Moscova caută sămânţă de scandal în relaţiile moldo-române
adăugat 21 aprilie 2008, 14:44, la Eveniment
"Ucraina s-a pomenit în centrul scandalului, iscat între R. Moldova şi România", notează publicaţia moscovită "Nezavisimaia Gazeta", făcând referire la ultima declaraţie a preşedintelui român, Traian Băsescu, potrivit căruia o parte a regiunii Odesa ar trebui să se afle sub jurisdicţia Chişinăului."Preşedintele român, Traian Băsescu, vestit pentru declaraţiile sale de unire a Basarabiei cu România, a făcut încă o declaraţie similară, legată de teritoriul Ucrainei. Astfel, acesta a susţinut că o parte a regiunii Odesa trebuie să fie anexată la R. Moldova. În replică, ministerul ucrainean de Externe a cerut părţii române să dea explicaţii în acest sens", remarcă sursa citată.
În context, ministrul de Externe al Ucrainei, Vladimir Ogrâzko, a anunţat despre cererea pe care a adresat-o României, în care cere explicaţii vizavi de declaraţiile lui Băsescu de o posibilă unire a sudului Ucrainei cu Moldova. Până la primirea unui răspuns oficial din partea autorităţilor române, Ogrâzko a refuzat să comenteze declaraţiile preşedintelui român, dar a precizat că, pe parcursul acestui an, Kievul şi Chişinăul urmează să semneze un acord prin care se fixează graniţele dintre cele două state.
"În preajma vizitei preşedintelui ucrainean, Victor Iuşcenko, la Chişinău, preşedintele Traian Băsescu a acuzat politicienii ucraineni că, prin implicarea activă în soluţionarea conflictului transnistrean, încearcă să acapareze Transnistria care, până la al II-lea război mondial, intra în componenţa Ucrainei sovietice", continuă publicaţia citată.
În acest sens, "Nezavisimaia Gazeta" publică declaraţia preşedintelui României, potrivit căruia, în Ucraina, există destule voci care, deşi nu la nivel oficial, vorbesc despre reîntoarcerea Transnistriei în componenţa Ucrainei, uitând să spună că de sudul Ucrainei, care ar trebui să reîntors R. Moldova. Este vorba de Cetatea Albă (actual Belgorod-Dnestrovsk) şi de Bucovina, care a revenit Ucrainei în baza pactului Molotov-Ribbentrop.
Potrivit directorului Centrului de Cercetări Politice de la kiev, Vladimir Fesenko, declaraţiile preşedeintelui român nu au nici un suport juridic. "România de mult timp doreşte să acapareze o parte a teritoriului ucrainean, dar practica europeană existentă, inclusiv statutul României de membru al NATO, nu vor permite realizarea acestor planuri", opinează Fesenko, citat de "N.G".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲