Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 13:44

 

OFICIUL ROMÂN PENTRU IMIGRĂRI raspunde solicitarilor OSB. „Studenţii basarabeni nu plătesc nici o taxă”

adăugat 24 septembrie 2009, 10:51, la Politică

Ca urmare a informaţiilor apărute în presă în legătură cu studenţii basarabeni care sunt obligaţi să achite o taxă pentru eliberarea permisului de şedere, Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări vă aduce la cunoştinţă că, la data de 7 septembrie 2009, a intrat în vigoare „Protocolul privind scutirea la plată a permiselor de şedere permanentă/temporară pentru cetăţenii străini”, document încheiat între Oficiul Român pentru Imigrări (O.R.I.) şi C.N. Imprimeria Naţională” – S.A.(C.N.I.N.)

Reamintim pe această cale că, în baza O.U.G. 94/2008, activitatea de producere a paşapoartelor electronice, a permiselor de şedere şi a documentelor de călătorie care se eliberează străinilor a fost preluată de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” –S.A.

Având în vedere modificarea cadrului legal, respectiv abilitarea CNIN privind producerea permiselor de şedere şi pentru a veni în sprijinul categoriilor de străini care nu dispun de mijloace materiale suficiente pentru a suporta contravaloarea permisului de sedere, la data de 25.08.2009, instituţia noastră a iniţiat un proiect de Protocol privind scutirea la plată sau reducerea preţului permiselor de şedere permanentă/temporară pentru anumite categorii de cetăţeni străini. Documentul a fost însuşit şi semnat de către CNIN la data de 07 septembrie 2009 şi a fost postat la rubrica „Informare generală” pe site-ul ORI: www.ori.mai.gov.ro.

Aşadar, categoriile de străini care beneficiază de scutire la plata preţului permiselor de şedere sunt clar prevăzute în Protocol: bursierii din învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar pentru care statul român suportă toate cheltuielile; nebursierii din învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar pentru care statul român plăteşte taxa de şcolarizare; nebursierii din învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar care plătesc taxa de şcolarizare ca şi studenţii români; cetăţenii străini cu domiciliul permanent în România, pensionari ai statului român, cu venituri sub salariul minim pe economie, cu vârsta peste 60 de ani şi care nu beneficiază de drepturi sociale din partea altui stat; apatrizii de origine română repatriaţi în baza unor înţelegeri internaţionale, care nu dispun de mijloace financiare; străinii beneficiari ai unei forme de protecţie în România (refugiaţi şi cei cu protecţie subsidiară); alte categorii de străini care îşi reglementează dreptul de şedere pe teritoriul României şi care sunt scutiţi de la plata permiselor de şedere în baza legii sau a unor acorduri interministeriale, interguvernamentale sau internaţionale la care România este parte.

Pentru a exclude orice speculaţii şi informări eronate privind încasarea acestor taxe, vă mai informăm că, înainte de intrarea în vigoare a acestui protocol, categoriile sus-menţionate de cetăţeni străini s-au bucurat de aceleaşi facilităţi potrivit prevederilor protocolului anterior încheiat întrea instituţia noastră şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Astfel, până la adoptarea O.U.G. nr.94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2003 şi a Hotărârii Guvernului nr.1157/2007, Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.A.P.P.S) era abilitată să realizeze (respectiv să producă, să personalizeze şi să pună la dispoziţie echipamentele necesare acestor activităţi) permisele de şedere şi documentele de călătorie care se eliberează străinilor, precum şi documentele de identitate pentru străinii care au obţinut o formă de protecţie în România.

Pentru cetăţenii străini care se încadrează în prevederile acestui protocol şi cărora le-au fost percepute taxele respective, Oficiul Român pentru Imigrări va întreprinde demersuri pentru restituirea sumelor incorect încasate.

În speranţa că informaţiile prezentate mai sus vor fi considerate de interes, Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări îşi exprimă disponibilitatea pentru a sprijini jurnaliştii interesaţi în predocumentarea oricărui subiect care intră în competenţa instituţiei noastre şi este considerat de interes pentru a fi prezentat opiniei publice.


COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI COMUNICARE

Basarabeni.Ro: Vă punem la dispoziţie documentul oficial mai_ori_23_09_09.pdf

Autor: MAI
Sursa: www.basarabeni.ro
inseamna ca cei de la taxa nu mai platesc nici cei 120 euro,
A comentat Liuda 24 septembrie 2009, 11:03
Bravo OSB!
A comentat Nighina Azizov 24 septembrie 2009, 11:04
Dar cei care sunt la a doua facultate, si platesc facultatea la fel ca si romanii, beneficiaza si ei de aceste prevederi?in anii precedenti am platit permisul chiar daca suntem etnici romani. MOTIVUL: beneficiezi de gratuitate doar 1 ciclu scolar, asta este raspunsul primit de la autoritati. Unde este adevarul?
A comentat Katy C. 24 septembrie 2009, 11:05
Acelasi titlu am primt o zi in urma, numai ca acolo era scris ca LSBR a reusit sa rezolve aceasta problema... Nu stiu cum sa va caracterizez pe voi, asa numiti lideri ce ne reprezentati (pe mine nu ma reprezentati), dar sunteti de rasul strutului... Mici politicieni cu ambitii de a se redica in slavi, din pacate sunteti in stare sa preluati din tot ce ofera Romania parti mai putin normale, va asemanati cu niste ciocoi, si sunteti fata 100% al polticului romanesc, unde atacurile sunt la ordinea zilei, iar interesul adevarat este castigarea electoratului nu prin a face ceva, ci a arata ce altul nu a fost in stare sa faca... Cel putin cei din politicul romanesc lupta pentru fotolii..., dar voi pentru ce luptati???
A comentat basarab 24 septembrie 2009, 11:06
Tot pentru fotolii lupta si ei bre :)
A comentat 5 24 septembrie 2009, 11:08
Draga Basarab, inchide gura shi s-o deschizi atunci cand vei reushi tu sa faci ceva. Pot figura multe facilitatzi pe kre le putem avea noi, cei din Republica Moldova, asta nu inseamna k se va shi tine cont de ele ...de aceea OSB sunt cei kre fac presiuni asupra autoritatzilor ori inainteaza idei care ajung sa fie materializate. Nu mai fi shi tu asha deshtept stand in fatza pc-ului, pt a se obtine ceva pot sa actzioneze shi doua organizatzii, deci fiecare shi-a adus aportul.Dar cat despre fotolii , mi se pare shi logic ca oamenii capabili sa aspire sa obtina ceva , mai grav e de invidioshi care nici nu pot sa faca nimic, dar se multumesc sa arunce cu noroi in altii. ( ai simtit ? Ma bucur :) )
A comentat RM 24 septembrie 2009, 11:19
OSB...va multumesc mult...sunteti foarte bravo....va multumesc ca va prierdeti timpul si nervii pentru noi ... va multumesc ca atata timp deacuma ne rezolvatati nenumarate probleme si va zbateti pt noi...noi nu va vom uita...si mereu vom fi multumiti.va iubim !!!!
A comentat Valentin 24 septembrie 2009, 11:23
Felicitari ambelor organizatii (LSBR si OSB) pentru ca au reusit intr-un timp record (LSBR ieri, si OSB azi) sa obtina scoaterea taxei. Era chiar o povara pt studentii care vin acum! Va multumim!
A comentat Doru 24 septembrie 2009, 11:23
Oricum nu este prea clar ce taxe au de platit studentii FARA BURSA/FARA TAXA - din titlul de mai sus "Studenţii basarabeni nu plătesc nici o taxă" rezulta ca nu trebuie de platit taxa de 120euro (achitata pana in prezent de categoria data de studenti)
A comentat Lex 24 septembrie 2009, 11:29
Pt Lex:
http://gibcluj.ro/index.php/news/items/anunt-oficial-in-urma-demersurilor-lsbr-taxa-de-230-ron-a-fost-s.html
Etnicii romani aflati la studii in Ro avand statut de bursieri, si nebursierii dar cu taxa in lei nu vor plati taxa respective de 230. cand cereti de la facultatea adeverinta de student specificati faptul ca sunteti etnici romani si ca taxa este in lei!
A comentat Nicu 24 septembrie 2009, 11:34 | mergi sus ▲
Eu de ieri stiam ca taxa s-a scos! :D poate la astia.. LSBR.. le raspund mai repede la demersuri? ei, bravo lor dar!
A comentat Victoria 24 septembrie 2009, 11:36 | mergi sus ▲
Draga boule RM (abstractie la stema tarii), tu care esti foarte capabil si care habar nu ai care sunt realizarile mele si in ce domenii, mergi, da-ti doua palme si revino intre simplii muritori... Tu capabil, care dai astfel de replici??? Tu te vezi in fotolii in politicul Basarabiei sau Romaniei??? Vladutz, sau opera lui Vladutz, perfidule daca ajung astfel de oameni in 10 ani sa conduca una dintre tari (ma refer la Basarabia sau la Romania), atunci io am sa consider drept o datorie morala, sa ma implic sa nu fiu condus de stama tarii!
A comentat basarab 24 septembrie 2009, 11:39 | mergi sus ▲
Eu am terminat facultatea in Romania si des m-am lovit de interpretarea statutului de BURSIER, de asta si am intrebat: studentii la FARA TAXA/FARA BURSA(nebursieri) trebuie sa achite taxa consulara de 120euro sau nu? Sper ca m-am exprimat corect
A comentat Lex 24 septembrie 2009, 11:46 | mergi sus ▲
Basarab, va anuntam ca daca incalcati inca odata politica site-ului, ip-ul Dvs va fi blocat pentru 30 de zile!
A comentat Basarabeni.ro 24 septembrie 2009, 11:50 | mergi sus ▲
Lex, cei de la FARA BURSA/FARA TAXA achita inca acei 120 euro. LSBR a facut demersuri si pt scoaterea acestei taxe. Asteptam raspuns.
A comentat Nicu 24 septembrie 2009, 12:27 | mergi sus ▲
Nicu, merci pentru raspuns, m-o dus in eroare titlul stirii "Studenţii basarabeni nu plătesc nici o taxă"
A comentat Lex 24 septembrie 2009, 12:33 | mergi sus ▲
Apar anu ista listele ?((
A comentat Maxim CS!!! 24 septembrie 2009, 14:14 | mergi sus ▲
nope Maxim...deja anul viitor)))))
e gluma...
speram insa doar la bine
A comentat NutZa 24 septembrie 2009, 14:17 | mergi sus ▲
dar de lista nu se aunde nimik?...


woow,astazi inca ceva a aparut ca sa ne unga ochii...insa nu cu lista((
A comentat artist 24 septembrie 2009, 14:42 | mergi sus ▲
OAMENIIIIIIIIIIIIIII, informati-ne corect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cee-i cu asta:"Studenţii basarabeni nu plătesc nici o taxă"??? de aici rezulta ca totul e gratis!?
NU puteti sa spune-ti clar : NU ACHITAM DOAR 230RON iar restul de 120Euro + 5RON se achita
Chiar asa-i de greu sa exista un pic de transparenta?
Nu ne mai fraieriti voi cu informatii din astea gresite!!!
M-am bucurat, DAR IN ZADAR :( :( :(
A comentat Student 24 septembrie 2009, 15:15 | mergi sus ▲
A comentat nadine 24 septembrie 2009, 15:24 | mergi sus ▲
A comentat GIB CLUJ 24 septembrie 2009, 15:30 | mergi sus ▲
Au aparut rezultatele admiterii pentru a 2a sesiune: http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c368/ In curand si pe www.basarabeni.ro
A comentat Vlad Durnea, OSB Bucuresti 24 septembrie 2009, 15:31 | mergi sus ▲
Au aparut rezultatele admiterii pentru a 2a sesiune: http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_c at/c368/ In curand si pe www.basarabeni.ro
A comentat Vlad Durnea, OSB Bucuresti 24 septembrie 2009, 15:42 | mergi sus ▲
am primit un mass precum ca OSB a facut demersurile necesare pentru ca taxa de 230 ron sa nu fie platite... LOL. Ministerul a scos singur aceasta taxa fara demersurile voastre.. nu va mai luati faima asupra voastra si dezinformati lumea..cu scop de manipulare.. sunteti JALNICI osb.
A comentat Sergiu 24 septembrie 2009, 15:55 | mergi sus ▲
Hai ma!

Sincer vreau sa multumesc (OSB-ului normal) pentru stirile lor, ma distrez la culme. De ce? Pai din simplu motiv; inainte sa deschid "magnificul, splendidul" site imi pun mereu intrebarea " Azi oare m-am cacat? " Voi nu v-ati saturat de aceasta rutina de zi cu zi? Aceleasi chestii, aceleasi laude, aceleasi prostii pe care le postati. Fsssss! Ia sa incercati sa mancati luni fasole, marti fasole, miercuri fasole, etc., in mod sigur dupa o saptamana nu mai mancati un an fasole.

Eu zic sa mai schimbati din statutul OSB-ului si sa adaugati notiunea de organizatie "trompeta" ca vi s-ar potrivi de minune.Cine sufla? Toata lumea stie asa ca nu intru in detalii ca dupa aia se zice ca am ceva cu voi (nimic personal).

Din nou cu dragoste pentru "voi".

Azi oare m-am cacat?
A comentat 3,14 24 septembrie 2009, 21:30 | mergi sus ▲
Vad ca nici pana acuma nu au schimbat titlul stirii care DEZINFORMEAZA lumea precum ca studentii basarabeni NU PLATESC NICI O TAXA pentru a obtine viza de sedere temporara in Romania, cu atat mai mult ca 90% din vizitatorii site-ului la momentul dat sunt studenti admisi la FARA TAXA/FARA BURSA. Da, si nu uitati sa anuntati studentii proaspat admisi ca raman cu "gratuitatea caminului" doar pe hartie fiindca in majoritatea caminelor din facultatile din Romania locurile sunt deja distribuite si gradul lor de ocupare e de 100%, exceptie facand cateva universitati la care distribuirea locurilor incepe de maine, la care NORMAL ca studentii nostri nu reusesc. Mai informati si voi lumea REAL, nu numai din formalitati CA SA VA BATETI CU PUMNUL IN PIEPT ce tari sunteti voi si nu puneti copii in situatia de a ajunge acolo cu bani numarati si sa doarma sub poduri. PS: Puteti sa ma judecati pentru pararea mea REALA pe care am expus-o, e dreptul vostru! O zi buna tuturor
A comentat Lex 25 septembrie 2009, 07:25 | mergi sus ▲
EXISTA POSIBILITATEA DE A TE INSCRIE LA INVATAMINTUL SUPERIOR DIN ROMANIA CU TAXA!!!!!!!! PENTRU INFORMATII,TRIMITETI OPTIUNELE LA E-MAIL: studiiromania@gmail.com
A comentat studiiinromania 25 septembrie 2009, 08:20 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1432 secunde