Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 februarie 2024, ora locală: 13:14

 

Vlad Filat: Comuniştii îşi pregătesc puşcăriile

adăugat 22 septembrie 2009, 13:44, la Politică

Noua putere liberal-democrată a Republicii Moldova se grăbeşte să preia controlul asupra Guvernului, deoarece vechea guvernare comunistă scoate proprietatea statului din ţară şi încearcă să-şi fortifice influenţa asupra penitenciarelor. Premierul desemnat, Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, a făcut aseară dezvăluiri şocante.

Nu în zadar liderul comunist Vladimir Voronin a numit prima şedinţă a noului Parlament în ultima zi prevăzută de norma legală. Nu în zadar comuniştii au contestat la Curtea Constituţională hotărârea de alegere a liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de şef al Legislativului. Nu în zadar au refuzat liderii comunişti să transfere civilizat şi rapid puterea, în plenul Parlamentului, aşa cum prevede legea.

Nu din considerente juridice au contestat comuniştii la Curtea Constituţională preluarea interimatului funcţiei de şef al statului de către Mihai Ghimpu – singurul în drept să desemneze candidatura noului prim-ministru.

Toate aceste acţiuni ale comuniştilor au avut la bază un singur scop: să îndepărteze cât mai mult ziua intrării în funcţiune a noului guvern, pentru a scoate din Moldova cât mai multe bunuri şi cât mai mulţi bani.

Premierul desemnat Vlad Filat:

„Vă dau exemple foarte simple: ceea ce se întâmplă cu rezervele materiale, ceea ce se întâmplă la SA „Moldtelecom”, ceea ce se întâmplă la Căile Ferate. Calea Ferată este o întreprindere de stat, dar care aparţine lui Oleg (Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist – n.n.). Noi am anticipat anumite lucruri... Au fost locomotive pregătite să fie trecute în Transnistria. Mie chiar îmi pare rău pentru foarte mulţi funcţionari... Imediat după alegeri, am transmis un mesaj în care am chemat toţi funcţionarii publici să-şi facă meseria aşa cum prevede legea, să nu asculte indicaţiile ilegale, pentru că până la urmă ei vor răspunde”.

Ca să-i scape de răspundere pe unii foşti demnitari de stat cum ar fi ex-premierul Zinaida Greceanîi şi fostul prim-vicepremier, Igor Dodon, în ultima zi de aflare în funcţia de şef al statului, Vladimir Voronin a semnat decrete prin care a acceptat demisia acestora şi l-a numit în funcţia de premier interimar pe ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog.

Potrivit lui Vlad Filat, acesta profită de funcţia provizorie pe care o deţine şi numeşte în calitate de şefi ai penitenciarelor persoane servile liderului comunist Vladimir Voronin:

„Pe ultima sută de metri, tânărul ministru al Justiţiei i-a dat indicaţii şefului Departamentului instituţii penitenciare să înlocuiască, în regim de urgenţă, şefii penitenciarelor cu persoane docile. Eu înţeleg că îndeplineşte anumite indicaţii, dar îmi pare rău că, fiind jurist, nu înţelege că urmează să poarte şi răspunderea”.

Pe un ton foarte dur, premierul desemnat, Vlad Filat, a dat asigurări că toţi cei care au încălcat legea în ultimii opt ani, inclusiv Vladimir Voronin, vor face puşcărie:

„Cel mai mare criminal a fost Voronin. Criminalii vor sta la puşcărie. Şi lucrul acesta îl spun foarte asumat. Atâta timp cât voi fi prim-ministru, o spun foarte răspicat: criminalii vor sta la puşcărie. Va fi un proces echitabil”.

Filat a făcut această declaraţie în contextul în care Voronin declara recent că odată cu schimbarea guvernării a crescut nivelul criminalităţii, iar grupările de crimă organizată manifestă din nou interes faţă de Moldova.

În legătură cu protestele violente din 7 aprilie 2009, soldate cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, Vlad Filat a spus că săptămâna viitoare va fi formată o comisie de anchetă cu implicarea experţilor străini care urmează să afle adevărul.

Constituirea acestei comisii este, potrivit lui Filat, o precondiţie a Comisiei Europene pentru începerea dialogului asupra unui nou acord ce va fi semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Anterior, liderii coaliţiei liberal-democrate au afirmat univoc că violenţele din aprilie au fost provocate de fosta putere comunistă, provocatorii fiind ghidaţi de personaje din anturajul liderului comunist.

“Săptămâna viitoare vom demara această procedură şi vom avea instituită o comisie de anchetă la nivel de parlament cu implicarea experţilor străini. Avem nevoie de o anchetă profundă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, fiindcă noi urmează să cunoaştem toţi, adevărul. Urmează să-i sancţionăm dur pe cei care au admis ca aşa ceva să se întâmple în Republica Moldova, ca să ne putem mişca înainte, să putem să trăim în această ţară”.

Premierul desemnat Vlad Filat a reconfirmat că procurorul general, Valeriu Gurbulea şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnikov, vor fi demişi peste câteva zile.

Referindu-se la perspectiva relaţiilor Moldovei cu România, Vlad Filat a spus că noua guvernare de la Chişinău vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema buclucaşului tratat de frontieră:

“În ceea ce priveşte relaţia cu România, avem un plan foarte ambiţios şi consistent pe care trebuie să-l îndeplinim într-o perioadă scurtă de timp. Mă refer şi la deschiderea consulatelor nu numai la Cahul şi la Bălţi, ci şi la Iaşi… Mai avem de rezolvat şi problema cu cei 500 de euro pe care moldovenii trebuie să-i deţină la deschiderea vizei româneşti. Pe mine mă deranjează şi am înţeles că aceasta îl deranjează şi pe ministrul de Externe din România”.

În ceea ce priveşte viitorul relaţiei Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, Vlad Filat a spus că va administra această relaţie cu demnitate, în interesul naţional al Republicii Moldova:

“Noi urmează să spunem lucrurilor pe nume! Eu, personal, în forma aplecată cum mergea Vladimir Voronin la Moscova, nu am de gând să plec”.

Autor: Deutsche Welle
Sursa: jurnal.md
declaratii cu continut curajos, de speranta, de siguranta... ii doresc AIE succes in aceste probleme, sa vedem daca vor reusi sa duca la bun sfarsit ceea ce a declarat domnul Filat
A comentat Kennedy 22 septembrie 2009, 14:13
Declaratii care trebuies realizate. Mult spor in lupta cu criminalii in lege.
A comentat ella 22 septembrie 2009, 14:47
COMUNISTI BLESTEMATI !!! COMUNISTI CRIMINALI !!! Trebue Judecati de Inaltul Tribunal International Penal de la HAGA (HOLAND) !!! ZARAZA COMUNISTA DISTRUSA !!!
A comentat Mariana 22 septembrie 2009, 15:59
Promisiuni marete, cu un continut care doreste sa fie auzit.
Sper sa mearga spre aceste scopuri si sa le realizeze. Nu va fi un drum usor dar nici sa dai inapoi nu-i o solutie.
Succes!
PS: Problema celor 500 Euro trebuie rezolvata cat mai curand pentru ca studentii ar trebui sa-si deschida viza, degraba, foarte degraba.
A comentat believer 22 septembrie 2009, 17:22
Va multumim ca ginditi ca noi ca faceti parte din viata noastra si ne intelegeti durerea.Acest "tratat de frontiera" inseamna mult pentru mine, deoarece locuiesc la citiva metri de Prut, astfel voi putea liber circula in tara vecina. Va doresc multa putere, ambitie, rabdare, intelegere si bunul Dumnezeu sa va ajute!
A comentat tatiana 22 septembrie 2009, 19:07
Stimaye D-l Filat. Sunt cu multe de acord in declaratiile care le faceti, dar nu uitati ca sunteti persoana politica si de la bun inceput, inca nici nu ati stat pe picioare deja va faceti multi dusmani. Sa ma credeti ca asta nu e spre binele poporului. Ati venit la putere in primul rand ca sa dezvoltati economiea si sa pastrati linestea in tara, cu criminalii sa sa ocupe organele respective. Va cred va doresc succese, mal multi prieteni/depti si mai putin dusmani/adversari Intrun cias bun.
A comentat Vlad 22 septembrie 2009, 19:10
Eu cred ca circul asta se va termina odata si odata.Noi nu am avut pina acum nici un guvern caresa nu fure ear conducerea de acum va seca tara pina la ultimul os.Filat a furat si pe timpul lui Lucinschi si pe timpul lui Voronin.Cum a spus Bernard Show la radacina fiecarii bogatii exizta o crima.Nu avem pe nimeni in guvern care sa nu fie criminal cu litera mare.In toata lumea e criza si tari civilizate se lupta ca totul sa fie ok in tara si populatia sa nu intre in situatia de faliment ea guvernul nostru mareste taxele ca are nevoie sa fure bani pentru a astupa gaurile facute in timpul alegerilor.Bunelul tot timpul mia spus conportate cu oamenii asa cum vrei sa se comporte ei cu tine.Noi am scos vizele pentru romaini lor li sa parut ceva firesc tot asa firesc considera ei ca noi ca oile sa stam la cozi interminabile si josnice pentru a obtine viza in romania si dupa tote acestea ne mai si cer conditii adaugatore. Romanii siau batut joc de noi secole la rind si acum tot asa se primeste.Oare noi sintem o natiune care trebuie calcata in picioare. Doar istoria Moldovei are o vechime mai mare decit al Romanie tara care a fost formata din mai multe bucati si neavind nici o mostenire stramoseasca. Moldovenilor le trebuie doar esirea libela in spatiul shengen , oare pretul de injosire nu e prea mare.Hadeti sa nu fim calcati in picioare si sa ne ridicam capetele in sus doar sintem mostenitorii lui Stefan cel Mare care nu a permis sa fim calcati in picioare.Hadeti sa ridicam singuri tara acoeasta si sa nu pupam fundurile la nimeni nici la Romani nici la Rusi si nici la o alta natie care vrea sa ne calce in picioare. Fiti demni de a fi numiti Moldoveni.Sau o sa fim o natie care o sa caute pe cine sa mai dea vina si o sa arate cu dejetul si sa zica toti sint ticalosi. Multi consateni de ai nostri se intor din Europa dar din pacate ei aduc numai cei mai rau din ea si in plus mai fac ogramada de faradelegi in tara toti vedeti cite accidente se ac cu masini din europa.Ei considera ca daca au bani si sint inblati prin europa atuni sint cu un cap mai presus decit noi.Oare noi toti vres sa samanam cu ei sa fim niste derbedei. Trezestete Moldova.
A comentat Mariana 22 septembrie 2009, 19:11
sa ne ajute dumnezeu, asa sa fie!!! jos palaria d. Fi.lat
A comentat de ana 22 septembrie 2009, 19:26
pentru Mariana. vad ca stii istorie bine, iti cunosti stramosii ?! contraargumente nu-ti voi aduce dar daca te-as vedea te-as scuipa infata pentru capul tau prost si vorbele scrise mai sus. Cum poti sa spui despre fratele tau asa ceva, sau la tine singele se face apa? ... (nu mai am cuvinte...)
A comentat Oţel 22 septembrie 2009, 21:01
PENTRU BOU (MAIANA) CAM STIU CINE ESTI SI TE ASCUNZI SUB NUMELE DE FEMEE FII BARBAT DA NU CACAT!!STIU CA AI LINS PE TOTI CARE AU GUVERNAT PENTRU LOCUL TAU CALDUT ,DAR DEGRABA NE VOM APUCA SI DE TINE SI DE ALTII CA TINE .CUM POTI SA SPUI ASA CUVINTE..DESPRE CONSATENII CARE MUNCESC IN EUROPA SUNT NU NU CU UN CAP MAI PRESUS ,DAR MAI DESTEPTI CA TINE ,CA DACA NU TRIMETEAU EI BANI IN TARA AVEAI TU SALARIU LA LUCRU TAU MURDAR, TOT PE SPINAREA NOASTRA TRAESTI ,TRADATORULE...
A comentat GABIBO 22 septembrie 2009, 23:57 | mergi sus ▲
Domnilor,Filat,Gimpu,Lupu,Urechianu!Imi amintesc sarbatoarea de 1 iunie din anul acesta,consacrata copiilor,acei ochi tristi de copil si mutra zimbareata a "tovarasului"Voronin.Nu e oare destul?Intoarceti zimbetul pe buze si licarul in ochii copiilor.Dumnezeu sa va ajute!
A comentat DubluA 23 septembrie 2009, 06:45 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1331 secunde