Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 mai 2024, ora locală: 09:39

 

După arestări în masă, dispariţii de persoane (VIDEO)

adăugat 22 aprilie 2009, 13:56, la Alegeri 2009

Primăria Chişinăului a anunţat dispariţia a trei tineri după acţiunile de protest din 7 aprilie, care au degenerat în violenţe şi au condus la devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului din Republica Moldova, potrivit site-ului municipalităţii Chişinău.

Aceştia sunt Serghei Donici (19 ani), Alexandru Galinschi (27 de ani) şi Mihail Tudorache (23 de ani), despre care nu se mai ştie nimic din data de 7 aprilie.

Potrivit datelor deţinute de Primăria Chişinăului, după 7 aprilie, forţele de ordine moldovene au ridicat de pe străzi cel puţin 318 persoane.

"După ce o parte dintre tinerii arestaţi au fost puşi în libertate, 23 de persoane, între care trei adolescenţi, snopiţi în bătaie, torturaţi şi supuşi unui tratament degradant în izolatoarele de arest preventiv, au avut nevoie de ajutor medical, având diverse traume, contuzii şi hematoame", a declarat Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului.

El a apelat la persoanele care au avut de suferit în urma abuzurilor poliţiei să anunţe primăria, care înregistrează toate aceste cazuri, pentru a le face publice în mediile locale şi internaţionale.

Până în prezent guvernul comunist de la Chişinău a respins demersurile întreprinse de numeroase organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, precum şi de unele autorităţi locale să permită monitorizarea a ceea ce se întâmplă în comisariatele de poliţie şi în penitenciare, unde se aplică tortura împotriva celor reţinuţi, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Chişinăului.

Potrivit aceluiaşi text, s-au înregistrat şi cazuri de ameninţare la adresa persoanelor care au depus mărturii împotriva poliţiei despre violenţele aplicate în perioada detenţiei. Este dat exemplul lui Vadim Ungureanu, un tânăr care a fost ameninţat că "nu va scăpa cu viaţă dacă va continua să relateze presei despre cele întâmplate" în beciurile poliţiei.

Primăria Chişinăului insistă pentru demararea unei investigaţii internaţionale având ca obiect violările grave şi în masă ale drepturilor omului, constatate în Republica Moldova în ultimele 10 zile. Victimele solicită intervenţii prompte şi eficiente, spune primarul Dorin Chirtoacă, care se arată îngrijorat de faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie.

Plângeri depuse la Primărie

La Primăria Chişinău încă două persoane s-au plâns că au fost agresate de poliţişti. Este vorba de doi fraţi care au povestit că au fost bătuţi sâmbătă seara, 18 aprilie, în scuarul Catedralei Mitropolitane.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat marţi, 21 aprilie, în cadrul şedinţei operative de la Primărie că 5-6 echipe formate din funcţionar i colectează date despre persoanele reţinute şi agresate şi le oferă asitenţă juridică gratuită.Până acum aproximativ 20 de persoane au depus mărturii, iar acestea vor servi drept probe pentru comunitatea locală şi cea internaţională în intenţia de a demonstra violenţa din partea poliţiei, a declarat Dorin Chirtoacă. Acesta a numit iniţiativa preşedintelui în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin, de eliberare a protestarilor reţinuţi ca fiind una "populistă, atâta timp cât nu s-a făcut nimic în acest sens, în următoarele zile fiind operate în continuare arestări".

Johnattan Yerusalayem Netanyahu, "organizatorul dezordinilor în masă"

Procuratura Generală a dat un comunicat de presă ieri, prin care anunţa că în arest se mai află doar organizatorii "dezordinilor în masă din 7 aprilie şi persoanele cu antecedente penale", însă nu este precizat şi numărul acestora.

Johnattan Yerusalayem Netanyahu, cetăţeanul româno-american aflat în arest preventiv la Chişinău, fiind acuzat de participare la manifestaţiile degenerate în violenţe din 7 aprilie, le scrie, din arest, preşedinţilor României şi SUA, Traian Băsescu şi, respectiv, Barack Obama, cerându-le ajutor.

El îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că este bătut în arest. Mandatul său de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost scurtat, vineri, la 15 zile, urmând să expire la 24 aprilie. Rămâne însă de văzut dacă va fi eliberat sau va mai primi o prelungire din partea procurorilor.

De altfel, Procuratura Moldovei a anunţat marţi că în arest se mai află "doar organizatorii dezordinilor în masă din 7 aprilie şi persoanele cu antecedente penale". Cum Netanyahu nu are antecedente penale, se înţelege că este "organizator".

Baroul Avocaţilor din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu încălcările grosolane ale drepturilor omului care au avut loc începând cu 7 aprilie 2009. În special, Consiliul Baroului Avocaţilor din Republica Moldova nu găseşte niciun argument moral şi legal pentru a justifica amploarea terorii şi violenţei la care au recurs autorităţile în raport cu protestatarii, chiar dacă aceştia au depăşit limitele admisibile pentru manifestarea publică a opiniilor politice.

Arestarea în masă a oamenilor tineri, aplicarea torturii faţă de persoanele reţinute, dispariţia persoanelor, judecarea fără a respecta normele procesuale şi fără a oferi cele mai elementare posibilităţi reale şi eficiente de apărare reprezintă o reacţie disproporţionată a autorităţilor care au depăşit cu mult necesitatea de asigurare a ordinii publice şi a securităţii naţionale.

Autor: Ana-Maria Lazăr
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.1013 secunde