Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 00:05

 

Mafia lui Urechean

adăugat 06 martie 2009, 10:53, la Politică

CEC-ul favorizează accederea în Parlament a persoanelor urmărite penal

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins un demers al Procuraturii municipiului Chişinău prin care se cerea excluderea din competiţia electorală a unui candidat care figurează în lista Alianţei Moldova Noastră (AMN), cercetat penal pentru tentativă de furt în proporţii deosebit de mari.

Demersul Procuraturii era motivat prin faptul că Veaceslav Platon (numărul 67 în lista electorală a lui Urechean), care deţine funcţia de vicepreşedinte al BC "Moldindconbank" SA, este învinuit de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 27, 195 alin. (2) Cod Penal - tentativă de însuşire în proporţii deosebit de mari din avutul proprietarului. Astfel, procurorul Marin Popa a cerut consimţământul Comisiei Electorale Centrale în ceea ce priveşte tragerea la răspundere penală a candidatului AMN la funcţia de deputat, respectiv reţinerea şi aplicarea măsurii preventive - arestul.

Solicitarea procurorului a fost respinsă chiar de reprezentantul AMN la CEC, Eugeniu Ştirbu, care deţine funcţia de preşedinte al acestei instituţii. Iată care a fost răspunsul oficial oferit de către Eugeniu Ştirbu Procuraturii municipiului Chişinău:

"1. Se informează procurorul Marin Popa, procuror în Procuratura municipiului Chişinău, că cetăţeanul Platon Veaceslav Nicolae, a. n. 24.01.1973, este inclus sub numărul 67 în lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 5 aprilie 2009 din partea Partidului Politic "Alianţa Moldova Noastră", prin hotărârea cu privire la modificarea listei candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic "Alianţa Moldova Noastră", nr. 2084 din 10 februarie 2009.

2. Se respinge solicitarea de acordare a consimţământului pentru tragerea la răspundere penală, reţinere şi aplicarea măsurii preventive - arestul, pe perioada campaniei electorale."

Cine e Veaceslav Platon şi de ce acesta nu trebuie să devină deputat

Din surse sigure am aflat că Veaceslav Platon este considerat un maestru al combinaţiilor din umbră, întrucât acesta se bucură de sprijinul unui grup important de judecători din Republica Moldova, aceste relaţii aducându-i venituri fabuloase. Veaceslav Platon a jucat un rol cheie în tentativa de falimentare a SA "Bucuria", "Regia Transport Electric" şi alte companii importante din Republica Moldova, Ucraina şi chiar Rusia.

Ce l-a determinat pe acest om, cu o biografie mai mult decât dubioasă, să se bage în politică şi anume în partidul diriguit de "naşul" Serafim?

Sursele noastre ne-au informat că şi Veaceslav Platon, care, în prezent, este situat pe locul 67 din lista electorală a AMN, va fi schimbat, pe ultima sută de metri, pe un loc eligibil din listă, astfel încât acesta să poată deveni deputat. Adică se va proceda exact ca şi în cazul lui Victor Cibotaru, persoana pe al cărei nume sunt trecute proprietăţile lui Urechean şi care a fost înscris iniţial pe locul 90, după care a fost tras în faţă pe poziţia cu numărul 9 în lista electorală (cei care vor să afle mai multe despre acest caz îl pot găsi în ediţia din 17 februarie 2009 a ziarului FLUX sau pe pagina web http://www.flux.md/articole/5728/).

Deturnări, înşelăciune şi şantaj, sub protecţia lui Sangheli

În lista electorală, Veaceslav Platon este trecut drept "jurist, referent în Direcţia relaţii externe a BC Moldindconbank", deşi, încă în 2005, acesta era cunoscut ca fiind un magnat în domeniul atomo-energetic ucrainean. Este originar din Căuşeni şi a absolvit dreptul, unde a şi învăţat cum poţi încălca legea fără să fii pedepsit. Prima implicare de facto în politică a lui Veaceslav Platon a avut loc în 1998, când a fost ales membru al Consiliului Municipal Chişinău pe listele blocului electoral al agrarienilor.

Cu titlu de paranteză, menţionăm că tatăl lui Veaceslav Platon, Nicolae Platon, este suspectat că ar dirija mai multe firme şi firmuliţe implicate în crime financiare pe teritoriul mai multor ţări, în special în Moldova.

Cariera de afacerist Veaceslav Platon şi-a început-o în 1994, fiind susţinut de Andrei Sangheli, la acel moment prim-ministru al Republicii Moldova, care era în relaţii bune cu tatăl lui Platon. În primă fază, acesta a pus pe roate o grupare (compusă din fraţii Ghenadie şi Sergiu Gladcov, Andrei Bahcicanji, Svetlana Jechiu, Iurie Kontievschi, Valeriu Măciuca), care figurau doar "pe hârtie" ca fondatori sau manageri ai firmelor controlate de eroul nostru.

Tot în 1994, Veaceslav Platon devine vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al BCA "Moldindconbank", apoi şi vicepreşedinte al Consiliului BCA "Investprivatbank". Gurile rele spun că Platon şi-ar fi însuşit aceste posturi prin înşelăciune, după ce a achitat o sumă consistentă de bani.

Exact în perioada când Republica Moldova, aflată sub guvernarea agrarienilor, îndura lipsuri şi foame, Veaceslav Platon diriguia un şir întreg de afaceri bazate, în mare parte, pe furturi şi ţepe. Capitalul iniţial a fost acumulat de către gruparea condusă de Platon în urma mai multor operaţiuni de recuperare a datoriilor de la gospodăriile agricole care luau cu împrumut chimicale şi îngrăşăminte de la asociaţiile "Fertilitate Străşeni" şi "Fertilitate Călăraşi".

Bucurându-se de susţinere la cel mai înalt nivel, Platon a obţinut dreptul unic de a colecta grâu alimentar şi alte produse agricole de la gospodăriile şi asociaţiile ţărăneşti din contul achitării datoriilor. În urma acestor afaceri, producţia colectată a fost comercializată, iar datoriile asociaţiilor gospodăreşti, în valoare de peste 5 milioane de dolari, aşa şi nu au mai fost stinse de către Platon. Prin urmare, ţăranii au rămas şi datori, şi fără producţia pentru care au muncit în sudoarea frunţii.

Ulterior, prin aceeaşi metodă, a urmat o istorie întreagă de acţiuni de "stingere" a datoriilor faţă de buget, cei vizaţi fiind agenţi economici care activau pe teritoriul Republicii Moldova.

Magnatul zahărului moldovenesc

Între timp, Platon a început să colecteze zahăr (la un preţ derizoriu), devenind, ulterior, prin metode dubioase, posesor al pachetelor de acţiuni la un şir întreg de fabrici.

În anul 1999, gruparea condusă de Platon acaparează fraudulos pachetele de control sau de blocare ale SA "Cupcini-Cristal" (68%), SA "Glodeni-zahăr" (61%), SA "Combinatul de zahăr din Alexandreni" (37%), SA "Frunză" (20%) şi SA "Fabrica de zahăr din Făleşti" (23%). Afacerile cu valorile mobiliare erau efectuate prin intermediul fondului de investiţie "Nord Invest" SA şi alte structuri comerciale, controlate de Platon.

Acaparând principalele fabrici din ţară, gruparea Platon a preluat controlul şi asupra activităţii lor. Acesta se ocupa, în special, de procesul de aprovizionare şi comercializare care era efectuat doar prin intermediul firmelor controlate de Platon, printre care cele mai importante erau: "Lumânare"; "Neîmblânzit"; "Tindarei", "Colbost", "Ukrintertrans", "Norvis Trading Inc", "Penfei", "Hriseida", "Cupcini-Cristal", "Asinco", "Delta-E", ÎM "Balcombe", "Liminor", "Fertilitate-Călăraşi", "Nepotean", "Pinar-Com", "Rambero", "Alcor".

Activitatea principală a grupării conduse de Platon era crearea de datorii artificiale agenţilor economici de stat faţă de "firmele platonice". Astfel, după un şir de înţelegeri prealabile cu factorii de decizie, acesta determina întreprinderile de stat să procure utilaje inutile şi la un preţ cu mult peste valoarea lor. În rezultat, acestea îşi creau datorii faţă de Platon, din contul cărora el obţinea proprietăţi personale, prin intermediul mai multor firme fictive sau "fantome". Prin aceeaşi metodă se practica acapararea de bunuri ale întreprinderilor "cu probleme", prin spălarea banilor şi prin eschivarea de la plata impozitelor care se ridicau la sume de milioane.

Operaţiuni de cumpărare-vânzare a utilajului au fost efectuate în perioada 2000-2001 prin intermediul SA "Glodeni-Zahăr" (valoarea tranzacţiilor ridicându-se de peste 7 milioane de dolari SUA) şi SA "Cupcini-Cristal" (în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA).

În anul 2001, gruparea dirijată de Platon a nimerit în atenţia poliţiei, pe cazul dispariţiei de la depozitele firmei "Balcombe" (or. Vatra) a 3 000 tone de zahăr, în valoare de peste 14 milioane de lei. Procuratura municipiului Chişinău a intentat un dosar penal, bănuiţi fiind directorul firmei "Balcombe", Măciuca Valeriu Gheorghe (organizator), Kontievschi Iurie Valentin, Renchez Oleg Boris, Laşco Valeriu Gheorghe şi, bineînţeles, Platon Veaceslav. Anchetarea cazului a fost însă stopată, graţie unei "atenţii" de 50 mii de dolari.

Prima confruntare cu justiţia nu l-a speriat însă pe Platon, "afacerile" fiind demarate în continuare. Astfel, tot în 2001, poliţia descoperă o operaţiune de export al unui container pentru transportarea deşeurilor radioactive TK-13 în Federaţia Rusă, stabilind că acest container, care aparţinea lui Platon, a fost introdus iniţial în Republica Moldova prin contrabandă. Exportul a fost efectuat prin intermediul SA "Cupcini-Cristal" spre SA "Tehnologhia i Industria Profi" (firmă fictivă din Federaţia Rusă), contra sumei de 3,2 milioane lei. În consecinţă, a fost iniţiată o cauză penală, în care s-a stabilit că tranzacţia a fost efectuată doar "pe hârtie" şi că acelaşi container a fost "exportat" de mai multe ori către diverse firme, inclusiv fantome sau off-shore, astfel fiind spălate sume de milioane, fiind, totodată create artificial datorii la companiile care urmau a fi aduse forţat la faliment.

Circulaţia mijloacelor financiare prin firmele dirijate de Platon era efectuată prin intermediul băncii "Moldindconbank", pe parcursul unei singure zi. Prin metode similare, Platon a preluat controlul asupra BCA "Investprivatbank" şi BCA "Moldindconbank", prin care gruparea sa efectua majoritatea tranzacţiilor bancare. Tot prin intermediul acestor bănci, erau transferate veniturile obţinute ilegal din tranzacţiile cu utilaje, zahăr ş.a., în conturile bancare ale firmelor off-shore controlate, de asemenea, de Platon: "Morganville Enterprise Ltd." (Bahamas), "Ergo Tech LLC", "Riverside Express LLC" şi multe altele.

În anul 2000, Banca Naţională a Moldovei a stopat tentativa emisiei de către Platon, prin intermediul SA "Glodeni-Zahăr", a hârtiilor de valoare care valorau de 25 milioane de lei, efectuată în scopul exportului ilegal de capital din ţară în adresa unei bănci off-shore "Saturn Bank LLC" din SUA, care, la acel moment, era deja inexistentă.

Unul din partenerii lui Platon în aceste afaceri criminale a fost Valeriu Laşco, care era cunoscut în lumea interlopă drept "Carlic". După nişte neînţelegeri de ordin "financiar", Laşco, alias "Carlic", care avea relaţii în poliţie şi procuratură, l-a "vândut" pe Platon organelor de anchetă şi, astfel, în aprilie 2001, Platon a fost reţinut, fiind ţinut sub arest pe parcursul a câtorva luni. După această trădare, Laşco a fost nevoit să se refugieze în Germania, iar la întoarcere (în 2007) a fost asasinat în Transnistria.

"Afacerile" din domeniul atomo-electric

Totodată, începând cu anul 1999, gruparea Platon s-a specializat şi în "tranzacţii" de genul celor enumerate mai sus, de această dată, în domeniul energetic, efectuate cu furnizorii de energie electrică din Ucraina. Majoritatea tranzacţiilor dubioase au fost efectuate prin intermediul unei firme controlate de Platon, SRL "Zajacond". Astfel, prin preluarea datoriilor faţă de staţia atomo-electrică din Iujno-Ukrainsk, firma lui Platon a colectat pe teritoriul Moldovei produse în valoare totală de circa 4,7 milioane de dolari, pentru a fi exportate în Ucraina, în contul datoriilor. Şi de această dată, datoria faţă de firmele ucrainene nu a fost stinsă de către Platon. În 2001, în cadrul aceloraşi operaţiuni a fost efectuată o tentativă de a prelua în contul datoriilor şi hidrocentrala de la Costeşti.

Pentru asigurarea succesului afacerilor murdare, gruparea lui Platon utilizează serviciile economiştilor, auditorilor, juriştilor, avocaţilor, specialiştilor bancari care îl ajută să profite de lacunele legislaţiei în vigoare şi care îi sugerează diverse scheme ilicite de delapidări. Pentru a-şi dezvolta şi proteja afacerile sale, Veaceslav Platon mituia cu sume considerabile demnitari de stat din aparatul executiv şi organe de drept. Astfel, acesta obţinea, de fiecare dată, câştig de cauză în problemele cu care se confrunta.

La finele anului 2001, când se afla deja în atenţia justiţiei, Veaceslav Platon îşi reduce afacerile pe teritoriul Republicii Moldova, orientându-se spre alte ţări. Activele deţinute la fabricile "Glodeni-Zahăr" SA şi "Cupcini-Cristal" SA, în anul 2002, le-a cedat unui investitor rus pe nume Marat Safin, interesele căruia le reprezintă întreprinderea moldo-rusă "Codapun" SRL. De asemenea, Platon a cedat o parte din acţiunile deţinute în BCA "Investprivatbank" unor cercuri de afaceri din Rusia. Hârtiile de valoare deţinute în ţară au fost înstrăinate, cu încălcări grave, prin diferite firme interpuse, în special off-shore, prin contracte de gaj. Ca urmare a acestor înstrăinări, în Republica Moldova nu au fost repatriate mijloace financiare sau materiale importante, rezultate din înstrăinarea acţiunilor care au aparţinut lui Platon.

Veaceslav Platon, persona non-grata în Ucraina

Fiind încolţit de justiţie, Veaceslav Platon fuge în Rusia, unde îşi cumpără o vilă luxoasă pe cunoscuta şosea Rubleovka, la ieşire din Moscova. Între timp, a devenit şi cetăţean al Federaţiei Ruse, deţinând şi cetăţenia Moldovei, ceea ce contravine legislaţiei ruseşti.

În prezent, Veaceslav Platon locuieşte, de jure, în regiunea Dnepropetrovsk (Ucraina), unde desfăşoară afaceri în industria zahărului şi în complexul energetic, fiind susţinut de oameni de afaceri din anturajul fostului prim-ministru ucrainean Victor Ianukovici. După mai multe escrocherii răsunătoare, statul ucrainean i-a pus interdicţie de intrare în ţară. În pofida faptului respectiv, acest lucru se pare că nu a avut mare efect, întrucât luxosul Bentley, al cărui posesor este Veaceslav Platon, a fost văzut de mai multe ori în Kiev în parcarea de lângă Rada ucraineană, precum şi pe la instanţele superioare de judecată şi alte instituţii pe unde Platon are relaţii de "prietenie".

În prezent, Veaceslav Platon dă multe bătăi de cap statului ucrainean, după ce a scufundat în datorii staţia atomo-electrică "Energoatom" şi alte întreprinderi strategice, astfel încât şi-a obţinut renumele de "criminal-veteran" în toată Ucraina. În ultimii ani, prin intermediul BCA "Moldindconbank", au fost efectuate un şir de scheme ilicite de achitare a datoriilor unor agenţi economici, din mijloacele financiare ale băncilor din Republica Moldova şi Ucraina. Drept bază pentru aceste acţiuni a servit decizia judecăţii din oraşul Sankt-Petersburg privind încasarea datoriei debitoare de 23 milioane de dolari de la întreprinderea de stat ucraineană "Energoatom" către firma off-shore "Remington Worldwide Limited" din Gibraltar.

Toate schemele folosite erau îndreptate spre sustragerea banilor de pe conturile corespondente ale unor bănci din Ucraina deschise peste hotare, unde se deservea "Energoatom". În acţiunile de reider ale lui Platon în privinţa "Energoatom" sunt implicaţi factori de decizie din alte state din CSI, cum ar fi Belarus şi Federaţia Rusă, unde deciziile instanţelor de judecată din Republica Moldova sunt "executate" în favoarea firmelor controlate de Platon. Astfel, instituţiile de stat ale Ucrainei sunt nevoite să acţioneze cât mai urgent pentru a stopa prejudicierea întreprinderilor strategice.

Pe parcursul anilor 2004-2005, asemenea "atacuri financiare" au fost efectuate în banca "Avali" (Kiev) - în sumă de 4,5 milioane de dolari, BCA "Prominvestbank" (Kiev) - în sumă de 5 milioane de dolari, BCA "Banca de Export-Import din Ucraina" (Kiev) - 12 milioane de dolari.

La începutul anului 2006, prin intermediul firmelor lui Platon a avut loc o tentativă de sustragere a unei sume băneşti de circa 6 milioane de dolari de pe conturile corespondente ale băncii de stat ucrainene "Державный Ощадный Банк Украины". În toate aceste maşinaţii figura SRL "Moldprotectplant" şi iarăşi firma off-shore "Remington Worldwide Limited", care aveau deschise conturi în BCA "Moldindconbank".

"Remington Worldwide Ltd" (Gibraltar) este şi unul din acţionarii BCA "Moldindconbank", în favoarea căreia se fac transferuri ilegale. Această firmă aparţine oficial companiei estoniene "Suntiger Five International" (SVI) din oraşul Tallinn. De fapt însă, aceasta reprezintă interesele aceluiaşi Veaceslav Platon.

Printre altele, în municipiul Chişinău, de mai mulţi ani, activează reprezentanţa SVI, care practică prestarea ilicită pe teritoriul Republicii Moldova a serviciilor bancare de deschidere neautorizată a conturilor, cardurilor peste hotare şi fondarea-vânzarea de companii off-shore, Veaceslav Platon fiind un client fidel al SVI.

Acelaşi Platon a organizat diferite "şantaje comerciale" cu utilizarea BCA "Moldindconbank" şi, probabil, BCA "Investprivatbank", unde deţine cote acţionare prin intermediul firmelor sale. Este vorba de acapararea proprietăţii agenţilor economici prin operaţiuni semi-legale şi procese de judecată. Acest lucru se produce prin coruperea judecătorilor, funcţionarilor bancari, a altor factori de decizie, cât şi a organelor de drept şi de control.

Veaceslav Platon s-a întâlnit la Moscova cu Valeriu Pasat

În anul 2004, au fost scoase peste hotare ilegal circa 4,2 milioane de dolari prin intermediul BCA "Moldindconbank". Conducerea băncii a încălcat un şir de prevederi şi regulamente bancare, pentru realizarea acestei "afaceri" a lui Platon, care, de altfel, nu a fost singura de acest fel. Situaţii de implicare a factorilor de decizie din "Moldindconbank" au fost şi la acapararea SA "Moldovahidromaş".

SRL "Ziarithana", controlată din umbră de Platon, a procurat în condiţii ilegale pachetul de 23 % al întreprinderii, obţinând credit de la BCA "Moldindconbank", oferind drept gaj acţiunile procurate, pe care, ulterior, le-a cedat tot băncii. Mai târziu, prin diverse scheme şi cu implicarea instanţelor de judecată a fost însuşită proprietatea întreprinderii, unde au fost utilizate firme şi persoane aflate în relaţii cu Veaceslav Platon.

O situaţie similară a avut loc şi în cazul SA "Cristal-Flor", companie strategică de producere a sticlei, pe care, la intervenţia lui Platon, "Moldindconbank" a creditat-o, ca, ulterior, să fie iniţiată procedura de faliment forţat în temeiul neachitării unor părţi din credit (de circa 198 milioane de lei).

Tot în cadrul BCA "Moldindconbank" activează şi Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), care, în comun cu unii angajaţi ai secţiei pe care o conduce, gestionează resursele valutare ale băncii, inclusiv cele de stabilire a cursului valutar la casele de schimb ale filialelor şi reprezentanţelor băncii. Elena Platon conduce şi activitatea subdiviziunii băncii care operează pe piaţa internaţională Forex, unde se efectuează tranzacţii de schimb valutar. Acest fapt îi permite Elenei Platon să influenţeze decizia de stabilire a cursurilor comerciale şi la alte bănci autohtone cu care colaborează BCA "Moldindconbank".

Liderul local al grupării conduse de Platon în Republica Moldova este Aliona Staşevscaia, care este membru al Consiliului de administrare "Moldindconbank". Aceasta se foloseşte activ de un şir de privilegii din partea băncii, în interesele grupării Platon.

Recent, la Moscova a avut loc o întâlnire secretă între extrem de cunoscutul deja Valeriu Pasat, Veaceslav Platon şi Oleg Viughin, preşedintele Consiliului de administrare a "MDM Bank" din Rusia şi vicepreşedinte al Comisiei pieţei Hârtiilor de Valoare a Rusiei. Se presupune că întâlnirea a avut drept scop promovarea unor interese financiare, prin intermediul "Moldindconbank".

Având în vedere legătura lui Pasat şi Platon cu AMN şi cu mediile de influenţă din Rusia, nu excludem că sunt planificate transferuri suspecte prin conturile băncii moldoveneşti şi, de ce nu, finanţarea campaniei electorale a AMN, precum şi alte scopuri cum ar fi, de exemplu, mascarea investiţiei lui Platon în banca rusească în cazul în care ultima va intenţiona să cumpere banca moldovenească.

În loc de concluzii

Observăm că biografia candidatului AMN protejat de CEC, Veaceslav Platon, ne deschide în faţă o imagine înspăimântătoare, pe care mulţi simpatizanţi ai grupării politico-mafiotice diriguită de Serafim Urechean nici nu şi-o pot imagina.

Or, să fim serioşi, despre ce fel de anchetă penală va putea fi vorba, dacă Veaceslav Platon devine deputat sau mai ales dacă, Doamne fereşte, AMN vine la guvernare. De aceea, decizia CEC în acest caz nu ne face decât să credem că această instituţie, care, aparent, este una corectă şi democratică, nu reprezintă decât un paravan care îi ajută pe infractori să acceadă în Parlament şi cărora le asigură, pe durata campaniei electorale, protecţie pentru a nu fi încolţiţi de justiţie.

Autor: Nicolae FEDERIUC
Sursa: nicolaefederiuc.wordpress.com
jos ppcd
A comentat jaf 06 martie 2009, 16:16
Toata mafia ruseasca-cgb-ista post sovetica este implementata in diferite partide formate pentru a accede in parlament.Si Urechian,si Braghis si Filat toti sint de la un singur jug...cel ruso mafiot!
A comentat barman 06 martie 2009, 21:34
numai rosca e curat si sincer ca un ingeras.toti cei pe care i-a atacat de n ori sunt tradatori si agenti rusi, adica: G.Vieru, M.Cimpoi, S.Urecheanu, Untila, N.Dabija, D.Chirtoaca, M. Ghimpu, V.Filat, C.Tanase, A. Tanase, C. Cheianu, D. Matcovschi, I.Ilascu, L. Lari, P. Hadarca, Mosanu. Si ca sa nu mai lungim lista cu nume, spunem clar si raspicat pentru toata lumea ca ei si numai ei sunt marii tradatori, agenti sub acoperire in serviciul KGB, avand ca scop rusificarea, deromanizarea Basarabiei si numai "fratele Iura", saracutul- ca mai are doar vreo 27 de zile de mai stat prin parlament, e singurul,UNICUL SI ETERNUL ROMAN.
A comentat talex 07 martie 2009, 11:31
talex, tu vorbeÈ™ti serios sau glumeÈ™ti? De când prefăcutul asta de RoÈ™ca e unicul È™i eternul Român? aceÈ™ti oameni pe care i-ai numit mai sus, în jurul cărora se aduna toată suflarea românească din Basarabia pe la '89 acum nu vor nici să audă de el! A dezbinat Frontul Popular, a descreditat PPCD-ul È™i acum ce mai încercă....
Pentru ce-i care mai cred în ceea ce spune: vorba lui LăpuÈ™neanu ' ai trădat pe Despot, m-ai trădat È™i pe mine....spune-mi n-aÈ™ fi eu prost să mă încred în tine a doua oară? '???
A comentat ana(Galați) 07 martie 2009, 16:49
ti s-a parut ca glumesc?:)
A comentat talex(galati) 07 martie 2009, 19:41
ieri la o emisiune cu prezentatori cam anti-urecheanu au facut niste afirmatii, despre lista celor de la AMN, de groaza. unii candidati amn au dosare penale nu numai pt afaceri murdare sau diverse combinatii de vanzari ilegale, ci sunt acuzati de crime, viol, si chiar pedofilie. cum ar putea sa fie parlamentari, sa aiba grija de generatia ce vine, niste pedofili..
A comentat Lina 07 martie 2009, 20:33
Urechean, Voronin, Diacov, Rosca - sunt din aceeasi oala. Murdari si fara valori.
Acestea numaidecat vor face o coalitie. In parlamentul ales in 2005 comunistii nu aveau nevoie de Urechean. In cel din 2009 probabil va avea nevoie.
Votand AMN, votati comunistii.

Fiti foarte atenti cu cine votati. Studiati, analizati, comparati, judecati. E o crima sa mergi la alegeri nepregatit. Traim sarac pentru ca nu judecam. Daca nu avem ce alege, atunci alegem raul cel mai mic.
Odata in 4 ani faceti o alegere, faceti-o corect.
Prezentza la vot e catastrofal de importanta!!!
Unde nu v-ati fi aflat, trebuie sa mergeti la sectia de vot. In italia, romania, zimbawe, Australia, nu are importanta. Trebuie sa votati. Fiindca votul nostru e viitorul copiilor nostri. Economisind 100-200 euro (pentru drum) noi ne insaracim tara cu sute de milioane de euro si o inrobam pe multe decenii inainte.

Daca toti cei 1 milion de peste hotare vor vota, noi alungam comunistii din tara!!!!
Va rog sunati-va rudele din strainatate si rugati-le sa mearga la vot!!!
Acum e sansa noastra!!! Cine stie ce vor face comunistii cu tara noastra inca 4 ani?
200 euro nu e chiar atat de mult cand merge vorba de viitor!!!!
A comentat 300 08 martie 2009, 00:16
300,bine ai spus-o. Fiecare vot conteaza,mai ales al celor de afara.
A comentat Gogu 08 martie 2009, 16:45
Votati PL sau PLDM !

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !
A comentat micael 08 martie 2009, 17:40
numai va rog fara reclama da din partea comunistilor ei si asa sunt morti. doarde vor inva in alta calitate?
eu traesc aici si pot sa va spun un lucru ,nici nu se prevad alegeri democratice spre exemplu MAI care voteaza si sustine (in practica) puterea loiala lor,nu vorbim de alte ministere care merg tot intracolo.in orce caz vor cistiga tot capitalul cel care afost(directia pioliticii nu se va schimba indiferent de partid) nu cheltuiti banii ei nu fac!abandonati alegerile asta posibil va genera alta putere pro UE daca doriti, in caz contrar totul va fi la loc.
A comentat vasea777 08 martie 2009, 18:20 | mergi sus ▲
simpatizez pdlm si pl, dar nu pot fi de acord ca amn trebuie pus in aceeasi oala gastronomica cu ppcd, psd, pd,pcrm. cred ca Mihai Cimpoi, cadidat din partea amn, a castigat intr-o masura apreciabila increderea romanilor basarabeni, asta nu inseamna ca am de gand sa dau votul AMN-ului, dar nici nu am prea multe sa le reprosez. oricum, nu trebuie sa ne incredem orbeste in nici un partid. pana la urma si lui V.Filat i se poate reprosa tradarea, a votat si el pentru comunisti, alaturi de ppcd, asa cum a facut-o si o alta speranta a politicii basarabeni (intre timp defuncta) oleg serebrean. asa ca "jos comunistii" si "crestinul din portbagaj" (expresia cu referire la "fratele iura" nu-mi apartine) si sus (desi nu imi sta in fire sa tin discursuri propagandistice) pldm, pl si de ce nu amn (pacat de mae si pnl)
A comentat talex(galati) 08 martie 2009, 19:22 | mergi sus ▲
Un articol venit din "inima"...
A comentat Iurie Rosca 10 martie 2009, 13:32 | mergi sus ▲
AM vrut sa comentez si eu relativ la "informatiile" expuse in depesa lui Iurivannci, dar vad ca cei de mai sus si-au facut datoria de cetateni...
Bravo, dragilor, mai mult nu mai am ce adauga! Ma bucur sa vad ca lumea se descurca si poate discerne aberatiile publicate de "studentii" lui Rosca de la Timisoara.
Stiu ca acolo invata fiul lui Secareanu (sau al "rapitului"? nu-mi amintesc), care isi urmeaza doar meseria in mod firesc, de! ca fiu ce este. Dar imi pare rau de prostii care il cred si il urmeaza ca oile in promovarea Cretin-Democratilor, caci astia cu adevarat isi vor merita tepele pe care li le va da, acum sau mai tarziu, tradatorul de Rosca!
A comentat Expat 04 iunie 2009, 15:56 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0931 secunde