Poetul Vasile Romanciuc şi Iulian Filip, epigramistul Efim Tarlapan şi naistul Vasile Iovu vor participa la cenaclul "Legământ", organizat de Asociaţia moldo-elenă „ORFEU”, care va avea loc la Atena. Iubitorii de literatură şi muzică sunt invitaţi sâmbătă, 13 noiembrie, orele 19.00 la sala de festivităţi a Epitropiei Greco-Catolice „Sfânta Treime” din Atena. Intrarea este liberă.
Cei patru cunoscuţi oameni de cultură fac parte din pleiada intelectualilor basarabeni care, prin creaţia lor literară şi artistică, au luptat pentru declararea limbii române ca limbă oficială de stat, introducerea grafiei latine şi rescrierea istoriei naţionale pe baza adevărului ştiinţific.
Vasile Romanciuc este unul dintre cei mai reprezentativi poeţi moderni din Basarabia. Aparţinând generaţiei “şaptezeciste”, este considerat un „poet solar, un „poet - grădinar”. Subiectele sale predilecte fiind valorile naţionale, neamul românesc, limba maternă, plaiul natal, strămoşii şi cei dragi din jurul său. Este un poet calm, senin, „simplu în aparenţă şi complicat în esenţă”, a cărui poezie caracterizată de un echilibru tăcut, prezintă viaţa cotidiană a basarabeanului sub toate aspectele ei.
Dintre volumele sale cele mai importante amintim: „Genealogie”, „Un timp fără nume”, „Îndoiala de sine”, „Un ochi”, „Marele pustiu invizibil”, „E toamnă,cad măştile”, „Re-citirea proverbelor”, „Olimpul de plastic”.
Iulian Filip este un artist complex al aceleiaşi generaţii – poet, dramaturg, prozator, grafician şi pictor – un maestru al cuvântului, pentru care poezia şi culoarea se află în permanenţă într-o perfectă simbioză. Este un poet care „se joacă în serios cu vorbele, inventând noţiuni şi categorii, înflorindu-şi fraza, „rampanizând-o”, făcând-o să „spumege”, el “este, în toate, poetul momentelor iluminatoare”.
Din creaţia sa fac parte volumele: „Luna-i una”, „Fir întins”, „Răscrucea întâmplărilor predestinate”, „Un spin”, „Cules-Ales”, „Amărâtele hărţi”, „Casa Greierului”, „Nucul cu o singură nucă”, „Rochiţa leneşă”. Opera sa se adresează tuturor vârstelor.
Epigramistul Efim Tarlapan este foarte cunoscut pe ambele maluri ale Prutului, întrucât de mai bine de un deceniu locuieşte jumătate de an la Cluj şi jumătate de an la Chişinău. Autor al multor volume de satiră, epigrame, fabule şi aforisme, a fost în mod deosebit remarcat de maestrul Alexandru Clenciu, cu care coresponda în epigrame. Maestrul a fost şi rămâne în continuare un mare susţinător al unirii românilor într-o singură ţară, exprimându-şi prin creaţia sa plină de spirit speranţa în realizarea acestui ideal.
Seara literară se va încheia cu recitalul Artistului Poporului Vasile Iovu, naist profesionist din Republica Moldova. Repertoriul vast abordat de artist la nai, cuprinzând piese de muzică populară, simfonică, de cameră, uşoară, - care l-au înălţat pe acesta pe culmile recunoaşterii internaţionale, fiind ovaţionat oriunde a concertat în lume: în SUA, Anglia, Elveţia, Franţa, India, Australia, Japonia, Germania şi China.