Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 mai 2024, ora locală: 20:53

 

Primul şef de guvern anticomunist şi antisovietic de la Chişinău împlineşte 70 de ani. La Mulţi Ani, Mircea Druc!

adăugat 25 iulie 2011, 08:00, 11:00 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi

guvern-anticomunist,guvern-antisovietic,reintregire-nationala,frontul-popular,mircea-druc,

În ziua de 25 iulie, primul şef de guvern anticomunist şi antisovietic de la Chişinău împlineşte 70 de ani. Este, deci, un fiu al războiului nostu de reîntregire naţională şi poate de aceea nu s-a împăcat niciodată cu dezmembrarea României.
Încă din tinereţe, visul lui avea să devină reunificarea tuturor românilor trăitori în spaţiul lor de etnogeneză ancestrală.

A făcut studiile la Moscova şi la Sankt Petersburg, de unde s-a întors mai naţionalist decât "indigenii" de la Chişinău.
La fel ca Iuliu Maniu (şi nu vreau să păstrez proporţiile...), el a revenit din capitala imperiului pentru a participa la lupta de eliberare naţională.

Oportunismul lui Mircea Snegur şi al altor parteneri din Frontul Popular a făcut posibilă înlăturarea lui de la conducerea Guvernului de la Chişinău. "Ca să salvăm Parlamentul, trebuie să-l sacrificăm pe Mircea Druc", spunea un distins fruntaş politic basarabean. Nu vreau să-i dau numele.

Şi l-au sacrificat. Nu a căutat să profite de popularitatea uriaşă de care se bucura. Au urmat două decenii de degenerare politică la Chişinău, până la apariţia triadei Vlad Filat-Mihai Ghimpu-Dorin Chirtoacă. Pe ei nu-i mai poate opri nimeni fiindcă au sprijinul Uniunii Europene.

În linii mari, însă, proiecţiile lui Mircea Druc pentru cel de-al doilea stat românesc s-au dovedit corecte în timp, fie că a fost vorba de economie, de învăţământ, armată, poliţie sau cultură. El dorea alinierea Republicii Moldova la eforturile ţărilor baltice pentru aderarea la comunitatea europeană. Să nu uităm că era premier pe vremea Uniunii Sovietice.

În primăvara anului 1990, pe când nu-l cunoşteam, l-am auzit la televizor cum îi ruga pe conaţionalii lui din România să solicite cetăţenia Republicii Moldova spre a contracara astfel acţiunile sovieticilor. A doua zi, m-am dus pe Calea Moşilor să depun cererea. Spre surprinderea mea, cel care aduna dosarele noastre era un colonel de securitate. Nu am primit un răspuns nici până astăzi...

Mai târziu, când a venit la Bucureşti, l-am cunoscut şi m-am convins că era imposibil să găsesc un echivalent moral în lumea politică din România. "Vinul se obţine şi din struguri. Politica se face şi cu principii, domnule!", avea obiceiul să spună. Era ultimul zimbru de prin pădurile Moldovei.

În 1997, lucram la un ziar mare. M-a întrebat într-o zi de ce nu mai scriu despre iminenta semnare a Tratatului dintre Ucraina şi România, document pe care îl voi considera mereu drept cea mai gravă trădare a intereselor noastre naţionale pe timp de pace din istorie.
Eram indignat fiindcă directorul ziarului ne-a interzis să mai scriem despre acest subiect. Colegii mei au publicat că tratatul s-a semnat la Constanţa, nu la Neptun, să nu se interpreteze... (E adevărat, semianalfabetul Nicolae Ceauşescu nu ar fi semnat niciodată aşa ceva).
Nu mai aveam voie să scriu ce gândeam. Embargou prezidenţial! Atunci, Mircea Druc m-a privit atent cum mă frăsuiam. "Mata eşti de vină... vrei să fii călugăriţă la casa de curve. Pleacă!"

Au trecut anii. El a rămas un om cu principii morale, ca apele de cristal. Cu preţul marginalizării.

Eu... încă mai fac presă...


Autor: Viorel Patrichi
Sursa: arena.md
Moscova chere. Chere şi dă din chişere

Moscova nu dă nici măcar două copeici pe norvegienii ucişi la Oslo şi Utoya, la fel cum nu i-a păsat niciodată de zecile de milioane de oameni pe care i-a ucis.
Din păcate, medievalismul timpuriu - definitoriu pentru mentalitatea conducătorilor ruşi - are efecte în întreaga lume. Iar consecinţele politicilor care îşi trag seva din anii ocupaţiei tătăre (civilizatoare, totuşi, pentru ruşi) sunt evidente chiar şi pentru populaţia statului artificial numit astăzi Federaţia Rusă.
În câteva decenii, o bună parte din teritoriul ocupat abuziv, în prezent, de această monstruozitate îşi va câştiga independenţa. O altă parte – cea mai mare - va fi integrată, aşa cum este şi firesc, în China.
România reîntregită se va învecina din nou cu Slovacia şi Polonia, iar Ucraina, dacă va mai exista, (undeva între Nistru şi Nipru) va avea, la sud, graniţă cu Crimeea, un stat independent al tătarilor sau, poate, Turcia.
Până atunci, Europa va trebui să mai suporte ifosele unor dictatori întârziaţi ca Vladimir Putin, acest dinozaur kgb-ist, care refuză să se aşeze acolo unde îi este locul: stratul geologic jurasic.
Dar şi ale bufonului său Dmitri Rogozin.
ziuaveche.ro/opinie/moscova-chere-chere-si-da-din-chisere-43994.html
A comentat marius 25 iulie 2011, 13:57
"UNIREA ESTE INEVITABILĂ!"-Mircea Druc

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 05 august 2011, 15:47
***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 05 august 2011, 15:48


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2674 secunde