Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 12:36

 

Povestea incursiunii în oraşul interzis

adăugat 21 aprilie 2009, 20:43, la Eveniment

Reporterii "Evenimentul zilei" vă prezintă culisele reportajelor realizate în Chişinăul aflat sub teroare.

Intraţi în Republica Moldova, după impunerea vizelor pentru români, prin regiunea separatistă Transnistria, trimişii speciali ai EVZ au demascat atrocităţile judiciare din Moldova, comise de regimul Voronin împotriva celor care au demonstrat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Timp de opt zile, într-un slalom continuu printre agenţii de securitate şi poliţiştii moldoveni, jurnaliştii noştri au transmis fotografii şi mărturii care au făcut înconjurul lumii, fiind preluate de agenţii de ştiri prestigioase.

După un lung ocol prin Ucraina, reporterii EVZ au intrat prin Transnistria, după miturirea unui ofiţer de grăniceri, ajungând la Chişinău chiar în ziua expulzării în bloc
a ziariştilor români.

Ei şi-au asumat şederea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, fiind sigura cale de a-şi îndeplini misiunea jurnalistică.

Povestea EVZ în oraşul interzis

Trimişii noştri au intrat fraudulos în Moldova. Timp de opt zile, ei au spart blocada informaţională pe care autorităţile comuniste au încercat s-o instituie la Chişinău.


"Evenimentul zilei" dezvăluie culisele reportajelor realizate în Chişinăul sub teroare. Intraţi în Republica Moldova, după impunerea vizelor pentru români, prin regiunea separatistă Transnistria, singurii ziarişti străini care au reuşit să dezvăluie de la faţa locului abuzurile puterii comuniste au fost trimişii speciali ai EVZ.

După ce jurnaliştii români au fost expulzaţi, rând pe rând, de regimul Voronin, demascarea atrocităţilor judiciare din Moldova a devenit miza demersului nostru jurnalistic. Fotografiile şi mărturiile celor bătuţi şi arestaţi au făcut înconjurul lumii, fiind preluate de agenţii de ştiri prestigioase, precum Associated Press, AFP sau Reuters.

FRONTIERE BLOCATE

Trimişi înapoi de grăniceri

Marţi. 7 aprilie. Vama Galaţi- Giurgiuleşti. În jurul orei 0.00.
La miezul nopţii, tensiunea se simte aproape fizic la graniţa cu Republica Moldova. Poliţiştii români de frontieră ne avertizează complice: "Nu vă vor lăsa să treceţi. Mai ales dacă va prind că sunteţi de la presă... Uite, carul TVR a fost întors din drum de moldoveni. Nu mai intră picior de român".

Totuşi, Loganul alb al redacţiei străbate cei 200 de metri până la punctul de control moldovenesc. Aici, pare că am încerca să pătrundem într-o zonă de război. Grănicerii îmbrăcaţi în uniforme militare de camuflaj scotocesc chirurgical în maşina şi în bagajele noastre. Le scapă însă aparatul profesional de fotografiat al fotoreporterului EVZ, ascuns meticulos sub una dintre banchetele din spate.

În timp ce paşapoartele ne sunt verificate la sânge, o femeie-grănicer, cu fizionomie in flexibilă de buldog, îşi face ştiinţific de lucru în genţile de călătorie scoase din portbagaj. Amestecă şosetele cu pixurile, blugii cu tricourile şi sparge o sticlă de apă de colonie, dar nu găseşte nimic suspect.

Urmează un interogatoriu abrupt. Povestea noastră inventată are o doză convingătoare de patetism. Nu impresionează însă pe nimeni. Nu-i interesează că ne ducem la petrecerea unui prieten din Nisporeni (raionul Ungheni). Nu le pasă că în maşina albă se află logodnica şi verişorul sărbătoritului şi că blocajul de la graniţă poate lua în orice moment o turnură dramatico- sentimentală, având consecinţe imprevizibile.

Într-un cocktail lingvistic, în care cuvintele româneşti se amestecă la grămadă cu cele ruseşti, grănicerii moldoveni enunţă o idee fixă: "Aveţi invitaţie scrisă, autentificată la un notar din Moldova?". N-aveam. Ordinul primit de la Chişinău e fără nuanţe: nici un român nu trece Prutul! Aveam să aflăm mai târziu asta. "Invitaţia parafată de notar" era doar un pretext. Ni se arată chiar cum trebuie să arate un asemenea document. Numai că "exemplul" fluturat sub nasul nostru de unul dintre ofiţeri era o invitaţie adresată de un român unui moldovean, nu invers.

În acest timp, la Chişinău se dezlănţuie iadul. Trupele speciale ale "miliţiei lui Voronin" intervin în forţă, stâlcind în bătaie şi arestând studenţii şi elevii care manifestează împotriva comuniştilor. Nu suntem lăsaţi cu nici un chip să intrăm în Moldova şi decidem să ne încercăm norocul la punctul de control din Oancea, aflat la 60 de km în nord.

Miercuri, 8 aprilie. Vama Oancea. Ora 1.00. Unui autocar ticsit cu studenţi moldoveni nu i se permite intrarea în Moldova. Poliţiştii români de frontieră îi compătimesc: "Nu îi lasă în propria lor ţară. Săracii, n-au mâncare, apă... Nu vă lasă! Au întors din drum un grup de actori de la teatrul din Galaţi. Aveau şi invitaţii, aveau şi asigurări. Practic, naveau de ce să-i întorcă. Aşa că leau recomandat frumos să facă drumul înapoi, iar oamenii s-au întors, ce să facă...".

Grănicerii moldoveni sunt copiaţi la indigo. Ştiau deja că am încercat să intrăm, mai devreme, în Moldova, prin Vama Giurgiuleşti. De data asta, pretextul variază: pe lângă "invitaţie" ni se cere şi "asigurare". Când le explicăm că ambasada română ne-a comunicat că nu-i ne voie de aşa ceva, unul dintre grăniceri se înfoaie: "Dar voi nu ne cereţi viză când venim în România?! Vă întoarceţi înapoi, aia e!".

Şi după o noapte scurtă, dormită în Galaţi, chiar ne întoarcem la Vama Giurgiuleşti. Deja suntem celebri. "Voi n-aţi vrut să treceţi aseară, să mergeţi la o cumetrie?", ne întreabă mucalit unul dintre ofiţerii moldoveni din tura de zi. Nu aşteaptă răspunsul, anunţându- ne oficial că vama e închisă. Trec doar cetăţenii moldoveni, avertizaţi că nu se mai pot întoarce în România. Întoarcem maşina şi o luăm în direcţia Sculeni. Vama Sculeni.

Miercuri, 8 aprilie. Vama Sculeni. ora 18.00. La ştiri, se anunţă oficial că Moldova instituie regimul de vize pentru cetăţeni români şi că şi Ucraina are în vedere o asemenea măsură pentru cetăţenii UE. Oficial, vizele urmează să fie introduse a doua zi, dimineaţa. Încercăm să profităm de orele rămase, de această dată
declinândune profesia grănicerilor moldoveni.

Pe maiorul Proşcenko nu-l interesează. El spune că are ordin să nu permită accesul românilor fără vize, chiar dacă acestea încă nu pot fi acordate nici teoretic. E un cerc vicios. Două maşini pline cu fotoreporteri de la Reuters, AFP şi Mediafax se izbesc de "zid". Îi cerem maiorului să ne arate ordinul scris. Nu-l are, dar e de neclintit. "La urma urmei, eu hotărăsc dacă treceţi sau nu! Eu comand această vamă. Vă întorceţi înapoi!"

Joi, 9 aprilie. Vama Siret. Puţin după miezul nopţii. Singura variantă de a intra în Republica Moldova rămâne Transnistria: teritoriul separatist pe care regimul de la Chişinău nu-l recunoaşte. Disputele politice ne creează avantaje: graniţa dintre Transnistria şi Moldova este păzită doar de grănicerii lui Igor Smirnov, nu şi de cei ai lui Vladimir Voronin. Drumul spre Transnistria înseamnă, practic, să înconjurăm Republica Moldova pe graniţa exterioară cu Ucraina.

Ajungem în Cernăuţi fără probleme şi dimineaţă începem turul frontierei. La Ocniţa, mai facem o încercare de a pătrunde în Moldova. Suntem respinşi fără drept de apel. Preţ de vreo 1.300 de kilometri nu facem decât să descifrăm hărţi, indicatoare cu litere chirilice şi să cerem indicaţii localnicilor în rusa pe care nu o ştim. Nimerim autostrada şi, după încă 250 de kilometri şi o şpagă dată unui poliţist rutier, ajungem, la 3.00 dimineaţa, în Odes sa. Apucaserăm, prin prieteni din România, să antamăm un şofer şi o maşină cu număr de Transnistria pentru a doua zi. Şoferul EVZ şi foto reporterul rămân în Odessa, împreună cu maşina şi laptopul redacţiei.

DRUMUL ŞPĂGII

Transnistria, spărtura din zidul lui Voronin

Vineri, 10 aprilie. Frontiera Transnistria - Ucraina. Vama Pervomaisk.
Aflaţi pentru prima dată prin părţile locului, suntem nevoiţi să ne bazăm pe şoferul Tolea. El locuieşte în Tiraspol şi negociază cu grănicerii viza noastră de tranzit. Intră în biroul lor, iar după vreo 10 minute, ne cheamă şi pe noi. La început, ofiţerul şi vameşul transnistrean par ostili. "Plecaţi înapoi!" Apoi, mimează un interogatoriu răstit: "De unde îl cunoaşteţi pe Tolea? De când? Cum de pe internet?!".

Apelăm la alt arsenal: "Lăsaţi-ne, vă rugăm frumos, să trecem". Brusc, ofiţerul ne aruncă paşa poartele pe masă şi ne fixează cu privirea: "Şi cum mă rugaţi?". Astfel, investim eficient ultimele 300 de grivne (aproximativ 30 de euro în moneda ucraineană) şi ne alegem cu viza de tranzit pentru o singură zi. La pachet cu un sfat mârâit: "Pe aici nu vă mai întoarceţi".

Admirăm Transnistria din viteza
maşinii. De la depărtare, capitala Tiraspol seamănă cu un oraş din era sovietică. După aproape o oră, ajungem la cealaltă frontieră: cea cu Republica Moldova, din raionul Grigoriopol. "Scanăm" trei puncte de trecere, unde descoperim lucrul de care ne temeam cel mai tare: maşinile de poliţie moldoveneşti, aflate de cealaltă parte, pe marginea drumului.

Trecem graniţa şi, cu sufletul la gură, aşteptăm să vedem dacă suntem opriţi de filtrele moldoveneşti. Suntem. Ascundem paşapoartele sub picior, în timp ce Tolea le spune poveşti poliţiştilor. Istoria şi emoţiile se repetă de încă trei ori. Poliţiştii verifică portbagajul, legitimează şoferul, dar pe noi nu ne bagă-n seamă. Intrăm în Chişinău, în timp ce colegii ne anunţă, prin SMS-uri, că toţi jurnaliştii români au fost expulzaţi.

DE LA "JOS COMUNISMUL" LA "FREE GIGI"

Evadare din Moldova în ritm de melc

Sâmbătă. 18 aprilie. Ambasada României din Chişinău.
Consulul Ion Nuică ridică nervos din umeri: "Nu ştiu cum puteţi ieşi de aici. Chiar nu am nicio soluţie! Nu trebuia să intraţi!". Ad-hoc, în sala de protocol a misiunii diplomatice, se întruneşte un minicomitet de criză. Un domn care se recomandă "Cârlan" este interesat de fotografiile făcute de noi. Este adus şi un avocat moldovean, care ne oferă două variante: ieşirea prin Vama Sculeni, cu riscul a trei zile de arest (până marţi, când trec Sărbătorile de Paşte şi se deschid judecătoriile) sau înapoi, prin Transnistria. Alegem a doua soluţie şi-l sunăm pe Tolea, călăuza noastră de la venire.

După vreo şase ore, plecăm din Chişinău. Cu avertismentul grănicerului transnistrean în minte, alegem alt punct de frontieră: Dubăsari. De această dată, filterele moldoveneşti nu ne o presc, iar pentru grănicerii separatişti nu mai este nevoie să deschidem portofelul. Până la intrarea în Ucraina, prin Punctul Krasni, parcurgem în noapte în jur de 30 de kilometri, pe o şosea proastă, nereparată de pe vremea Uniunii Sovietice.

Ieşim fără probleme din Transnistria, dar grănicerii ucraineni au o problemă. "Nu le plac paşapoartele româneşti", ne traduce Tolea, dornic şi el să ajungem mai repede la Kiev. La 8.00 dimineaţa, după trei reprize de somn iepuresc, ajungem în capitala Ucrainei. Lucrurile devin simple: avion Kiev-Budapesta, apoi cursă Budapesta-Bucureşti. În timpul escalei de cinci ore în Ungaria, aflăm că pentru unii moldoveni s-au schimbat priorităţile. Vecinii noştri de fumoar care aşteaptă avionul spre Chişinău comentează febril eliberarea lui Gigi Becali din arest: "Ai văzut, bei, că nu l-a lăsat Dumnezeu... L-a eliberat în Vinerea Mare!".

INVIZIBILI LA CHIŞINĂU

Ca-n filmele de spionaj

10-18 aprilie. Chişinău.
Slalom de dimineaţa până seara printre "miliţieni" şi agenţi SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate). În aceste zile, Moldova este un stat poliţienesc: în uniforme şi în civil, oamenii lui Voronin mişună pe fiecare stradă din Capitală. Umblăm fără paşapoarte la noi şi cumpărăm un telefon de unică folosinţă, pe care îl ascundem într-un boschet pentru a nu fi localizat prin satelit.

Pentru a nu fi identificaţi, închiriem un apartament (alţi ziarişti români au fost ridicaţi direct din hotelul în care locuiau). Canapeaua din sufragerie devine, în fiecare seară, loc de refugiu pentru ziarişti bătuţi şi politicieni de opoziţie la fel de precauţi ca şi noi faţă de forţele de ordine. Comunicăm cu unii dintre ei la "trei mâini": le transmitem mesaje prin intermediul prietenilor comuni din România, care îi contactează pe internet. Toţi ştiu că telefoanele sunt ascultate, aşa că folosesc şi ei aparate "de unică folosinţă". Cu alţii ne întâlnim discret în oraş.

Luăm taxiuri în care vorbim în engleză şi cerem să fim lăsaţi la câteva sute de metri de locul vizat. Cu toată atenţia, la una dintre cele mai importante întâlniri, când coborâm din taxi, ne trezim fix în faţa sediului SIS. Înăbuşindu-ne cât putem râsul, ne luăm de braţ şi trecem nonşalant pe sub nasul agenţilor.

În fiecare zi, dezvăluim atrocităţile prin care regimul Voronin a înţeles să înăbuşe protestele moldovenilor. Simbolul lor devine "Izolatorul 13" - penitenciarul de arest preventiv în care sunt închişi şi bătuţi studenţii şi elevii anticomunişti. Ne impresionează Andrei Ivanţoc, eroul din Transnistria, pe care-l găsim la Spitalul "Sfânta Treime", învineţit, plin de copci la cap şi cu o mână în ghips. Suntem onoraţi atunci când îl cunoaştem pe Ion Creţu, un student de 20 de ani care, după cinci zile de arest şi bătai, umblă cu un steguleţ românesc în buzunar. Ne spune că s-ar întoarce oricând în piaţă, la proteste.

Autor: Mihai Munteanu, Oana Dobre
Sursa: www.evz.ro
Astia da ziaristi! Astia da romani!
Bravo si tot respectul meu.
A comentat Gummy Bear 22 aprilie 2009, 06:03
sunt atitea moldoveni proromani si jurnalisti totodata, lor le era mai usor sa intre in moldova si sa monitorizeze...
A comentat eu 22 aprilie 2009, 06:54
Ce vor sa arate jurnalistii, aceia si arata!
dar nu uitati una_ fiecare trebue-mai corect -e dator sa raspunda pentru faptele sale-au stiut a arunca pietre-sa stie a le stringe... In America. ba ciar si in Rominia POLITISTUL este un lucru SFINT. La noi ce-tot mucosul are dreptul sa de-a in ei cu picorul, sa-i omoare cu pietre? Spre asa libertate ne conduce
TROICA OTVAJNIH/- CIR-FIL si URECHIL?
pENTRU ROMINI vandalizmul DIN 7 APRILIE E REVOLUTIE.. Ma- LA-ti omorit pe Ciausescu si Elena tot asa cum banditii l-au omorit pe tarul Rusiei in 1917! Putea fi omorit si Prezidentul nostru tot asa, sa luat el alta hotarire decit care a luat-o../BRAVO lui VORONIN .
Dar voi tara voastra- cautati-va de voi, ca at-i IMPADUCHIT toata Europa...Face Basescu R A N D E V U cu Tiganii in Roma Ha-ha-ha
A comentat victor b 22 aprilie 2009, 10:00
Respect si admiratie pentru jurnalistii de la EVZ!!!

Nu vor putea opri valul patriotic care castiga inaltime si forta acum!

Romania Mare, vechile hotare! :)
A comentat Dan 23 aprilie 2009, 00:13
vai si amar de tine mai Dan - capitanul imbecililor.
Ne faci de rusine mai jegodie comunista. Sper ca vei ajunge si tu in penitenciarul 13, sa vezi cum e sa fii batut. Sau poate tu esti militian si lucrezi acolo, sper ca repede te vor duce in subsol.
tu cred ca ai fost facut la betie in trenul Chisinau-Moscova
A comentat PMAN 23 aprilie 2009, 10:26
bravo jurnalistilor evz (de parca ar fi agenti 007)
multumim tuturor care ne sustin
sper ca vor veni schimbarile curind
A comentat PMAN 23 aprilie 2009, 10:41


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1185 secunde