
UE a lăudat parteneriatul de mobilitate al Suediei cu Moldova
adăugat 08 martie 2012, 14:00, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

În discursul său despre politica Uniunii Europene privind migrația forței de muncă, Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström a punctat câteva probleme importante, totodată calificând parteneriatul de mobilitate al Suediei cu Republica Moldova drept un exemplu demn de urmat.
Prima provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană este criza economică. “În timp ce unii oameni decid să părăsească Europa, cei care rămân aici se confruntă cu o situaţie complexă. Pe de o parte, este vorba despre recesiunea economică şi şomaj, iar pe de altă parte, lipsa forţei de muncă şi necesitatea de a atrage muncitorii din afara UE”, consideră Malmström.
Totuși cea mai mare provocare este atragerea de persoane în UE. Potrivit Comisarului european politicile în acest sens se promovează prea lent de autoritățile europene. “Nu doar Europa se confruntă cu declin demografic. Statele Unite, Canada, Australia sunt într-o situaţie similară”.
În acest context Cecilia Malmström a menționat parteneriatul de mobilitate a Suediei cu Republica Moldova calificându-l drept exemplu demn de urmat. “Un exemplu bun este Suedia. Suedia a fost pentru o lungă perioadă de timp parte din parteneriatului de mobilitate cu Republica Moldova. Prin implicarea în acest parteneriat, Suedia participă la consolidarea funcționării sistemului de ocupare a forţei de muncă. Astfel cetățenii Republicii Moldova mai ușor se angajează la muncă în străinătate totodată având posibilitatea să se întoarcă în țara de origine”, a spus oficialul european.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲