Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 16:52

 

Haideti sa ne dam cu totii tigani, unguri si homosexuali. Guvernul aloca 20 de milioane de euro pentru 2,5 milioane de minoritari si 1 milion de euro pentru 10 milioane de romani de pretutindeni

adăugat 18 august 2010, 07:45, la Politică

tigani, unguri, homosexuali, Guvernul, 20 de milioane de euro, 2,5 milioane de minoritari, 1 milion euro 10 milioane, romani de pretutindeni

Românii din străinătate, victimele politicii externe făcute în genunchi Fraţii din diaspora, obligaţi să supravieţuiască din resturi şi pomeni, în timp ce minorităţile din România se bucură de milioane de euro. de Carmen Plesa


Anchetaţi, terorizaţi, lăsaţi fără şcoli şi fără biserici… Acesta este tratamentul de care se bucură românii aflaţi la graniţele ţării din partea sta­telor în care trăiesc. Iar cel care vine să pună bomboana pe colivă este chiar statul român, care are grijă să ofe­re bugete generoase minorităţilor de pe teritoriul României, iar pe ro­mâ­nii din afara graniţelor îi lasă să se descurce din resturi şi pomeni.

 

20 de milioane de euro vor merge în acest an, de la buget, către mi­no­ri­tă­ţile din România, adică pentru 2,5 mi­li­­oane de persoane. Şi asta fără să pu­nem la socoteală fondurile alocate pentru învăţământul în limba ma­ter­nă. În acelaşi timp, statul român a pre­gătit pentru românii care trăiesc în afara graniţelor un buget de 1 mili­on de euro, care va mai fi probabil ciuntit din motive de criză.

 

“Există o diferenţă flagrantă. Dacă pentru cele 2,5 milioane de persoane aparţinând unor minorităţi de pe teri­to­riul României se alocă 20 milioane de euro numai anul acest, an de criză, pentru cele 10 milioane de români care trăiesc în afara frontierelor e alocat 1 milion de euro”, a atras atenţia Eu­­gen Popescu, preşedintele Fun­da­ţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni.

 


O emigraţie care trimite constant bani în România, dar nu primeşte mai nimic la schimb. Chiar dacă a ară­tat că poate avea un vot decisiv la alegeri.

 

La cea de-a X-a ediţie a Universi­tă­ţii de vară de la Izvorul Mureşului, or­ga­nizată de Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul European de Studii Covasna-Har­ghita, românii din Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Ungaria au venit să expună problemele la care nu gă­sesc rezolvare sau sprijin din partea ţării-mamă. Şi care par să nu se fi schimbat de câteva zeci de ani.

 

Pentru românii din Ucraina, pre­si­unea de asimilare este la fel de pu­ternică precum pe timpul lui Sta­lin. Autorităţile de la Kiev încearcă prin toate mijloacele să închidă şcoli şi fac presiuni asupra părinţilor ro­mâni să-şi retragă copiii din clase, s-au plâns reprezentanţii românilor care trăiesc în această ţară. Anul trecut n-au primit nici un ban de la sta­tul român. Şi bursele oferite etnicilor români pentru a studia în ţara-mamă s-au diminuat. “Statul român nu are forţa necesară să negocieze re­cu­noaş­te­rea diplomelor oferite de instituţiile de învăţământ din România etnicilor ro­mâni din Ucraina. Diplomaţia ro­mâ­nă, în general, e o diplomaţie a com­promisului, şi nu una care ur­mă­reş­te o victorie vizavi de cei cu care ne­go­ciază. E grav pentru aceste co­mu­nităţi româneşti. Poate pentru alte pro­bleme compromisurile sunt bune, dar aici, în zona aceasta, lucrurile sunt grave, pentru că e vorba despre ro­mâni şi fiecare compromis pe care-l faci cu partea ucraineană, sârbă sau bul­gară duce automat la asimilarea ro­mâ­nilor”, a subliniat Eugen Po­pescu.

 

În Valea Timocului, românii sunt an­chetaţi pentru că sunt… români. Nu au clase de limba română şi se lup­tă pentru a-şi putea ţine slujbele în lim­ba maternă.


“Pe deasupra, conştiinţa na­ţi­o­nală a românilor de acolo este la pă­mânt. În localităţile de români, oa­me­nii nu ştiu cine e Mihai Eminescu, Mihai Viteazul sau Nicolae Bălcescu. Nu ştiu, pentru că la şcoală învaţă doar istoria sârbilor”, explică Predrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, şi viceprimar, timp de doi ani, al ora­şului Bor. Anul trecut, reprezen­tan­ţii românilor au strâns din 13 sate semnături pentru introducerea limbii române în şcoli. Cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar, Ministerul Învăţământului din Serbia i-a anunţat că documentele s-au pierdut. Românii le-au refăcut, însă a fost prea târziu: anul şcolar deja începuse. Potrivit lui Predrag Balasevic, peste 90% din etnicii români nu ştiu să scrie şi să citească în limba română.

 

Circa 300.000 de români trăiesc în Serbia, iar susţinerea financiară din partea statului sârb s-a ridicat anul trecut pentru această comunitate la 60.000 de euro. Statul român a fost şi mai “darnic” cu ei, aşa că anul acesta vor primi 30.000 de euro de la Bucureşti. Pentru cei 22.000 de etnici sârbi din România, statul român a alocat de la buget 700.000 de euro în acest an.

 

Şi asta în timp ce, în urmă cu câ­te­va luni, 300 de români au fost an­chetaţi la Petrovăţ de Poliţia sârbă pentru că s-au declarat… români. “Le-au spus: voi ştiţi în ce stat trăiţi? Aici sunteţi în Serbia”, şi-a amintit Dragan Demic prin ce au trecut ro­mânii din localitatea sa, pe care au­to­ri­tăţile sârbe i-au acuzat că sunt se­pa­ra­tişti şi că vor să unească Timocul cu România.

 

Selecţia pentru bursele acordate de statul român pentru românii din Ser­bia se face incorect, susţin re­pre­zen­tan­ţii Partidului Democrat al Românilor. “De strângerea dosarelor se ocupă organizaţii din Timoc, care în timpul anului nu au nici o activitate, dar când vine vorba despre în­s­cri­e­rea studenţilor iau taxe de la pă­rinţi şi copii şi sunt interesaţi doar să pro­fite. Din cauza asta, de multe ori plea­că să studieze în România copii care nu merită”, a explicat Predrag Ba­lasevic. Acesta a mai adăugat că ma­joritatea studenţilor aleg să mear­gă la facultăţi de medicină, pe când co­mu­nitatea are nevoie de profesori de limba română şi de istorie, de so­ci­o­­logi şi jurnalişti. “Nu suntem o comunitate de bolnavi, să avem ne­voie de atâţia medici. Statul român arun­că banii degeaba şi nu se alege cu ni­mic”, a concluzionat Zavişa Jurj, de la Asociaţia românească Ariadna e filum.

 

În Ungaria trăiesc aproximativ 10.000 de români, din care 8.000 mai vorbesc încă limba maternă.


“La începutul secolului trecut erau circa 100.000 de români greco-ca­tolici în Ungaria, care au fost asimi­laţi printr-un artificiu extrem de in­te­re­sant: transformarea bisericii greco-ca­tolice în biserică greco-catolică ma­ghiară, şi tot învăţământul în lim­ba română care era în subordinea bi­se­ri­cii a trecut în limba maghiară. În 20 de ani au fost asimilaţi”, a explicat Eu­gen Popescu, care a arătat că fon­du­rile de care beneficiază comunita­tea românească din partea statului un­gar sunt foarte mici. “Nici măcar pr­o­porţional vorbind sumele alocate de statul maghiar nu s-ar putea apro­pia de cele date de statul român mi­no­ri­tăţii maghiare din România”, a mai adăugat preşedintele Fundaţiei Na­ţi­o­nale pentru Românii de Pretu­tin­deni. Comunitatea maghiară din Ro­mânia se bucură de un buget de 4 mi­lioane de euro din partea statului ro­mân, sumă în care nu intră şi chel­tu­­ielile pentru învăţământul în limba ma­ternă. Mai mult decât atât, comu­ni­tatea maghiară se bucură şi de importante fonduri din bugetele lo­cale, în judeţe precum Covasna şi Harghita, dar şi de un sprijin financiar con­sis­tent din partea Ungariei.

 

În Bulgaria trăiesc peste 300.000 de români. Neoficial. Pentru că oficial nu există. Şi asta pentru că sta­tul bulgar nu recunoaşte nici o minoritate de pe teritoriul său. Aşa că ro­mâ­nii primesc exact zero euro pentru comunitate de la Guvernul bulgar. În schimb, cei 8.000 de etnici bulgari din România au primit anul trecut de la statul nostru aproape 600.000 de euro. O sumă la care Ivo Gheor­ghiev, reprezentantul românilor din Bulgaria, nici nu visează. El speră ca statul român să-i acorde măcar 17.000 de euro pentru a susţine cele 17 clase particulare de limba română, pe care le-a înfiinţat în localităţile cu po­pulaţie de etnie română. Adică mai pu­ţin de 1.000 de euro pentru fiecare cla­să, pe an, bani în care intră salariile profesorilor şi chiriile pentru spa­ţi­i­le în care se desfăşoară orele. “E un blestem pe capul acestui neam mare, care are parcă harul să-şi uite toc­mai neamul”, spune Ivo Gheor­ghiev, amintind de toate presiunile care îi fac pe românii din Bulgaria să-şi uite etnia sau să se ruşineze de ea, pentru că deseori sunt confundaţi cu ţiganii. Ivo Gheorghiev a mai reuşit să înfiinţeze o bibliotecă românească cu peste 25.000 de volu­me. Biblioteca se află la Vidin, iar chiria pentru spaţiu se ridică la 150 de euro. Adică ju­mă­tate din salariul lui Gheorghiev, care lucrează ca medic pe ambulanţă şi spune că nu-şi mai permite să susţină biblioteca.

 

Abia plecat de la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, Ivo Gheorghiev a aflat că o parte din profesorii care au predat cursurile de limba română au fost intimidaţi zilele acestea de Poliţia bulgară, tocmai pentru a renunţa la activitatea lor.

 

Vestea bună din Bulgaria e că ro­mânii îşi pot face slujbele particulare în limba română (nunţi, botezuri, în­mor­mântări). Însă doar atât.


“Noi rămânem tributari unei politici externe de pe timpul lui Ceauşescu. Aceea a neamestecului în treburile interne. Ceauşescu a eli­mi­nat el însuşi comunităţile ro­mâ­neşti din atenţia României. Aceste co­mu­nităţi româneşti au fost rupte de trupul neamului şi al ţării. Acum, politica externă ar trebui să re­vină la cea dinainte de 1940, atunci când aveam 117 şcoli numai în Balcani, când aveam biserici. Dar noi avem o politică externă care nu face decât să stea în genunchi, fără demnitate”, a concluzionat Eugen Popescu.


Autor: Carmen Plesa / Jurnalul National
Sursa: roncea.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1717 secunde