Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 05:03

 

(FOTO) Retrospectiva OSB București 2011. Pentru noi realizări și noi începuturi!

adăugat 31 decembrie 2011, 12:36, 14:36 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi

Anul  2011 a fost un an important pentru OSB Bucureşti. Un an presărat cu multe evenimente, în care am încercat să promovăm ca întotdeauna  valorile naţionale româneşti  în rândul tinerilor basarabeni care au ales să îşi continue studiile în România. Acum, la sfârşit de an, vom reaminti o parte din din activitatea OSB, oferind în continuare o imagine a anului 2011 pentru OSB Bucureşti:

  • În martie 2011, toată suflarea românească a sărbătorit 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. Cu această ocazie între 25-27 martie, am desfăşurat sprijinul cu sprijinul partenerilor noştri cea de-a IV-a ediţie a „Festivalului Zilele Basarabiei la Bucureşti”. Astfel, alături de tinerii basarabeni, evenimentul a reunit timp de 3 zile personalităţi importante din mediul cultural, istoric, academic şi jurnalisti de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimente: expoziţii, proiecţii de film românesc, spectacol de teatru, dezbatere ”Unitatea Românilor de pretutindeni”, concert artistic cu Alexandrina Hristov, Paralela 47, Snails, Gândul Mâţei, Alternosfera etc. În ziua de 27 martie - depunere de coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la Cernica, cei care au decis în 1918 - Unirea Basarabiei cu România. În cadrul Festivalului a fost organizat şi Concursul  de craţie ”Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”. În cadrul acestuia au participat tineri români talentaţi din mai multe ţări cu picturi, eseuri, poezii şi artă digitală
  • Tot în anul 2011, ne-am gândit să vedem lumea prin ochii actorilor români. Astfel, pentru a aduce tinerii basarabeni mai aproape de viaţa culturală din Bucureşti, am demarat „OSB te invită la teatru”. Elevii şi studenţii basarabeni aflaţi la studii în Bucureşti au vizionat aproximativ 10 spectacole la Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, Sala Palatului.
  • OSB a participat în aprilie la Sfinţirea Troiţei în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă. 70 de ani de când trupele sovietice au împuşcat, în satul ucrainean Fântâna Albă, aproximativ 3.000 de români.
  • Expoziţie de Fotografii cu evenimentele de la 7 aprilie, Invitat - Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.
  • Participarea la Duplexul Realitatea TV – Publika Tv "Idealuri câștigate, idealuri pierdute". 10 membri OSB Bucureşti au vorbit despre evenimentele de la 7 aprilie 2009.
  • OSB a organizat deplasarea tinerilor basarabeni din Bucureşti la sfinţirea Bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Hagi-Curda, raionul Ismail, regiunea Odesa. Este singura structură din Ucraina aflată în subordinea Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română).
  • Pe parcusul verii anului 2011, voluntarii OSB au ajutat la desfășurarea Programului de tabere „ARC” 2011 pentru copiii şi tinerii români din statele în care trăiesc comunităţi româneşti. Tot în vară, OSB a participat la Şcoala de Vară “Comunităţi Româneşti şi Identitate Europeană” 2011.
  • În luna august, mii de tinerii basarabeni din Republica Moldova, proaspăt absolvenţi de gimnaziu şi liceu, îşi pregăteau dosarele pentru admiterea la liceele sau facultăţile din România. În sprijinul acestora, OSB Bucureşti, alături de OSB Timişoara, ATB si CSBB Galaţi a demarat Campania „Student în România” – campanie de informare şi consiliere cu privire la admitere. Timp de câteva luni (august-octombrie 2011), voluntarii OSB au răspuns la toate întrebările cu privire la admitere, actele necesare dosarului şi procesul de studii. De asemenea OSB  a participat la o serie de sesiuni de consultare cu MECTS din România şi Comisia Educaţie din cadrul Senatului României pentru elaborarea şi perfectarea metodologiei de admitere la studii în România a etnicilor români din afara Ţării.
  • În data de 27 august 2011, Republica Moldova a marcat 20 de ani de la independență. La această dată importantă, voluntarii  OSB București au simțit nevoia unei altfel de abordări legate de situația limbii române în Basarabia. Astfel a prins viaţă campania Experiment – Basarabenii pentru o Româna Curata (BRC). Tinerii OSB-işti au încercat să atragă atenția asupra limbajului dezgustător folosit frecvent de basarabeni, cu precădere de către generația tânără. Aceştia au abordat un limbaj condimentat din plin cu rusisme şi abateri de la normele lingvistice în cadrul reţelelor de socializare. Reacţiile nu au întârziat să apară. Cei atenţi au observat şi au criticat dur acest limbaj, conştientizând astfel că limba română trebuie vorbită corect.
  • Luna octombrie a început pentru noi cu binecunoscutul proverb românesc “toamna se numără bobocii”.  Pentru ei, bobocii basarabeni veniţi la studii în Bucureşti am demarat proiectul ”Primul Pas DeOSBit”. Aceştia au avut ocazia să viziteze o serie de obiective importante din Capitală. Tot pentru bobocii basarabeni, OSB Bucureşti a organizat pe 18 noiembrie evenimentul “Mai aproape de Basarabia”, cu participarea îndrăgitelor trupe Paralela 47 şi Şuie Paparude.
  • Pe  30 octombrie 2011 s-au împlinit 19 ani de când un tragic accident rutier i-a răpit dintre noi  pe Ion si Doina Aldea-Teodorovici, artişti basarabeni care şi-au dedicat viaţa idealului naţional şi au devenit un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. Deja al 4-lea an, Organizația Studenților Basarabeni din București a organizat o deplasare la Coșereni, locul tragicului accident. La comemorare au participat peste 150 de elevi și studenți, dar și locuitori ai satului Coșereni. Excelența Sa, ambasadorul Republicii Moldova, domnul Iurie Reniță a onorat invitația OSB București, alături de reprezentanți ai Ambasadei Republicii Moldova la București.
  • Pe 1 decembrie 2011, românii de pretutindeni au sărbătorit “Ziua Naţională a României”. OSB Anul acesta, OSB București a marcat Ziua Națională a României în Timocul Sârbesc, alături de românii de acolo, ale căror drepturi sunt lezate de autorităţi. Astfel, aproximativ 50 de tineri, reprezentanți OSB București, membri ai organizațiilor de studenți basarabeni din țară, dar și cu reprezentanți ai studenților din România, cu participarea Asociației Studenților Timoceni din România au sărbătorit  românește alături de românii din Timoc.

 

Anul 2011 a fost bogat şi în demersuri referitoare la numeroase chestiuni importante pentru tinerii basarabeni din România. Astfel OSB Bucureşti a înaintat următoarele solicitări oficiale:

- Demersuri şi propuneri privind elaborarea Metodologiei de Admitere a Etniilor români la studii în România. Întâlniri cu Reprezentanţii DRP România, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Senat precum şi Direcţia Educaţie şi Cercetare din cardul Administraţiei Prezindenţiale privind elaborarea şi implimentarea Metodologiei de Admitere la Studii.

- Demersuri către MECTS privind publicarea de urgenţă a metodologiei de admitere.

- Demersuri către Ambasada României la Chişinău pentru Urgentarea eliberării vizelor pentru tinerii admişi la studii în România.

- Apel către Parlamentul României cu rugămintea de a aproba prin vot direct inițiativa proclamării datei de 31 august, drept Ziua Limbii Române pe ambele maluri ale Prutului. Considerăm această acțiune deosebit de importantă pentru propășirea celor mai sfinte valori românești în rândul românilor de pretutindeni. Strângere de semnături pentru 31 august, Ziua Libii Române, Sărbătoare Naţionala pe ambele maluri ale Prutului.

- Demersuri către Primăriei Municipiului Bucureşti pentru a înainta propunerea numirii/redenumirii unei străzi în onoarea Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, în Consiliul Municipal Bucureşti.

- Participare ședința de lucru a Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României. Pezentarea generală a problemelor basarabenilor din România, în special ale stundenţilor.

Pentru toate aceste lucruri care ne-au reuşit, vrem să mulţumim acum, la Cumpăna dintre Ani.

Le mulţumim partenerilor noştri:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Institutul Cultural Român

Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret

Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Comisia pentru Românii de Pretutideni din Senatul României

Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni

Consiliul Municipal Bucureşti

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România

Universitatea din Bucureşti

Universitatea Politehnica din Bucureşti

Instituţiilor Media:

Privesc.eu, Adevărul Holding, Basarabeni Media Grup,  Jurnal TV, Radio Guerrilla

Vă mulţumim vouă, celor care ne susţineţi, ne urmăriţi, ne sunteţi alături de fiecare dată. Vă mulţumim  tuturor celor care ne apreciaţi eforturile. Suntem convinşi că anul 2012 va fi un an cel puțin la fel de intens, cu multe activităţi şi proiecte noi, pentru a continua astfel linia ascendentă a activităților și proiectelor OSB începută în 2005 - Toate pentru voi, dragi basarabeni care studiaţi în România.

Vă dorim un An Nou Fericit cu multe împliniri!

Fîntâna Albă



Autor: OSB Bucuresti
Sursa: www.basarabeni.ro
dar nu inteleg de ce ati parasit platforma ACTIUNEA 2012? de ce va lasa`ti intimidati?
A comentat necunoscut 31 decembrie 2011, 14:50


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.3300 secunde