Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 09:50

 

Regele Mihai îl poate lăsa pe Voronin fără case

adăugat 25 ianuarie 2010, 12:23, la Eveniment

Regele Mihai, Voronin, case

O familie din Chişinău l-ar putea lăsa fără casele de lux pe ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin şi pe fiul acestuia, multimilionarul Oleg Voronin. Familia deţine, în original, un titlu de proprietate, semnat în perioada interbelică de regele Mihai, asupra terenului pe care familia Voronin a construit, în perioada guvernării comuniste, mai multe edificii de lux. Dezvăluirile au fost făcute de primarul Dorin Chirtoacă.  

Familia Voronin locuieşte în Chişinău într-un cartier de elită îngrădit şi păzit la intrare de poliţie. Chiar şi după schimbarea guvernării. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, susţine că membrii familiei Voronin ar putea deveni simpli chiriaşi în acele palate de lux:

„Familia Voronin, precum şi multe alte familii care locuiesc în zona respectivă ar putea deveni chiriaşi la o familie care locuieşte pe strada Ciocârliei. Dânşii au fost la mine în audienţă încă în 1997. Acea familie are un titlu în original, pe trei hectare de pământ, în regiunea respectivă – un titlu în original semnat de regele Mihai încă în perioada interbelică pe trei hectare de pământ de pe acel deal. În mod normal, dacă acea familie se adreseză Curţii Europene pentru Drepturile Omului, ar putea obţine dreptul de proprietate asupra acelui teren”.

Atunci când maşina vreo unui membru al familiei Voronin se apropie de casă, un semafor amplasat arbitrar în apropierea cartierului se face roşu. Circulaţia este oprită până când maşina trece de bariera instalată la intrarea în cartierul securizat. Dorin Chirtoacă:

„Acolo este şi un semafor pus aiurea – la strada Ciocârliei colţ cu Pietrarilor. Am fost şi eu la bariera respectivă. Am încercat să trec. O să vedem dacă se înscrie cumva în normele de protecţie a unui fost şef de stat. Asta era şi pe vremea pe când era şef de stat. Argumentul a fost că una dintre locuinţe este chiar a lui Vladimir Voronin. Sunt vreo cinci case ale familiei Voronin acolo. Dacă normele de protecţie nu permit aşa ceva şi, în mod normal, nu poate exista o barieră pe o stradă din municipiu – atunci ea urmează a fi scoasă”.

Dar cum a intrat Oleg Voronin în posesia terenului respectiv? În martie 2000, Primăria mun. Chişinău (prin decizia nr. 6/28-3) a repartizat firmei „Metal-Market”, fondată de Oleg Voronin, un teren de 0,9 ha pe str. Ciocârliei „pentru proiectarea şi construirea unui complex locativ”. Apropo, decizia respectivă a fost semnată de unul din actuaii lideri ai coaliţiei de guvernare de la Chişinău, Serafim Urechean, pe atunci primar de Chişinău. În certificatul de urbanism (nr. 809 din 24 aprilie 2000) este specificat că în acel loc urmează a fi ridicat un complex locativ „pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative ale angajaţilor firmei”.

Doi ani mai târziu, tot Primăria mun. Chişinău i-a atribuit lui Oleg Voronin, la preţ liber, două loturi de pământ a câte 5 ari „pentru definitivarea proiectării şi construirii casei de locuit particulare” din str. Ciocârliei.

În perioada Guvernării comuniste, Ministerul de Interne instalase un post de poliţie şi sub geamul apartamentului liderului comunist de pe strada S.Lazo din Chişinău. Timp de mai mulţi ani, circulaţia pe timpul nopţii pe tronsonul de drum din preajma apartamentului respectiv era interzisă. Un şef al poliţiei explica pe atunci că „şeful statului, noaptea, trebuie să se odihnească”. După schimbarea puterii, postul respectiv de poliţie a fost lichidat, iar indicatoarele care restricţionau circulaţia au fost scoase.

În 2001, când a ajuns în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, liderul comunist Vladimir Voronin avea un apartament cu 3 camere în Chişinău, o vilă de 6 pe 7 metri pe malul Nistrului şi un automobil „VAZ 2103”, procurat în 1991 contra sumei de 18.000 de ruble. În 1998, Voronin şi-a cumpărat şi un garaj de 41,1 metri pătraţi în sectorul Buiucani al capitalei.

După ce a devenit şef de stat, apartamentul familiei Voronin de pe str. S. Lazo s-a lăţit de la 134 mp la 232,7 mp. După decesul mamei sale, în iulie 2005, Vladimir Voronin a moştenit casa părintească din satul Corjova, raionul Dubăsari. Soţia lui Vladimir Voronin, Taisia, deţine un pachet important de acţiuni la „FinComBank”, iar organele fiscale nu au fost înştiinţate până la schimbarea puterii despre aceasta.

În Chişinău, pe lângă edificiile din cartierul securizat, soţii Oleg şi Elena Voronin deţin mai multe imobile: pe str. Vasile Alecsandri 79 - un apartament de 80 mp şi „spaţii nelocative” (folosite ca oficii) de 280 mp. Soţii Oleg şi Elena Voronin sunt şi proprietarii imobilului de pe str. V. Alecsandri 81 din Chişinău, cu o suprafaţă de 207,3 mp şi un teren aferent de 7 ari. Spaţiul dintre cele două imobile de pe str. V. Alecsandri este „împânzit” de camere de supraveghere.

Până în august 2006, Oleg Voronin a mai deţinut un apartament de 100 mp pe strada Ion Creangă din Chişinău pe care l-a vândut vecinilor. Un alt apartament, pe str. Miron Costin i-a aparţinut lui Oleg până în 2003.

Fiica lui Vladimir Voronin, Valentina Rusu, a locuit până în 2004 într-un apartament de 70 mp, situat pe bd. Ştefan cel Mare 64, în centrul Chişinăului. Sora lui Oleg Voronin a trecut în casă nouă, pe str. Ciocârliei, în cartierul securizat, la sfârşitul primului mandat de preşedinte al tatălui. În 1999, ginerele lui Vladimir Voronin, Eugen Rusu, a primit prin Decizia primăriei mun. Chişinău un lot de 5 ari pentru construcţie locativă pe str. Ion Casian Suruceanu. Doi ani mai târziu, ginerele preşedintelui a vândut lotul. Din 2003, Valentina Rusu este unul din acţionarii importanţi ai „FinComBank”.


Autor: Vitalie Călugăreanu, Redactor: Robert Schwartz
Sursa: www.dw-world.de
hahahahahahahaha de ce ti-e frica, nu scapi ! Traiasca Regele !
A comentat Arlecchino 25 ianuarie 2010, 14:12
astea-s vrajeli... eu nu cred, daca are acest titlu de proprietate in original, de ce nu cere sa i se restituie acest teren ? in fn.. eu sper sa fie adevarat, da' nu prea cred... ;)
A comentat me 25 ianuarie 2010, 14:40
Se constata numai fapte si faradelegi ale clanului voronin, dar mai vrem si trageri la raspundere, deposedari de avere detinuta ilegal si de pe spatele poporului nostru.
AIE fiti mai indrazneti !!! D-zeu sa va ajute!!
A comentat Ue 25 ianuarie 2010, 17:09
Reiese, ca in cazul unirii sau aderarii Moldovei si ucrainei la UE, intra in vigoare legile despre proprietate ale UE si cei care au avut case, terenuri agricole, paduri in Basarabia pana la 1940, precum si urmasii lor, isi vor putea capata prin judecata aceste averi care au trecut la stat, iar apoi au fost cumparate de cetateni sau firme. Va fi o reimpartire a avutiei nationale a R.Moldova, mult mai radicala si mai surpinzatoare decat "prihvatizarea" pe bonuri dupa destramarea URSS. Ce vor face insa cei care nu detin acte de proprietate de pana la 1940, caci la noi arhivele nu s-au pastrat. Vor ramane fara nimic? Vor fi scosi din casa cum se procedeaza in Romania conform legii caselor nationalizate? Dar cine va intoarce sau cine va pune mana pe averile milionului de basarabeni care in 1940-1949 au disparut sau au fost imprastiati prin Siberia, Kazahstan si tot globul? Vor accepta asa pur si simplu investitorii veniti in Moldova sa mai cumpere inca o data terenurile si imobilele de la proprietari de pana la 1940, de care la momentul incheierii contractelor de vanzare-cumparare nu s-a stiut nimic? Ce parere au in aceasta privinta expertii de la Ministerul Justitiei, reprezentantii AIE? Daca legea se va aplica macar o data, in cazul lui Oleg Voronin, va fi un precedent si pentru miile de cazuri ulterioare. Unirea sau aderarea la UE ar putea fi urmata de un razboi intre proprietarii vechi si noi la tribunale, care, doamne fereste, sa nu treaca si in razboi civil.
A comentat iancu 26 ianuarie 2010, 01:46


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1357 secunde