Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 15:24

 

Romanii din vecinatatea imediata III. DE LA NISTRU LA BUG : TRANSNISTRIA

adăugat 10 ianuarie 2010, 19:02, la Eveniment

Institutul Fratii Golescu pentru relatii cu romanii din strainatate va invita pe data de 18 ian. 2010 ora 18:00 la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman pentru a participa la vernisajul expozitiei de fotografii a lui. VASILE SOIMARU : Transnistria.

Dupa Maramuresul din dreapta Tisei si Basarabia, drumul nostru catre Romanii din vecinatatea imediata duce spre rasarit, de la Nistru pina la Bug.
Transnistria inseamna mai mult decit teritoriul secesionist, autoproclamat in 1990 sub numele de Republica Moldoveneasca Nistreana; este de fapt, laboratorul unde imperii succedante, albe, rosii si federate au lucrat neostoit la “identitatea si limba moldoveneasca”. Sanda Galopentia a sintetizat apriat miezul “proiectului transnistrean” : moldovenii sunt slavi. Romani sunt doar cei din Valahia si vorbesc o limba “salonica”, deformata de imprumuturi din lb. franceza. Romanii vor “inrobirea “ moldovenilor, atit cei din Moldova si cei din Basarabia, cit si pe cei din “republica”…Moldovenii, la rindul lor au misiunea de a-i “dezrobi” pe toti moldovenii de sub dominatia romanilor imperialisti ( Editura Enciclopedica,2006,p.LXX )



Pina spre sec. 15 pusta de dincolo de Nistru se impartea intre Podolia litvana, apoi poloneza si tatarii Olatului Oceacovului ( Ucraina Hanului, spre deosebire de Ucraina cazacilor zaporojeni intinsa dincolo de Bug, pina la Nipru si Don ). Atunci, drumul comercial catre Caffa genovezilor (Feodosia) trecea prin Olatul tataresc, drum care pina spre 1600 se numi “szlak valahicus”, adica sleahul romanesc. La 1455, sub Petru Aron, cetatea Lerici era moldoveneasca. Prin 1703 tirgusoarele Rascov si Camionca facea parte din zestrea Ruxandrei, fata lui Vasile Voda. Romanii moldoveni patrunsesera in toata Transnistria si chiar dincolo, spre est, in Transbugia. In 1679 domnul Moldovei devine hatmanul Ucrainei, caci, zice cronica anonima a Tarii Moldovei : “vezirul dadu Ucraina cea mica Ducai Voda”. Voda isi ia in serios hatmania si-si stabileste curti (resedinte) la Tiganauca pe Nistru si Pecera pe Buh. Lucrurile se schima in 1792 cind Rusia obtine Ucraina Hanului, iar Nistrul devine hotarul dintre Moldova si Rusia. Dupa ocuparea in 1812 a Basarabiei, Soroca mai tine o vreme Rascovul si Movilaul, iar moldovenii colonizeaza , pentru tar, stepa transnistreana, intemeind satele Catargi, Cantacuzinesti, Cantacuzinovca. Administrativ, regiune e alocata insa guberniilor Podoliei, Ekaterinoslavului si noii oblastii a Oceacovului. Tinuti in pumnul strins al panslavismului rus, romanii au presimtirea istoriei si cer unirea in cadrul unui stat national unitar (Kiev,1916). La Congresul invatatorilor moldoveni, Justin Fratiman revedinca dreptul la folosirea lb. romane in scoala si biserica (Odeasa,mai 1917). Congresul soldatilor moldoveni, solicita, din nou, prin Toma Jalba, unirea si recunoasterea lb. romane (Chisinau, oct.1917). La Congresul romanilor transnistreni (Tiraspol, dec.1917) revendicarile sunt explicite: unire si lb. romana in administratie, spital, scoala si biserica.( Motivarea lor este induiosatoare : “ Rugaciunea …sa fie pi limba norodului moldovenesc ca fiistecare batrin sau tinar san-taleag cu ci fel di rugaciunie marge preutul patru dinsii in-naintea lu’Dumnadzau.”). Neajutorati, romanii din Transnistria ramin in afara Unirii din 27 martie 1918.



Credeti ca asta-i tot? Ei bine nu : abia acum se asterne intunericul. Printr-o simetrie perversa, granita problematica de la Prut isi gaseste perechea la hotarul insingerat de la Nistru. Actuala “republica moldoveneasca nistreana” acopera doar o parte a Transnistriei lui Duca Voda, restul ramine un drept de superficie al Ucrainei. Cum s-a ajuns aici ?
Puterea sovietelor nu se impaca cu actul Unirii din 1918 si dupa o diversiune esuata (“rascoala” de la Tatar Bunar ) Moscova creeaza pe data de 12 oct. 1924 Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveneasca, cu capitala la Balta ( mutata in 1929 la Tiraspol) , unitate subordonata pe linie de partid si de stat Republicii - surori, nu fratesti- Sovietice Socialiste Ucrainiene. Stalin recunoaste astfel, indirect, ca intre Nistru si Bug, traiesc peste 300.000 de romani ( peste 60% din populatia regiunii). In 1933 functioneaza aici si o “ Uniune de lupta pt. eliberarea Basarabiei de sub jugul ocupantilor romani”. Partidul Comunist Roman adera si pina la podul de flori de la Prut din 1990 nu a incetat sa sustina”ideea” cu neclintita consecventa revolutionara… Pe data de 9 noiembrie 1924 are loc la Birzula prima sedinta a Comitetului Central al noii republici. Tovarasul Soncev incheie sedinta cu entuziasta lozinca : “Traiasca si infloreasca Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, leaganul Romaniei sovietice.” Acum, intelegeti?
Reinstalati in Basarabia, dupa Ultimatumul din iunie, sovieticii adopta pe 2 aug.1940, la a 7-a sesiune a Sovietului Suprem “Legea cu privire la formarea Republicii Sovietice Socialiste Unionale Moldoveneasca”, venind, bineinteles,” in intimpinarea doleantelor oamenilor muncii… dupa principiul dezvoltarii libere a nationalitatilor”. Frontiera o stabileste Sovietul Suprem al R.S.S.Ucrainiene. Mentionam momentul 1990 al infiintarii Republicii Moldovenesti Nistrene si avem astfel toate etapele unui proiect, inghetat intre extremitatile Asiei si periferia Europei, pe linia de centura a unei anume Federatii…



Daca aveati cumva impresia ca primul dictionar moldo-roman l-a facut tov. Stati in Chisinaul “moldoveanului” Mark Tkaciuk, ei bine sunteti in eroare. In 1929 a aparut la Tiraspol “Gramatica moldoveneasca” de Leonid Madan. Nici romana, nici rusa, “moldoveneasca” curata : haracternise pt. caracteristici, sangurcirmuiri pt. autodeterminare, amuvremnic pt.contemporan, zalnictrebi pt. obicei, unofelnic pt. monoton, galustuh pt. cravata… O “ Zoologhie” tiparita in 1938, tot la Tiraspol, clasifica molustele in panticochisioarnise si capochisioarnise, oferind si un impotrijitor la molipsirea cu tatoi. Nici astazi nu e usor sa-ti vorbesti limba materna in “republica”. Cereti, in romana un bilet la meciul echipei Serif Tiraspol ? Raspunsul vinzatoarei vine imediat, ca o mustrare : Govorite po celoveceski ! “Vorbeste ca omul”, caci romanii sunt… Nu credeti ? Ascultati muzica “rap” a tinerilor din Transnistria.

Vasile Soimaru, doctor in economie preda la Facultatea de Economie a Universitatii de Stat din Chisinau. Deputat in Parlamentul R.Moldova in anii 1990-1994 si 1998-2001. Scriitor si publicist, a publicat mai multe volume, amintim aici monografia “Neamul Soimarestilor” (coautor, dr. Al. Furtuna), “Caderea premierilor” (1999), “Cornova” (2000). Din 1994 se manifesta in domeniul artei fotografice, organizind o prima expozitie “ De la Columna lui Traian la Valul lui Traian” (Chisinau, dec.2002). Preocuparea constanta pentru romanii raspinditi in lume l-a facut sa strabata peste 100.000 de kilometri, eforturile sale concretizindu-se in doua, inegalabile, albume : “Poeme in imagini” (2004) si “Romanii din jurul Romaniei” (2008).
“ Vizitarea zonelor sus amintite mi-au intarit impresia, ideea ca exista intr-adevar un miracol romanesc, pentru ca in ciuda trecerii anilor, in ciuda cruzimii metodelor la care au recurs ocupantii straini pentru a-i dezradacina, in ciuda asimilarii, foarte multi conationali si-au pastrat totusi demnitatea si harnicia de gospodar-pur romanesti, si-au pastrat religia si obiceiurile de nunta, cumetrie, hramul bisericii satului, portul, folclorul si, intr-o oarecare masura - chiar si graiul, cel mai expus pericolelor”.

Invitatul vernisajului : Eugen Popescu( Director, Romanian Global News)

Institutul Fratii Golescu este organizatie neguvernamentala, dedicata relatiilor cu romanii din strainatate. Ce facem ? Concursul “ Ars adolescentina”, in colaborare cu Radio Moldova, Chisinau ( 9 editii ); premiantii primesc o “calatorie in tara”, adica aici, in tara noastra si a lor. Spectacolul de coline “Noi umblam si colindam” in Slatina, in dreapta Tisei, in colaborare cu Clubul maramuresenilor din dreapta Tisei ( 9 editii ). Dam o mina de ajutor la inaltarea bisericii “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Hagi Curda, Sudul Bugeacului. Si alte multe si marunte.

Despre Muzeul Taranului Roman nu e nevoie sa spunem nimic; e zi de zi prezent in viata noastra bucuresteana si nu numai. Stiati ca s-a nascut in anul 1907 dintr-o idee pe care Alexandru Tzigara Samurcas a dus-o cu devotament pina la capat ?

Multumiri dlor. Adrian Darabana si Gheorghe Marina.

Intrebari ? 0721/242-932 sau fratiigolescu@yahoo.com

Proiectul “Romanii din vecinatatea imediata” este sustinut de Fundatia Nationala pt. romanii de pretutindeni, Organizatia Studentilor Basarabeni Bucureşti si Liga Studentilor Basarabeni Bucureşti, Asociaţia Onoare şi Patrie, Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei .

Parteneri media : Romanian Global News, basarabeni.ro, Familia romana .

Autor: basarabeni.ro
Sursa: basarabeni.ro
Nu comunic
A comentat Om 10 ianuarie 2010, 23:37
Teritoriu dintre Nistru si Bug e o "terra icognita" - sunt lucruri extraordinare necunoscute legate de migratzia populatiei de la sud si nord de Dunare si din Maramures pe aceste locuri odinioara pustii. O singura rugaminte - cei care vor elucida aceste pete ramase albe, sa tzina cont de respectarea minimala a principiului epocilor istorice. Termenul "roman", "romanesc" se cere folosit judicios si de nu facut abuz< atunci cand e vorba de perioade mai indepartate de veacul XIX si referitoare la localitati aflate acum sub jurisdictia Ucrainei, vor genera atat confuzii, cat si ostilitate din partea vecinilor. In plus nu e veridic sa traduci termenul din slava veche Voloh, Voloshskii prin Român, Românesc. Asta e la fel cum ai zice ca Petru I al Rusiei a fost un sovietic, sau ca Burebista si decebal au fost Români si purtau haine româneşti. Nu tot ce corespunde epocii moldovenilor se poate reevalua si redacta in "român", caci nerecunoscuta republica moldoveneasca nistrana ar trebui rebotizata in republica romaneasca nistreana - va imagintyi ce ecou va avea la Tiraspol si Moscova?!.. Cu atat mai mult ca "românesc" tzine de conceptul originii de la Roma si Romani, adica de la cotropitorii si veneticii acestor pamanturi ale strabunilor - mereu vii si stapani - "dacii liberi".
A comentat podolean 11 ianuarie 2010, 07:06
Incurajez initiativa si sarguinta specialistilor adevarati in aceste domenii. Atat timp cat nu exagereaza, ci prezinta realitatea doar pe baza documentelor si observatiilor culese pe teren, o realitatea veridica, atunci le urez noroc mai departe si Dumnezeu sa-i calauzeasca.
A comentat Honorius 11 ianuarie 2010, 09:55
asa sa ne ajute D-zeu!!!!!
A comentat tina 11 ianuarie 2010, 15:19
A comentat 11 ianuarie 2010, 17:21
Marsi firea dracu de gabor ,cu imbarligarile de pe toate blogurile si nu mai scrie
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:11
Fireti ai dracu de gabori prosti cretini si ratati ,angajati sa traiti bine
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:15
Fireti ai dracu de gabori cu slugile voastre ,de cretinoizi prosti.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:18
Academia cretinoizilor prosti,numai prostii se angajeaza gabori in Romania sa traiasca bine si toti prostii din Romania sant angajati gabori,nu inteleg cine a integrat o tara Romania cu gabori prosti
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:20
Daca erati buni gaborilor,nu aveati nevoie de mine.Daca erati buni gaborilor nu erati aici.Daca erati buni gaborilor ,slugi si nenorociti,nu erati gabori sa sveti vists buns.ups stul sant gaborii si gaborii sant statul.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:23 | mergi sus ▲
Daca erati buni gaborilor nu erati gabori sa aveti viata buna
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:24 | mergi sus ▲
Gabori prosti ,gsbori de rahat.Nu va merge in viata asta.Nu ma intereseaza nimic.Nu vreau nimic
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:25 | mergi sus ▲
Gabori de rahat ,academia prostilor cretinoizi
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:26 | mergi sus ▲
Sa ma cac pe sefii prosti a gaborilor
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:26 | mergi sus ▲
Cei mai prosti din Uniunea Europeana ,gaborii din Romania,ma mir ca v-au integrat tara Romania in Uniunea Europeana cu gaborii prosti
A comentat Prostia nr1 in Uniunea Europeana 11 ianuarie 2010, 18:28 | mergi sus ▲
Ups gaborii sant statul si statul sant gaborii,duceti-va dracu de prosti si conduceti alte planete
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:32 | mergi sus ▲
Dobitocilor de gabori daca stiati ca santeti prosti nu trebuia sa va angajati,pacat ca nu exista detector de prostie.Gabori de rahat ,popor de rahat cu gabori stapani si stat syapan slugi la tari si vasali tara de rahat
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:34 | mergi sus ▲
Gabori de rahat ,popor de rahat cu gabori stapani si stat stapan slugi la tari si vasali ,tara de rahat
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:36 | mergi sus ▲
Cine dracu a angajat prostii ca gabori in Romania?De falsuri instigari provocari prostiri traficuri si revolutii false si razboaie batai si omoruri sant buni inclusiv la revolutii
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:49 | mergi sus ▲
De spaga sant buni gaborii .Nu incalcati legea ca le incalca gaborii care sant statul ,ca santeti poporul si ei sant stapanii cu tarile,ca tarile va conduc ca vasali,in Noua Ordine Mondial,in imperiu mondial economic si de razboi.

A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:52 | mergi sus ▲
Va temeti ca imbecilii de gabori de tari si armata,nu aveti tara ,nu aveti tara suverana ,va sant stapani cu tarile
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:53 | mergi sus ▲
Gaborii va ucid pentru politica tarilor ca sant legea si statul,gaborii incalca legea ,respectati legea si munciti ca prostii ,sclavi si ucisi ,nu puteti ucide ,fura s-au traficuri ca si gaborii ca nu santeti legea si statul,nu puteti ucide ca gaborii si legea armata si statul ca nu santeti tarile
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:55 | mergi sus ▲
Gaborii va ucid ca sant legea statul si tarile apoi nu au vinovati ca va mint,popoare de sclavi fara tara
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:56 | mergi sus ▲
Popoare de sclavi fara tari
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:57 | mergi sus ▲
Va temeti de propiul stat ,santeti vasali ,sclavi fara tara
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:58 | mergi sus ▲
Popoarele sa fie tarile fara nimeni,nimeni sa nu gandeasca pentru popoare
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 18:59 | mergi sus ▲
Popoarele sa fie tarile fara nimeni si nici o tara
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:00 | mergi sus ▲
Santeti popoare sclave,vasale, fara tara.Tari si Puteri cu popoare intr-un singur imperiu economic mondial,NOUA ORDINE MONDIALA.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:03 | mergi sus ▲
Santeti Puteri si tari intr-un singur imperiu economic impreuna si de razboi ,santeti NOUA ORDINE MONDIALA
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:05 | mergi sus ▲
Santeti ca tari state si Puteri impreuna un singur imperiu mondial economic si de razboi,santeti Noua Ordine Mondiala
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:06 | mergi sus ▲
Gaborii sant buni de terorism falsificat cu arabii impreuna ,ca state si Puteri unite si regizat sa para terorism real ca si de revolutii false regizate sa para reale
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:12 | mergi sus ▲
Revolutia din Romania ,nu a fost nici macar lovitura de stat ,a fost genocid .
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:13 | mergi sus ▲
Atentatele teroristice din tari ca si revolutia romana a fost ,tarile impreuna unite ,pentru genocid a propiilor tari asupra propiilor popoare intentionat in propiile tari
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:14 | mergi sus ▲
Atentatele teroristice ca si revolutiile au fost genocid intentionat a propiilor tari state si Puteri impreuna asupra propiilor popoare
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:16 | mergi sus ▲
Atentatele teroristice ca si revolutile au fost genocide intentionate a propiilor tari , state si Puteri ,asupra propilor popoare in propiile tari.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:23 | mergi sus ▲
Atentatele teroristice ca si revolutiile au fost genocide intentionate a propiilor tari state si Puteri impreuna asupra propiilor popoare in propiile tari.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:25 | mergi sus ▲
Atentatele teroristice ca si revolutiile au fost genocide intentionate a propiilor tari state si Puteri impreuna ,asupra propiilor popoare in tari.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:28 | mergi sus ▲
In atentatele teroristice si revolutii ati fost ucisi si santeti in condusi de cei care v-au ucis sa va prosteasca ,santeti condusi si stapaniti de Noua Ordine Mondiala ,un imperiu mondial economic ,un imperiu mondial de razboi,insa razboiul poate nu este important.
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:32 | mergi sus ▲
Tarile sant conduse de Noua Ordine Mondiala
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:33 | mergi sus ▲
Santeti condusi de cei care v-au ucis impreuna in atentatele teroristice si cei care v-au ucis la revolutie adica de Noua Ordine Mondiala criminala si economica si de razboi ca imperiu mondial
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:35 | mergi sus ▲
Santeti condusi de Noua Ordine Mondiala
A comentat Salut 11 ianuarie 2010, 19:35 | mergi sus ▲
A comentat 18 ianuarie 2010, 14:19 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2976 secunde