Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 04:32

 

Europa are iar gaz rusesc

adăugat 21 ianuarie 2009, 09:44, la Politică

După două săptămâni de aşteptat în frig, centralele româneşti se vor hrăni din nou cu gaze naturale ruseşti.

Potrivit reprezentanţilor Transgaz Ro­mânia, prima dintre cele trei staţii de tranzit de la Isaccea, cea pentru Bul­garia, a început să primească gaze marţi după-amiază, iar staţiile pentru Turcia şi România urmau să fie alimentate până marţi seara. Slovacia şi Ungaria au fost primele ţări europene în care a ajuns marţi ga­zul rusesc, al cărui tranzit prin Ucrai­na a fost reluat după înţelegerea pa­rafată luni între liderii Gazprom şi Naftogaz.

Operatorii conductelor au afir­mat însă că, în alte părţi ale Eu­ro­pei unde sis­ta­rea a forţat unele ţări să ra­ţionalizeze consumul în plină iarnă, ga­zul urma să ajungă de-abia miercuri.

Deşi criza ga­zelor s-a încheiat, Uni­u­nea Eu­ro­pea­nă s-a făcut foc pe Rusia şi Ucrai­na. Preşedintele Comisiei Eu­ro­pene, José Barroso, s-a declarat deza­măgit de atitudinea liderilor celor două ţări. Barosso a precizat că UE era pe punctul de a "întreprinde acţiuni juridice". Sub supravegherea premierului rus Vladimir Putin şi a Iuliei Timoşenko, prim-ministrul ucrainean, companiile de stat ale celor două ţări au semnat un acord pe 10 ani privind li­vra­rea de gaz şi tranzitul prin Ucraina.

În pri­mul trimestru din 2009, Kievul va achita 360 de dolari pe mia de metri cubi, un preţ dublu faţă de 2008, ceea ce va pune economia ţării în dificulta­te. Timoşenko declarase luni că se aşÂ­teap­tă la un preţ mediu cuprins între 230 şi 250 de dolari în 2009. Rusia a întrerupt furnizarea de gaz către Europa pe 6 ianuarie, acuzând Ucraina că fură din resursele destinate UE. Gazul pentru Ucraina fusese sistat încă din prima zi a anului întrucât cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord.

Autor: Adrian Deoanca, Cotidianul
Sursa: cotidianul.ro
Aici chiar este spatiu sa te certi, Micaele, :)) dar mie nu-mi arde, caci stiu FB ca tot degeaba am sa vb si ca tot ne vom spune unii altora aceleasi lucruri volgare. Te rog sa lasi spatiul gol. Nu e o problema daca ramane "pustiu".
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 15:07
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 15:08
Bravo baiatul!!! Bravo Micael!!!
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 15:11
Vezi sunt un om de buna credinta si ascult sfaturile bune intotdeauna chiar si pe acelora cu care am intrat in mici dispute.
Iti spun ceva :uitate in arhiva acestui site si ai sa observi ca intr-o propotie covarsitoare de timp am fost civilizat si extrem de tolerant ,asa ca nu mai incerca sa ma agati iarasi intr-o disputa nedorita,pentru ca imi pierd destul de greu "cumpatul" :-)
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 15:15
OK, Micael! :-)
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 15:16
vreau sa fac cunostinta c-o agramata, se simte careva?
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 15:22
De ce, pt. ca esti agramat?!
A comentat 23 ianuarie 2009, 15:26
intr-un final va trebui sa fiu de acord cu cei care sustin ca limba moldoveneasca exista, au dreptate din pacate, este limba agramatilor si ignorantilor, a celor care nu stiu sa faca un acord sau folosesc rusisme pt a-si acoperi golurile din vocabular, etc.
p.s. nu ma refer la cei care se amuza vorbind astfel, ma refer la cei care cred ca au dreptate in prostia lor
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 15:36
intru in polemici doar cu cei care isi asuma o anumita identitate, cu "nimeni" nu potsa fac asa ceva :)
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 15:48
Vezi ca si tu ai gresit?! "Potsa" sau "pot sa"?! :-)) Eu insa sunt intelegatoare, stiu ca se mai intampla sa gresesti. Comentariul acela fara nume l-am scris eu, daca vrei sa ma crezi. (Ca tu nu crezi pe nimeni dupa cum se vede) Limba moldoveneasca EXISTA din fericire, si-ti mai repet ca-mi place mai mult sa vb ca iesenii decat ca romanii. Asa e firea mea... Cu tine, insa vorbesc romaneste, caci ma tem ca nu ma vei intelege prea bine, vazand ca esti "romanizat" si ca observi foarte bine erorile comise de ceilalti.
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 16:36 | mergi sus ▲
Lilly,vorbesti in dialect moldovenesc pentru ca limba este cea romana,ce este asa de greu de inteles !
Australienii ,oare ce vorbesc,engleza sau australiana,dar americanii sau sud-africanii ?!
Deci te rog eu,nu mai aduce in discutie propaganda lingvistica a cripto-comunistilor de la Chisinau !
Incearca sa te gandesti la aceasta problema in mod logic,daca eu oltean fiind vorbesc romana,tu basarabeanca fiind, vorbesti o alta limba de ne intelegem asa de bine intre noi .
Din cate am inteles din comentariile tale de pana Acum,reiese ca esti anti-comunista,deci daca simpazezi cu PL , PDLM sau AMN si il auzi pe Chirtoaca zicand raspicat ca el vorbeste romaneste,tu cum poti sa sustii contrariu !
Nu pot sa inteleg acest lucru,e un mare paradox pentru mine !
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 16:54 | mergi sus ▲
n-am cuvinte esti... esti nemaipomentita, fa moldovanco (fa=interjectie populara)! cred ca "te-ai confundat" complet in paragina gandurilor tale moldo-barbaro-stupide, nu diferentiezi greselile mecanice de cele provocate de prostie, ca altfel nu pot sa-i spun la ... gata ca bat campii, nu am ce sa-ti zic decat fii fericita in .....ia ta, cu drag si mult respect, la mai mult si la mai mare! (tine cont de asta ca este o urare in stilu' presedintelui tau).
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 16:59 | mergi sus ▲
Tin cu Dorin Chirtoaca pt. ceea ce face, nu pt. cum vorbeste. Treaba lui, vorbeste cum ii place. Fiecare are acest drept, de a vorbi cum vrea. Sper ca m-ai inteles, Micaele.
A comentat Lilly 23 ianuarie 2009, 17:27 | mergi sus ▲
Lilly,eu sunt un om foarte pretentios,nu ma multumesc cu asemenea afirmatii laconice,pentru ca e, ca si cum ai incerca sa te ascunzi dupa deget.
Si nu merge,nu cu mine cel putin ! :-)
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 17:39 | mergi sus ▲
pt "micael" :incerci sa fii prietenos cu o piatra?:)
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 17:59 | mergi sus ▲
Parerea ta,frate si e alegerea mea .
N-ai ce-mi face ! :-)
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 18:27 | mergi sus ▲
bine ca poti, eu nu pot ma infurii si iau foc, de fapt cum faci tu e mai bine, poate, poate reusesti, dar iti zic ca in cazu' asta nu ai sanse :-)
A comentat n.bumbac 23 ianuarie 2009, 18:41 | mergi sus ▲
FRate,ai grija,nu te juca cu focul,mai ales acum cand au dat si rusii drumul la gaze !
Atentie,e foarte periculos ! LOL
A comentat micael 23 ianuarie 2009, 19:12 | mergi sus ▲
Lilly, alias Carolina Panfil, oare nu stii tu ca iesenii sunt tot romani? Sau dupa incultura ta, o fi existand si o natiune ieseana care vorbeste limba ieseana. Bravos natiune ruso-pruto-nistreana! Ne inventati si noua iesenilor o noua identitate nationala!
A comentat Balaur 23 ianuarie 2009, 21:03 | mergi sus ▲
Balaure, citeste mai bine inainte sa vb. Eu am spus ca "vb ca iesenii" (in centrul Romaniei nu se vb ca la Iasi) si nicidecum n-am spus ca iesenii sunt de alta nationalitate, sunt tot ROMANI. Nu exista natiunea ieseana :-) Si nu exista limba ieseana :-). Exista dialectul moldovenesc, acela pe care-l vb eu cu ai mei. Asa ca Balaure, nu mai fa din tantar armasar.
A comentat Lilly 24 ianuarie 2009, 05:14 | mergi sus ▲
Lilly Carolina Panfil, exista poate graiul moldovenesc al limbii romane, dar nu dialect. Iar tu vorbesti limba basarabeana, care este altceva decat graiul moldovenesc al limbii romane. Limba basarabenilor e un amestec de cuvinte rusesti si romanesti, poate si de alta origine. Dar nicidecum intre Prut si Nistru nu se vorbeste graiul moldovenesc al limbii romane. Acest grai se vorbeste doar intre Prut si Carpati si se refera doar la palatalizare si accent, si nicidecum la cuvinte.

Eu nu am simtit vreo diferenta in limba romana din centrul Romaniei, desi sunt iesean. Si la Iasi majoritatea romanilor vorbesc acum limba literara romana.
A comentat Balaur 24 ianuarie 2009, 05:28 | mergi sus ▲
Bn, fie cum spui tu, dar cand basarabenii vb cu tine ii intelegi, Balaure? Da. De aceea, noi vb moldoveneste si nu cum te gandesti tu. Este poate un pic de amestec de rusa (putin cred eu), dar aici in Basarabia toata lumea spune ca vb MOLDOVENESTE, si doar cate unul, foarte rar, pretinde ca vb ROMANESTE, desi se vede ca vb MOLDOVENESTE.

Poti sa ma numesti cum vrei, Carolina Panfil, Lilly etc. etc. etc., ca pe mine nu ma intereseaza absolut deloc. Ciao...
A comentat Lilly 24 ianuarie 2009, 05:41 | mergi sus ▲
Atunci daca nu vorbesti romaneste, nici moldoveneste nu vorbesti. Dar daca nu accepti ca vorbesti basarabeste, atunci cu siguranta tu, Carolina Panfil, alias Lilly, vorbesti maldavneshti. Si cu asta gata, s-a terminat orice "politica" cu tine. De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!
A comentat Balaur 24 ianuarie 2009, 10:33 | mergi sus ▲
lilly a spus ca ii place sa vorbeasca precum iesenii si nu ca romanii.mai oameni buni,oare iesenii nu s tot romani? eu is din moldova de la vest de prut si vorbesc romaneste cu accent moldovenesc.cand sunt in bucuresti imi ascund accentul daca tre sa iau un taxi si nu stiu zona.in rest cu sh .BALAUR are oarecum dreptate.mai demult,un baiat din republica moldova mi a spus ca lumea de acolo nu stie bine nici rusa,nici romana.asta mi se pare destul de trist.oare e posibil sa slujesti la doi imparati?
A comentat gabi h 24 ianuarie 2009, 12:21 | mergi sus ▲
voronin e un nimic. a adus in prag de disperarea o tara intreaga. stiu ca cei de pe forum sigur nu vor vota cu el. imi pare rau pentru romanii de peste prut care dau dovada de patriotism fata de unii frati din romania care iau patriotismul "for granted"am azuzit de la unele cunostiinte din chisinau ca daca te prezinti in romana esti luat la misto. cred ca locuitorii republicii sunt de mai multe feluri:rusi(conducere,afaceri),romani rusificati(vor si ei o gura din morojna ruseasca) si romani (patrioti)care lupta pentru drepturile lor,insa vorbesc rusa uneori pentru a beneficia de servicii garantate de statul moldovean. mai trist e ca un coleg de al meu de facultate,din republica, se gandea sa si reinstaleze un program pe pc si nu stia ce sa faca pentru ca in engleza ii facea probleme.i am spus sa puna in romana si a zis ca mai bine in rusa. asa isi manifesta el multimirea fata de tara care i a acordat accesul la educatie,el fiinde de 9 ani pe bancile romanesti. trist,insa adevarat. mai mult ca sigur ca patriotismul lui se maniesta asa: moldova, ia tebea liubliu! nu e valabil pentru toti,insa m am intristat rau cand l am auzit! votati chirtoaca!
A comentat gabi h 24 ianuarie 2009, 12:25 | mergi sus ▲
luati aminte cei care rataciti! vieru a spus:"Dacă unii au vrut să ajungă în cosmos şi au ajuns, eu o viaţă întreagă am visat să trec Prutul." cat derspre cei rusificati in gandire si nu numai,care inca au tupeul sa zica ca stefan cel mare e stramosul lor, va spun o treaba: ce vorbea stefan ,lichelelor,rusa?
A comentat gabi h 24 ianuarie 2009, 12:35 | mergi sus ▲
D-le Balaur, de unde stii ca nu vb romaneste? Eu in ce limba-ti scriu acum? Vb romaneste numai cu romanii, dar vb. Cu ai mei in schimb vb DIALECTUL ROMANESC, ADICA MOLDOVENESTE. Unica diferenta intre felul in care se vb la Iasi si felul in care se vb in RM, este ca in RM se mai adauga si cateva cuvinte ruse, dar tot moldoveneasca e.
Si nu exista basarabeasca pr***ule! :-)). "Maldavineshte" se zice in Rusia, iar noi nu suntem rusi. Nu confunda nationalitatea cu relatiile intre 2 tari.
A comentat Lilly 25 ianuarie 2009, 04:49 | mergi sus ▲
Draga Gabi H., iesenii sunt romani (am spus eu oare ca nu?). Numai ca ei vb moldoveneste, adica dialectul roman pe care-l vb si noi basarabenii. Tu singura ai spus ca cand mergi la Bucuresti iti ascunzi accentul (eu cred ca nu trebuie, nu e o rusine). Si se vd si dupa modul in care vb ca esti din partea Moldovei. La Balaur nu se vd, desi e iesean.
Basarabeanul acela care ti-a spus ca in RM nu se vb rusa e un pr*st cu litera mare. Nu stie el ca la stanga Nistrului se vb doar rusa si se invata si la scoala ca limba straina. E adevarat insa ca nu se vb "limba romana pura", adica vreau sa spun ca se vb dialectul romanesc, desi la scoala se invata romana. Acesta este adevarul. Prefer sa spun adevarul curat decat sa mint si sa spun ca rusa nu se vb.
E adevarat, Voronin e un nimic si ne-a facut de ras. O sa strig toata viata "TRAIASCA DORIN CHIRTOACA!". E adevarat ca daca te prezinti in romana te iau in ras chisinauenii si de multe ori iti spun ca esti tigan. Eu cred ca colegul tau de facultate este unul dintre acestia si prefera sa puna programele PC in rusa decat in romana. Multi prefera asa, dar nu toti. Eu de exemplu sunt printre acei care nu prefera, fie ca rusa e o limba care mie nu-mi place, fie ca nici nu o inteleg si nu o vb, fiind plecata din RM peste hotare si acolo neavand posibilitatea sa o studiez ca limba secundara la scoala, unde ca limbi secundare sa studiaza franceza si engleza.
A comentat Lilly 25 ianuarie 2009, 05:44 | mergi sus ▲
Omeni buni, nu confundati dialectul cu graiul, limba romana are dialecte dar in niciun caz cel moldovenesc . exista dialectul dacoroman=limba romana, aromana, meglenoromana si dialectul istro-roman, deci sunt 4 dialecte, atat. Graiuri, e cu totul altceva, graiul oltenesc, moldovenesc, cel din Banat, Crisana, Ardeal, Maramures, etc., etc. Cei ce vorbesc graiuri ale limbii romane se inteleg perfect, ii nuanteaza doar regionalismele, tonalitatile, accentele si ce-o mai fi pe acolo, in cazul dialectelor, pai daca vorbeste un roman cu un aroman se vor intelege cam greu, la fel cu ceilalti... Hai sa pune ordine ce si cum e cu dialectele si graiurile.
A comentat Furnica 25 ianuarie 2009, 10:08 | mergi sus ▲
Lilly, vezi care e diferebta intre grai si dialect. Limba romana are dialectele dacoroman, aroman, meglenoroman etc. Citeste ce scrie Wikipedia la dialectele limbii romane:

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic şi din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italienei. Din motive de diferenţiere tipologică limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Din motive politice autorităţile Republicii Moldova folosesc denumirea limba moldovenească.

Limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 26 de milioane de persoane. Dintre acestea, 20 de milioane se află în România (unde româna, respectiv dialectul supranumit dacoromân este limbă oficială şi, conform datelor din 2002, limbă maternă pentru peste 90% din populaţie).

Sub denumirea de "limba moldovenească", limba română se bucură de statutul de limbă de stat şi în Republica Moldova[2], fiind limba maternă pentru 80% din populaţie (în schimb, "limba de comunicare interetnică" este cea rusă, ceea ce, în practică, obligă majoritatea băştinaşă sa cunoască rusa, dar îi scuteşte pe minoritari să cunoască limba de stat).

Limba română este una dintre cele şase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunităţi şi organizaţii internaţionale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 10:13 | mergi sus ▲
Dialectul dacoroman are mai multe graiuri: muntenesc, moldovenesc, maramuresean, transilvanean etc. Vorbitorii a doua graiuri romanesti vorbesc exact aceeasi limba, doar ca pe ici pe colo mai apar unele accente deosebite, prezenta sau lipsa palatalizarii si foarte putine cuvinte locale dar care oricum sunt intelese de toti vorbitorii de limba romana. In cazul dialectelor, trebuie sa ai dictionar ca sa te poti intelege. Asa ca mai informeaza-te si apoi doar vorbeste.
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 10:18 | mergi sus ▲
Limba basarabeana nu este un dialect al limbii romane, ci un amestec din mai multe limbi in care sunt si cateva cuvinte romanesti. Graiul moldovenesc se vorbeste exclusiv in unele parti ale Moldovei romanesti, si nu in Basarabia. Vezi si tu pe Wikipedia ca in Basarabia, limba rusa e regina. Am fost recent la voi si m-am convins de acest lucru. Peste tot se vorbeste ruseste, iar daca vorbesti romaneste esti tratat cu dispret sau cel putin nu esti luat in seama. Asa ca mergi tu pe strada la Chisinau, Ungheni sau Balti si convinge-te.
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 10:24 | mergi sus ▲
draga lilly,tu ai spus:'Limba moldoveneasca EXISTA din fericire, si-ti mai repet ca-mi place mai mult sa vb ca iesenii decat ca romanii.- eu cred ca limba moldoveneasca nu exista,ci doar graiul moldovenesc. corect ar fi fost sa spui:- imi place mai mult sa vb ca iesenii decat ca ceilalti romani - oricum am prins ideea.referitor la accent...il ascund numai atunci cand tre sa iau un taxi si nu stiu zona. tre sa dau impresia ca sunt de pe acolo ca altfel ma invart aia de ametesc si mi umfla pretul calatoriei. eu nu am spus ca nu se vorbeste rusa,am spus ca unii oameni nu stiu bine nici romana nici rusa,chiar daca le inteleg pe amnadoua.cel putin asa mi s a spus. in universitatile de stat ce limba folosesc profesorii?chiar as vrea sa stiu.ma bucur ca esti o persoana cu capul pe umeri.altii saracii au crize de personalitate si nu se mai regasesc.nici ei nu stiu ce vor.o sa vb acum putin de falsul patriotism.eram in uk la o ferma unde aveam niste colegi din republica .unul din ei spuneau ca i moldovan pana la oase.nu roman,nu rus,moldovan. intr o zi patriotul nostru m a rugat sa i fac un cont de mail si cica sa il fac pe .ru .am fost sincer dezamagit si cateva zile nu am mai vb cu el.pacat ca unii spun anumite lucruri cand de fapt tind spre altceva.asa e si la noi in romania.cat despre chirtoaca,ce sa zic,sa i faceti voi care sunteti pro moldova campanie prin randul parintilor,bunicilor care nu au acces la informatie,asta in cazul in care nu s au lecuit de voronin.papa
A comentat gabi h 25 ianuarie 2009, 10:36 | mergi sus ▲
Gabi h, cred ca esti basarabeancă sau romancă de la ţară, dintr-un sat izolat dacă ai un accent atât de evident şi suparator pe care trebuie să ţi-l ascunzi. Eu m-am născut la Iaşi, locuiesc in Iaşi, dar pe aici nu se deosebeşte limba noastră faţă de Bucureşti decât in ceea ce priveşte pronunţia lui "de" pe care multi bucuresteni il pronunţă "dă". Totuşi cei mai mulţi bucureşteni pronunţă "de" în zilele noastre. In rest crede-ma că noi, romanii din Iaşi, nu ne deosebim la vorbă faţă de cei din Muntenia. Si apoi mă mândresc că sunt român din Moldova, nimeni nu m-a jignit vreodată pentru acest fapt, nici măcar la Craiova. In Transilvania, în oraşe şi chiar în unele sate se vorbeşte o română literară de mai mare dragul. Iar ardelenii sunt cei mai toleranti şi respectuoşi romani cu putinţă.
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 10:39 | mergi sus ▲
sincer nu am un accent foarte evident.sunt din barlad si pot spune ca vb la fel ca tine.insa cand spuneam ca tre sa mi ascund accentul ma refeream la "di.pi,ci". da ti seama ca nu i spuneam taximetristului o chicat o perja n glod-asa spune bunicul care sta la sat- ca ma ducea ala pana la paris. om fi noi moldoveni,dar macar nu facem dezacorduri(vb de astia care am trecut prin scoala).aici in buc e o moda parca sa vb cu'e alea acolo'.sunt multi care stiu ca gresesc dar se lasa la mana lor.oricum nu sunt toti la fel.port respect pentru foarte multi oameni de aici.ca tot vorbeai de olteni...sunt foarte sociabili si tare m as prinde n hora cu el la o nunta:D.pentru romanii din ardeal tot respectul.am 2 prieteni sunt painea lui dumnezeu.nu se pun la masa daca nu te pui si tu.
A comentat gabriel h:)) 25 ianuarie 2009, 10:59 | mergi sus ▲
draga laur balaur,in 2005 am lucrat pe litoralul romanesc in firma unui iesean.venise omu cu echipa mare din iasi.pot sa spun ca majoritatea celor cu care am muncit acolo aveau accentul foarte evident.lumea s a mai schimbat de atunci.am observat ca accentul e mai putin evident in galati si pe masura ce urci pe harta devine mai puternic. intre barlad si vaslui e o diferenta de accent la fel cum e intre iasi si botosani.imi face placere sa i necajesc pe cei din ramnicu sarat,buzau,braila ca si astia au un oarecare accent moldovenesc.am petrecut o perioada cu baieti de prin buzau si ' muntenii' mei au dat o pe moldoveneste.oricum eu agreez pe toata lumea care are bun simt. pentru mine nu conteaza culoarea,sexul,religia.daca esti om cu mine sunt om cu tine!
A comentat gabi h 25 ianuarie 2009, 12:04 | mergi sus ▲
Gabi h, te cred că eşti româncă, dar datoria noastra, a tuturor românilor, este să vorbim cât mai corect româneşte. Eu şi toţi românii ieşeni, cu care am ceva de-a face, vorbesc cu accentul limbii literare. Şi observ că chiar şi la piaţa Nicolina, de unde îmi fac cumpărăturile, foarte mulţi ţărani vorbesc tot cu accentul literar în general. Iar la Bârlad, eu nu am fost şocat de o limbă română cu accent prea ţărănesc. Dar deh, tu ştii mai bine pentru că ai locuit acolo. E posibil.
Oricum românii cât de cât şcolarizaţi vorbesc cu accentul literar al limbii române. Eşti de acord?
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 12:26 | mergi sus ▲
GABRIEL .m am semnat asa si mai sus:D.nu am spus ca la barlad e accent taranesc.ma refeream la faptul ca in vaslui e mai nasol ca la noi desi e o diferenta de vreo 50 de km. sunt de acord cu limba romana literara desi imi vine uneori greu sa o folosesc.e mai greu cu lumea mai in varsta sau cu cei conservatori.daca eu ca barladean dus la bucuresti veneam dupa o luna cu accent de bucale eram taxat ca parvenit.e o schimbare binevenita care cred ca trebuie sa se realizeze in timp.asta depinde si de locul in care muncesti,cu ce oameni interactionezi...sunt multe si le stii si tu.vazusem la tv ca moldovenii din bucuresti (e si buzdugan pe acolo) au un club unde se intalnesc si o dau moldoveneste.pentru unii e greu sa se dezvete. oricum accentul moldovenesc cred ca poate sa dispara dupa o foarte mare perioada de timp.probabil atunci cand o sa vina voronin la biblioteca nationala sa citeasca ceva de cioran sau pruteanu.
A comentat gabriel h 25 ianuarie 2009, 15:32 | mergi sus ▲
Bre,moldovenilor,nu imi vine sa cred ca ati inceput sa parlamentati care dintre voi vorbeste mai corect limba romana literara.De ce vreti voi cu tot dinadinsul sa omorati limba romana,vorbiti fratilor in graiul moldovenesc,ca tare e frumos si mult mai imi place.
Si eu cand ajung prin Bucuresti ma iau baietii la misto ca vorbesc la infinitiv cu :fusei in loc de am fost,facui - am facut,mancai - am mancat si lista poate continua,dar in niciun caz nu ma sinchisesc de bucuresteni si continui a vorbi asa cum sunt obisnuit. LOL
Am o intrebare pentru voi :I-ati auzit vreodata pe ardeleni vorbind in graiul lor plin de regionalisme ?
Acum raspundeti-mi sincer va rog,cat ati priceput din conversatia lor ?
Tocmai in asta consta frumusetea limbii romane,in aceste regionalisme plin de farmec !

A comentat micael 25 ianuarie 2009, 16:46 | mergi sus ▲
a cam degenerat discutia.de fapt articolul era despre gaz...bine zici micael...oricum is moldovean si vorba nu mi o pot schimba.in asta consta farmecul limbii romane si specificul zonelor.
A comentat gabriel h 25 ianuarie 2009, 17:15 | mergi sus ▲
Micaele, se vede treaba ca esti mare "literat". Tu confunzi perfectul simplu cu infinitivul, oltene! Sau voi oltenii aveti o gramatica speciala, asa ca pentru oltenii "literaţi"?? Ca deh, doar voi oltenii sunteti urmasii raposatului agramat analfabet Ceausescu care si el vorbea romana la "perfectie". Asa ca nici tu nu esti departe de ilustrul tau strabun! Ha! Ha!
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 19:14 | mergi sus ▲
Balaure,bine ca esti tu "destept" ca astfel ce ne-am face noi fara tine!
Apropo,tu cand iti scrii comentarile de mic "geniu" inca anonim,ai dictionarele langa tine sau te-ai emancipat si tu ,si folosesti DEX-ul online sau DOOM ca-i putin mai nou !
Bre,desteptaciune "ne mai intilnita",ia verifica repede daca se scrie impreunat sau nu si sa ma anunti ! :-)
Balaure,sper ca nu te superi,dar ati inceput sa fiti afectati rau de gramatica limbii romane in ultimul timp ca se pare ca aveti ochiul format pe nimicuri !
Balaure,norocul tau ca traiesti in mileniul trei iar nu intr-o epoca indepartata unde ar fi trebuit sa cioplesti cuvintele in piatra,nu de alta dar e ingrozitor de greu.

P.S.
Bre,frate,voi in partea aceia de tara ati inceput sa fiti afectati rau de regionalism daca te-ai intors atat de mult in timp,pana la Ceausescu,crezand in mintea ta de preistoric ca ma jignesti.
Balaure,spor la treaba,sunt curios de data asta cate greseli mai imi gasesti,dar ai grija sa nu te obosesti prea tare incat sa ti se abureasca ochelarii ! LOL

Balaure,esti de-a dreptul penibil,sper ca data viitoare sa incerci sa ma agati cu ceva mai inteligent,ca mai saturat sa tot raspund la tembelismele tuturor frustratilor !
A comentat micael 25 ianuarie 2009, 20:23 | mergi sus ▲
Micaele, moldovenii veritabili sunt cei mai deştepţi români. Dovadă stă mulţimea de mari personalităţi ale neamului românesc, de sorginte din această parte de ţară. Iar in ceea ce priveşte limba română, noi românii moldoveni am şlefuit-o şi i-am dat supleţea şi frumuseţea actuală. Aşa că, frate oltean, nu te lua la harţă cu noi, românii dintre Prut şi Carpaţi!
A comentat Balaur 25 ianuarie 2009, 20:43 | mergi sus ▲
mai micael si laur balaru.amandoi ati postat niste pareri.fiecare cu treaba lui.balaure faza cu marile personalitati e deja un cliseu,nu te supara...am auzit asta de prea multe ori si si a pierdut din farmec.micael a spus bine in posturile anterioare ca fiecare cu accentul lui.oricum micael zicea:-vorbiti fratilor in graiul moldovenesc,ca tare e frumos si mult mai imi place- dupa cum vezi e repectuos.marile personalitati sunt de peste tot din romania,nu numai din moldova.asa ca lasati orgoliile la o parte si haideti sa ne vedem de treaba.
A comentat gabi h 25 ianuarie 2009, 21:26 | mergi sus ▲
Bre,Balaure,mari personalitati s-au nascut pe tot cuprinsul Romaniei inter-belice,iar nu numai intre Prut si Carpati cum zici tu.
Bre om de D-zeu,tu ai idee in ce mizerie incerci sa ma atragi ?!
Tu te astepti acum ca eu sa-ti raspund cu mari personalitati de pe meleaguri oltenesti,numai ca pentru mine asa ceva este inacceptabil,pentru ca simplu motiv ca eu sunt mandru de toate marile valori ale neamului romanesc de la Tisa pana la Nistru,pornind de la Eminescu,Nichita Stanescu,Vieru si putin imi pasa ca aceste genii s-au nascut in partea de rasarit a Romaniei.
Bre,te-au tampit si pe tine aberatiile lui Voronin,au trecut Prutul ca o napasta si nu mai esti in toate mintile.
Ma nebunule,se pare ca esti contabil de tii asemenea "statistici",eu cand citesc ceva din opera unui scriitor roman,nu invat pe dinafara unde s-a nascut si cat a trait exact,de obicei trec peste partea aceasta cu repeziciune,pur si simplu citesc cartea si raman cu ideile sale,putin imi pasa unde s-a nascut,pentru ca vad pe coperta ca are un nume romanesc si imi imaginez ca trebuie sa fi fost nascut undeva prin Romania,ca o fi fost nascut in Arad,Caras-Severin,Constanta,Bacau,Cernauti sau Chisinau n-are importanta pentru mine ca tot roman ii spun,iar nu Ardelean,moldovean,basarabean sau oltean.
Bravo,frate,a reusit Voronin sa va prosteasca si pe voi ! Incredibil,Mare e gradina Domnului.
Bre,frate,mai dute pe la mostele Cuvioasei Parascheva si roagate sa-ti revii pe calea cea buna,ca ai inceput sa o iei razna rau de tot !
Hmm ,si ai grija sa nu mai spui la nimeni dintre cunoscutii tai cum gandesti ca o sa te faci de rasul curcilor !
Acum vorbind serios,am o intrebare pentru tine : Ai avea curajul frate,sa spui cum gandesti celor care te cunosc,ca mie nu imi e rusine ?!
A comentat micael 26 ianuarie 2009, 00:02 | mergi sus ▲
Bre,Balaure,ca tot esti mandru ca esti moldovean,tu stii ca Eminescu cutreiera cuprinsul Romaniei Mari,iar nu numai al vechiului Regat in care a apucat el sa traiasca,tocmai ca sa imbogateasca limba romana prin diferite regionalisme,asta-i bogatia noastra-limba.
Avem una dintre cele mai bogate limbi europene,putine din limbile europene se pot lauda cu bogatia de diverse cuvinte,sinonime aproape care avand acelasi inteles,totusi sunt altele.
Pacat ca "Furnica"nu intra acum sa te puna la punct,ca el sta mai bine la acest capitol decat mine din cate am observat.
Balaure daca erai basarabean,sigur te lua "Furnica "la rost ,de nu mai aveai tu cojones sa spui asemenea absurditati,ba chiar ai fi vrut sa ai parte de o mana de ajutor de la un oltean nebun ! LOL
A comentat micael 26 ianuarie 2009, 00:25 | mergi sus ▲
pt lilly cu "y": "Tu singura ai spus ca cand mergi la Bucuresti iti ascunzi accentul..." - fa moldovanco fa, tu nu stii ca in limba romana nu sunt admise cacofoniile (ca cand), sau tu vorbesti maldaveneshte si in limba ta se admite sa te caci pe gura, eshti cumplit de i......a, fa!
A comentat n.bumbac 26 ianuarie 2009, 06:54 | mergi sus ▲
Micael, oltene! Eu sunt în primul şi în primul rînd mîndru că sunt român. Toţi moldovenii. fără excepţie sunt mai întâi de toate români. Şi mă mândresc şi eu cu toate valorile româneşti, de oriunde ar fi ele. Dar tu nu-mi pari a fi român, Micaele. În primul rând nu posezi prea bine limba română. Apoi. dragostea ta exagerată pentru basarabeni. Ei te jignesc, dar tu continui cu inepţiile tale, cu declaraţiile tale de amor pentru polietnicii pruto-nistreni. Ei te scuipă pe un obraz, dar tu le întorci şi celalat să ţi-l scuipe. Şi târăşti în derizoriu numele de România şi român. Ce să însemne asta oare?

E adevărat, Voronea şi comuniştii rusofoni basarbeni stârnesc în români, mai ales în cei din Moldova, tot ce poate fi mai urât pe lumea asta. Dacă nu eşti basarabean şi eşti cu adevărat român din Oltenia, mergi omule până la ei într-o vizită. şi să vezi că te vei lecui. Vei simţi şi tu ura şi dispreţul visceral al pruto-nistrenilor polietnici la adresa României, românilor, limbii române şi a tot ce este românesc. Şi apoi mai discutăm ca românii normali şi în cunoştinţă de cauză. Good bye, Sir!
A comentat Balur 26 ianuarie 2009, 09:15 | mergi sus ▲
Bre,Balaure,n-am vazut nici macar frumoasa cetate a Iasilor cu frumoasele sale biserici si manastiri,dalminteri sa mai trec si Prutul,e departe,fratele meu si mai sunt si drumurile proaste dupa cum bine stii,poate prin 2015 cand va fi terminata autostrada Transilvania si Moldova va fi legata prin ea de restul Tarii .
Hai sa spun ca ai dreptate cand spui ca stau mai prost cu gramatica,dar sa imi spui ca nici roman nu sunt doar pentru ca le iau partea basarabenilor si le raspund la ironii cu vorbe frumoase,o fac pentru ca in tinerete am fost crestin practicant si se pare ca am ramas cu ceva desprinderi bune din aceea perioada. :-)
Si crede-ma basarabenii sunt romani chiar si atunci cand mai vorbesc ruseste,asa cum ne mai dam si noi in stamba uneori si vorbim in alte limbi sabaltice ! LOL ! Au Revoir !
A comentat micael 26 ianuarie 2009, 15:45 | mergi sus ▲
Poate Furnica are dreptate, dialectul e altceva decat graiul. Sincera sa fiu nu vedeam asa mare diferenta. Si Balaur are dreptate, spunand cam aceleasi lucruri ale Furnicai. Cat despre Gabi. H., sunt de acord daca mergi intr-o alta zona a Romaniei si-ti schimbi accentul, dar sa nu-ti fie niciodata rusine sa vb moldoveneste cu ai tai. Cat despre basarabeanul care "pretindea pana la oase ca este moldovean si gata", eu ma gandesc la fel ca el si nimeni nu-mi schimba opinia. Spre informarea ta iti spun ca basarabenii prefera mai mult rusa decat romana pt. computer.
Asa au fost, sunt si vor fi romanii, foarte ospitabili si gospodari (vb de RO de est), Gabriele. Nu demult am cunoscut niste romani din Piatra-Neamt (trebuie sa schimbam domiciliul si stapanul casei in care vom locui ne-a prezentat vecinii cu care are o frumoasa legatura. Este unul din putinii italieni care nu este rasist. Intr-adevar are mai multi prieteni straini decat italieni.) Revenim la subiect. Ai intr-adevar dreptate. (Am 2 prieteni si daca nu te pui tu la masa nu se pun nici ei. vorbele tale.). Acesti oameni pe care i-am cunoscut au fost cu adevarat ospitabili cu noi. Si ei sunt de opinie ca este diferenta intre basarabeni si romani, subiect la care am ajuns din vorba-n vorba. Asta e... fiecare are o opinie diferita si cred ca e inutil sa ne certam din aceasta cauza.

Uitati-va unde am ajuns, la ce punct, doar pt. ca eu i-am luat apararea lui Iulik. As dori ca Balaur si Micael sa se gandeasca macar un minut la acest subiect si sa-si dea seama la ce am ajuns doar pt. ca mi-am spus parerea.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 05:49 | mergi sus ▲
pt "lilly": "foarte ospitabili si gospodari" - corect este "ospitalieri" nicidecum "foarte ospitabili" , ma zgaraie pe creier tipul acesta de erori, nu exista in lb romana o astfel de exprimare nici in cea moldoveneasca, daca vrei sa confirmi ceea ce sustii mai bine exprima-te in moldovineshti adica "prinitori", decat sa te faci de ras exprimandu-ti parerile, care stii tu cum este "parerile sunt ca gaura din cur, fiecare are cate una"
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 06:28 | mergi sus ▲
Dragi romani (si toti ceilalti romanici de est:basarabeni si alte specii)!
Sincer vorbind, nu am avut TIMP si de ceva TIMP nu prea am chef sa citesc toate tiganiile care se scriu pe forumuri.
As vrea totusi sa stiu, voi chiar nu va dati seama ca discutiile astea castrate/sterile/impotente din subsol/underground nu rezolva nimic in realitate sau doar va prefaceti?
Voi chair aveti timp si chef sa frecati menta pe la forumuri, in loc sa mergeti in parc, la un film, la biblioteca, la urma urmei, cu prietena/prietenul?
Voi chiar na va uitati in oglinda/curtea voastra inainte sa aratati cu degetul la cel de langa voi?
Voi chiar credeti in vreun Tomac, Basescu, Geoana, Voronin, Rosca, Pantaru, Chirtoaca, Urecheasca-ceburashka s.a.?...
Imi raspunde cineva la vreuna din aceste intrebari?
A comentat Gummy Bear 27 ianuarie 2009, 13:05 | mergi sus ▲
shi intrebare ai pus si tu "Gummy Bear", cum poti crede in niste caricaturi care fac aliante intre UN SCUIPAT si-O 'NJURATURA, cei care cred in vreun presedinte salvator - sau sunt naivi sau disperati sau ...sti. Daca se va schimba vreodata situatia, stii la ce ma refer, poate va fi datorita noua, celor care frecam menta pe forumuri, sau poate va fi datorita unui creion neascutit, sau... oricum imi pare bine sa aflu ca mai este cineva care constientizeaza ca nu avem in ziua de azi politicieni (nici in RO nici in MD) de la care sa te poti astepta la ceva bun
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 14:28 | mergi sus ▲
am vazut ca dintre stirile recente cea mai comentata a fost cea cu deschiderea Ambasadei Italiei in Moldova. Oare de ce? stim cu totii care-i raspunsul, intr-un fel e mai bine decat stroika moscovita, dar ar trebuiu sa stim sa ne intoarcem acolo de unde am plecat, nu neaparat cu prezenta ci macar cu gandul si de ce nu, cu fapta. Chiar daca nu mai locuiesc in Moldova de mai bine de-un deceniu si jumate si nici nu-mi pot imagina cum ar fi fost daca... de cate ori am ocazia imi amintesc de oamenii de acolo, spre exemplu din modestele mele venituri am facut cadou un calculator mai performant scolii in care am invatat cu windows in limba romana si alte eforturi pe care le-am facut... dar asta este... de fapt am vrut sa spun ca ma preocupa mai mult decat trebuie problema Basarabiei si drumul pe care va merge in continuare, pentru ca nu pot sa iau cu mine mormintele strabunilor mei si sa le pun pe balcon, asa cum nici un copac nu poate sa-si paraseasca radacinile pentru a merge la ecuator.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 14:58 | mergi sus ▲
Mai N. Bumbac, ca bumbac se vd ca nu esti si cred ca esti un alt tip de stofa mai dura :-))), ia uite tu repede in dictionar si spune-mi daca se scrie "nicidecum" sau "nici de cum", cum face poate sinior Balaur si il corecteaza pe Micael la orce cuvant pe care acesta il scrie. :-)). Incep sa cred din ce in ce mai mult ca tu si Balaur consultati dictionarul de fiecare data cand scrieti vreun comentariu. Eu insa nu-l folosesc pt. comentarii si poate se mai intampla sa mai gresesc. Poate ar fi mai bine sa fac ca Gummy Bear si sa ies sa ma plimbu prin parc ca sa-mi scot "balaurii" si "bumbacul" din cap :-))))))))), dar am spus ca nu tac pana nu taceti si voi...
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 15:04 | mergi sus ▲
pt Gmmy B.: daca poate te incearca vreun sentiment de dispret si nimicnicie pt cei care freaca menta pe forum-uri, atunci n-ai decat sa propui tu o metoda mai inteligenta de-a crea o legatura intre oameni care sunt preocupati de aceleasi probleme si daca poate unii vor sa faca parada de iscusinta lor verbala cazand in ridicol sau raspund la provocari, iarta-i si intelege-i
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 15:13 | mergi sus ▲
Lilişor cu capul mic şi găunos, caută tu în orice dicţionar romînesc şi vei vedea că se scrie "nicidecum". Uite, ia de exemplu Dicţionarul universal al limbii române sau DEX-ul.

Şi încă un lucru, Lilişor cu capul uşor, nu vei ajunge tu niciodată să cunoşti gramatica limbii romîne mai bine decât mine, oricât te-ai screme tu! Şi îţi mai mărturisesc un secret: am scris, scriu şi încă voi scrie articole de ziar şi cărţi mai mult decât poţi tu duce! În limba română şi in alte limbi! Pa, Lilişor, dragă! Mai învaţă, Carolina Panfil!
A comentat Balaur 27 ianuarie 2009, 15:14 | mergi sus ▲
Vezi Carolina Panfil, nici eu nu consult mereu dicţionarul, dar nu mi-i ruşine să spun că uneori îl consult, şi l-am consultat foarte des în trecut. Dar să ştii că numai oamenii deştepţi consultă dicţionare. Cei săraci cu duhul nu vor consulta niciodată dicţionare. Aşa că dragă Carolina Panfil, consultă dicţionare, fie ele şi ruseşti! Doar sunt la modă în Basarabia!
A comentat Balaur 27 ianuarie 2009, 15:21 | mergi sus ▲
Balaure, cand spuneam sa caute in dictionar sa vada dk se scrie "nicidecum" sau "nici de cum", o spuneam in gluma, desigur, si daca-mi trebuie, pot sa-mi caut si singura cuvantul, fara a cere ajutorul cuiva. Oricum iti multumesc. Desigur ca nu o sa cunosc mai bn ca tine gramatica limbii romane, mai ales acum cand sunt departe de casa. "O stii tu mai bn decat toti". Te cred ca scrii articole de ziare si carti. Iti urez succes mai departe. Eu mai am de invatat, intr-adevar invat, am viata inainte. Salut!
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 15:25 | mergi sus ▲
Sa stii ca consult dictionarul, dar numai cand imi fac temele, nu pt. chestii de-astea. Cred ca ne putem intelege si fara.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 15:29 | mergi sus ▲
Bre,Gummy Bear,esti dat naibii omule,a inceput sa-mi placa comentarile tale din ce in ce mai mult,esti intepator si foarte subtil,astfel incat cei pe care ii calci pe coada nu prea mai gasesc replica cu toate ca se simt vizati.
Cu toate ca realizez ca sunt si eu printre cei intepati de subtilele tale mici si dragalase ironii,iti marturisesc ca eu astept primavara si alegerile de peste Prut si bineinteles o conducere democratica si pro-occidentala la Chisinau,ca sa ma retrag de pe forumurile bsarabene,pentru ca eu comparativ cu Balaur n-am scris nicio carte ,dar e posibil sa o fac doar adunand comentariile de pe acest site intr-un fel de "Memoriile unui Oltean" ! LOL !
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 15:39 | mergi sus ▲
pt lilly: cred in continuare ca esti o persoana extraordinara, te inteleg si-ti dau dreptate, fa, dar nu intotdeauna. Vrei sa demonstrezi ceva si se primeste exact invers, adica: NICIDECUM (adverb)= deloc, in nici un chip, in nici un caz, nicicum, etc. iar ai trantit-o ca nuca-n perete, fa...
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 15:45 | mergi sus ▲
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 15:47 | mergi sus ▲
FARA CACOFONII: "Sa stii ca consult dictionarul,", fa lilli fa, nu stiu ce dictionar ti-o dat voronin da eu cred ca te-o pacalit, a vrut sa te faci de rasu' lumii
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 15:51 | mergi sus ▲
Lilly,la ce D-zeu sa ma gandesc,ca tu esti moldoveanca si eu oltean,dar nu neaga nimeni acest lucru,doar ca intelegandu-ne in aceiasi limba,stramosii nostrii comuni au hotarat sa o denumeasca limba romana si n-ai tu ce sa-i faci,ca nu oi fi tu mai desteapta ca Dimitrie Cantemir de exemplu care a marturisit in scrierile sale ca scrie in romana,iar nu intr-o limba inventata de sovietici ca sa zapaceasca total persoane slabe de inger ca tine din pacate !
Mai citeste si tu Mihai Eminescu,Grigore Vieru si afla in ce limba au scris,intr-una stranie si absurda sau in limba Romana ?!
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 15:53 | mergi sus ▲
Apropo, N. Bumbac, deduc din comentariile precedente ca esti tare educat (se vd dupa limbaj) Uite de exemplu la acela de pe 23/01/09 la ora 18:59 sau la acela de pe 26/01/09 la ora 08:54. Vb tare frumos. Asta la voi se numeste "limba romana melodioasa", cum spunea o data Balaur. Mai bine scriu cuvinte gresite decat sa insult in asa hal pe cineva. Nu stiu ce ai vrut sa spui cu cuvantul acela care incepe cu "i", dar ma gandesc ca nu e tare frumos de l-ai scris numai in parte. ATENTIE!!! Nu ma intereseaza deloc ce-ai vrut sa spui prin acel cuvant. Tine-l pt. tine.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 15:53 | mergi sus ▲
"lilly" imi place de tine ca esti prompta, dai raspunsul imediat, dar cred ca ai incredere in cine nu trebuie, voronin ala se prikaleshte, da voi il credeti, apropo, am o intrtebare la care as vrea sa imi raspunzi cu sinceritate, tu te numesti Carolina Panfil?
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 15:59 | mergi sus ▲
Micaele, poetii au scris in limba romana, eu am vrut doar sa spun ca vb graiul moldovenesc si nu cel romanesc. E bine?
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 15:59 | mergi sus ▲
Ba,N.Bumbac,am trantit-o eu prima data cu acel "nici o data" si am facut-o intentionat ! Asa ca nu mai tulbura apele de pomana ca s-ar putea sa ma simt vizat si amenintat ?! LOL !
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 15:59 | mergi sus ▲
iar ai gresit "lilly" dar acum nu tu esti vinovata ci tastatura
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 16:00 | mergi sus ▲
Da,draga mea,acum e foarte bine ! Bravos !
imi place de tine ca esti de buna credinta !
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 16:01 | mergi sus ▲
Lilly,o precizare am uitat totusi sa fac.Tu vorbesc graiul moldovenesc al limbii romane.
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 16:04 | mergi sus ▲
N. Bumbac, eu nu tin cu Voroshka ci cu Dorin Chirtoaca. Iti raspund cu sinceritatea maxima la intrebarea ta: ma numesc Lilly si nu Carolina Panfil. Nicidecum! Dk vrei sa ma crezi, bine, dk nu, spune-mi cum sa-ti demonstrez, ca eu n-am idee.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:04 | mergi sus ▲
"lilly", ai personalitate multipla?
sau esti impostoare? vrei o dedicatie? daca nu atunci semneaza normal, dedicatia este f. dura, asa cum ai constatat si tu ca sunt, dar nu e scrisa de mine ci de cineva care te intelege mai bine decat mine.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 16:06 | mergi sus ▲
Eu vb graiul moldovenesc al limbii romane.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:06 | mergi sus ▲
Si eu vorbesc in graiul oltenesc al aceleiasi limbi romane,deci suntem amandoi romani.
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 16:10 | mergi sus ▲
Bn, N. Bumbac, te cred ca nu mi-ai scris tu dedicatia, desi aici pe forum nu poti afla niciodata adevarul.
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:11 | mergi sus ▲
Sunt de acord, Micaele, desi o particica, adica o mare parte din mine, este tot legata de Basarabia. Ce sa fac, aici m-am nascut, nu pot sa "arunc la gunoi" plaiul meu natal. Logic, nu?
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:16 | mergi sus ▲
m-am plictisit. lilly cum este posibil sa faci atatea greseli, sau nu stii sau nu vrei sa stii si totusi daca tu zici ca nu esti C panfil, atunci de ce esti numita asa?
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 16:19 | mergi sus ▲
Ce-a gresit "tastatura", N. Bumbac?
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:20 | mergi sus ▲
Sunt numita asa, N. Bumbac, pt. ca asa am vrut sa-mi scriu numele pe forum, LILLY. Daca vrei il schimb. Ce nume ti-ai dori sa scriu?
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:24 | mergi sus ▲
Lilly,draga mea,dar nu iti cere nimeni sa renegi faptul ca esti din Basarabia,ca nu sunt nebun,dar esti romanca din Basarabia asa cum sunt eu roman din Oltenia
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 16:27 | mergi sus ▲
Si daca atunci suntem cu totii romani,trebuie sa facem tot posibilul sa reintregim Patria,Romania,care noi astia din diferite proviinci o formam si o punem pe harta Europei.
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 16:31 | mergi sus ▲
OK, Micael, cu asta sunt perfect de acord. Dar am o alta problema, ce priveste numele meu pe forum. La nimeni nu le place numele meu de Lilly. Cu ce nume sa-l schimb?! Da-mi un sfat. "Boteaza-ma altfel"!:-)
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:36 | mergi sus ▲
Ai dreptate si la asta, Micaele. TREBUIE SA NE UNIM SI SA FORMAM O ROMANE MARE, dar pt. a face asta trebuie sa fim prieteni, dar semne de prietenie nu se vad, ca de exemplu de la Balaur care "nu mai vrea sa aiba de-a face cu rusofonii basarabeni".
A comentat Lilly 27 ianuarie 2009, 16:42 | mergi sus ▲
lilly, tastatura nu greseste, este un obiect, nu poate gresi, minti sau alerga, daca tast. ta a gresit, tranteste-o de pereti pana o faci bucati! si as mai vrea sa adaug ceva, FORUM-urile nu sunt niste locuri in care poti sa te ascunzi dupa o identitate falsa sau sa te dai drept alta persoana, sau sa minti, sau... aici iti spui impresiile, iti scrii iluziile si de ce nu, iti descarci sufletul sau iti defulezi starile afective (asa cum faci tu), spre exemplu: eu tin cu ala sau cu alalalt... bafta si succes la invatatura, fa.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 16:45 | mergi sus ▲
Lilly,lasa-i tu pe Balaur si N.Bumbac,astia sunt niste carcotasi care n-au altceva mai bun de facut decat sa creeze polemici,ca asa se simt ei mai bine.E plina Romania de ei,indiferent in care zona te-ai afla.
Eu ssunt obisnuit cu ei,ii cunosc si nu ma impresioneaza baietii astia de cartier deloc.Faptul ca intru cu ei in conversatie,o fac pentru ca nu am incotro,penru ca nu-mi doresc sa creada si sa credeti ca doar astfel de oameni fara caracter gasesi in Tara Mama.
Mai sunt si oameni cu capul pe umeri carora le-a pierit cheful sa fie imaturi si pervesi !
Deci nu te supara pe ei,ca deh,mai au nevoie sa creasca pana a ajunge la maturitate intelectuala,de aceea si avem un mascarici de presedinte,ca deh,s-au gasit indivizi care sa-l voteze !LOL !
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 17:07 | mergi sus ▲
Draga mea,te-ai boteza,dar nu sunt popa,asa ca nu pot sa te ajut.:-)
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 17:13 | mergi sus ▲
iaca na1 m-o bagat si pe mine cineva in seama, vezi lilly asta-i tot din cauza ta, eu te-am bagat pe tine, altii m-or bagat pe mine, si pt "micael" am sa-i amintesc ca si el probabil la- votat pe marinar, nu-i asa micael, de fapt multi l-au votat, crezand ca ala crede in ce spune.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 17:14 | mergi sus ▲
stii "micael" si polemicele sunt bune la ceva si aici iti citez un proverb rusesc si trebuie sa recunosc ca au zis bine: "...din contraziceri (polemici) se naste adevarul, cand toti sunt de acord, deja devine plictisitor",
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 17:19 | mergi sus ▲
LOL,N.Bumbac,trebuie sa recunosc ca nu am fost la vot in 2004,pentru ca pe cine era sa aleg dintre doi fosti comunisti,cum a zis-o chiar Basescu,dar ai mare dreptate cand spui ca din polemici se naste adevarul.
Cu polemicile sunt de acord,mai putin atunci cand incepem sa sarim calul si sa nu mai avem nimic in comun cu polemica civilizata pe baza de argumente si contra-argumente. Din pacate atunci cand intram pe acel fagas cu greu ne mai oprim si asta inseamna ca avem cu totii o mare problema. LOL !
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 17:34 | mergi sus ▲
micael, sa nu crezi ca am ceva cu tine, dar si tu repeti niste clisee basesciene: "avem cu totii o mare problema", nu am nimic cu nimeni, ma deranjeaza doar afirmatii de genul "subsoluri de la SIS", sau multe alte prostii pe care le scot unii pe gura, va dau dreptate tuturor, toti aveti dreptate, dar sa nu aveti impresia ca detineti adevarul, adevarul este undeva la mijloc, nu e nici de partea mea nici a ta.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 17:58 | mergi sus ▲
Sunt total de acord cu tine,N.Bumbac,nici nu imi inchipui cumva ca detin adevarul in tot ceea ce afirm aici.
Crede-ma,ca am invatat o multime de lucruri pretioase de la basarabeni si nu numai si astfel mi-am modelet opiniile in timp.
Nu o sa uit niciodata cand credeam ca-n Chisinau locuiesc 2 milioane de oameni ,iar un basarabean cumsecade,dupa mirarea fireasca de la inceput m-a corectat si mi-a zis ca de fapt locuiesc in Chisinau in jur de 900.000 persoane sau cea mai tare faza a fost atunci cand m-a informat ca asa-zisa Gagauzie e un fel de Transnistrie tot in Basarabia,eu sincer imi inchipuiam ca Gagauzia se afla undeva prin Asia pe langa Azerbaijan.LOL
Dupa cum vezi nu ma cred atot-stiitor cu toate ca oi fi eu oltean ca nea Nicu Ceausescu si stiu si de gluma daca e in limitele bunul simt ! LOL
A comentat micael 27 ianuarie 2009, 18:21 | mergi sus ▲
Micaele, tu trebuie să mai creşti, băiete. Poate eşti tu mai în vârstă decât mine. dar spiritul şi dezvoltarea intelectuală ţi-au rămas cam în urmă. Nu vreau să te jignesc, dar tu greşeşti când mă provoci. Eu te-aş ignora cu dragă inimă, dar tu continui să mă provoci. Probabil eterna antipatie dintre moldoveni şi olteni. Dar dacă eşti băieţel care vrei să pari cât de cât isteţ, las-o mai moale cu provocările!

And by the way, voi aţi citit vreodată un tratat de filosofie? Ceea ce n.bumbac atribuie ruşilor, aparţine de fapt germanilor:

-----"Doar din lupta contrariilor se naşte adevărul"----- parca cam asa ceva spunea Hegel in dialectica sa, iar Lenin şi comuniştii ruşi au preluat doar ca o gargară de adormit pruncii. Că doar nici în ziua de azi ruşii nu acceptă lupta contrariilor. Mai citiţi, flăcăi şi domnişoare!

Aşa că dragii mei olteni şi basarabeni, mai studiaţi niţel şi apoi mai discutăm filosofie! Din păcate filosofia şi oltenii sunt două linii paralele. Tu Lilişor, alias Carolina Panfil, ar trebui să studiezi arta teatrală şi să devii actriţă! Aici eşti forte, adică tare, dragă "fetiţă" de vreo 30 şi ceva de ani!
A comentat Balaur 27 ianuarie 2009, 19:42 | mergi sus ▲
doi moldoveni stateau de vorba:M1 -ba,mi am luat doua nutrii! M2-nutrii? M1-nu,doua. hai sa ne mai descretim fruntile:d
A comentat gabriel h 27 ianuarie 2009, 20:44 | mergi sus ▲
Pt. Micael - Gasesti filmul cela ,daca il mai cauti , aici. http://vidivi.ru/ . Am asteptat ceva interesant . Dar aceleasi americanizme . Bine ,o singura data se poate de privit . Succes!!!
A comentat j.PHILIPS 27 ianuarie 2009, 22:23 | mergi sus ▲
Sa am iertare. Filmul '' Insula......'' . Si inca ceva , e in limba rusa, in engleza nu stiu daca il gasesti undeva.
A comentat j.PHILIPS 27 ianuarie 2009, 22:27 | mergi sus ▲
Balaure,nu-mi lua naivitatea marturisita drept prostie ca faci o mare greseala !
Stii cum e,omul ce invata din greseli si se corecteaza pe pacurs da dovada de un caracter puternic,asa ca frate,nu ma impresionezi. Dupa cum observi conversatia celor de aici merge binisor,cu cate o ironie subtila,cu cate o gluma mai usoara pana sa apari tu.
Cum apari tu,Balaure cu pretentiile tale de parvenit in ale cunoasterii si intorelantei,cum suntem nevoiti sa scoatem artileria grea din dotare,asa ca incearca sa te calmezi ca eu nu sunt aici spre a schimba lumea,ci doar spre a face schimb de informatii(pareri)despre romanismul de pretutindeni,care in aceasta faza a existentei mele pe acest pamant ma intereseaza in mod deosebit.
Dupa cum vezi chiar ne mai si ajutam intre noi,ba cu cate un film,ba cu cate altceva din spatiul post sovietic pe care basarabenii il cunosc bine,deci in concluzia spiritele se incing pe acest site atat de drag mie tocmai cand apar personaje colorate ca tine.
Calm frate,calm !
A comentat micael 28 ianuarie 2009, 00:57 | mergi sus ▲
Bre,j.PHILIPS,la cata rusa stiu eu,am intrat direct pe site-urile deochiate. :-) .Oricum interesante si respingatoare pozele acele modificate.Oricum,multam !
A comentat micael 28 ianuarie 2009, 01:09 | mergi sus ▲
Fratilor, stiti ce m-am gandit eu? Vazand ca N. Bumbac spune ca-mi scriu numele gresit (asta cred eu pt. ca-mi spune totdeauna ca gresesc cate ceva, desi ma stradui sa fie totul scris bine), m-am gandit sa-mi schimb numele de pe forum in "Printesa". Adica sa ma "rebotez". Se potriveste, nu? Nu pt. ca ma consider o printesa, ci pt. ca este prezent un "Balaur" care ma tot "calca pe picior". Ce ziceti?
A comentat Printesa (ex Lilly pt. cn nu stie) 28 ianuarie 2009, 04:28 | mergi sus ▲
Mai, N. Bumbac, nu tu ai spus ca a gresit tastatura??? Si apoi, dk vrei sa ma crezi eu nu intru pe forum-uri cu identitati false si nu mint pt. ca n-are rost. Si de ce, nu am dreptul sa spun ca tin cu Dorin Chirtoaca???
A comentat Printesa (ex Lilly pt. cn nu stie) 28 ianuarie 2009, 04:35 | mergi sus ▲
Ai perfecta dreptate, Micael. Pe lume sunt si buni si rai. Uite un exemplu: oameni cu capul pe umeri ca tine si oameni care nu stiu realitatea de azi, ca N. Bumbac.
A comentat Printesa (ex Lilly pt. cn nu stie) 28 ianuarie 2009, 04:39 | mergi sus ▲
Prinţeso, eu nu calc pe picior pe nimeni dacă nu se atinge de România mai întâi, şi apoi de persoana mea. Dar în sfârşit, cu excepţia românilor olteni şi a basarabenilor, la atacurile la persoana mea sunt dispus să fac rabat. Aşa că nu mă ataca iar eu nu voi mai "mânca" prinţese basarabene! Am eu destule prinţese din neamul meu românesc. Iar ieşencile sunt foarte frumoase şi deştepte, şi se potrivesc cu mine pentru că sunt românce, sunt neamul meu, au aceleaşi tradiţii, aceeaşi religie şi vorbesc aceeşi limbă română!
A comentat Balaur 28 ianuarie 2009, 10:56 | mergi sus ▲
Dar ce au Balaure, basarabenii si oltenii, nu sunt si ei oameni ca si tine?
A comentat Printesa (ex Lilly pt. cn nu stie) 28 ianuarie 2009, 16:41 | mergi sus ▲
ce inseamna citit in basarebana lustia
A comentat yepurila 09 mai 2010, 09:44 | mergi sus ▲
ce inseamna citit lustia in basareabana
A comentat yepurila 09 mai 2010, 09:47 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.3107 secunde