Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 06:22

 

Deputaţii au votat modificarea Legii cu privire la Guvern şi au stabilit structura noului executiv

adăugat 17 septembrie 2009, 09:51, la Politică

Noul Guvern al R. Moldova va fi compus din 16 ministere, ca şi cel anterior, şi 8 autorităţi administrative centrale. Din organigrama noului executiv lipsesc două ministere, iar unor ministere le-a fost modificată denumirea. O decizie în acest sens a fost adoptată în prima lectură cu votul majorităţii deputaţilor din Parlament la şedinţa de joi, 17 septembrie. Noua structură a fost criticată dur de către deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM), transmite Info-Prim Neo.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Guvern propune excluderea cerinţei pentru membrii guvernului de a avea în exclusivitate cetăţenia R. Moldova. În plus, se propune constituirea Cancelariei de Stat şi instituirea funcţiei de Ministru de Stat.

Viitorul Guvern va întruni următoarele ministere: Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Minister ul Apărării, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimnentare, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului, Sportului şi Turismului şi Ministerul Tehnologiiloor Informaţionale şi Comuinicaţiilor.

Comparativ cu situaţia anterioară, au fost înfiinţate trei struicturi noi: Ministerul Tineretului, Sportului şi Turismului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Agenţia Proprietăţii Publice. În acelaşi timp, au fost desfiinţate Ministerul Reintegrării (MR) şi Ministerul Administraţiei Publice Locale (MAPL).

Preşedintele Comisiei juridice numiri şi imunităţi, Ion Pleşca, a menţionat că funcţiile MR vor fi transmise unui birou naţional din cadrul Cancelariei Guvernului, condus de un viceprim-ministru pe problemele reinteg rării ţării.

Vladimir Ţurcan, deputatul fracţiunii PCRM, a spus că prin lichidarea acestui minister, se urmăreşte tergiversarea sopluţionării conflictului transnitrean.

Alexandru Tănase, deputatul fracţiunii PLDM, a declarat însă că rezolvarea conflictului transnistrean va fi o prioritate pentru orice guvernare.

„Vă daţi seama despre consecinţele lichidării acestui minister? Aţi întrebat oamenii ce locuiesc în zona de securitate dacă ei sunt deacord sau nu?”, a întrebat deputatul PCRM, Vasile Şova, ex+ministrul al reintegrării.

Andrei Popov, deputatul fracţiunii PDM, a spus că problema reintegrării ţării nu este numai a unui singur partid.

Modificarea legii cu privire la Guvern, mai prevede şi trecerea Serviciului Vamal în subordinea Ministerului Finanţelor, a Camerei de Licenţiere în subordinea Ministerului Economiei, Agenţiei „Apele Moldovei” în subordinea Ministreului Mediului, iar sectorul viti-vinicol în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Trecerea Serviciului Vamal în subordinea Ministerului Finanţelor a trezit mari nemulţumiri din partea deputaţilor comunişti. Vadim Mişin, deputat PCRM, a întrebat dacă angajaţii Serviciul Vamal vor lăsa epoleţii sau dacă Ministerul Finanţelor se va transforma într-o instituţie militară.

Iurie Ţap, vicepreşedintele legislativului, a explicat că este vorba despre o fortificare a ministerului, pentru că o bună parte din buget o constituie veniturile înregistrate la Serviciul Vamal.

Funcţiile MAPL vor fi transmise oficiilor treitoriale ale Cancelariei de Stat. Funcţiile ce ţin de dezvoltarea regională vor fi preluate de către Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

De asemenea, au fost propuse şi opt structuri pe lângă Guvern: Biroul Naţional de Statistică, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Biroul Relaţii Interetnice, Serviciul Grăniceri, Agenţia Moldsilva, Agen ţia Rezerve Materiale, Agenţia Proprietăţii Publice şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Deputaţii fracţiunii PCRM, au criticat noua structură a executivului şi nu au votat adoptarea ei. Potrivit deputatului comunist Valentin Guznac, activitatea Guvernului în structura propusă va însemna „o risipă de bani”. „Structura dată nu corespunde promisiunilor electorale ale partidelor care au acces în Parlament şi nu corespunde aşteptărilor cetăţenilor”, a spus Guznac.

Viitorii membri ai guvernului pot deţine cetăţenia mai multor state

Membrii noului Guverm vor putea deţine cetăţenia altui stat, nu doar a R. Moldova. Prevederea dată se conţine în hotărârea cu privire la modificarea Legii cu privirte la Guvern, adoptată cu votul majorităţii deputaţilor joi, 17 septembrie, transmite Info-Prim Neo.

Decizia dată a stârnit critici dure din partea deputaţilor fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM), care susţin că membrii Guvernului trebuie să deţină în exclusivitate cetăţenia R. Moldova.

Alexandru Tănase, deputatul fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), a spus că „orice modificare ce ţine de cetăţenie are în vedere istoria şi componenţa etnică a acestei ţări”.

Dorin Chirtoacă, deputatul fracţiunii Partidului Liberal (PL), a declarat că decizia semnifică un pas înainte, pentru că această practică există în majoritatea ţărilor europene.

În 2003, Parlamentul R. Molodva a adoptat o lege, prin care a permis moldovenilor să deţină cetaţen ia mai multor state. În 2007, printr-o decizie aprobată de către deputaţii fracţiunilor PCRM şi PPCD, funcţionarilor de stat precum deputaţii, miniştrii, judecătorii, poliţiştii, vameţii etc. le-a fost interzis să deţină şi cetăţenia altui stat.

Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md
Mă bucur nespus că şi membrii Guvernului pot deţine mai multe cetăţenii! Chiar nu văd ce e rău în asta...
A comentat Prinţesă 17 septembrie 2009, 12:52
un mare pas inainte spre UE, daca nu inca pt reunificare. BRAVO !
A comentat Pal Janos 17 septembrie 2009, 13:30
Doamne ajuta !Sa miscat in sfirsit carul si ce-i important in directia corecta !!!S-o tineti tot asa!!!Nu le place la comunisti sa fie in minoritate .Lasa-i sa vada si ei cum este!!!
A comentat 17 septembrie 2009, 19:59


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1052 secunde