Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 22:35

 

Premiera absoluta: Romania, obiect de ancheta in Rada Suprema de la Kiev

adăugat 02 iulie 2009, 09:05, la Eveniment

Parlamentul Ucrainei a evaluat relatiile dintre Kiev si Bucuresti pe data de 1 iulie intr-o sedinta cu usile inchise. Ambasadorului Romåniei nu i s-a permis sa participe.

Hotararea de a analiza “tendintele negative” ale raporturilor dintre Ucraina si Romania a fost luata inca din 10 iunie. “In relatiile ucraineano-romane s-au constatat unele tendine negative, care au atras atentia Parlamentului”, se arata in rezolutia Radei Supreme. Se adauga in document ca ambele parti sunt interesate in dezvoltarea unor relatii de buna vecinatate si in rezolvarea divergentelor prin negocieri.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a comunicat ca Parlamentul ucrainean a respins cererea Ambasadei Romaniei de la Kiev pentru a participa la aceste dezbateri.

“O serie de comisii parlamentare din Rada Suprema a Ucrainei organizeaza pe 1 iulie o reuniune referitoare la relatiile romano-ucrainene. Discutiile vor avea caracter intern si inchis. Desi ambasadorul Romaniei a solicitat participarea la dezbateri, partea ucraineana a aratat ca nu este prevazuta invitarea reprezentantilor altor state sau ai presei”, a preciza Alin Serbanescu, purtator de cuvant al MAE. Au fost convocat sapte comisii din Rada Suprema sa participe la dezbateri: Comisia privind politica mediului, folosirea resurselor naturale si eliminarea consecintelor dezastrului de la Cernobîl, Comitetul privind politica economica, Comitetul de integrare europeana, Comitetul de politica externa, Comitetul privind drepturile omului, minoritatile nationale si relatiile internationale, Comitetul privind securitatea nationala si apararea, Comitetul de transporturi si comunicatii. A fost chemat la Kiev si Markyian Kulyk, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti. Parca s-ar pregati de invazie…

Agenda neagra a bunelor relatii

Dupa ce Curtea Internationala de Justitie de la Haga a dat o sentinta definitiva si irevocabila, privind impartirea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, in tara vecina s-a dezlantuit un val de manie la adresa tarii noastre. Politicieni de diverse orientari au facut declaratii prin care negau sentinta de la Haga, desi judecatorii au acordat ape teritoriale pentru Insula Serpilor, oferita Ucrainei prin Tratatul semnat de Adrian Severin si Emil Constantinescu. Au avut loc marsuri si demonstratii contra sentintei de la Haga la Kiev sau la Odesa. Repet: chiar daca Ucraina a devenit stapana cu acte in regula pe apele teritoriale din tot sudul Basarabiei pana apropae de Sulina.

A urmat scandalul de spionaj: agentii ucraineni furau informatii secrete de interes pentru NATO si le vindeau rusilor prin intermediul unui bulgar. Pe un asemenea fundal, presedintele Romaniei si-a anulat vizita programata la Kiev pentru 25 februarie. Dupa revolta tinerilor din Basarabia, Traian Basescu a rostit un discurs prin care a sanctionat regimul mafiot al lui Voronin, felicitandu-i pe tinerii care nu au uitat de tara lor. La insistentele lui Voronin ca Romania sa semneze un tratat “politic de baza”, in genul celui incheiat cu Ucraina, Traian Basescu a afirmat ca nu va adopta un asemenea document si nici tratatul de frontiera “care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov”. Era cea mai corecta pozitie a unui sef de stat fata de urmasii lui Molotov. Cei mai agresivi romanofobi s-au dovedit vechii comunisti, completati permanent prin atacuri de presa prin prestatiile unor agenti ucraineni, deghizati in jurnalisti, analisti sau “strategi”.

„Nordul Bucovinei – parte inseparabila“

Atacurile au o vehementa demna de vremurile sovietice, iar nu de perioada in care Ucraina isi manifesta disponibilitatea sa adere la structurile euro-atlantice. “La 15 mai, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu recunoaste frontiera de nord-est a statului sau, stabilita prin Tratatul de pace de la Paris din 1945. El si-a motivat aceasta pozitie prin nedorinta de a ‘’legitima pactul Ribbentrop-Molotov’’, avansand in acest fel in mod public revendicari teritoriale fata de tarile vecine.

Urmand calea tiranului hitlerist Ion Antonescu, care delira cu ideea obsedanta a ‘’Romaniei Mari’’, el nici nu incearca sa-si ascunda intentia de a absorbi ilegal Republica Moldova si de a rupe din trupul patriei noastre partea ei inseparabila - Bucovina de Nord”, se arata in declaratua adoptat de Partidul Comunist ucrainean pe 25 mai. Atribuiri la fel de brutale face si Anatolii Hritenko, fost ministru al Apararii, actualmente seful Comisiei pentru probleme de securitate nationala si aparare din Rada Suprema, care a cerut sa fie intrebat public Traian Basescu in legatura cu presupusele pretentii teritoriale. “Eu m-am pronuntat public impotriva faptului ca presedintele Romaniei isi permite direct sau indirect sa vorbeasca despre legitimitatea sau ilegitimitatea unei parti din teritoriile noastre.

Aceste afirmatii vizeaza si regiunea Odesa si Bucovina”, a spus Hritenko. Kievul a pus gaz pe focul relatiilor bilaterale si prin lucrarile la Canalul Bistroe-Chilia, fara sa informeze partea romana si fara acordul organismelor internationale. Este o dovada in plus ca Ucraina incalca grav chiar si prevederile tratatului semnat de Kucima si Constantinescu. Reprezentantii romanilor din tara vecina au venit la Bucuresti si l-au avertizat pe minsitrul Cristian Diaconescu ca Ucraina incalca grav prevederile articolului 13 din amintitul tratat. “Oricat ne-ar fi noua de greu, acum, in perioada de criza economica, suntem convinsi ca va este mult mai greu dumneavoastra si de asta am vrut sa avem aceasta intalnire, macar sa va incurajez ca nu sunteti abandonati. Incercam sa facem tot ce se poate, numai ca setul de valori al Ucrainei este diferit, valorile noastre sunt specifice UE, unde minoritatile au dreptul sa mentina cultura, limba, sa-si pastreze traditiile”, a spus Traian Basescu la intalnirea cu romanii din Ucraina.

Krivoi Rog – o afacere cu piei de closca

Romania vrea sa-si vanda cele 28% din actiunile detinute la Combinatul de imbogatire a minereuriloe acide de fier de la Krivoi Rog, mai ales ca Ucraina, actionar majoritar, vrea sa-si instraineze participatia. In timpul regimului comunist, Romania a investit acolo peste 800 de milioane de dolari.

“Daca Ucraina vinde, avem trei posibile variante: fie ne vindem si noi cota de participare, fie finalizam investitia alaturi de ceilalti actionari, insa acest lucru e imposibil fiindca nu sunt bani, fie pierdem tot”, a explicat Petru Ianc, directorul general al Directiei de Politica Industriala si Competitivitate din Ministerul Economiei. Discutiile de-a surda vor continua in septembrie la Kiev. Combinatul KGOKOR a fost construit in 1983. Dupa destramarea URSS, Ucraina si-a insusit 56,4% din actiuni, Romania a primit 28%, iar Slovacia – 15,6%. Lucrarile la constructia combinatului s-au oprit in 1996. Si-au manifestat interesul sa cumpere companiile Arcelor Mittal si Metalloinvest din Rusia.

Autor: Viorel Patrichi
Sursa: www.gardianul.ro
Plictisitor si total neinteresant.
A comentat y 02 iulie 2009, 19:00
Votaţi PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 29 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !

Ardeti buletinele batranilor care inca nu s-au trezit la realitate si mai cred in cripto-comunistii acestia fripturisti si machiavelici !

"Basarabia, lacrima neamului românesc"

"România nu uita,Basarabia este a ta."

Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .

Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.

Victimile inocente ale cripto-comunismului.

Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova

http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A

Basarabia Lui Dumnezeu

http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/

"Da, de la Roma venim din Dacia traiană, suntem români şi punctum." - Eminescu
A comentat micael 03 iulie 2009, 15:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0827 secunde