Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 01:21

 

Prima expozitie arheologica a Romaniei in UK: „The Lost World of Old Europe – The Danube Valley, 5000 – 3500 BC”. NYT: “Civilizaţia europeană a început la poalele Carpaţilor”

adăugat 11 mai 2010, 07:55, la Cultură

Prima expozitie arheologica a Romaniei in UK: „The Lost World of Old Europe – The Danube Valley, 5000 – 3500 BC”. NYT: “Civilizaţia europeană a început la poalele Carpaţilor”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisarea expoziţiei internaţionale „The Lost World of Old Europe”, ce prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colecţii muzeale româneşti, dar şi piese din colecţii muzeale din Bulgaria şi Republica Moldova. Acest important eveniment cultural va avea loc la Oxford (Marea Britanie), în data de 18.05.2010, în cadrul celui mai vechi muzeu britanic, Ashmolean Museum of Art and Archaeology al Universităţii Oxford, instituţie universitară şi de cultură cu reputaţie internaţională.

Expoziţia „The Lost World of Old Europe” este rezultatul unui fructuoase colaborări între Institute for the Study of the Ancient World al New York University şi Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, principalii organizatori ai acestui ambiţios proiect cultural româno-american, semnalat si de New York Times: Civilizaţia europeană a început la poalele Carpaţilor. Expoziţie prezintă —în premieră în Marea Britanie— 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti. Acestora li se adaugă o serie de artefacte din aceeaşi epocă, provenind din colecţiile Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei de la Chişinău (Republica Moldova) şi ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria).

Reuşita acestui important proiect cultural româno-american nu ar fi fost posibilă fără implicarea —deosebit de entuziastă şi generoasă— a Fundaţiei Leon Levy.

Expoziţia rămâne deschisă la Oxford până la jumătatea lunii august 2010.

Muzeul Naţional de Istorie a României este coordonatorul echipei care a contribuit la realizarea acestei expoziţii, reunind specialişti din partea următoarelor muzee din ţară: Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Piatra Neamţ), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Muzeul Judeţean Botoşani (Botoşani); Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad), Institutul de Arheologie (Iaşi), Muzeul Banatului (Timişoara), Muzeul Brăilei (Brăila), Muzeul Dunării de Jos (Călăraşi), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Muzeul de Istorie din Roman, Muzeul Judeţean de Istorie „Teohari Antonescu” (Giurgiu), Muzeul Judeţean de Istorie Teleorman (Alexandria), Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” (Vaslui), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Banatului Montan (Reşiţa), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (Zalău), Muzeul Judeţean de Istorie Braşov (Braşov) şi Muzeul de Istorie Galaţi (Galaţi).

Structurată  pornind de la prezentarea câtorva teme cheie figura umană în plastica neolitică, bunurile de prestigiu, case, gospodării şi comunităţi, arta ceremonială ceramică, simbolurile precursoare scrierii expoziţia oferă ocazia publicului şi specialiştilor internaţionali să descopere evoluţia şi principalele artefacte caracteristice ale celor mai importante culturi neo-eneolitice dezvoltate în zona danubiano-carpatică (Vinča, Vădastra, Hamangia, Boian-Gumelniţa, Precucuteni-Cucuteni), rămase aproape necunoscute până astăzi majorităţii istoricilor şi arheologilor occidentali şi nu numai. Evoluţia civilizaţiei neolitice este marcată de influenţele originare din lumea sudică, balcano-mediteraneană şi marchează afirmarea unei sinteze culturale locale ce se extinde pe arii foarte mari, de peste 300.000 kmp, astfel conturându-se spre sud blocul cultural Boian-Gumelniţa şi spre nord cel Precucuteni-Cucuteni. În cazul fiecăreia dintre acestea, îndelungata evoluţie din punct de vedere cultural, dar şi unitatea formelor de manifestare spirituală stau mărturie a intensităţii şi eficienţei sistemelor de comunicare şi a relaţiilor de schimb a bunurilor de prestigiu existente în acea perioadă. În egală măsură studierea acestui spaţiu se constituie într-o lecţie admirabilă de istorie privind sistemele de organizare spaţială şi socială, dar şi mecanismul de formare a elitelor si formele de manifestare ale acestora în legătură cu exploatarea zăcămintelor de aur, cupru şi sare şi prelucrarea acestor importante materii prime, deosebit de valoroase în acele timpuri

Bunurile de patrimoniu selectate să facă parte din expoziţie oferă  publicului, dar nu numai lui, posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei „modernităţi” avant la lettre a civilizaţiilor preistorice ce au existat în zona danubiano-carpatică în urmă cu mai bine de şapte milenii. Dintre toate acestea, civilizaţia Cucuteni se distinge drept o expresie aparte a artei şi spiritualităţii preistorice, acesteia adăugându-i-se desigur şi descoperirile aparţinând culturilor Boian, Gumelniţa, Hamangia, Vădastra sau Vinča, pentru a aminti numai câteva din numele de primă rezonanţă ale perioadei neo-eneolitice din zona Dunării de Jos.

Căutând mereu să răspundă misiunii sale, Muzeul Naţional de Istorie a României demonstrează, prin acest demers expoziţional internaţional, că patrimoniul cultural naţional al României, valoroasele piese arheologice aflate în colecţiile muzeale româneşti sunt argumente majore pentru promovarea imaginii ţării noastre în străinătate, oferind un cadru concret pentru desfăşurarea unor prestigioase activităţi internaţionale de diplomaţie culturală.


Autor: Blog Roncea
Sursa: roncea.ro
Prin renuntzarea la originea suta la suta traco-geto-dacica si acceptarea originii eronate (de la vitza navalitorilor imperiali Romani, colonizatori si venetici, dusmani ai stramosilor nostri adevaratzi) STIINTA ISTORICA SI ARHIOLOGICA DIN ROMANIA ISI PIERDE LEGATURA DE CONTINUITATE PE ACEST TERITORIU CU CULTURILE SI CIVILIZATZIILE ANTERIOARE, INCLUSIV CU CUCUTENI-TRIPOLIE DIN CARE S-A NASCUT CULTURA TRACO-GETO-DACICA. Enciclopedia Britanica la capitolele stramosi - indica in cazul Romaniei - pe Romani, iar in cazul R.Moldova - pe traco-geto-daci. Pana la urma moldovenii basarabeni isi asuma continuitatea istorica pe aceste meleaguri, excluzindu-i pe reprezentantii imperiilor temporare in calitate de stramosi. Pacat sa se continue si azi cu mitul Romei si Romanilor lui Traian, la care apeleaza smechereste si tziganii - cu identitate tot de la Roma. Confuzia devine totala.
A comentat tauris 11 mai 2010, 09:19
Tauris tu esti sigur rus dupa prostiile pe care le debitezi. Daca esti rus inseamna prin definitie ca esti dobitoc, asa ca sa nu iti mai permiti sa te mai adresezi unei rase superioare cum este distinsa noastra rasa latina. Nu exista moldoveni, exista numai romani de peste Prut ( latini100%) . Asa ca taci din gura maimutoi slav ce esti. Obraznicule barbar!
A comentat tauris=rus 11 mai 2010, 15:23
Daca eu sunt rus - tu 100% esti tzigan, catzi place ca Roma-rroma- rromesc-roman sa fie inrudite si confuze.
A comentat taurus 11 mai 2010, 16:19
Fascistii romani pentru a-si justifica crimele din basarabia si-au inventat originea etnica supewrioara - Romana. Azi aceasta etnie e absorbita de smecherii RRomani. Caput cu voi!
A comentat zimbru 11 mai 2010, 16:23
Exista sau nu exista moldoveni - nu tu potzi decide TU acest lucru. In UE esti obligat sa respecti pe oricine ce se declara deosebit lingvistic si cultural, adica are o alta identitate cultural-lingvistica deact RO. Curand legea va actiona si in statul RO, cel mai inapoiat si mai revanshard. Deocamdata te crezi venitic 100 % venit de la Roma in Dacia si cu asta te mandresti. Vrei sa dovedesti umanitatii ca un smecher adevarat se leapada de parintzi si stramoshi si trece de parte navalitorilor mai superiori parintzilor. Adica nu exista bine si rau si nici morala cum afirma descreieratul tau idol pocitura de om - Nitzshe.
A comentat pt tauris-rus 11 mai 2010, 16:37
Fascizmul - groapa,prapastia, mirajul RO. Desteapta-te geto-dacule din somnul cel de moarte.
A comentat zimbru 11 mai 2010, 16:49
Nu cumva Voronin al vostru o fi si el tot geto dac? Probabil ca o fi chiar nepotul lui Burebista. Tocmai de asta a pastrat traditia dacilor liberi invatand rusa. De ce nu vorbiti in limba geto-daca daca sunteti daci? E clar ca sunteti niste rusnaci trogloditi care abereaza incercand sa dezbine Romania. Golanilor comunisti, o sa va alungam imapoi in stepele necivilizate de unde ati aparut. Spurcatilor!
A comentat PENRTU COMUNISTII ABERANTI ASAZISI GETO-DACI 11 mai 2010, 17:15
Barbar inseamna barbosi. Sacii liberi si slaviik cu careerau neam, sunt barbarii care au eliberat Dacia de legiunile Romei in 271. Mai apoi au eliberat toata peninsula balcanica si insesi Italia. Au avut din randurile lor si imparati in partea rasariteana a Imperiului. Acum au aparut de pe Luna iarasi niste Romani - si iarasi vor elibera Dacia si pe daci de cotropitori imperiali.
A comentat zimbru 11 mai 2010, 21:33
Nu exista popor pe lume care sa se mandereasca cu cotropitorii lor. Toate popoarele au aceptat morala data de dumnezeu prin care fii nu se leapada de tatzi si straboni. Vretzi sa spunetzi ca exista o exceptzie, o tzra in care urmasii tradatori sunt fericitzi si D-zeu nu-i pedepseste. - Inca cum i-ar pedepsi, dar ei singuri nu stiu cine sunt - de la ucigasii Romei si tot gunoiul din Imperiul Roman sau de la daco-getii gloriosi, la care "smecherii" acum 150 de ani le-au dat o identitate furata de la cei mai mari dusmani ai propriilor strabuni. Exista Dumnezeu pe lume si exista Adevar si Dreptate, minciuna nu poate dura la infinit.
A comentat trac 11 mai 2010, 21:46
Daca totul arfi vorbe...Dar nu, sunt si fapte, urate, criminale in fatza umanitatzii. Dac in RSSM atunci cand arheologii gaseau vreo relicva cu inscriptii latine imperialistii rusi imediat le confiscau, le ascundeau sau le distrugeau pentru a nu exista dovezi ale istoriei Romanilor mai la sud de Valul lui Traian de la Leova-Cantemir, apoi in Romania pana azi continua un soi de barbarism opus - se distruge metodic orice relicva a traco-geto-dacilor. "Decebalus per Scoirilo" este unica inscriptie in liba traco-geto-dacica de pana la era noastra (anul 27-14 i.e.n.) gasita pe un vas de lut si interpretata initaial ca fiind in latina, dar atunci cand a fost descifrata ca fiind in traco-geto-dacica si insemnand "Scorilo - fiul lui Decebal" ATENTZIE: vasul a disparut in mod miraculos si nu mai poate fi gasit. In Bulgaria si toata Peninsula Balcanica se descopera inscriptii in llimba tracica, dar in RO chiar acum un an Realitatea relata despre o pestera de la Mufaltar in care erau inscriptii chipurile intr-o limba necunoscuta, care sunt lasate sa se deterioreze sub influentza factorilor atmosferici. Oare arheologii nu stiu in ce limba sunt scrise?!- Nu cred. Sunt in limba traco-geto-dacica, in care si-a scris versurile Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr.), darpe care autoritatzile (urmase ale lui Traian) isi permit sa fie distruse, fiindca vin in contradictie cu marea minciuna despre originea de la Roma, criticata extraordinar inca de Eminescu in Scrisoarea a III.
A comentat dac 11 mai 2010, 22:45 | mergi sus ▲
Presa din afara RO a scris despre devastarea mormintelor din fosta capitala a Daciei - Sarmisegetuza. Pe pietzele de aur din lume azi se vand bratari dacice descoperite nu de arheologii statului, ci de hoitzi in mod nestingherit, cu acordul tacit al autoritatzilor romane. Se distrug relicvele legate de Dacia si asta intr-o tzara pretinsa UE. D-na Udrea ar trebui sa ia atitudine, ba inca sa mai organizeze si restaurarea obictelor de importantza turistica ce tzin de Dacia. Dar bredul de tzara nu e Dacia lui Decebal, ci inca o miciuna gogonata - cea a Castelului Bran al "vampirului" Vlad Dracul. Si ca o blasfemie, ca o ironie a soartei aflam ca "regele tziganilor'" de azi si-a facut resedintza in apropierea capitalei glorioase a Daciei. Dar regii daci si sufletele cu 7 vietzi si mortzi ale nemuritorilor daci din ceruri LE VAD PE TOATE CE SE INTAMPLA. Si blestemul lor este inevitabil.
A comentat dacu 11 mai 2010, 23:20 | mergi sus ▲
Printr-un cuvant autocuprinzator s-ar putea spune: URMASI NEVREDNICI. Daca se adopta originea deplina (nu trunchiata) TRACO-GETO-DACICA rromanii si rromii sunt scosi din istorie ca smecheri nesimtzitzi, minciunosi, mitici. Serestabileste legatura in timp si sppatziu inclusiv cu cultura Cucuteni-Tripolie, din care provine cultul RODULUI, al PAMANTULUI-MAMA. Un mare cercetator al acestei culturi V.Marchevici din R.Moldova acum 30 de ani imi descifra de pe un vas al culturii Cucuteni-Tripolie urmatoarea varianta pagana al Tatalui Nostru de pe un vas de lut. Era adresara semnului "M" cea ce insemna "taurul Cerului":
"O, vino tu, Taur al Cerului (Soarele), si fecundeaza prin Ploaie Pamantul-Mama si ne daruie noua noua Rod.". CULTUL RODULUI, pe care il gasim azi si in datinile de An Nou este baza natiunii TRACO-GETO-DACICIE anti-Romane.
A comentat dacian 12 mai 2010, 00:15 | mergi sus ▲
Sper intr-o minune, ca Dacia va reinvia si se va gasi in arhivele vaticanului sau Romei poeziile lui Ovidiu in limba getica si atunci vom putea constata evolutia limbii noastrea - a civilizatiei traco-geto-dacice, mostenitoare a extraordinarei culturi Cucuteni-Tripolie. Voi ROMANII SUNTETZI VENETICI CE URMEAZA A FI ALUNGATZI - NOI SUNTEM LA NOI ACASA CU TOATA ISTORIA DE 5 MILENII PANA LA HRISTOS.
A comentat jet 12 mai 2010, 05:35 | mergi sus ▲
PENTRU TAMPITII RUSI, ROMANI SI ORICINE ALTCINEVA CARE MAI TOARNA LA "PERLE" CARAGHIOASE - NU EXISTA RASA A RUSILOR, A JAPONEZILOR, A NEMTILOR, A ROMANILOR, A ENGLEZILOR ETC. EXISTA DOAR UNA SINGURA: CEA UMANA, CU 3 SUBRASE: EUROPOIDA, NEGROIDA SI MONGOLOIDA (DUPA ORIGINE A AREALULUI GEOGRAFIC, CARACTERSITICI BIOLOGICE, CULTURA, CIVILIZATIE)...
A comentat M.P. 12 mai 2010, 05:36 | mergi sus ▲
SI AUSTRALOIZII - DECI NU EXISTA O RASA A CONGOLEZILOR, A EGIPTENILOR, A PERUENILOR, A THAILANDEZILOR, A PAKISTANEZILOR S.A.M.D.
A comentat M.P. 12 mai 2010, 05:40 | mergi sus ▲
liN ANUL 271 ASA ZISII BARBARI - DARDEFAPT DACII LIBERI IN ALIANTZA CU FRATII LOR DE SANGE PROTO-SLAVII AU ELIBERAT DACIA DE VENETICII ROMANI. Romania de azi se mai vrea odata eliberata defalscii Romani si adevaratzii tzigani - nicio problema - confratii dacilor liberi - slavi de est- ne vor ajuta.
A comentat DACUL LIBER 12 mai 2010, 05:47 | mergi sus ▲
Rusia adevarata, Kievleana , era pana la Nipru. Si statul lui Burebista se intindea tot pana la Nipru. E adevarat ca conform sapaturilor arheologice ale culturii Cucuteni-Tripolie traco-geto-dacii ba se extindeau pana la Nipru , ba se retrageau in albia lor fireasca cupinsa la vest de raul Bugul-de-sud. Actuala transnistrie ar trebui comsiderata pana la Bug. De fapt pana la acest rau se constata denumiri de licalitatzi di de rauri , toponime de origine moldoveneasca. Poporul respecta memoria sa genetica, stie pana unde i-a fost aria sa de raspandire. Interesant ca fara s-si dea sama populatzia di regiunea Kirovograd de pana la Bug asculta radio Chisnau si de multe ori migreaza nu la nord spre Kiev, ci la sud spre Ghisinau. Am fost 2 luni la Balta in Ucraina pe timpul sovietic si m-am convins de "dorul" lor fatza de Moldova (Romania la ei e considerata fascista).
A comentat jetu 12 mai 2010, 06:03 | mergi sus ▲
Romania a fost in coalitzia antifascista si datorita acestui fapt i s-a dat in loc de Basarabuia - Transilvania. Prin neparticiparea la Moscova la parada ANTIFASCISTA Romania si-a confirmat statutul de tzara fascista, adica contra coalitziei si pierdanta a razboiului, cea ce ar insemna ca Transilvania o detzine pe nedrept. Iata consecintza teritoriala a politicii chioare romanesti.
A comentat getic 12 mai 2010, 06:22 | mergi sus ▲
SUA, Frantza, Anglia a participat la 9 mai la Moscova, pana si a"vinovata" Germanie a fost prezenta, Ro - nu. Rezulta ca guvernarea actuala se desolidarizeaza de coalitzia anti-fascista si se declara pro-fascista, fapt de ii dezleaga mainile Rusiei in privintza actziunior antifasciste- antiRomanesti.
A comentat getic 12 mai 2010, 06:37 | mergi sus ▲
La fel ca in anul 271 Romania de azi singura se declara a fi un stat al cotropitiorilor Romani si atunci "dacii liberi" si fratzii lor de sange de pana la Nipru isi vad misiunea in a elibera Dacia glorioasa de straini, in deosebi de minciunosi Romani si de asiatici RRomani.
A comentat dac 12 mai 2010, 06:57 | mergi sus ▲
CU CREDINTZA IN ORIGINEA NOBILA ARIANA DE LA ROMA - IANINTE SPRE NOI INFRANGERI DIN PARTE UMANITATTZII CE RESPECTA MORALA!
A comentat anti-fas 12 mai 2010, 07:08 | mergi sus ▲
Turghenev martuisea ca iubeste in mod straniu patria sa - Rusia - prin critica. DACA N-AS FI IDIFERENT FATZA DE RO, daca n-as iubi acest pamant extraordinar in Europa si in lume cu numele straniu de Ro in loc de Dacia, n-as fi scris nici un cuvant pe acest forum. TE IUBESC DACIA, MOLDOVA, VALAHIA, TRANSILVANIA, DOBROGEA SI ITZI DORESC UN VIITOR EUROPEAN MAI BUN!
A comentat ion 12 mai 2010, 07:45 | mergi sus ▲
Intradevar rusii sunt dobitoci. Vad ca agitatorii ex sovietici au gasit acum alta poveste la fel de stupida ca si ei prin care incearca sa demonstreze de ce au ocupat Basarabia prin forta. O MINTE BOLNAVA a inventat dintr-o data poporul dac care se pare ca a supravietuit doar in Basarabia si mai mult decat atat , se pare ca geto-dacii mai nou ar fi tot slavi , dupa parerea unor descreierati. Sa revenim cu picioarele pe pamant. DACII NU MAI EXISTA DE VREO 2000 DE ANI. AU FOST ASIMILATI DE CUCERITORII ROMANI, LIMBA LOR A DISPARUT COMPLET. Poporul roman aste de origine latina acest lucru facandu-l superior vecinilor sai salbatici de la rasarit. Prin superioritatea culturii dar si a genelor lor romanii SUPRAVIETUIESC CU SUCCES DE 2000 DE ANI IN ACEASTA SCARBOASA MARE DE SLAVI. Un roman adevarat are o repulsie instinctuala fata de orice rus, acestia fiind fapturi grotesti, perfide violente si tampe cu care nici un om de buna credinta nu poate avea de a face. DACA EXISTA CUMVA UN GETO-DAC PE ACEST SITE IL ROG SA SCRIE CEVA IN LIMBA DACA, MA TEM INSA CA AVEM DE A FACE DOAR CU SINISTRII PROPAGANDISTI RUSI PLATITI DE MOSCOVA SA MANANCE FECALE DOAR DOAR VOR PACALII VRE UN PROST ( PROBABIL TOT RUS CA SI EI). CE JIGODII!!!
A comentat TRAIAN 12 mai 2010, 15:31 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.2306 secunde