Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 08:14

 

UE fixează norma, România detaliază

adăugat 02 martie 2010, 00:12, la Integrare Europeană

micul trafic de frontiera

Mulţi dintre solicitanţii de permis de mic trafic de frontieră au aflat abia ieri, la Consulatul României, că pentru a obţine mult râvnitul document nu este suficient să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire ce atestă domicilierea în zona de frontieră. Prezentarea unor documente ce ar dovedi că au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a graniţei nu este o invenţie a României, ci o cerinţă a Uniunii Europene. Totuşi, Bruxellesul nu specifică şi care sunt aceste documente...

Condiţia respectivă, la fel ca şi celelalte cerinţe stipulate în Acordul de mic trafic de frontieră, semnat de România şi R. Moldova, reproduce prevederile Regulamentului UE referitoare la stabilirea normelor privind micul trafic de frontieră, din 20 decembrie 2006. Lista „motivelor întemeiate” a fost stabilită în cadrul negocierilor dintre guvernele de la Bucureşti şi Chişinău şi este fixată în anexa nr. 2 a Acordului. Acolo nu este indicată însă şi lista documentelor ce confirmă „motivele întemeiate”, aceasta fiind stabilită ulterior de partea română.

Aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru alte ţări non-UE care au semnat ori sunt pe cale de a semna acorduri cu privire la micul trafic de frontieră cu state membre ale UE. Un asemenea acord, între Ucraina şi Polonia, funcţionează de la 1 iulie 2009. Condiţiile de obţinere a permisului sunt similare celor aplicabile cetăţenilor RM de către România. Ucrainenii, la fel, trebuie să demonstreze, cu documente, că au nevoie să meargă frecvent în Polonia, printre motivele întemeiate fiind „relaţii de familie”, „activitate antreprenorială”, „scopuri culturale”, „vizitarea mormintelor” etc. Spre deosebire de vecinii din Est, care achită pentru permis 20 de euro, cetăţenii moldoveni sunt scutiţi de plată, la fel ca şi de taxa pentru obţinerea vizei româneşti.

De asemenea, moldovenii pot obţine permisul de mic trafic dacă locuiesc legal în zona de frontieră cel puţin un an, în timp ce în cazul ucrainenilor perioada este de trei ani. Potrivit presei din Ucraina, acordul de mic trafic de frontieră cu Polonia funcţionează bine, însă previziunile privind numărul de solicitanţi de permis nu s-au adeverit. În prima jumătate de an au obţinut permise peste 35 mii de ucraineni din totalul celor circa 1,5 milioane care au formal acest drept. Presa mai scrie că procentul refuzurilor este de numai unu la sută. Ucraina are acorduri similare cu Ungaria şi Slovacia, urmând să semneze şi cu România.

Acordul de mic trafic la frontiera a fost semnat pe 13 noiembrie de către prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi premierul român, Emil Boc. Textul integral al Acordului poate fi accesat pe site-ul Ministerului de Externe la www.mfa.gov.md.


Autor: Alina Ţurcanu
Sursa: www.timpul.md
Daca e sa comparam cerintele pentru eliberarea unui permis de mic trafic cu cele la deschiderea unei vize consulare de lunga durata cu multiple intrari - descoperim ca ele foarte putin se deosebesc. Sunt aceleasi vize eliberate in baza dovezilor pentru scopuri de ospetie la rude de anumit grad, la mormintele rudelor, la tratament medical, la studii, in scopuri de afaceri, intruniri stiintifice, competitii sportive, actiuni culturale etc. Numai ca viza consulara de intrare iti permite a depasesti raza de 30 km, adica sa participi la actiuni stiintifice, culturale, sportive de anvergura, pe cand permisul te limiteaza la contactele periodice de rang redus al localitatilor de frontiera. Viza iti permite sa vizitezi si in baza invitatiei facute la notar de un prieten sau de orice cetatean, pe cand permisul exclude vizitele de acest fel. Accesul in zona de frontiera din simplu motiv de a calatori, a vedea, a vinde careva produse agricole sau a cumpara - micul comert, micul trafic ce exista pana la 1 ianuarie 2007 am impresia ca sunt reduse la zero, poate ca n-am citit atent si n-am inteles ceva. Procedura de argumentare a dovezilor si scopurilor calatoriilor probabil va fi si mai drastica decat in cazul vizelor de scurta durata. Din aceasta cauza dintr-un milion si jumatate de potentiali posesori ai permisului - daca se vor gasi cateva zeci de mii, iar dupa ridicarea de catre UE a obligativitatii vizelor de intrare in UE pe termen de 90 de zile pentru cetatenii moldoveni - acest permis de mictrafic la sigur ca nu va mia avea nicio valoare. Normal ar fi ca acest permis sa intruneasca liberatile preconizate de suspendarea vizelor UE si permisiunea de deplasare libera pe termen de 90 de zile, adica de calatorie fara dovezi ale scopului, invitatiei, legaturilor de rudenie etc., numai ca in raza redusa de 30 km. Asa drepturi cetatenii romani au avut in anii ce au precedat aderarea la UE din 2007. teama mi-i ca daca am compara conditiile micului trafic intre Polonia si Ucraina am descoperi ca la noi se preconizeaza a fi cele mai dure si e de inteles - suntem doar frati si sa banuie UE ca cineva din aceste motive poate fi mai putin vigiilent la paza hotarelor UE - nu e bine.
A comentat titu 02 martie 2010, 05:28
Intre consulatul Romaniei din Chisisnau care va elibera permisele si Ambasada Italiei e o distanta mica pe aceeasi strada - Vlacu Parcalab nr. 39 si respectiv nr. 65. Ambasada Italiei n-are gard inalt, poarta pazita din strada de carabinieri, ograda - e in Sky Town Center la etaj si primeste zilnic cateva sute de cetateni, inclusiv pe oricine vrea sa intre sa intrebe, sa se consulte sau sa depuna actele de studii pentru declaratiile de valoare. NU EXISTA IN STRADA SAU LA USA NICIO IMBULZEALA, NICIO COADA, oamenii vin prima data, rup biletel cu numarul de ordine in rand, stau in confort in sala pe scaune si cand la unul din patru panouri se apinde cifra cu numarul de ordine - se apropie de ghiseu si in nu mai mult de 5 minute arata originalele actelor trimise cu 5 zile inainte prin e-mail sau fax pentru deschiderea vizei de intrare in Italia (de mentionat ca numarul de acte s-a redus in 2009 considerabil), functionarul confrunta originalele cu copiile, ia pasaportul, elibereaza chitanta si te anunta ca peste 1-2 ore, nu mai tarziu de ora 11.00 (pentru cei care au depus on orele de dimineata) sau ora 15.00 (pentru cei care au depus dupa ora 13.30) sa se prezinti in sala pentru a ridica pasaportul cu viza aplicata. PROCEDURA SE NUMARA IN MINUTE, dar nu in zile, ani, luni. IATA CUM SE LUCREAZA LA O AMBASADA CARE DA DOVADA DE RESPECT FATA DE CETATEAN, INCREDERE FATA DE COPIILE EXPEDIATE DE EL PRIN E-MAIL SAU FAX SI ORGANIZEAZA tot PROCESUL DE ELIBERARE A VIZELOR IN FLUX CONTINUU CU UN NUMAR DE MINUTE CAT MAI REDUS DE AFLARE A SOLICITANTULUI DE VIZA IIN PREAJMA AMBASADEI. Oare Romania nu e si ea tara UE? Italianul de la ghiseu nu mi-i frate, dar imi trezeste dupa ceintru cu el in contact in suflet o bucurie sufleteasca si o incredere mai mare ca de la orice ruda. Sau poate faptul ca suntem frati mai mult impiedica relatiile si procedurile procedurile consulare?!..
A comentat ina 02 martie 2010, 06:23
Domnule ce ma deranjeaza cand basarabenii ne numesc pe noi romanii frati! Mai, oameni buni! Romanii sunt frati cu romanii! Romanii nu sunt frati cu basarabenii! Voi aveti alte obiceiuri, alta conceptie, alta religie, alte limbi vorbite ...... Totul este diferit intre noi! Dar s-ar putea sa fim frati de pe la Adam si Eva, la fel cum suntem frati si cu cei din Africa Centrala. Asa ca sa ne abtinem de la a tot ne "infrati" atata! S-ar putea sa zica si mongolii si chinezii ca sunt frati cu romanii! Urata treaba!!!!
A comentat un iesean 02 martie 2010, 21:10
Ba daca esti prost si nu stii istorie ,mai insiprate ,mai citeste o carte ,sar putea sa rezulit ceva,poate,poate invetezi bicicleta din nou ,absolut aceasi religie ,si limba ,e doar dialect diferit,cum e si normal,dar e ok tre sa fie si oameni ca tine ,ca altfel nui interesant
A comentat Chelu 02 martie 2010, 22:02
STATI BA CU FRATIE SA FII FRATE CUN ROM NICIODATA IN VIATA NICI SA NU AUD DE EI,DAR CEI DIN BASARABIA CARE VA SPUN CA SINTEM FRATI CREDETEI CA EI PUR SI SIMPLU NU AU ORIENTARE IN SPATIU NAU CONDUCERE DE UNDE VINE VINTUL ACOLO MERG SI EI...........DAR ISTORIA RMD E CEA MAI FALSA PE CARE AM VAZUTO VREDATA E SUCITA ASHA CA SA LE IASA LA ROMI E SCRISA IN ASHA FEL CA MOLDOVENII SA CREADA CAS ROMANI SAU ROMI? si striga cîTAI TIN GURA BASARABIA PAMINT ROMANESC, DAR DE CE NUI INTREABA PE ROMANI DAR AI CUIE PAMINT E TRANSILVANIA, TOT E ROM SAU MA GRESC, :::)))))))))) ROMANI FATARNECI
A comentat IGOR 02 martie 2010, 23:10
igor,taci in m.ortii ma.ti de neavut si saracu dre.q.... traieste in lumea ta de caca.t si nu te baga in discutii si in istorie pana nu stii ceva.... deci sfatul meu, invata ....si dupa aia baga-te in seama...cat despre un iesean...sa-mi su.gi pu.la mie si la basarabeni, cum a mai zis si chelu mai sus, mai citeste o carte, mai baga istorie... dupa scoate o vorba saracule!!!!!!!!!!!!!!!!!!! luav-as mamele in p.ula de neanderthali!
A comentat te-sparg 03 martie 2010, 01:17
Daca se mai gasesc vreo 2 ieseni trec in tabara lui Voronin si declar ca n-am nevoie de asa frati .
A comentat Larisa 03 martie 2010, 05:48
PENTRU TE SPARG, TU ORDIN SAI DAI LU MATA IN TARA DE CCT,PONYAL TVARI? DUTE SI CERSHESHESHTE CA TE ALTCEVA NU SÏNTETI CAPABIL NATIE TIGANEASCA ,TIGAN O SA MORI
A comentat Igor 03 martie 2010, 08:53
Igor,tu de unde stii ca istoria'i falsa?ai stat la masa Cu Dumnezeu ?,de ce e lumea atit de proasta ?"ponyal tvari" heheh ce fain,daca stii rusa nu inseamna ca esti destept.Rusii is natie slavona,si modlovenii plus romanii, etc Ca sa luam dupa cum a spus Igor ,atunci Moldova a fost rusa tot timpul.
P.S. daca sunt tigani in Romania nu inseamna cas tigani toti,daca sunt rusi in Moldova nu inseamna cas rusi toti,deci daca sunt prosti in Ro sau MD nu inseamna cas prosti toti
A comentat chelu 03 martie 2010, 14:37
Si Igor inka una ,ai spus sa dam ordine in tara noastra ,atunci tu ce cauti pe site Rominesc? basarabeni.ro futeo pe siteuri rusesti sau moldovenesti unjuri de mata,
A comentat chelu 03 martie 2010, 14:40 | mergi sus ▲
DA PASHOL TI NAHUI BLIADI,ACESTE LECTII SA TI LE CITESTI TU,PONYAL TVARI?
A comentat Igor 03 martie 2010, 14:52 | mergi sus ▲
hai valea deaici,doar nuti face placere tot ce e rominesc nu?tinar comsomilst,si daca crezi esti mega tare cind scrii in rusa ,fii atent ,k aici multi inteleg limba
A comentat igor 03 martie 2010, 14:58 | mergi sus ▲
IGOR AI NOROC CA PROSTIA NU DOARE...INTREBA DEPORTATII CARE MAI SUNT IN VIATA CE PARER AU EI DESPRE "ELIBERATORII" COMUNISTI-RUSI
A comentat tgh 03 martie 2010, 15:22 | mergi sus ▲
Hai Lariso, draga, treci in tabara lui Voronin! Aproape toti iesenii sunt anti.... Ia-l cum vrei pe acest anti..... Dar ideea este ca eu chiar doresc ca tu sa fii cu Voronin. Oare nu toti rusnacii si comunistii sunt cu cioara voastra? Salut, voronisto! Salut comunisto! Oare toate basarabencele sunt comuniste si voroniste?
A comentat al 3-lea iesean 03 martie 2010, 15:55 | mergi sus ▲
Sprea marea noastra fericire nu toate basarabencele sunt voroniste si comuniste. si cele care au mai ramasa din astea su sunt decat niste cozi de topor.....lingai de-a bolsevicilor. Jos comunistii si afara cu ei din Basarabia si din Romania.
A comentat jos comunistii 11 martie 2010, 07:45 | mergi sus ▲
LA DREPT VORBIND ( CU IDEILE TALE ) AI PUTEA FI MĂNA DREAPTĂ A LUI VORONIN . . . CU CARE SE ŞTERGE LA CUR
A comentat PENTRU TOVARĂŞU IGOR 11 martie 2010, 08:25 | mergi sus ▲
Stalin a facut si un lucru bun a masacrat milioane de rusi pacat ca nu v-a sters de pe fata pamantului.Natie de nemernici, a-ti infestat o multime de tari cu prostia voastra comunismul.
A comentat stalin 28 martie 2010, 21:03 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1821 secunde