Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 10:25

 

Emil Constantinescu: „Port Basarabia în suflet”

adăugat 02 februarie 2010, 12:15, la Integrare Europeană

Constantinescu, Basarabia,

PORTRET // Interviu cu Emil Constantinescu, ex-preşedintele României

La doar o zi după ce Traian Băsescu făcea băi de mulţime la Chişinău, un alt preşedinte al României (de data aceasta din perioada 1996-2000 — n.r.) a vizitat Republica Moldova. Emil Constantinescu a venit la Chişinău sâmbăta trecută, la invitaţia fostului său omolog Petru Lucinschi (care şi-a serbat sâmbătă cea de-a 70-a aniversare — n.r.) şi a preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. JURNAL a reuşit să realizeze un interviu cu Emil Constantinescu din care veţi afla de ce nu a fost posibilă unirea cu România şi care este acum datoria României faţă de Republica Moldova.

- Domnule preşedinte, bine aţi venit acasă. Ştim că v-aţi născut aici, în Basarabia. Mai mergeţi din când în când la Tighina, în sătucul în care v-aţi născut?

- Am mai fost pe acolo. Adevărul e că am evitat să vin în Republica Moldova cât a fost Voronin la putere. Vreau să mă duc din nou în sat pe la primăvară, după ce se mai încălzeşte. Dar cel mai mult Basarabia o port în suflet, pentru că tot ce am reprezentat mai târziu a fost rodul unei educaţii pe care am primit-o aici. Toată educaţia şi toată formarea mea ca om s-a produs sub grija a două personalităţi din Moldova. Primul este preotul care m-a botezat, părintele Ţepordei. Şi cea de-a doua mare figură a fost naşul meu de botez, Constantin Tomescu, fostul decan al Facultăţii de teologie ortodoxă de la Chişinău. Unul dintre marii oameni de cultură ai neamului nostru. Într-o perioadă în care în România comunismul eliminase cultura, am avut şansa să cresc sub ocrotirea acestor mari spirite.

- Săptămâna trecută, la Chişinău s-a aflat într-o vizită oficială preşedintele Traian Băsescu. Ce părere aveţi despre actualele relaţii moldo-române?

- Se ştie că între preşedintele Băsescu şi mine există puternice diferenţe în modul de a privi lucrurile. Dar în ceea ce ţine de problema Republica Moldova avem un punct de vedere comun. Eu am criticat foarte dur la Bucureşti faptul că schimbarea reală care s-a produs la Chişinău nu a fost acompaniată de o schimbare rapidă, radicală a atitudinii româneşti. România s-a aflat în campanie prezidenţială, de aceea a întârziat cu atitudinea faţă de schimbarea de la Chişinău. Totuşi, salut şi sprijin iniţiativele care s-au luat, chiar dacă cu întârziere.

- În ultimii ani, relaţiile dintre Republica Moldova şi România au fost de multe ori tensionate. Cine credeţi că este principalul vinovat al acestor tensiuni?

- Problemele nu se rezolvă nici între state, nici între persoane, nici între colectivităţi. Vinovaţii în domeniul politic în general sunt sancţionaţi de votanţi, iar vinovaţii pe termen lung sunt sancţionaţi de istorie. Trebuie să vă spun cum sunt privite lucrurile de la nivelul UE şi al NATO. Nu este un secret dacă am să vă spun din cercurile pe care am continuat să le frecventez că nu exista posibilitatea integrării europene a unui stat care se declară comunist.

- Acum s-a schimbat situaţia? Pentru că oricum comuniştii deţin cele mai multe mandate în Parlament.

- Da, dar în momentul de faţă există o deschidere foarte importantă spre Republica Moldova în cercurile de decizie din zona americană şi cea a UE. Recent, am fost invitat la Oslo unde s-a ţinut reuniunea ambasadorilor ţărilor NATO şi a secretarilor de stat din ţările NATO. În cadrul discuţiilor pe care le-am avut acolo, am observat o deschidere faţă de Republica Moldova.

- Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău evită subiectul NATO, care este unul foarte sensibil.

- În cadrul discursurilor pe care le-am ţinut în cadrul reuniunilor la care am participat, unul dintre punctele pe care le-am abordat a fost necesitatea găsirii unui nou concept pentru extinderea UE. Până acum, UE s-a extins pe baza unui algoritm care prevedea necesară, dar nu suficientă, integrarea în NATO. Am abordat subiectul Republica Moldova cuplat cu cel al Serbiei. Şi am spus că acest concept trebuie modificat. Pentru că, spre exemplu, Serbia a fost bombardată de către NATO şi este foarte greu să convingi sârbii să vrea în NATO, având în amintire acele bombardamente. Dar mai bine de 90 la sută dintre sârbi vor integrarea în UE. Republica Moldova are o problemă constituţională şi mai are o problemă internă care trebuie înţeleasă. Şi atunci, am cerut să se elaboreze un concept atât pentru extinderea NATO, cât şi pentru extinderea UE în care să nu mai fie o condiţie obligatorie integrarea în NATO. Cred că aici România ar trebui să joace un rol important, un rol deschis, pentru că acum nu ştiu cine îşi mai poate imagina că România are tendinţe imperialiste. România trebuie să pledeze acum pentru integrarea imediată a Republica Moldova în UE. Să-şi folosească cu curaj atributele pe care i le dă politica de vecinătate.

- Pentru că aţi pomenit de Serbia, vreau să ştiu dacă mai consideraţi şi acum că bombardarea Serbiei de către NATO în 1999 a fost “legitimă şi necesară”?

- Lucrurile nu trebuie scoase din context nici în politică, nici în viaţă. În momentul declarării independenţei republicii Kosovo, eu am fost împotrivă şi am sprijinit Serbia. Curios, în ciuda celor întâmplate în 1999, sunt mult mai popular în Serbia decât în România şi asta pentru că poziţia pe care am avut-o atunci a fost împotriva regimului de dictatură comunistă a lui Miloşevici, nu împotriva Serbiei şi a poporului sârb. Am fost în acelaşi timp sprijinitorul cel mai important al zonei democratice din Serbia.

- Înţeleg că nu vă pare rău pentru decizia luată atunci de a permite avioanelor NATO să survoleze spaţiul aerian românesc în drumul lor spre Serbia?

- Acum toţi, inclusiv adversarii mei din România, recunosc că fără de acea decizie radicală şi rapidă România nu era acum în NATO şi UE. Începerea negocierilor de la Helsinki pentru aderarea României la UE au fost luate în consideraţia exclusivă a acelei hotărâri pentru că România, ştim cu toţii, nu era pregătită din niciun punct de vedere pentru integrarea europeană. Am explicat mai târziu că eu nu eram la acel moment preşedintele Serbiei, ci al României, de aceea am apărat interesele României.

- Vreau să revenim la relaţiile moldo-române din perioada în care dvs eraţi preşedinte al României. Vreau să ştiu dacă putea avea loc o unire atunci?

- Intelectualii din Moldova şi în general poporul din RSSM au fost înaintea celor din România. Din păcate, în timp ce intelectualii de aici manifestau în Piaţă şi ministrul de Interne de pe atunci, Voronin, trimitea oameni cu bâtele împotriva Leonidei Lari, Grigore Vieru, în România se înălţau ode pentru Congresul al XIV al lui Ceauşescu. La şapte ani de la acest eveniment, priorităţile pe plan european erau altele. Se produseseră ororile din războiul din Bosnia şi Herţegovina. Singurul lucru care se putea face atunci era asigurarea unei plăci de stabilitate în Europa de Est şi de Sud-Est.

- Dar exista voinţă la Bucureşti pentru a înfăptui unirea?

- Din păcate, această dorinţă nu a existat.

- România a semnat pe timpul preşedinţiei dvs. Tratatul de bază cu Ucraina. De ce nu a fost semnat acest document şi cu Republica Moldova?


- Când trebuia să se întâmple acest lucru, în anul 2000, în România situaţia politică a devenit dificilă. Eu am anunţat că nu mai candidez pentru un nou mandat, pentru că mi-am asumat preţul politic. Ideea mea era că dacă poporul României a plătit preţul social al reformelor, cineva trebuia să şi-l asume pe cel politic. În cursa electorală pentru Preşedinţie s-au înscris atunci primul-ministru, ministrul de Externe, alţi membri ai Guvernului şi practic acest proiect care cerea o concentrare şi o pregătire nu a fost realizat. Nu era o problemă dacă în 2001 se semna documentul, dar nu ştiu de ce nu a mai fost semnat.

- Sunteţi un om politic cu experienţă. Ce aţi recomanda Alianţei pentru Integrare Europeană?

- Să-şi asume măsuri politice de reforme radicale. Aceste măsuri poate îi vor face să piardă politic, dar vor dovedi capacitatea lor de a acţiona pentru interesul naţional. Aceasta este diferenţa dintre un om politic şi unul de stat. Un om politic se gândeşte la alegeri, unul de stat – la istorie.

Emil Constantinescu s-a născut la 19 noiembrie 1939 în s. Copanca, r. Tighina, ca fiu al unui inginer agronom originar din partea de sud a României unde familia sa a revenit în 1943. Este doctor în geologie al Universităţii Bucureşti, doctor ès Sciences al Universităţii Duke, SUA. În perioada 1996-2000, Constantinescu a fost preşedinte al României, fiind înaintat la alegeri de Convenţia Democratică din România. După exercitarea mandatului a refuzat să mai candideze, declarând că îşi asumă preţul politic al reformelor radicale pe care le-a realizat.

Actualmente, Emil Constantinescu este preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie şi preşedinte al Institutului pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor.


Autor: jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1060 secunde