Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 martie 2023, ora locală: 05:31

 

Secretarul de stat Eugen Tomac: romanii din Balcani sunt parte integranta a poporului roman

adăugat 19 martie 2009, 12:17, la Eveniment

Ieri la Palatul Patriarhiei Romane cu ocazia lansarii celor doua volume referitoare la romanii de la sudul Dunarii: "Scoli si biserici din Peninsula Balcanica. Documente (1918-1953)" si "Schituri si chilii romanesti la Muntele Athos" (documente, 1852-1943) (prof. univ. dr. Adina Berciu si prof. Maria Petre) si CD-ul "Aromanii: parcurs istoric si prezent" (Emil Tircomnicu), secretarul de stat al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a reafirmat pozitia exprimata, deja de guvernul roman, ca romanii din Balcani (cunoscuti si sub denumirile de Aromani sau meglenoromani) sunt parte componenta a poporului roman, reprezentand ramura sudica a acestuia.

Seful DRRP a subliniat ca sunt foarte multe de facut pentru romanii din Balcani si ca trebuie sa ne inspiram din exemplul statului roman de dinainte de 1945, lucrarile lansate fiind astfel extrem de importante ca material documentar.

Lansarea organizata de Patriarhia Româna in parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul pentru Studierea Romanilor de Pretutindeni al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, cu binecuvantarea Parintelui Patriarh Daniel, s-a bucurat de prezenta a circa o suta de participanti printre care s-au aflat profesori universitari, reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, corp diplomatic, studenti si numerosi ziaristi.

Din partea Patriarhiei Romane au fost prezenti Prea Sfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul - Episcop Vicar Patriarhal si purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Stoica.

Au luat cuvantul subliniind valoare deosebita a lucrarilor Prof. Univ. Dr. Nicoae Tanasoca (foto, la microfon), Directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, Prof. Univ. Dr. Stefan Vergatti de la Universitatea "Valahia" din Targoviste si Prof. Univ. Dr. Radu Baltasiu de la Universitatea Bucuresti.

In cuvantul sau PS Ciprian a subliniat importanta deosebita a lucrarilor prin faptul ca acestea prezinta documente de arhiva, cu atat mai mult cu cat acestea nu erau cunoscute pana in prezent, putand astfel constitui de aici inainte o sursa de inspiratie.

In cuvantul sau Eugen Popescu, Directorul general al Agentiei de Presa Romanian Global News a subliniat faptul ca statul roman actual trebuie sa ia exemplul statului roman de dinainte de 1945 in ceea ce priveste implicarea in sprijinirea romanilor balcanici in mentinerea identitatii nationale.

Infiintarea de scoli in care sa se invete dialectele aroman si meglenoroman dar si limba literara romana, infiintarea de institutii culturale si demersuri ca dialectul aroman si meglenoroman sa fie utilizat in bisericile frecventate de romanii sud-dunareni ar fi cateva din obiectivele pe care statul roman sa le urmareasca in perioada urmatoare. Acesta a mai subliniat ca recensamintele realizate de statele balcanice pe teritoriul carora sunt comunitati romanesti nu sunt relevante in conditiile in care de 50 de ani aceste comunitati sunt supuse unor procese de asimilare si deznationalizare extrem de agresive.

"Scoli si biserici din Peninsula Balcanica. Documente (1918-1953)", aduce în spaţiul public un subiect deosebit de important - şcolile româneşti din Balcani, instituţii fundamentale ale păstrării identităţii etnice a aromânilor si meglenoromanilor, ramuri sud-dunăreane ale poporului român. Din păcate desfiinţarea lor după 1945, de către regimul comunist, a dus la o ruptură a românilor nord-dunăreni de fraţii lor din Balcani pentru mai bine de 50 de ani. Cartea vine să arate preocuparea constantă a statului român de până la 1945, pentru românii de la sud de Dunăre şi să dea o perspectivă a ceea ce s-ar putea face pentru remedierea răului făcut de regimul comunist.

"Schituri si chilii romanesti la Muntele Athos" (documente, 1852-1943), evidentiaza constituirea schiturilor si manastirilor romanesti de la Mt. Athos, activitatea desfasurata de acestea pana in anul 1943 precum si sprijinul financiar si material dat de statul roman in tot acest interval de timp. Un loc aparte il ocupa vicisitudinile care s-au abatut asupra acestor lacasuri de cult si nedreptatile indurate care au avut consecinte extrem de nefavorabile.

Documentele publicate de cele doua autoare sunt inedite si reprezinta o contributie valoroasa la scrierea istoriei romanilor sud-dunareni.

"Aromânii: parcurs istoric şi prezent" (2008. ISBN: 978-973-7773-20-3) este prima sinteza de anvergură după studiile din anii 1940-1950 ale lui George Murnu privind comunităţile aromânilor din Balcani. Textele, stabilite cu grijă împreună cu dr. Emil Ţîrcomnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor, sunt bogat ilustrate cartografic şi imagistic. Hărţile refac principalele trasee istorice, de putere şi culturale ale acestei comunităţi atât de afectată de trecerea timpului. După trecerea în revistă a principalelor grupări existente astăzi, se prezintă, pe capitole, parcursul cultural, politic şi economic al acestora.

Sunt ilustrate contribuţiile majore ale acestei comunităţi la succesul istoric al popoarelor în mijlocul cărora au trăit: greci, sârbi, bulgari, unguri, etc. De asemenea, lucrarea are o bibliografie exhaustivă şi conţine o trecere în revistă a marilor personalităţi legate de fenomenul aromân."

Parteneri media ai evenimentului au fost Trustul de Presa al Patriarhiei Romane, Basilica, si Agentia de Presa Romanian Global News.

Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
Vai de capul tau mai Tomace, rusine sa-ti fie. Daca esti roman sau aroman cum zici, spune-ne te rog de cand ai fost racolat de catre serviciile speciale ucrainesti si ce misiuni indeplinesti in prezent ? Fii barbat si spune adevarul !
A comentat E. Basescu 19 martie 2009, 13:46
Pe langa faptul ca are o gandire mediocra, Toromac mai e si agramat. In cadrul evenimentului a reusit sa se dea in stamba prin cacofonii, tautologisme si lipsa de coerenta in discurs. Mai mult de atat, detine si functia de secretar de stat...LASA-NE TOROMAC
A comentat Base 19 martie 2009, 13:55
ati uitat cum se striga in gura mare k Tomac e bun , e bravo baiatul,iar acum, abia acum ati vzut k e toromac, mai lume, mai, mintea moldovanului de pe urma, cam tirziu nu credeti????!!!!!!!
A comentat toto 19 martie 2009, 15:29
A avut o pozitie ferma si bine gandita.
Stie ce inseamna diaspora romaneasca si face ce trebuie!
mi se pare ca cei care ua postat comentariile respective vorbesc din nestiinta fiindca nu au fost la eveniment!
Am fost de fata si vreau sa marturisesc ca sustine din inima romanitatea din afara granitelor.Bravo! mult succes
A comentat Ion 1918 19 martie 2009, 19:28


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0780 secunde