Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 mai 2024, ora locală: 20:11

 

Moldova, lovită prin ricoşeu de valul de revolte din Orientul Apropiat

adăugat 24 februarie 2011, 14:53, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Moldova, lovită prin ricoşeu, revolte, Orientul Apropiat

Ţările europene riverane la Marea Mediterană ar dori ca UE să ajute mai mult ţările din sudul bazinului mediteranean, decât pe cele din estul continentului. În consecinţă, Republica Moldova ar putea pierde bani mulţi în contextul evenimentelor din Africa de Nord şi Orientul Apropiat, mai ales dacă nu va reuşi să impună mitul că ar fi „istoria de succes a Uniunii Europene".

 

Chişinăul trebuie să trimită la Bruxelles un semnal care să convingă UE că nu-şi cheltuie banii în zadar, investind în cea mai săracă ţară din Europa - un semnal despre deblocarea crizei politice prin alegerea şefului statului. Subiectul agită clasa politică din Republica Moldova.

 

Miniştrii de Externe ai Franţei, Spaniei, Ciprului, Greciei, Maltei şi Sloveniei au cerut recent, într-o scrisoare comună, Înaltului reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună, Catherine Ashton, redirecţionarea fondurilor dinspre vecinii din spaţiul post-sovietic spre ţările din Africa de Nord şi Orientul Apropiat.

 

Semnatarii scrisorii au ataşat şi o analiză din care reiese că din cele 21 de miliarde de euro rezervate pentru politica europeană de vecinătate pentru perioada 2007-2013, doar 1,8 euro sunt cheltuite pe cap de locuitor în Egipt şi 7 euro în Tunisia, în comparaţie cu 25 de euro în Republica Moldova.

 

Ştirea i-a agitat pe politicienii moldoveni. Ce-i drept, nu pe toţi. Analistul politic Igor Boţan susţine că Republica Molova riscă foarte mult dacă politicienii din această ţară nu vor reuşi să confere substanţă, prin fapte, mitului că Moldova este istoria de succes a Uniunii Europene.

 

„Dacă nu depăşim criza instituţională apărută ca urmare a imposibilităţii alegerii preşedintelui şi intrăm din nou în alegeri anticipate, cred că UE ne va pune cruce", a menţionat Boţan.

 

În opinia sa, acest lucru i-ar conveni foarte mult Rusiei, întrucât atenţia Bruxelles-ului s-ar concentra pe ţările arabe, iar zona post-sovietică ar reveni în exclusivitate în atenţia Moscovei.

Îngrijorările autorităţilor de la Chişinău s-au vădit într-o declaraţie proaspătă a ministrului adjunct de Externe, Natalia Gherman, făcută după cea de-a cincea rundă de negocieri privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Oficialul moldovean a dat asigurări că dialogul dintre Moldova şi UE este “foarte consistent şi dinamic şi că nu este nici un temei de îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul acestei relaţii”.

 

La rândul său, deşi a lăudat autorităţile moldovene pentru „viteza record cu care se mişcă în negocierile cu UE”, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a spus că Moldova va primi cele 550 milioane de euro de la UE numai după ce îşi va reforma justiţia. Aceasta în condiţiile în care cu o lună în urmă, ministrul moldovean al Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat că „reformarea justiţiei este un proces anevoios care va dura cel puţin 4 ani”.

 

Aşadar, Chişinăul trebuie să-şi convingă partenerii de dezvoltare că-şi merită banii. Pentru aceasta, întâi de toate, politicienii trebuie să găsească destul de rapid soluţii pentru alegerea şefului statului. Chiar dacă această temă nu mai este una arzătoare la Chişinău, pentru că în cei doi ani de criză politică s-a creat impresia că se poate trăi şi fără preşedinte, prin incapacitatea politicienilor moldoveni de a încheia ciclul politic se dă un semnal negativ Bruxelles-ului.

 

Opoziţia comunistă din Republica Moldova refuză în continuare să-i ofere guvernării pro-europene cele două voturi care nu îi ajung ca să-l aleagă pe şeful statului în Parlament.

Zilele acestea, liderul comunist Vladimir Voronin a avut o discuţie cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry. După întâlnire, o publicaţie apropiată Partidului Comuniştilor a scris că Vladimir Voronin i-ar fi comunicat diplomatului american că “deputaţii comunişti nu vor vota pentru candidatura la funcţia de şef al statului propusă de Alianţa pentru Integrare Europeană”.

 

Mai mult, "Voronin s-a arătat (încrezător) în unitatea echipei partidului pe care îl conduce, în pofida multiplelor tentative de corupere, intimidare şi şantajare a deputaţilor în scopul votării candidatului alianţei”, mai scrie publicaţia pro-comunistă.

Astăzi, la începutul şedinţei plenare a Parlamentului de la Chişinău, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, i-a felicitat pe deputaţii comunişti cu ocazia Dragobetelui (ziua dragostei sărbătorită de români) şi i-a urat liderului comunist Vladimir Voronin "să-şi iubească poporul".


Autor: Vitalie Călugăreanu
Sursa: www.dw-world.de
Ne confruntam cu aceeasi probleme din 2009: fara presedinte, oamenii nu merg la vot, cei din UE nu au pierdut nimic in Moldova, iar noi, cetatenii fugim cat mai departe.Poate ca peste secole,sa speram ca nu,Moldova nu se va vedea deloc(nu ca acum ar fi foarte vizibila,dar un punct rosu pe harta tot este)
A comentat Doinitsa 25 februarie 2011, 21:13
pardon: aceleasi probleme
A comentat Doinitsa 25 februarie 2011, 21:13


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentialeVladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti

Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.2503 secunde