Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 21:11

 

Mai bine golan decât forumist, mai bine mort decât jurnalist!

adăugat 01 martie 2011, 10:20, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

golan, forumist, mort, jurnalist, Petru Bogatu

„Evrica!”. În sfârşit, liderii politici au identificat duşmanul. Inculpat este poporul. El este de vină. Votează aiurea-n tramvai. Cum îl taie capul. Nu gândeşte. Nu se mobilizează exemplar. Se corupe pe unde-l apucă. Adesea chiar la sectoarele de vot.

 

Vor şi pot, dar n-au cu cine

 

Dacă stai să-i asculţi pe politicienii noştri, ţi se ridică părul pe tine. Te minunezi de condiţia jalnică a poporului pe care ei trebuie să-l conducă. Alegătorii se îmbată. Ţăranii nu citesc. Pensionarii cerşesc. Tinerii îl sărbătoresc pe sfântul Valentin în dauna Dragobetelor. Jurnaliştii manipulează. Bloggerii insinuează. Societatea civilă exagerează. Reprezentanţii ONG-urilor toacă banii Occidentului.

 

Iată doar câteva titluri de ziare sau de site-uri care demonstrează că liderii politici de la Chişinău sunt tot mai dezamăgiţi de poporul pe care-l au la dispoziţie. „Voronin insultă găgăuzii”. „Plahotniuc ne ia de fraieri”. „Ghimpu sare la gâtul jurnaliştilor”. „Lupu sfidează voinţa alegătorului”.  „Filat crede că societatea nu-i pregătită să accepte cartea „Sexul povestit copiilor”. „Urechean afirmă că electoratul e cumpărat cu o cinzeacă de rachiu”. „Pavlicenco spune că AIE a fost adusă la putere de cetăţeanul turmentat” etc.

 

Politicienii dau de înţeles că poporul nu-i merită. Că ţara-i frumoasă, păcat că-i locuită de nişte rataţi. Că liderii vor şi pot, dar n-au cu cine.

 

Ceva li se urcă la cap. Se pare că ei nu mai rezistă în faţa stresului. Cedează nervos. Ca să ne dăm seamă ce anume e la mijloc, trebuie să ne punem în locul liderilor politici. Să privim lumea cu ochii lor. Cum-necum, ei văd altfel evenimentele. Le urmăresc de sus. Nu din mijlocul gloatei. Nu din stradă. Nu de la tarabă. Nu de pe reţelele de socializare. Nu de la coada vacii, ci de pe soclul înalt al puterii. Din vârful piramidei.

 

Astfel stând lucrurile, subsemnatul, printr-un efort de imaginaţie, s-a transfigurat în forul interior al unor cunoscuţi oameni politici de la Chişinău. Şi ce-am constatat, ca rezultat? Mi-am schimbat optica. Viziunea despre lume.

 

Eu când vreau să fumez, fumez

 

Acum mi-e silă de mine. Dar nu de mine cel de azi, care a intrat în pielea unui politician, ci de mine cel de odinioară, care era jurnalist şi editorialist. Aşa-zis analist politic. Privindu-mă astăzi prin prisma interesului de stat, am impresia că am scris mereu la comandă. Că sunt un partizan nesimţit care pune mai presus interesele democraţiei decât cele ale luptei cu mafia. Că nu am nici capacitatea, şi nici dorinţa să expun un punct de vedere propriu. Că fac doar jocurile cuiva. Că sunt un stricat spălat pe creier de şcoala sovietică.

 

Dar şi despre colegii de breaslă părerea mea de politician virtual nu este deloc mai bună. Chiar este proastă de tot. Acum ştiu, dragi confraţi de condei, că sunteţi, de bună seamă, nişte câini turbaţi. Lătraţi fără noimă la aleşii poporului. Vă vindeţi pentru un ciolan mai gras. Din cauza voastră a eşuat referendumul. Şi scrutinul legislativ de asemenea. Aţi deturnat atenţia alegătorului. În loc să combateţi comuniştii, aţi combătut mafia. Sau viceversa.

 

Nu vă privesc şi nu vă ascult. Şi această carte despre sexul povestit copiilor nu am citit-o. N-am timp. Eu am de condus o ţară. Dar consider că trebuie analizată şi retrasă definitiv de pe piaţă.

 

Ca om de stat, mă scoate din balamale acest jurnalist care-mi bagă microfonul în gură. Când te luam peste hotare în diferite delegaţii, aveai altă atitudine faţă de mine. De obicei, pozitivă. Acum ai devenit rău. De fapt, eu nu prea am chef să discut cu tine. Tu pe mine m-ai trădat de vreo trei ori. Pentru mine trădarea înseamnă mult.

 

Şi nu mai umbla cu fleacuri! Mare treabă de cameraman, stai pe culoar şi filmezi. Pândeşti ceea ce-i mai rău. Nu eşti deloc constructiv. Te gândeşti numai la senzaţional. În loc să transmiţi la TV discursul meu din Parlament, mă surprinzi dansând Twist şi sărutând domnişoare într-în bar. Sau cum mi se revarsă tortul pe mânecă la petrecerea de partid.

 

Asta-i presă? Ăştia-s jurnalişti? Nu spui telespectatorului cât de folositoare sunt legile votate. Dar, în goana după scandal, mă arăţi minute bune cum molfăi gumă de mestecat în şedinţa în plen a Parlamentului.

 

N-ai obraz. Dacă ai ajuns reporter, ţi se pare că tare deştept mai eşti! Ai descoperit lumea. M-ai prins fumând într-un loc nepermis.  Mare lucru. Eu când vreau să fumez, fumez. Dar nu orice. Eu fumez ţigări electronice. Pricepi? Noroc de globalizarea şi computerizarea asta. Fără ele n-aveam cum să scap de acest viciu.

 

Iar tu te bagi unde nu-ţi fierbe oala. Umbli cu fofârlica. Dezinformezi. Lumea fumează de când a făcut-o Dumnezeu, iar tu mă întrebi de Voronin. Voi, probabil, tare-i iubiţi pe comunişti, de  mă sâcâiţi cu întrebări despre ei. Ce să vă spun? Ar trebui loviţi-n cap cu ciocanul de pe sigla lor. Iapa comunismului a murit, nu mai trage căruţa.

 

Pe de altă parte, nu sunt un căpcăun. Nu-s un balaur cu şapte capete. Am doar două nume. Şi două locuri de naştere. Atât. Asta ca să mă adaptez mai bine. Eu şi copiii mei. Ce vreţi, să fiu neprihănit? Credeţi că-s fată mare? Businessul şi morala nu sunt sinonime.

 

Drumul care nu duce nicăieri

 

Ce nu vă place? Nu sunt agitat, sunt impulsiv. Nu sunt mitocan, sunt coleric. Adresaţi corect întrebările! Nu manipulaţi! Vă deranjează tonul meu? Vorbesc cum vreau! Vreţi să mă schimb? Să fiu ca voi? Mai bine mor decât să fiu ca voi!

 

Când mă uit de sus în jos, prin geamul biroului meu de la  Parlament sau de la Preşedinţie, mă bate gândul că nu mai e nimic de făcut decât de pustiit câmpiile şi de otrăvit fântânile. Mă întrebi de ce în scrutinul din 2010 am avut rezultate mai proaste decât în alegerile din 2009? Nu ţi-i clar? Acest guvern a fost ales de oameni beţi.

 

În viaţa mea nu am pierdut niciun scrutin, în afară de acesta din 28 noiembrie. Mai cumpărate şi mai murdare alegeri nu am văzut niciodată până acum! Dacă oamenii vor merge pe calea asta, acest drum nu duce nicăieri. Dacă tu azi mergi şi votezi pentru 100 de grame de votcă sau pentru un kilogram de ce ţi s-a mai dat, această ţară nu are viitor.

 

N-aveţi alt popor? Alt electorat? Cu voi nu mai scoatem ţara din impas. Nu sunteţi popor, sunteţi idioţi! Şi nici internetul nu vă scapă. Mai bine golan decât forumist. Mai bine mort decât jurnalist!

 

P.S. Pun punct şi închei aici călătoria imaginară prin politica mare. Am revenit acasă. Am prezentat articolul la redacţie. Un portret colectiv compus din parafraze şi citate extrase din declaraţiile făcute de politicienii care nu vor să fie ca noi. Dar noi ce vrem, de fapt?


Autor: Petru BOGATU
Sursa: ziar.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.3672 secunde