Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 septembrie 2024, ora locală: 10:04

 

"Parteneriat Estic" propus de Bruxelles

adăugat 25 februarie 2009, 11:13, la Eveniment

Când Rusia a întrerupt alimentarea cu gaze naturale a Ucrainei, în luna ianuarie, locuinţele din Uniunea Europeană au avut de suferit.

Calitatea vieţii din UE este influenţată direct nu numai de accesul la resursele energetice, dar şi de realităţile politice şi comerciale din imediata vecinătate estică.

Acesta este un exemplu cum nu se poate mai concludent care demonstrează că interesele Uniunii Europene şi deopotrivă ale tuturor statelor membre sunt influen ţate în mod direct de situaţia din ţările de la frontiera estică.

Statele membre iau în discuţie săptămâna aceasta, pentru prima oară, propunerea Comisiei pentru un ambiţios "Parteneriat Estic" cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul va oferi sprijin concret fără precedent acestor ţări şi va încuraja, în interesul ambelor părţi, reformele esenţiale pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii.

Cooperare energetică şi securitate

"Parteneriatul Estic" va funcţiona pe mai multe niveluri. În ce priveşte energia, acesta oferă, în primul rând, sprijin bilateral gândit pentru a spori securitatea energetică a fiecărei ţări în parte, ţinând cont de faptul că nevoile ţărilor dependente de gazul rusesc (Armenia, Moldova), a ţărilor de tranzit (Ucraina, Georgia) sau a ţărilor furnizoare ca Azerbaidjanul, sunt diferite. În al doilea rând, parteneriatul propune o cooperare multilaterală pentru a îmbunătăţi mecanismele de alertă timpurie şi gradul de pregătire în cazul apariţiei unei situaţii de criză. În al treilea rând, "Parteneriatul Estic" propune un număr de iniţiative importante pentru diversificarea surselor de energie şi a posibilităţilor de tranzit pentru Uniunea Europeană şi pentru promovarea energiei curate.

Criza gazului a arătat gradul de dependenţă a unor state membre faţă de livrarea de gaz rusesc printr-o singură ţară de tranzit. Aceasta este o chestiune punctuală pe care trebuie să o abordăm. Dar criza gazului ne-a mai arătat cât de importanţi sunt partenerii ai căror administraţii respectă contractele şi sunt transparente în gestionarea sectoarelor-cheie, pe scurt parteneri care respectă statul de drept.

Tocmai din acest motiv, "Parteneriatul Estic" propune cel mai ambiţios program de construcţie instituţională de până acum, întărind Politica Europeană de Vecinătate şi aprofundând până la un nivel fără precedent relaţia cu ţările aflate în tranziţie, fără să le ofere însă o perspectivă concretă de aderare la Uniunea Europeană. Prin sprijinul intensiv oferit, Uniunea Europeană nu investeşte doar în stabilitatea politică şi economică a ţărilor vizate de parteneriat, ci şi în bunăstarea proprie.

Securitate şi beneficii de ambele părţi

În imediata noastră vecinătate estică mai sunt conflicte care nu şi-au găsit încă rezolvarea. Conflictul dintre Rusia şi Georgia din luna august a anului trecut a lăsat o rană deschisă în Caucaz, cele două entităţi separatiste ale Georgiei rămânând în afara controlului guvernului de la Tbilisi. Trebuie să întreprindem tot ce ne stă în putinţă pentru a evita apariţia unor noi focare de conflict şi pentru a crea un climat propice identificării unei soluţii în acea regiune, precum şi în Transnistria şi în Nagorno Karabah. Reducerea disparităţilor economice şi sociale care alimentează conflictele ar putea fi de ajutor. "Parteneriatul Estic" îşi propune să elimine aceste disparităţi între regiuni, acolo unde ele există, în acelaşi mod în care am încercat în interiorul Uniunii Europene. Aceasta impune costuri, dar este un preţ care merită plătit.

Construcţia unei relaţii cu orice partener trebuie să aducă beneficii ambelor părţi, iar "Parteneriatul Estic" nu face excepţie. Partenerii noştri estici doresc un regim comercial liber şi relaxarea condiţiilor de călătorie. Uniunea Europeană vrea să încurajeze reformele. Putem să facem progrese reale în ce priveşte acordurile de liber schimb doar dacă economiile partenerilor noştri sunt cu adevărat pregătite să facă faţă competiţiei. Şi putem oferi un regim de vize mai permisiv doar ţărilor care au documente de călătorie sigure, frontiere administrate corespunzător şi au semnat acorduri de readmisie privind persoanele returnate. Dacă dorim să ne protejăm securitatea, trebuie să fim deschişi să progresăm în legătură cu aceste dorinţe-cheie ale partenerilor noştri. Avem exigenţe mari şi trebuie să fim dispuşi să oferim ceva în schimb.

Evitarea crizelor justifică efortul financiar

Vor exista mereu voci care, de îndată ce amintirea ultimei crize ni se va fi şters din memorie, vor prefera o relaţie modestă cu ţările a căror evoluţie este atât de diferită com parativ cu a noastră şi a căror aspiraţie europeană este fragilă. Această abordare este însă limitată.

Pentru a evita crizele în viitor, trebuie să fim ambiţioşi - să ne deschidem pieţele pentru bunurile produse de noii noştri competitori şi să permitem, în baza unor acorduri de mobilitate controlată, un acces mai larg al lucrătorilor acestor ţări pentru a beneficia de abilităţile de care piaţa europeană a forţei de muncă are atâta nevoie. Toate acestea presupun alocarea unor fonduri din impozitele plătite de către contribuabilii europeni.

EFORT CONJUGAT

Politica europeană a secolului al XXI-lea

Propunerea pe care Comisia o va înainta săptămâna următoare statelor membre este în interesul cetăţenilor europeni. "Parteneriatul Estic" nu este un act de caritate. Este politica externă europeană a secolului al XXI-lea. Bazându-ne pe instrumentele unice ale Uniunii Europene, dorim să ajungem la încheierea unui parteneriat inovator cu ţările care încă încearcă să depăşească trecutul lor comunist. Sunt convinsă că, dacă stabilim standarde ridicate în ce priveşte aşteptările şi oferta noastră, "Parteneriatul Estic" va aduce beneficii şi prosperitate cetăţenilor europeni pentru mult timp de acum încolo. Cu ajutorul şi cu sprijinul energic al Preşedinţiei Cehe, alături de colegii mei polonezi şi suedezi, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a obţine săptămâna viitoare sprijinul tuturor celorlalte state membre UE.

Autor: Benita Ferrero-Waldner
Sursa: www.evz.ro
A venit ziua decisivă, când statele UE pot să acorde dreptul la libera circulaţie pe termen scurt pentru toate categoriile de cetăţeni ai R. Moldova. E un drept ce a fost prevăzut de statutul de ţară vecină a UE. Rugam România, toate ţările UE să nu ne lase de izbelişte, mereu dependenţi de Rusia, şi prin votul lor să schimbe spre bine soarta a sute de mii de familii, inclusiv din Transnistria. Acest drept e mai important decât sprijinul prin credite de miliarde de euro din partea UE sau SUA (ca in cazul de după conflict al Georgiei).
A comentat ion 26 februarie 2009, 13:16


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0578 secunde