Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 mai 2024, ora locală: 02:53

 

(VIDEO) Află tot ce trebuie să știi despre fanfara care vrea să reprezinte Republica Moldova la Eurovision 2011

adăugat 21 februarie 2011, 15:06, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Ion Krasnopolski, fanfară, Eurovision 2011, Chișinău, Republica Moldova, harbujel

După ce apariția lor în lista finaliștilor naționalei Eurovision a stârnit nenumărate controverse, artiştii trupei „Ion Krasnopolski" se pot lăuda cu propriul stil și manieră de interpretare. Sunt amuzanţi, cântă la fanfară şi la „harbujel" şi sunt convinşi că merită să ne reprezinte la competiția Eurovision din acest an.

 

Formaţia „Ion Krasnopolski", în formatul actual, există pe piaţa muzicală de un an de zile. Cei şase membri, muzicanţi şi Artişti Emeriţi ai Republicii Moldova se cunosc însă de decenii.

 

„Am vrut să creăm o orchestră din opt artişti, însă ne-am conformat standardelor europene, care nu acceptă mai mult de şase membri în scenă. Toţi suntem prieteni, colegi, iar unora dintre ei le-am fost profesor", spune Ion Krasnopolski, cel care a pus bazele formaţiei.

 

Acesta cântă deja de 60 de ani, deşi visul lui a fost să se facă aviator. „Tatăl meu a fost un lăutar cunoscut, şi mă lua cu el la toate evenimentele unde mergea să cânte. Vroiam să fiu aviator, dar mi-am dedicat toată viaţa scenei", îşi aminteşte Ion.

 

Deşi are 66 de ani şi, în ansamblu, sunt cei mai în vârstă participanţi ai naţionalei Eurovision, artiştii spun că abia acum le-a venit ideea să-şi încerce norocul.

 

„Eu singur mă întreb uneori cum de mi-a apărut această idee. Probabil simţeam că suntem capabili să facem ceva deosebit, diferit de restul concurenţilor. Noi nu suntem doar nişte simpli interpreţi şi muzicieni, suntem ţărani, puşi pe glume", râde Krasnopolski.


IMITĂ GĂINA, PUPĂZA ŞI CIREADA DE VACI


Spre deosebire de majoritatea artiştilor, care spun că nu şi-au scris piesele special pentru Eurovision, interpreţii de la „Ion Krasnopolski" au declarat că nu mizează pe acest concurs ca să-şi facă publicitate, ci chiar vor să câştige naţionala.

 

„Am ţesut fir cu fir această participare, apoi această formaţie, apoi cântecul. «Cu fanfara până dimineaţa» reprezintă o scenă din sat, de la o petrecere cu voie bună care ţine până dimineaţa", spune artistul. În concertul din această sâmbătă, atunci când vom afla cine ne va reprezenta ţara la Dusseldorf, membri formaţiei promit să surprindă publicul cu un show inedit, sută la sută live.

 

„Am învăţat să imităm la clarinet pupăza, găina, cocoşul, şi chiar cireada de vaci, atunci când se trezeşte", enumeră Ion Krasnopolski.

 

Printre profundele texte ale pieselor, bazate pe dragoste şi existenţă, poznaşii de la „Ion Krasnopolski" au un mesaj special. „Cântăm la fanfară, pentru că fanfara este singurul instrument muzical care a oprit şi războaie. Pe unde în lume am susţinut concerte, în toate am auzit fanfara.


TALISMANUL FORMAŢIEI, „HARBUJELUL"


Chiar şi în Africa, imnul este interpretat la acest instrument", explică artistul. Pe lângă fanfară, Ion Krasnopolski nu se desparte de „harbujel", instrumentul muzical creat de el însăşi, care-i poartă noroc.

 

„L-am numit aşa pentru că seamănă cu un pepene verde, un harbuz, cum i se spune în popor. E talismanul orchestrei", adaugă Krasnopolski.

 

Întrebaţi de cine le e frică în această competiţie acerbă, artiştii recunosc că sunt câţiva „de temut". „În acest an, chiar avem adversari tari, care ar trebui să ne dea de gândit. În acelaşi timp, membrii juriului sunt aleşi pe sprânceană. Ne bazăm pe voturile lor, dar şi ale telespectatorilor, care vor lua decizia corectă, în 26 februarie. Şanse avem, însă până atunci, nu ne rămâne decât să visăm", mai spune Ion Krasnopolski.

 

VIDEO: Formaţia „Ion Krasnopolski" - Cu fanfara pina dimineata


 


Ruslan Țăranu se visează în top 3 al naționalei Eurovision


Un alt finalist al naţionalei Eurovision, căruia i-a venit ideea concursului abia la a doua tinereţe este Ruslan Ţăranu (57 de ani). Cunoscut în show-bizz drept cel care a lansat-o pe Olia Tira, Ruslan Ţăranu este însăși un artist de peste patru decenii, iar timp de zece ani a lucrat în calitate de inginer de sunet la Paris.

 

Pe lângă cea care ne-a reprezentat ţara la Eurovisionul din 2010, artistul a mai făcut piese pentru Dana Marchitan, Cristina Scarlat, Ana Gulco. În finala din acest an, Ruslan Ţăranu va interpreta piesa „Lumina mea", care nu a fost concepută doar pentru concurs.

 

„N-am pretenţii să plec neapărat la Dusseldorf, vreau doar ca lumea să-mi cunoască creaţia. Desigur, aș fi fericit dacă m-aș număra printre primii trei câștigători ai naţionalei Eurovision", recunoaște finalistul.


Autor: Stela Dănilă
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.2577 secunde