Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 21:50

 

(FOTO) Ecouri in presa nationala vizavi de atitudinea studentilor basarabeni fata de alegerile anticipate din Moldova

adăugat 24 iulie 2009, 10:56, la Social

Studenţii basarabeni vor cere statului român mai multe burse

Organizaţiile Studenţilor Basarabeni din România vor solicita statului român să ofere mai multe burse tinerilor din Republica Moldova, precum şi prelungirea termenului de depunere a actelor de admitere la universităţile româneşti, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele organizaţiei Vlad Durnea.

În opinia sa, cele zece zile de înscriere pentru admiterea la universităţile din România (17 - 27 iulie) nu sunt suficiente, pentru ca toţi cei care vor să studieze în ţara noastră să îşi depună dosarul la Serviciul consular de la Chişinău.

Vlad Durnea s-a declarat nemulţumit de faptul că Ministerul Educaţiei din România "nu acordă burse de mastere tinerilor din Republica Moldova", MECI motivându-şi decizia prin faptul că absolvenţii de facultăţi din Republica Moldova nu au trecut prin Procesul Bologna.

www.agerpres.ro
Roberto Stan

_______________________________________________________

Studenţii basarabeni, nemulţumiţi că alegerile au loc într-o zi lucrătoare

Stabilirea zilei alegerilor parlamentare din Republica Moldova pentru miercuri, 29 iulie, limitează prezenţa la vot a persoanelor care se află în afara graniţelor acestei ţări, au susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii mai multor organizaţii studenţeşti din România.

Astfel, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Sergiu Răcilă, a susţinut că în afara graniţelor Republicii Moldova sunt plecaţi 689.000 de persoane, reprezentând aproximativ 22% din electoratul acestei ţări, care ar putea să nu îşi manifeste intenţiile de vot din cauza organizării alegerilor parlamentare într-o zi lucrătoare.

Totodată, studenţii basarabeni acuză faptul că sunt amenajate prea puţine secţii de votare în afara graniţelor Republicii Moldova.

În România, studenţii basarabeni pot vota doar în secţiile de votare amenajate la Ambasada Republicii Moldova şi la Consulatul acestei ţări.

"Chiar dacă în Republica Moldova ziua de 29 iulie va fi una liberă, în afara ţării mulţi cetăţeni nu vor avea posibilitatea să-şi exprime votul", a afirmat Sergiu Răcilă.

Studenţii basarabeni critică, totodată, slaba informare din campania electorală asupra alegerilor parlamentare care vor avea loc în ţara vecină.

Preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Iurie Mocanu, a susţinut că studenţii basarabeni au trimis mesaje către organizaţiile internaţionale să supravegheze aceste alegeri. El şi-a manifestat nemulţumirea faţă de încălcarea legilor electorale la scrutinul care au avut loc în data de 5 aprilie.

La rândul său, secretarul general al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Ştefan Mirel, a precizat că organizaţiile prezente la conferinţă au cerut autorităţilor româneşti posibilitatea ca studenţii basarabeni să circule în data de 29 iulie gratuit pe trenuri, în măsura locurilor disponibile.

Preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni, Bucovineni, Alexandru Jurcăneanu, a făcut un apel la populaţia Republicii Moldova, şi mai ales la tineri, să meargă la urne şi să voteze reprezentanţii opoziţiei din această ţară.

www.agerpres.ro
Roberto Stan

_______________________________________________________

Tinerii basarabeni se mobilizează

Organizaţiile de studenţi basarabeni din România au transmis ieri cetăţenilor moldoveni stabiliţi în ţara noastră şi celor de peste Prut să meargă să voteze la alegerile anticipate din 29 iulie. Aceştia îşi îndeamnă conaţionalii să aleagă oricare partid de opoziţie, optând astfel pentru orientarea Republicii Moldova către vest.

În privinţa derulării procesului electoral în România, studenţii sunt nemulţumiţi că nu pot vota decât la Bucureşti, la ambasadă şi la consulat, spre deosebire de scrutinele din 2001 şi 2005, când au fost organizate mai multe secţii de votare.

„Solicităm Guvernului şi Ministerului Transporturilor să asigure gratuitate pe tren pentru cetăţenii moldoveni care vin să voteze în Capitală la 29 iulie“, a precizat Sergiu Răcilă, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. Asta şi pentru că, date fiind evenimentele recente de la graniţă, studenţii moldoveni nu mai merg acasă pentru a vota, a adăugat el.

O altă nemulţumire a tinerilor este legată de ziua de desfăşurare a alegerilor. „29 iulie cade într-o miercuri. În Republica Moldova este zi liberă, dar cei peste 600.000 de moldoveni plecaţi legal la lucru în străinătate nu vor avea posibilitatea să-şi exprime votul“, a spus Sergiu Răcilă.

Ieri a fost dat publcităţii un nou sondaj de opinie, al Asociaţiei Sociolgilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit acestuia, în urma alegerilor anticipate din 29 iulie, noul Parlament ar putea fi format din şase partide politice. Comuniştii (PCRM) ar obţine 38,5%, urmaţi de Partidul Liberal (PL) cu 17,7%, Partidul Liberal Democrat din Moldova cu 12,8%, Partidul Democrat (PD) cu 12,6%, Alianţa Moldova Noastră (AMN) cu 9,8% şi Partidul Social-Democrat (PSD) cu 6,1%. Restul partidelor ar acumula sub 3% din voturi.


www.adevarul.ro
Florin Marin

_______________________________________________________

Organizatiile Studentilor Basaabeni indeamna la responsabilitate pe 29 iulie

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Galaţi şi Asociaţiei Tinerilor Basarabeni Iaşi au susţinut o conferintă de presă la Bucureşti, unde şi-au exprimat poziţia vizavi de alegerile anticipate din 29 iulie, necesitea prezenţei la vot a unui numar cât mai mare de alegători, dar şi despre metodologia admiterii la studii în România a tinerilor basarabeni. Studenţii consideră că alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 nu au fost corecte, deoarece au fost încălcate principiile standardelor internaționale pentru alegeri libere şi corecte, și anume ,,tentativele de intimidare a candidaților, asigurarea unui climat nemarcat de violențe, asigurarea dreptului de vot a tuturor cetățenilor, libertatea mass-mediei, libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie, egalitatea şanselor candidaţilor electorali, separarea clară între partid şi stat, care nu ar permite utilizarea de către cei aflaţi la guvernare a resurselor publice în interese de partid, TOATE astea au fost încălcate în timpul campaniei electorale !" - a declarat Iurie MOCANU, președintele Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara. "lansam un mesaj către organismele internaționale și organizațiile non-guvernamentale din Europa de a se implica în supravegherea alegerilor anticipate pentru ca acestea să poată fi desfăşurate într-un mod corect şi transparent.

www.stiri.md
_______________________________________________________

Studenţii moldoveni, nemulţumiţi că alegerile au loc în zi lucrătoare

Stabilirea zilei alegerilor parlamentare din Republica Moldova pentru miercuri, 29 iulie, limitează prezenţa la vot a persoanelor care se află în afara graniţelor acestei ţări, au susţinut, ieri, într o conferinţă de presă, reprezentanţii mai multor organizaţii studenţeşti din Republica Moldova. Astfel, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Sergiu Răcilă, a susţinut că în afara graniţelor Republicii Moldova sînt plecaţi 689.000 de persoane, reprezentînd aproximativ 22 la sută din electoratul acestei ţări, care ar putea să nu îşi manifeste intenţiile de vot din cauza organizării alegerilor parlamentare într o zi lucrătoare. Totodată, studenţii moldoveni acuză faptul că sînt amenajate prea puţine secţii de votare în afara graniţelor Republicii Moldova.
În România, studenţii basarabeni pot vota doar în secţiile de votare amenajate la Ambasada Republicii Moldova şi la Consulatul acestei ţări.

www.evenimentul.ro
_______________________________________________________

Conferinta de presa a tinerilor basarabeni, la Bucuresti

Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti va gazdui astazi, 23 iulie, de la ora 11 o conferinta de presa organizată cu prilejul apropierii alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova din 29 iulie, admiterii la studii în România şi nu în ultimul rând incidentului din acest week-end, legat de reţinerea Preşedintelui ATB Iaşi, Dan Caranfil.

Conferinţa de presă va fi susţinută de liderii Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Galaţi şi Asociaţiei Tinerilor Basarabeni Iaşi.

Ziua de 29 iulie este o zi importantă pentru fiecare cetăţean din Republica Moldova, deoarece în această zi avem ocazia împreună să decidem viitorul acestei ţări, anume atunci se vor decide paşii spre o viaţă mai bună, unde drepturile şi libertăţile fiecărui individ au întâietate în cadrul unei societăţi care se vrea a fi una democratică.

În urma fraudării masive a alegerilor din 5 aprilie, majoritatea populaţiei nemulţumită de rezultatul acestui scrutin, au ieşit în stradă să protesteze pentru a cere repetarea alegerilor parlamentare, protest ce a degenerat după un scenariu bine pregătit de către forţele de conducere, în acţiuni violente cu pierderi de vieţi omeneşti în rândurile protestatarilor, prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, printre care dreptul la viaţă, dreptul la ocrotirea sănătăţii, la libertate individuală, dreptul la libera circulaţie a individului şi la libertatea de exprimare.

Având în vederea că în urma eşuării repetate a alegerii preşedintelui statului, după dizolvarea parlamentului, conform Codului Electoral, a fost stabilită data alegerilor anticipate - 29 iulie, dată ce reprezintă o nouă, şi, poate ultima şansă spre realizarea schimbărilor într-o direcţie democratică.

În ciuda modificărilor făcute la nivelul Codului Electoral, în care ziua alegerilor coincide cu una din zilele lucrătoare, care chiar dacă a fost declarată a fi zi liberă în Republica Moldova şi o piedică pentru cetăţenii plecaţi legal peste hotare, care reprezintă peste 627 959 persoane, conform datelor Serviciului de Grăniceri, cifră ce semnifică 25 % din cetăţenii cu drept de vot. În pofida acestor impedimente, considerăm că prezenţa la vot într-un număr cât mai mare este una necesară şi extrem de importantă pentru societatea noastră.

www.rgnpress.ro










Autor: Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1047 secunde