Nicolae Sulac trăieşte!
adăugat 13 septembrie 2011, 19:08, 22:08 la Cultură • Articol publicat de Cornel Postolachi
ROMÂNI CELEBRI // S-au împlinit opt ani de când maestrul Nicolae Sulac nu mai cântă
Pe 9 septembrie, interpretul de muzică populară ar fi împlinit 75 de ani. De ziua sa, un sobor de preoţi a sfinţit placa funerară a artistului, iar rudele, prietenii şi cei care l-au cunoscut l-au deplâns la Cimitirul Central din strada Armenească. Pe 21 septembrie, va fi organizat festivalul-concurs în memoria artistului. Organizatorul concursului este Nicolae Botgros.
Pe 9 septembrie 1936 în satul Sadâc, raionul Cahul, s-a născut cel care a încântat un popor întreg cu cântecele sale de jale şi de dor, de petrecere şi glumă – maestrul Nicolae Sulac. Artistul a avut o copilărie grea, a rămas orfan de mamă de la o vârstă fragedă, iar pe la 12-13 ani, tatăl său i-a lăsat la o casă de copii. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moştenire spirituală bogată, a înregistrat sute de piese compuse şi interpretate de el. A evoluat în cadrul a sute de concerte cucerind inimile spectatorilor din RM şi celor de peste hotare.
După opt ani de tăcere, familia sa totuşi spune că este fericită, deoarece, în sfârşit, la mormântul său a fost ridicat acel monument pe care şi l-au dorit. Iniţiativa de a ridica placa aparţine lui Nicolae Botgros, conducătorul artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii”. „Măcar atât am putut face pentru maestrul şi prietenul meu Nicolae Sulac. Pot spune că poporul nostru a pierdut un mare interpret şi nu ştiu dacă va mai exista unul la fel”, spune cu lacrimi maestrul Nicolae Botgros.
Pentru realizarea plăcii s-au cheltuit 300 mii de lei, Primăria mun. Chişinău a contribuit cu 100 mii de lei. După cum a menţionat Dorin Chirtoacă, prin susţinerea unor asemenea acţiuni, autorităţile locale îşi doresc înveşnicirea numelor marilor artişti ai neamului nostru. Potrivit edilului Chişinăului, o altă acţiune de comemorare a lui Nicolae Sulac va fi lansarea albumelor cu toate piesele sale până la sfârşitul anului curent.
A interpretat piese exclusiv în română
Pe 9 septembrie, la mormântul său au fost prezenţi cei mai apropiaţi membri ai familiei, mulţi colegi de breaslă şi oameni simpli care îi admiră creaţia: fiica sa, Doina Sulac, care astăzi îi cântă piesele, ultima consoartă, Svetlana, sora maestrului Elena Sulac, care spune că a rămas singură pe lume, Alexandru Latâşev, Valentin Ciobanu, Cornel şi Nicolae Botgros ş.a. În cei 67 ani, interpretul a cântat „Ce frumos mai cântă cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” ș.a.
Nicolae Sulac a cântat piese exclusiv în română, fiind aplaudat de fiecare dată de toată sala, chiar și de cei care nu vorbeau româna. Spre sfârșitul vieții, Sulac a dorit să se stabilească la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se întâlnească cu prietenii. Sulac este singurul artist de muzică populară din RSSM înscris în „Marea Enciclopedie Sovietică”.
Un restaurant în memoria lui Sulac
Deşi anul 2011 este unul dificil pentru artistă prin faptul că problemele de sănătate i-au cam dat planurile peste cap, Doina are multe idei de realizat. Ne-a spus că vrea să deschidă un restaurant în satul de baştină al tatălui său, Sadâc, raionul Cahul, şi să restaureze muzeul care îi poartă numele.
Toate aceste lucruri le face pentru a demonstra că sufletul lui Nicolae Sulac încă trăieşte prin creaţia sa şi nu poate fi dat uitării. „Tata visa să deschidă o serie de restaurante care să-i poarte numele, să facă un brand din numele lui Sulac, iar eu vreau neapărat să-i îndeplinesc acest vis. În plus, vreau să restaurez şi muzeul din sat. Ştiu că va fi greu şi că voi avea nevoie de mulţi bani, dar nimic nu este imposibil. Restaurantul va fi un fel de casă de nunţi în care vor răsuna piesele sale”, ne spune Doina.
Pe 21 septembrie, ca în fiecare an, va avea loc festivalul concurs al tinerilor interpreţi de muzică populară „Nicolae Sulac”. Organizatorul concursului este maestrul Nicolae Botgros. În acest an, concursul va fi unul deosebit. În cinstea maestrului s-a deschis şi Şcoala de muzică din Floreşti, în curtea căreia a fost dezvelit un bust al artistului.
Nicolae Sulac şi-a început activitatea artistică în capela corală „Doina” (1959). În 1965, a devenit solist al ansamblului „Fluieraş”, ansamblu care a lansat mulţi interpreţi de muzică populară. În anii 70–începutul anilor 80, a concertat în calitate de solist al ansamblului „Lăutarii”. A fost laureat al premiilor URSS, artist al poporului RSSM şi ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii. În 2002 a creat un fond de susţinere a muzicii populare. A evoluat în orchestrele de muzică populară „Folclor”, „Mugurel”, „Fluieraș”, „Lăutarii”. Nicolae Sulac a decedat la Chișinău în 2003 și a fost înmormântat în cimitirul din strada Armenească din Chișinău.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲