Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 12:42

 

Greceanîi este candidatura comuniştilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

adăugat 13 mai 2009, 12:26, la Eveniment

Zinaida Greceanîi este candidatura comuniştilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Despre acest lucru a anunţat acum câteva minute Vladimir Voronin după o şedinţă internă a Partidului Comuniştilor, care a mai precizat pentru presă că "Zinaida Greceanîi este o doamnă competentă şi destoinică pentru funcţia de şef al statului".

Întrebat de presă ce funcţie va ocupa fostul spicher, Vladimir Voronin a declarat că Marian Lupu ar putea ocupa funcţia de prim-ministru.


UNIMEDIA precizează că pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt necesare 61 de voturi ale deputaţilor, dintre care Partidul Comuniştilor deţine 60 de mandate.

Vladimir Voronin a declarat că "PCRM nu caută votul, el singur va apărea", iar Mark Tkaciuk, cunoscut ca unul dintre strategii comuniştilor, a declarat că formaţiunea de guvernământ ar deţine deja câteva voturi din partea opoziţiei.

Partidele parlamentare de opoziţie - PL, PLDM şi AMN - au declarat repetat că nu vor vota nicio candidatură înaintată de către PCRM pentru funcţia de şef al statului.

Astfel, potrivit Constituţiei, în cazul a două încercări eşuate, Parlamentul se dizolvă şi sunt anunţate alegeri anticipate.

Amintim că azi, 13 mai, Parlamentul a decis ca alegerea preşedintelui Republicii Moldova să aibă loc la 20 mai.

Vedeţi mai jos autobiografia Zinaidei Greceanîi.

Zinaida Greceanîi s-a născut la data de 7 februarie 1956, în regiunea Tomsk din Federaţia Rusă. Părinţii ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) şi fuseseră deportaţi de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia). Zinaida Greceanîi a absolvit Colegiul Financiar-Economic din Chişinău şi Universitatea de Stat din Chişinău, unde s-a specializat în domeniul economic şi financiar.

După absolvirea Colegiului, în perioada 1974-1991, lucrează în cadrul Direcţiei financiare Briceni în funcţia de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior şi apoi şeful secţiei bugetare. Din anul 1991 şi până în anul 1994 este şef al secţiei bugetare - şef adjunct al Direcţiei economico-financiare Briceni, vicepreşedinte-interimar al Comitetului Executiv al raionului Briceni, şef-interimar al Direcţiei raionale financiar-economice.

Din anul 1994, lucrează în cadrul Ministerului Finanţelor în calitate de şef adjunct al Direcţiei generale pentru elaborarea şi analiza bugetului şi şef al secţiei bugetelor locale a Departamentului bugetului (1994-1996), apoi în funcţia de şef al Direcţiei generale pentru elaborarea şi sinteza bugetului şi director al Departamentului bugetului (1996-2000).

Zinaida Greceanîi este membră a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 2000, a fost numită în funcţia de viceministru al finanţelor, iar apoi în anul 2001 devine prim-viceministru al finanţelor.

La data de 8 februarie 2002, prin Decret al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este numită în funcţia de ministru-interimar al finanţelor, iar la 26 februarie 2002 devine ministru al finanţelor.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Preşedintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2005, Zinaida Greceanîi este numită în funcţia de ministru al finanţelor în al doilea guvern format de către Vasile Tarlev.

A candidat în calitate de reprezentantă a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău la alegerile municipale anticipate din 10 iulie şi 24 iulie 2005, dar ambele alegeri nu au fost validate din cauza prezenţei scăzute la vot (în jurul a 19%). La alegerile din 10 iulie 2005, Zinaida Greceanîi a fost susţinută de 78.018 alegători dintr-un total de aproximativ 618.000 cetăţeni cu drept de vot), reprezentând 50,15% din voturi. La alegerile din 24 iulie 2005, 87,7% (96.000) din cei prezenţi la urne au votat pentru Zinaida Greceanîi, candidatul Partidului Comuniştilor, în condiţiile boicotării alegerilor de către multe forţe politice.

Prin Decret al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la data de 10 octombrie 2005, Zinaida Greceanîi este eliberată din funcţia de ministru al finanţelor şi numită în funcţia de Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova. În această calitate, ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom.

Autor: UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md
Oooooooooooooffffffffffffffffff, Doamne!...
A comentat eX 13 mai 2009, 11:49
hahaha Presedintele RM - o femeie, Daca ar fi fost vot direct, al poporului, n-ar fi iesit in veci
A comentat 13 mai 2009, 12:40
E o noua Golda Meir a Moldovei, pt ca prima a fost Anna Pauker! Saracuta de ea cite a trebuit sa indure de la porcul ala nespalat si betiv care a fost 8 ani presedinte! Mi se intoarce stomacul pe dos numai cind ma gindesc!
A comentat belleurrul 13 mai 2009, 12:59
E jale mare in tara noastra...!!!
A comentat GIGI 13 mai 2009, 13:05
Pai si Voronin e rus nascut in Transnistria, deci alta tara acum. Doar stiti proverbul pruto-nistrean: Ca s-ajungi să fii ministru, Nada bîti de peste Nistru! Oare de ce? Oare pentru ca intre Prut si Nistru nu se nasc oameni cu creier? Iar acum trebuie sa va fie presedinte si o rusoaica nascuta in fundul Rusiei. Deci sunteti obisnuiti sa va conduca strainii care sunt nascuti pe alte meleaguri decat cele basarabene. La mai multi rusi venetici la conducerea republicutei voastre, basarabenilor! Doar asta mai meritati!
A comentat un impartial 13 mai 2009, 13:54
Da, ca Lupu ar fi putut sa iasa de sub control.
A comentat Gummy Bear 13 mai 2009, 14:35
Belleurrule,tu o compari pe proasta asta cripto comunista de Zinaida Greceanîi cu Golda Meir ?!!!
Bre,frate,tu ai habar cine a fost Golda Meir,ca tare ma tem ca incurci borcanele?
Daca nu stii,atunci iti spun eu in cateva cuvinte.
Golda Meir a fost fondatoarea statului Israel modern dupa 1900 ani de disparie a sa din istorie,asa ca,chiar daca ai incerca prin absurd sa faci vreo paralela fortata si scoasa cu forcepsul intre statalitatea Moldovei de sorginte sovietico-comunista si istoria milenara a Israelului,nu merge asa ceva,pentru ca ai incerca acelasi truc mizerabil de trunchiere a istoriei pe care il incearca si fosta republica socialista yugoslava a Macedoniei,care acum vrea nici mai mult ,nici mai putin decat sa fie contunuarea de drept a anticei Macedonii grecesti a lui Alexandru cel Mare care in antichitatea a cucerit lumea,fiind considerat astazi cel mai mare lider militar al tuturor timpurilor .
Muica,nu-mi vine sa cred ca traii sa o aud si pe asta,cea mai mare cretinatatea de care m-am lovit pana acum in viata.
Bre,frate,poate nu oi stii draqului sa citesti in nicio limba si poate nu oi fii citit nicio carte in viata ta de pana acum,dar incearca doar sa urmaresti Discovery Channel si alte canale documentare tv si sigur ai sa te mai luminezi putinel ,ca-i pacat de tine sa treci in lumea umbrelor fara sa ai habar pe ce lume ai trait in viata asta!
A comentat micael 13 mai 2009, 14:55
A esit un bou si vine o vaca-dupa cum se vede tot in cireada o sa raminem
A comentat vector 13 mai 2009, 15:31
Bai COSTELE MICHAELE, mai ramine s-o aduci pe leana! Voi in oltenika voastra ati ramas tot la coada vacii! Fondatorul statului israel a fost David Ben GURION, iar Golda a fost prim ministra statului evreesc in 1973 pe perioada razboiului de Yom Kippur cind israelul a reusit sa invinga din nou coalitia statelor arabe, tot asa cum spera Voronin sa o faca cu Romania, insa o sa ia o teapâ mare ca Zinaida desi e la menopauza toata viata a stat cu kru in doua luntre iar acum o sa se intoarca ori cu Kru la bucuresti si cu gura la Moskova ori invers! Si e cea mai mare greseala a lui Voronin sa se increada ca Zinaida o sa duca o politica antiromineasca! Vrea doar sa puna mina pe putere, iar Voronin e un porc care in curind o sa ajunga sa apuce ziua ignatului!
A comentat belleurrul 13 mai 2009, 15:42
Da,bre Belleurrule,ai dreptate ,am incurcat oile.LOL !
Si cu toate ca ma simti nesigur pe informatie inca de la inceput ,imi fu lene sa caut pe Google adevarul si spusei asa la plesneala,din amintiri din copilarie ! :-)
In primul tau comentariu lasi impresia cum ca ai accepta-o pe cripto-comunista asta proasta sa devina Presedintele Basarabiei,dar se pare ca esti si tu impotriva,asa ca nu mai am nimic de comentat,atata timp cat esti anti-comunist.LOL !
A comentat micael 13 mai 2009, 15:55 | mergi sus ▲
Ca sa nu ma intelegi gresit cumva,eu unul sunt pentru alegeri anticipate peste Prut,sper ca si tu esti la fel ?
A comentat micael 13 mai 2009, 15:57 | mergi sus ▲
Da Michaele, toata lumea e pentru alegeri anticipate in Moldova, inclusiv comunistii si se pare ca lucrurile sint mult mai complicate decit par la prima vedere! Dupa 20 mai vom vedea cum stau lucrurile, pt ca o parte a alesilor celor trei partide liberale se tem ca la noi alegeri s-ar putea sa nu mai apuce salarii de parlamentar, pt ca pc va fura si mai multe voturi!
A comentat belleurrul 14 mai 2009, 14:00 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1519 secunde