipa națională de fotbal a acestei țări împotriva selecționatei Angliei (2-1), în optimile de finală ale EURO 2016, calificată drept "incredibilă" de postul public de televiziune RUV.
O mulțime impresionantă, [...] mai mult
EURO 2016: Italia a învins Spania cu un scor de 2-0 și joacă în „sferturi” cu Germania
Italia s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European din Franța după ce a învins reprezentativa Spaniei, 2-0. Primul gol al partidei a fost marcat de Chiellini în minutul 33. Fundașul italian a fost pe fază la o lovitură liberă provocată de Sergio Ramos la marginea careului și după ce De Gea a respins [...] mai mult
VIDEO//Cine sunt cei opt candidaţi care vor lupta pentru postul de preşedinte al FIFA
Principalii favoriţi din cei opt candidaţi la şefia FIFA sunt consideraţi Salman Bin Ebrahim al Khalifa și Gianni Infantino.

Procesul de depunere a candidaturilor pentru președinția Federației Internaționale de Fotbal s-a încheiat luni la miezul nopţii. Astfel, opt candidați vor lupta pentru fotoliul prezidențial al FIFA.
Pe lângă cei [...] mai mult
(FOTO) Noul Audi Q7 s-a ales cu un pachet de tuning de la ABT!
ABT, tunerul de casă al celor de la Audi, a prezentat primul pachet de modificări pentru noua generație Q7. Momentan, tuningul ABT presupune doar accesorii estetice.
Unul dintre cele mai populare SUV-uri pe piața din Moldova, Audi Q7 este gata să apară pe străzile de la noi din țară cu o nouă generație. Prețurile au fost deja publicate, mașina a fost [...] mai mult
Prilej de bucurie în Ingolstadt. Audi lansează noua generaţie a lui A4!
Mai spaţios, mai performant, mai uşor şi mai eficient şi mai..proaspăt! Este noul model Audi A4, prezentat astăzi în premieră mondială, cu care puteţi face cunoştinţă în cele ce urmează. 
Producătorul de automobile din Ingolstadt a prezentat astăzi primile imagini oficiale ale noului model, disponibil din start în două versiuni [...] mai mult
(VIDEO) BMW îţi face o incursiune în cel mai nou Seria 7 Individual!
Cel mai nou model lansat la uzina bavareză de la Dingolfing, limuzina BMW Seria 7, are o misiune grea de realizat. Aceasta nu doar că trebuie să atingă standardele impuse de rivalul său Mercedes-Benz S-Class ci şi să le depăşească. Iar dacă la nivelul tehnologiilor moderne, inginerii au venit cu temele făcute, atunci designul dar şi dotările maşinii [...] mai mult
Misiune IMPOSIBILĂ pentru FC Milsami și FC Saxan. Vezi adversarii echipelor nostre în Champions League și Europa League

FC Milsami, FC Sheriff, FC Dacia și FC Saxan sunt cele patru formații din R. Moldova care au intrat astăzi în urnele la tragerea la sorți pentru preliminariile Ligii Campionilor, respectiv Europa League.
Calificată în premieră în preliminariile Champions League, campioana FC Milsami va evolua direct în turul doi preliminar, [...] mai mult

randat în 	0.2762 secunde