Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

11 decembrie 2024, ora locală: 02:28

 

Strategia lui Ghimpu și strategia lui Filat

adăugat 15 aprilie 2011, 11:51, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Strategia, Ghimpu, Filat, Nicolae Negru

In cei opt ani de guvernare comunistă, politicienii și partidele democratice (dar și presa) ar fi trebuit să însușească un lucru foarte important: că aflarea la putere e preferabilă în condițiile noastre mai mult decât în Europa, unde nu există riscul ca vreun partid să folosească instituțiile statului pentru a-și asigura o dominație ideologică și a restrânge libertățile democratice.


Și fiindcă, după cum scria Cristian Canțîr, e puțin probabil că PCRM se va europeniza, trebuie depuse toate eforturile pentru a nu admite revenirea sa la putere. Iar lucrul acesta nu este posibil fără unele ajustări și compromisuri în ce privește programele și obiectivele partidelor guvernante de azi. De aceea nu sunt justificate unele reproșuri la adresa lui Filat și PLDM că ar fi „uitat" de unele valori și că adoptă o poziție apropiată agrarienilor.


Timp de opt ani, în spatele fațadei democratice, comuniștii au lucrat cu perseverență asupra restabilirii unui regim autoritarist, care se deosebea foarte puțin de cel sovietic. PCRM nu putea înlătura „fațada", căci ar fi intrat în conflict cu Occidentul, de la care lua bani, dar „umbla" discret la fundament, la structura și instituțiile de stat, în așa fel încât să devină un partid-stat și să transforme RM într-un RSSM „proeuropean". Nu-i rămăsese mult până la aceasta.


Tactica pașilor mici


Tactica lui Voronin era a „pașilor mici", insidioși, care până la urmă, trebuie să recunoaștem, s-a dovedit a fi foarte eficientă. Atunci când a fost posibil, el a evitat conflictele, dar nu cu orice preț. Să ne amintim cum a pus mâna pe televiziunea și radioul național, transformându-le în instrumente ale propagandei de partid: dacă a văzut că jurnaliștii de acolo nu se supun, că protestează și organizează greve, el i-a măturat sub pretextul reorganizării companiei în instituţie publică. Legea respectivă, de altfel, a fost trimisă spre avizare la Consiliul Europei. Până la urmă, la Moldova 1 nu a mai rămas niciun prezentator sau reporter care să îndrăznească să spună „limba română" sau „Basarabia". Le-a fost închis accesul și scriitorilor, istoricilor, care ar fi putut folosi sintagma „limba română", deschizându-se în schimb ușa pentru analfabeţi și mediocrităţi românofobe. La fel s-a procedat și în cazul eliminării manualelor de istorie a românilor din școli: dacă s-a văzut că nu se reușește prin decizie de guvern, s-a mers pe calea manualelor de „istorie integrată". Înainte de aceasta fuseseră rupte relațiile de colaborare cu România în domeniul educației, sub pretextul că statul român oferă prea multe burse pentru moldoveni. Antiromânismul a devenit ideologie de stat, fixată în „concepția politicii naționale", adoptată de parlament. Încet dar sigur s-a purces la pionierizarea și comsomolizarea școlilor, la resovietizarea conștiinței tinerilor. Neavând acces decât la câteva televiziuni cu acoperire limitată, opoziția nu putea să facă mare lucru. Procesul de integrare europeană era mimat, în schimb cel de refacere a RSSM devenise o realitate tot mai evidentă.


Ce a scăpat PCRM din vedere


Ceea ce au scăpat din vedere comuniștii a fost internetul. Înainte de a ieși în stradă, pe 7 aprilie, mișcarea anticomunistă a tinerilor s-a născut și s-a dezvoltat (răspândit) prin internet. Aceasta a fost o surpriză doar pentru cei care nu accesau forumurile și rețelele de socializare. Niciun partid nu-și poate atribui vreun merit pentru protestul tinerilor.


Puterea a fost recucerită de la comuniști la limită. Ei au mizat pe antiromânism și au pierdut. Căci există o categorie, deloc neglijabilă ca număr, de alegători, care nu pune preț pe orientarea geopolitică, pe România sau Rusia. Ei votează cu cei care le garantează azi un venit puțin mai mare decât ieri, chiar dacă adaosul îl mănâncă inflația. După opt ani de așteptare că mâine vor trăi mai bine, până la urmă comuniștii i-au dezamăgit, și s-au decis să „încerce" ce pot face alte partide, înclinând balanța în folosul AIE. (Tot ei ar putea reveni în alegerile locale, dezamăgiți, la PCRM.)


Prioritatea PL și PLDM


Și Ghimpu și Filat au mers în alegerile din 5 aprilie 2009, apoi și în cele din 29 iulie 2009 cu înțelegerea faptului că nu „adevărurile", ci puterea era prioritară în acel moment. (De altfel, și Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile din 2007 evitând să se refere la „adevăruri"). Ulterior însă, în pofida faptului că pericolul revenirii comuniștilor la putere nu era înlăturat, între liderii PL și PLDM s-a declanșat o acerbă concurență, și Ghimpu, simțindu-se eclipsat, nu a rezistat în fața tentației de a spune „adevărurile" pe care le tăcuse până atunci în scopuri tactice. Aceasta l-a costat voturile alegătorilor unioniști care au considerat că astfel Ghimpu ar putea readuce comuniștii la putere. E adevărat că există și o categorie de alegători – vreo 10 la sută – maximaliști, care vor totul sau nimic, care îi pot asigura PL-ului accesul în Parlament, dar șansele acestui partid de a deveni majoritar nu mai sunt reale.


În schimb, șansele PLDM de a concura cu PCRM pentru electoratul menționat mai sus se mențin. (Nu ne referim la șansele PD, care e un caz aparte.) Filat s-a arătat mai flexibil, mai perspicace, deși s-au făcut presiuni și asupra PLDM ca să meargă pe calea PL. Nu este exclus că realul Filat să fie cel de azi, nu cel de ieri, că el se simte mai apropiat democraților decât liberalilor. Dar rolul PLDM în asigurarea democrației și a cursului proeuropean rămâne și nici nu e nevoie să spunem de ce. O spun cei din Occident. O spune expresia de pe fața Rusiei.


Între un politician care nu are alte capacități decât a spune „adevăruri" și altul care e capabil și de altceva, majoritatea îl va alege pe cel de-al doilea. Printre aceștia vor fi și unioniștii care înțeleg că puterea contează, că numai aflându-se la putere pot asigura respectarea „adevărurilor" și promovarea unor politici de apropiere de România și Europa. Politica pașilor mici ar fi cea optimă. De aceea PLDM va fi preferat PL.


Meritul lui Filat, deloc neglijabil, proporțional cu pericolul revenirii PCRM la putere, este umbrit desigur de faptul că, după cum dă de înțeles Alexandru Tănase, PLDM nu este mai evoluat din punct de vedere al democrației interne, decât celelalte partide. Aroganța și apucăturile liderului PLDM dezamăgesc tot mai mult. Filat se comportă ca un animal politic perfect, rapace, nestăpânit, când nu-l amenință nimic, și rațional, temperat, prudent – în fața primejdiei de a fi pedepsit. El nu-și dă seama că starea de permanentă confruntare, ceartă displace alegătorilor. El nu pare a fi un vizionar și nu are capacități de lider național, fiind mereu gata să-și adjudece superioritatea în chestii mărunte. Reflexele îl domină. Mintea fiindu-i mereu ocupată de tot felul de stratageme şi „şmecherii", pentru a-şi umbri partenerii, când să se mai gândească la strategii de eliminare totală a comuniştilor de pe scena politică?


Totuși trebuie să se țină cont și de relativa sa tinerețe. Cu experiența ar putea veni și echilibrul și viziunile necesare. Să nu ne grăbim să-l declarăm pierdut, să nu aruncăm şi pruncul cu apa din albie.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.4099 secunde