Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 01:29

 

Ecouri in presa ale lansarii Campaniei Pro Cetatenie

adăugat 22 mai 2009, 13:55, la Eveniment

Studenţii basarabeni au lansat campania „Pro Cetăţenie“

Ieri a fost lansată campania de susţinere a redobåndirii cetăţeniei romåne pentru basarabeni şi bucovineni - „Pro Cetăţenie Romånă“.
Organizaţiile studenţeşti ale basarabenilor din Bucureşti şi din Timişoara au anunţat simultan un vast proiect de informare şi susţinere a măsurii legislative promovate de Guvernul Romåniei şi anunţată de preşedintele Traian Băsescu în data de 14 aprilie, ca răspuns la agresiunea regimului comunist de la Chişinău faţă de proprii cetăţeni - basarabenii de etnie romånă.



Legea este de o importanţă covårşitoare pentru toţi romånii din afara graniţelor Romåniei, privaţi de dreptul lor natural, cetăţenia, datorită consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov.

Studenţii basarabeni cer susţinere publică pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului Romåniei OUG nr. 36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei romåne nr. 21/1991, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 259 din 21 aprilie 2009.
Campania „Pro Cetăţenie“ are scopul de a informa şi sensibiliza opinia publică romånească şi europeană asupra temei redobåndirii cetăţeniei romåneşti.

Romånii din vechea provincie romånească, Basarabia, trec printr-o criză identitară majoră. Pretutindeni în spaţiul ex-sovietic populaţia de origine romånească are încă de suferit.

Evenimentele care au avut loc recent la Chişinău, revolta tinerilor împotriva regimului dictatorial-comunist şi aspiraţia firească către libertate şi democraţie au mobilizat şi studenţii basarabeni, aflaţi la studii în Romånia.

Întreaga societate romånească a urmărit cu sufletul la gură drama tinerilor basarabeni, deveniţi victime ale unor sălbatice represiuni comuniste.

Dramele şi suferinţele romånilor captivi din fostul lagăr sovietic sunt necunoscute încă. Prin intermediul acestui proiect se oferă şansa de a fi aduse la lumină datele acestei situaţii, astfel încåt cei din ţară să se poată implica în menţinerea identităţii naţionale în råndurile romånilor din Basarabia.

Măsura acordării cetăţeniei romåne, care aparţine de drept celor care au avut de suferit de pe urma consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, reprezintă o minimă formă de protecţie, în scopul garantării drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetăţean european.

Cetăţenia romånă, respectiv europeană, reprezintă o modestă compensaţie pentru chinurile pe care romånii uitaţi în afara graniţelor le-au îndurat de aproape 80 de ani.

Scris de George Roncea!
_______________________________________________________________

Bucureşti: Studenţii basarabeni lansează o campanie de redobândire a cetăţeniei române

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti alături de organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara au lansat astăzi campania „Pro Cetăţenie Română”.



Campania are scopul de a informa şi sensibiliza opinia publică din România şi din Europa asupra problemei basarabenilor, după cum a spus preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Bucureşti, Corina Ciobanu.

Acesta a mai adăugat că „măsura acordării cetăţeniei le apraţine de drept, reprezintă o minimă formă de protecţie în scopul garantării drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetăţean european”.

Puncte de informare în Piaţa Universităţii

Obiectivele campaniei sunt solidarizarea românilor cu mişcarea tinerilor basarabeni din stânga Prutului, informarea basarabenilor despre modalitatea de a obţine cetăţenia română, facilitatea integrării în mediile româneşti a tinerilor basarabeni veniţi în România şi menţinerea legăturilor între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

În Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în alte locuri din Timişoara se vor crea puncte de informare despre situaţia românilor de peste Prut şi despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române de către aceştia. Vor fi distribuite, contra cost, materiale promoţionale, gen pliante, CD-uri, tricouri. CD-urile vor conţine poze, filmuleţe, cântece patriotice româneşti, articole şi alte materiale informative.

www.adevarul.ro!
_______________________________________________________________

Studenţii basarabeni cer redobândirea cetăţeniei române

A fost lansatã campania “Pro Cetăţenie Română” - pentru redobândirea cetăţeniei române-susţinutã de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara.



Campania are ca obiective solidarizarea românilor cu mişcarea tinerilor basarabeni, informarea basarabenilor despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române, facilitarea integrării în mediile româneşti a tinerilor basarabeni veniţi în România şi menţinerea legăturilor între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Corina Ciobanu, a declarat: “Campania are scopul de a informa şi sensibiliza opinia publică românească şi europeană asupra temei cetăţeniei române”, informează Agerpres.

Vor exista puncte de informare a cetãţenilor basarabeni despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române de către aceştia. Aceste puncte d einformare vor fi amplasate în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în alte locaţii din Timişoara unde vor fi distribuite, contra cost, materiale promoţionale, gen pliante, CD-uri, tricouri. CD-urile vor conţine poze, filmuleţe, cântece patriotice româneşti, articole şi alte materiale informative.

Aura Bolboasa
www.adevarul.ro!

_______________________________________________________________

Centre de informare despre situaţia românilor de peste Prut, în Piaţa Universităţii

Organizaţiile studenţilor basarabeni din Bucureşti şi Timişoara vor oferi informaţii despre situaţia românilor de peste Prut referitoare la redobândirea cetăţeniei româneşti pentru aceştia, în cadrul unei campanii care va avea loc în Piaţa Universităţii din Capitală, precum şi în Timişoara.



Studenţii basarabeni lansează, astfel, o campanie de susţinere a redobândirii cetăţeniei româneşti pentru persoanele care au pierdut acest drept în urma semnării Pactului Molotov-Ribbentrop, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiilor studenţeşti.

Tinerii doresc, concret, aplicarea OUG 36/2009, privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, acordarea acestui drept reprezentând "o formă minimă de protecţie, în scopul garantării drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetăţean european", în opinia studenţilor.

Printre obiectivele campaniei a cărei durată este nelimitată se numără solidarizarea românilor cu tinerii basarabeni, informarea acestora din urmă despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române, integrarea în societatea românească a studenţilor basarabeni veniţi în ţară şi menţinerea legăturilor cu românii de peste Prut.

Reprezentanţii organizaţiilor au reacţionat, astfel, la recentele evenimente din Chişinău, după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare, potrivit sursei citate.

Tinerii vor crea, în cadrul acestui program, centre de informare în corturi amplasate în Piaţa Universităţii şi în alte locaţii din Timişoara. Între orele 16.00 şi 19.00, timp de câteva săptămâni, în corturi vor fi difuzate melodii patriotice româneşti, iar studenţii vor împărţi celor interesaţi, contra cost, pliante, CD-uri şi tricouri cu mesajele campaniei.

Sloganurile campaniei sunt "Basarabie, cetăţenia e dreptul tău!" şi "Basarabia, Pământ Românesc".

Totodată, organizatorii vor susţine conferinţe de presă pentru mediatizarea campaniei, vor lipi afişe şi vor distribui materiale promoţionale în locaţiile cheie din Bucureşti şi alte oraşe.

www.mediafax.ro!

Autor: Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro
http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-05-20&id=28476&kword=cetatenie

ZIUA

20 mai

Eveniment

"Basarabia, Cetatenia este dreptul tau!"

Campanie de sustinere a redobandirii cetateniei romane pentru basarabeni si bucovineni
.....................


comentarii



acvila

2009-05-21 10:09:21

Si bune si rele.


Orice cetatean roman, in pieptu-i caru-i bate o inima romaneasca, nu-i este idiferent ce se intampla cu fratii nostrii romani, din teritoriile apartinatoare, ramase inafara granitelor Romaniei, ca urmare a hotararii arbitrare a Marilor Puteri, la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Statul roman si cetatenii lui se implica in ajutorarea, sub diferite forme, a fratilor nostrii romani, din afara granitelor, in limitele posibile, si a dreptului international. Insa cei care au acaparat teritoriile noastre istorice romanesti, nu le vor restitui niciodata din proprie initiativa.

Noua romanilor de azi si de maine, ne revine sarcina sa ajutam, sa nu uitam, si sa luptam pentru adevar si drepturile noastre firesti. Dorinta tineretului basarabean este fireasca si de necontestat. Dupa castigarea independentei fata de URSS, scolile romanesti din Basarabia au avut ocazia si au putut sa dea elevilor o alta educatie, normala si fireasca.

Ei au putut sa afle adevarul, tinut in strict secret de ocupantii bolsevici, asupra identitatii romanesti a lor, a apartenentei la patria mama Romania, care a fost zugravita in cele mai negre culori de ocupanti, in instruirea data in scoli. Astazi tineretul scolar basarabean are alta instruire si a dobandit constinta nationala cea adevarata si fireasca, si lupta pentru drepturile lor ca romani.

Dar oare in lupta lor pentru obtinerea celei de-a doua cetatenii, reprezinta numai un lucru bun,sau este si cea de a doua latura, a partii rele. Respectiv prin obtinerea cetateniei romane, acestia vor avea ocazia sa se stabileasca in Romania, sau in alta tara a UE, si multi din ei, dand de un trai mai bun, vor ramane pentru totdeauna in strainatate, se vor desradacina, Basarabia se va depopula, iar in locul lor vor veni alti cetateni straini, populatia romaneasca va scadea astfel si va deveni minoritara in teritoriul ei istoric, fapt regretabil pentru toata lumea romaneasca.

Sa speram ca conducerea Statului nostru, organele sale competemte, istoricii, oamenii nostrii de cultura, stiu ce au de facut, problema va fi tinuta sub control, iar rezultatele vor fi cele bune, in interesul nostru national. Doamne ajuta !






A comentat revista presei 22 mai 2009, 21:59
Va invitam sa descarcati, sa printati afisul Campaniei si sa-l lipiti pretutindeni, pentru a intelege cat mai multi romani cum arata Romania, de fapt, si de unde si pana unde se intind Basarabia si Bucovina, teritoriile de dupa sarma ghimpata.
A comentat Vlad 23 mai 2009, 17:52


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0852 secunde