Delta Dunării a devenit în acest an Capitala a 2000 de tineri etnici români
adăugat 30 iulie 2011, 14:41, 17:41 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi
Tabăra Sulina din România şi-a deschis şi în această vară uşile pentru tinerii etnici români de peste hotare. Timp de trei luni, două mii de copii vor participa la programul de tabere "ARC 2011", organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Iniţiat în anii ’90 şi reluat în anul 2009, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, programul se adresează copiilor şi tinerilor români din statele în care trăiesc comunităţi româneşti. Este vorba de Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia, Italia şi Canada.
"Este cel mai amplu program de vară. Prin acest program se urmăreşte păstrarea şi promovarea valorilor culturale româneşti, stabilirea unor legături între copiii etnici români din diferite ţări şi aprofundarea cunoştinţelor de limbă română. Participanţii se declară mulţumiţi, s-au intregrat uşor în programul taberei şi au stabilit legături strânse pe care le păstrează şi după ce părăsesc Sulina", spune coordonatorul Programului de tabere „ARC” 2011, Felicia Olimpia Crăciun.
Pe parcursul a trei luni, sute de tineri etnici români păşesc săptămânal pragul taberei din oraşul Sulina, un loc pitoresc situat în delta Dunărei, acolo unde râul se revarsă în Marea Neagră. Principala atracţie este plaja, unde se combină apa maritimă cu cea fluvială. Nicio zi din cele şapte petrecute la Sulina nu oferă prilej de plictiseală, iar băile de soare şi scăldatul nu sunt unica distracţie. Concursuri sportive, muzicale, discotecă pe litoral în fiecare seară, excursii în Delta Dunării, vizitarea muzeului din localitate sunt doar câteva din activităţile organizate pentru participanţii școlii de vară.
"Copiii din Ungaria au venit pentru a treia oară la tabără. Ne bucurăm de fiecare dată când ni se oferă posibilitatea să revenim aici. Copiii au legat prietenii strânse, şi-au făcut amici din Serbia, Republica Moldova şi din România. Au jucat împreună volei de plajă, fotbal și au participat la concursuri. Totodată, acest mediu i-a constrâns să vorbească mai mult limba română, care a devenit una comună şi care i-a unit. Anume aici ne dăm seama că sunt mult mai multe lucruri care ne unesc, pe lângă limbă şi originea comună, ne mai este caracteristic bucătăria, muzica, tradiţiile, cultura, etc.", a declarat coordonatorul grupului din Ungaria, Ana Radics Repidsky.
Potrivit organizatorilor, pentru cei 2 mii de copii şi tineri sunt asigurate cele mai bune condiţii, începând cu hrană şi cazare, şi terminând cu distracţii şi asigurarea securităţii participanţilor. Programul de tabere ARC a devenit un eveniment tradiţional pentru localnici. Potrivit acestora, pe parcursul sezonului estival Sulina se transformă într-o mică Capitală a tinerilor ce se mândresc că sunt români.
"Aici la Sulina avem ocazia să vorbim şi să auzim o limbă română corectă, să facem cunoştinţă cu copiii care vorbesc aceeaşi limbă, dar locuiesc în alte ţări, care au aceeaşi cultură şi aceleaşi tradiţii. Am cunoscut mulţi tineri cu care am făcut schimb de contacte şi sper că vom ţine legătura. Mulţumim Guvernului României pentru că nu uită de noi", spune Elena din Republica Moldova.
Programul de tabere „ARC” 2011 se va desfăşura în perioada iunie – august, pe parcursul a 11 serii a câte şapte zile fiecare.
sangele apa nu se face si fratii nu se abandoneaza!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲