Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 22:10

 

Relatii excelente intre cele doua state romanesti in 2010

adăugat 03 ianuarie 2011, 11:41, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Relatii excelente, doua state romanesti, 2010, Traian Basescu, Mihai Ghimpu, Vlad Filat

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova au cunoscut o evoluţie ascendentă pe parcursul anului 2010, având perspective de o dezvoltare şi mai bună în anul 2011. În 2010 au fost semnate 15 acorduri între cele două state, având loc un şir de vizite şi întrevederi reciproce, inclusiv la cel mai înalt nivel.

 

Schimbarea guvernării de la Chişinău în urma alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009 şi instalarea unui nou guvern la finele lunii septembrie au contribuit la restabilirea relaţiilor, astfel că unul dintre primele decrete ale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi prima hotărâre a guvernului condus de Vlad Filat a fost abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români. La începutul lunii noiembrie 2009, premierul Vlad Filat a întreprins o vizită la Bucureşti, unde a semnat Acordul privind micul trafic la frontieră, blocat de autorităţile comuniste timp de mai bine de un an.

Astfel, anul 2010 începe 'cu dreptul' pentru relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău, iar primul eveniment de anvergură în această privinţă poate fi considerată vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, la invitaţia preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la sfârşitul lui ianuarie.

Preşedintele român, în fruntea unei delegaţii care a inclus mai mulţi miniştri şi politicieni a avut întrevederi cu întreaga conducere de vârf de peste Prut şi a întreprins o vizită şi la Cahul, unde a vizitat inclusiv sediul viitorului consulat al României. Printre chestiunile importante discutate atunci, la care s-a revenit pe parcursul anului, a fost promisiunea făcută de preşedintele român de a acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 100 milioane de euro, în patru rate pe parcursul a patru ani. Traian Băsescu a mai exprimat atunci sprijinul necondiţionat al României pentru parcursul de integrare europeană a ţării vecine şi a vorbit despre amplificarea schimburilor universitare dintre cele două state.

Vizita întreprinsă de Preşedintele României, Traian Băsescu, la Chişinău a fost una foarte importantă, iar relaţia dintre cele două state s-a îmbunătăţit considerabil, a declarat la scurt timp după aceasta prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat.

La 15 februarie, punctul de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova - Rădăuţi-Lipcani, în partea de nord a frontierei dintre cele două state, a fost inaugurat în prezenţa premierului moldovean Vlad Filat şi a ministrului român de atunci al administraţiei şi internelor Vasile Blaga. Deschiderea podului a constituit unul din subiectele aflate pe agenda relaţiilor româno-moldave în ultimii doi ani.

La 1 martie a început depunerea actelor pentru dobândirea acordului de mic trafic la frontieră, în conformitate cu Acordul semnat în noiembrie 2009.

La 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România în 1918, la Chişinău se află preşedintele Camereri Deputaţilor, Roberta Anastase, care participă împreună cu preşedintele parlamentului şi preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, la unele manifestaţii dedicate acestui eveniment.

Iar la 30 martie, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a înmânat scrisorile de acreditare preşedintelui interimar, la un an după ce fostul ambasador, Filip Teodorescu, a fost expulzat de către fostele autorităţi comuniste.

Iar la 31 martie, premierul Emil Boc a efectuat o vizită de lucru la Chişinău, unde împreună cu omologul său Vlad Filat a înmânat primele permise de mic trafic. Emil Boc a avut întrevederi cu conducerea de vârf a acestei ţări, în care au fost discutate perspectivele colaborării între cele două state. România a fost, este şi va fi un susţinător necondiţionat al drumului european al Republicii Moldova, a declarat cu acel prilej Emil Boc.

La 27-28 aprilie preşedintele interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu întreprinde o vizită în România, la invitaţia lui Traian Băsescu.

La 9 iulie, România a inaugurat consulatele sale la Bălţi şi Cahul, chestiune care a fost pe agenda relaţiilor bilaterale dintre cele două state începând cu anul 2007 şi care era blocată de fostele autorităţi de la Chişinău. Inaugurarea consulatului de la Bălţi a avut loc în prezenţa miniştrilor de externe ai României şi Republica Moldova - Teodor Baconschi şi, respectiv, Iurie Leancă. Deschiderea celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul reprezintă pietre de hotar ale unei noi etape a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, a declarat Teodor Baconschi, la inaugurarea consulatului de la Bălţi. Iurie Leancă, a declarat la rândul său că inaugurarea celor două consulate este un eveniment definitoriu pentru relaţiile dintre cele două state, care demonstrează cu pregnanţă că în momentul în care a fost creat noul guvern de la Chişinău, relaţiile au revenit în albia firească, bazându-se pe valori europene, relaţii pragmatice şi interes comun.

Buna dezvoltare a relaţiilor dintre cele două state a fost accentuată şi în timpul inundaţiilor din vara anului 2010 pe râul Prut, România fiind prima ţară care a acordat ajutor Republicii Moldova, chiar dacă în acel moment se confrunta cu aceleaşi probleme. România a acordat ajutor umanitar şi tehnic, precum şi echipe de salvatori. O parte din grantul de 100 milioane de euro a fost redirecţionat pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din Republica Moldova.

La 21 iulie a fost acreditat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, după ce Chişinăul îşi rechemase ambasadorul în aprilie 2009.

La 29 septembrie, Teodor Baconschi întreprinde o nouă vizită la Chişinău, unde participă inclusiv la inaugurarea Institutului Cultural Român 'Mihai Eminescu'.

Iar la 8 octombrie Republica Moldova inaugurează Consulatul său la Iaşi.

La 8 noiembrie, Vlad Filat a întreprins o vizită la Bucureşti unde a semnat mult-discutatul Tratat dintre România şi R.Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere. Din partea României, documentul a fost semnat de către ministrul Teodor Baconschi.

Anul 2011 ar putea fi o continuare a evoluţiilor din anul curent, existând toate premisele necesare pentru aceasta, inclusiv după alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova care au readus la guvernare partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană.

 

N.R.: Titlu RGN Press


Autor: AGERPRES
Sursa: www.agerpres.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2021 secunde