Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 14:40

 

Vladimr Filat, acuzat de legături cu KGB-ul sovietic şi acţiuni ilegale în România

adăugat 15 mai 2008, 08:56, la Politică

Preşedintele Asociaţiei "Pro Europa" de la Chişinău, Boris Asarov, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat, ar fi fost agent KGB şi trimis în România sub acoperirea de student la Universitatea "Al. I Cuza" din Iaşi.

"Trebuie să menţionăm că numitul Vladimir Filat şi-a satisfăcut serviciul militar, în perioada dintre 8.05.1987 - 15.08.1989, la Sevastopol, în cadrul trupelor de grăniceri ale KGB-ului sovietic. După expirarea termenului de satisfacere a serviciului militar, Filat a efectuat un curs de instruire în şcoala specială a KGB din Galiţino, situată în regiunea Moscova. După absolvirea şcolii KGB din Galiţino şi susţinerea cu brio a unor examene riguroase şi a unor teste psihologice, Vladimir Filat a fost inclus în rândurile aşa-numitei "agenturi secrete" a KGB, iar în toamna anului 1990 a fost trimis în misiune în România, unde a fost plasat în rândurile studenţilor basarabeni din Iaşi şi, în acelaşi timp, pus să desfăşoare o amplă activitate economică. Totodată, în prezent, Vladimir Filat se află sub controlul total al ex-rezidentului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în România, Valeriu Pasat, ex-agent KGB, pregătit, ca şi Filat, pentru o amplă activitate sub acoperire în ţara vecină", a specificat Asarov.

Solicitat să comenteze declaraţiile lui Asarov, Filat a declarat agenţiei de presă Flux că afirmaţiile acestuia se încadrează în şirul unor acţiuni îndreptate împotriva PLDM. " Cred că acest personaj ar trebui să treacă un control medical într-o instituţie de profil", a mai spus Filat.

Autor: Liliana Istrate
Sursa: www.presa.md
Se stie de mult timp ca Filat era omul rusilor.Numai cei care se fac ca nu vad, nu constientizeaza.
A comentat Marin 15 mai 2008, 08:07
marin dar unde-s dovezile?
de undde are acest asarov aceste date? sau si el este din aceeasi filiera?

marin , eu nu fac parte din pldm, dar fiind cetatean al rm , as dori sa stiu ce sa votez si pe cine sa cred. adu-mi ceva dovezi.

ca voronin ia pensie de la moscova si a fost general de militie si e comunist o stie o lume intreaga.
iar despre filat? atunci ce rost mai are "moldova fara voronin"declansata de filat?daca sunt de la aceeasi treuca?
A comentat stela 15 mai 2008, 09:17
Voi,bietii de voi...nu stit ca in Md boala cea mai mare este nu constiinta...caci ar fi bne...ci setea de a fi "director". Toti vor la putere...prin ce metoda...nu are importanta...doar sa ajunga acolo...Este clar aceasta inca din 1990...
Am ajuns inapoi..la perioada medievala...care cat plateste mai mult la Poarta..ala devine domnitor...
Fratilor sunteti orbi!
Dar acum,sincer,decat comunisti,sunt gata si pe dracu sa votez....
Dar daca as avea din ce alege...in viata mea nu as alege PPCD-ul PCRM-ul si multe altele din lista....care nu mai vreau sa le mentionez...
A comentat QWERT 15 mai 2008, 09:52
Draga Stela, e suficient sa te documentezi putin ca sa vezi toate afacerile ilegale ale lui Filat in Romania, precum si metodele de privitazare din 1999 .Filat este un pseudo democrat.
A comentat Oleg 15 mai 2008, 12:13
oleg si marin,daca le stiti pe toate atit de bine de ce nu ne-ati informat despre ppcd in 2000-2005 ca sunt tradatori,dar ati tacut.ppcd nu aveti nici o sansa. In PLDM nu este numai un om precum in ppcd-iurica. PLDM sunteti pe calea dreapta.Succese.
A comentat nemser 15 mai 2008, 13:49
bravo lui
A comentat v3ad.... 15 mai 2008, 14:04
Interesant!!! Dar in ziua de astazi este cineva curat si cu gandul numai la popor si nu doar la el insusi? Nu cred. Stiind ca nu vor fi vesnic la putere se grabesc sa-si umple buzunarele, apoi vborba ceea, "dupa mine, macar si potopul'.
A comentat ue 15 mai 2008, 17:56
INNAINTE DE A DA CU PIATRA, GANDITI! E O PROBLEMA MARE ASTA LA NOI ROMANII, VORBIM APOI GANDIM!
Solidaritatea de la 4 aprilie era necesară nu lui Roşca, nu PPCD-ului şi nici lui Voronin. Era necesară Moldovei!
La o privire generală, cum aţi aprecia această acţiune, această decizie de a-l voita la 4 aprilie pe preşedintele Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al republicii Moldova?

- 4 aprilie a fost o zi care s-a pregătit prin întâmplarea din noiembrie 2003. Respingerea memorandului Kozak, în urma unor proteste masive de stradă şi în urma deciziei luate, în ultimul moment, de către preşedintele Voronin a solidarizat clasa politică din Republica Moldova în raport cu anumite pretenţii excesive şi anumite politici imperiale venite dinspre administraţia Putin de la Moscova. Respingerea planului Kozak a fracturat relaţia lui Voronin cu Putin pentru o perioadă destul de îndelungată.
Iată de ce, campania electorală din 2005, spre surprinderea noastră, a arătat ca un fel de expediţie de pedepsire pe care a încercat să o realizeze Federaţia Rusă prin toate extensiunile ei împotriva lui Voronin şi a coechipierilor săi. Momentul acesta merită să fie reţinut. A nu se uita că, în primele zile ale lui martie 2005, au început să sosească, masiv, deosebit de suspect, un număr impresionant de aşa-zişi luptători pentru drepturile omului, cu cefele rase, din Rusia şi Belarus. Se ştie foarte bine, întrucât câteva vagoane au fost reţinute lângă Chişinău. Se pregătea o baie de sânge, se pregătea o răsturnare violentă a puterii de stat. Atunci, în faţa Opoziţiei, a celor care au înţeles ce se întâmplă, a stat, într-adevăr, următoarea dilemă: ce facem? Ne aliem cu neprietenii externi ai Republicii Moldova pentru a răsturna oponentul intern, sau ne aliem cu oponentul intern pentru a respinge agresiunea din exterior? Chiar dacă această agresiune nu purta un caracter militar, toate tipurile de războaie non-militare au fost purtate şi se poartă în continuare împotriva Republicii Moldova, ca şi împotriva altor ţări din regiune.
Prin urmare, reacţia noastră a fost de legitimă apărare în faţa unor presiuni extrem de dure dinspre Federaţia Rusă. Solidaritatea noastră a fost una exemplară. Eu vreau să readuc în atenţia tuturor că principalii factori politici regionali au fost alături de preşedintele Voronin. Deloc întâmplător. A fost un sprijin nu pentru Voronin ci pentru Republica Moldova şi pentru orientarea ei prooccidentală.
Vreau să atrag atenţia asupra unui element. De ce Planul de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova a fost semnat la 22 februarie 2005? Îşi mai aduce cineva aminte de acest element fundamental? Comisia Europeană a semnat Planul de Acţiuni cu Republica Moldova, cu guvernarea comunistă, cu guvernul Tarlev, în primul său mandat, tocmai în preajma alegerilor parlamentare, tocmai pentru a da un semnal suplimentar că salută orientarea proeuropeană a guvernării comuniste de la Chişinău, oricât de paradoxală ar părea această situaţie. Urma o decizie dură, şocantă pentru mulţi, dar, în mod sigur, necesară Republicii Moldova. Aşa punem noi problema. Nu Partidului Popular Creştin Democrat, nu lui Iurie Roşca, nu lui Voronin le era necesară această solidaritate, ci Republicii Moldova.
A fost un moment de criză care a fost depăşit cu succes. Au fost evitate destabilizările de proporţii, iar cursul ţării a fost şi rămâne unul evolutiv, chiar dacă insatisfacţiile noastre poartă un caracter justificat.

- Ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu exista acest vot, dacă nu era reales preşedintele Voronin şi dacă se recurgea la alegeri parlamentare repetate?

- Nu putem decât să facem trimitere doar la câteva elemente. Amintiţi-vă de aşa-numita revoluţie a lalelelor din Kârgâzstan, care a dus la o confruntare violentă, cu bâte. Se ştie că acele confruntări între Putere şi Opoziţie au fost stimulate puternic din exterior şi rezultatele au fost dezastruoase şi pentru opoziţie şi pentru ţara respectivă.
Iar recentele alegeri din Tbilisi, care au focalizat mai puternic atenţia noastră, au arătat la ce poate aduce confruntarea între Putere şi Opoziţie, atunci când forţele cointeresate de la Moscova stimulează, alimentează, inspiră protestele stradale şi le dau o formă violentă, agresivă împotriva autorităţii de stat. Despre asta este vorba şi a fost extrem de important să evităm acea capcană şi să menţinem acest echilibru care a fost extrem de avantajos pentru Republica Moldova.
Noi putem să vorbim despre ce s-a realizat pozitiv şi ce nu s-a realizat. Putem face bilanţuri de acest fel. Putem enumera fiecare din cele 10 puncte pe care eu le-am propus, ca soluţie de accelerare a reformei, atunci, la 4 aprilie, de la tribuna Parlamentului, şi în ce măsură s-au realizat. Putem raporta aceste reforme care s-au făcut în trei ani de legislatură în perioada 2005-2008, raportat la celelalte legislaturi, din 1990 până în 2005. La fiecare compartiment. Să vedem în ce măsură am progresat. Nu numai în aceşti trei ani, dar în raport cu ceilalţi.
Aş putea să vă spun câteva elemente extrem de concrete la toate capitolele ce ţin de buna funcţionare a instituţiilor democratice, cu toate abuzurile şi neîmplinirile care se păstrează, cu regret, şi în ziua de astăzi. Progresul este remarcat de toţi partenerii noştri externi. Termenul care este utilizat este corect: progresele poartă un caracter limitat, reformele nu sunt suficient de profunde, legislaţia e la o distanţă prea mare de practici şi alte elemente de acest gen. Dar asta nu înseamnă, sub nici o formă, că Republica Moldova a degradat spre un model gen Belarus sau gen republicile asiatice.
La noi, se consideră că a fi în opoziţie înseamnă a nega evidenţele, a spune că negrul este alb şi viceversa, doar pentru a-ţi menţine o retorică contradictorie cu cea a guvernării. Opinia mea este alta. Atunci când guvernarea deraiază, când ia anumite măsuri, fie antipopulare, fie antidemocratice, fie antiliberale, noi, Opoziţia, trebuie să reacţionăm. Iar atunci când guvernarea ia o măsură necesară societăţii, pozitivă, benefică, Opoziţia trebuie să aibă eleganţa pentru a recunoaşte aceste reuşite, deseori stimulate şi de criticile noastre şi de insistenţele noastre în Parlament, prin intermediul mass-media sau cu alte ocazii de dezbatere publică.

- Au rămas foarte mulţi oameni frustraţi care nu au înţeles această situaţie. Ce facem cu aceşti oameni? Cum facem să nu-i îndepărtăm?

- A fost o situaţie nouă, absolut atipică, care a şocat foarte multă lume. De ce? Pentru că votantul tradiţional al partidelor democratice este, deseori, purtător de naivităţi, de romantisme, de idealuri colorate. Niciodată nu putem pretinde alegătorului să aibă aceeaşi aplecare faţă de disecarea fenomenelor politice pe care o are un politician sau un analist politic profesionist. Prin, urmare, un anumit impact negativ, de imagine noi, bineînţeles le-am suportat. Dar nu asta este problema. Dacă e să ne uităm la rezultatele electorale din anul trecut, atunci, Partidul Democrat şi Partidul Popular Creştin Democrat au înregistrat un scor mult mai bun decât în alegerile anterioare. Prin urmare, iată că, după 4 aprilie, PPCD a luat la alegerile locale un scor mult mai bun. Înseamnă că o bună parte a oamenilor au înţeles ce s-a întâmplat. Şi eu sunt extrem de motivat să continuăm această dezbatere asupra zilei de 4 aprilie pentru că alegătorii trebuie să înţeleagă că a face politică nu înseamnă numai a vorbi frumos la televizor sau la microfon, dar înseamnă şi a-ţi asuma responsabilităţi pentru deciziile pe care le iei.
Nu toată lumea înţelege că un politician, chiar dacă este o persoană publică, se deosebeşte de alte persoane cu notorietate, cum ar fi interpretul de muzică populară, de exemplu, sarcina căruia este să atragă simpatii şi aplauze. Iată că noi, uneori, trebuie să ne punem în contradicţie, în relaţii conflictuale cu propriii noştri alegători, pentru că anume în asta constă responsabilitatea politică a unui om de stat: să-şi asume riscuri, de toate tipurile, nu doar de imagine, pentru a rezolva nişte probleme majore ale ţării.
Republica Moldova este un stat în devenire, are atâtea situaţii dificile, critice de parcurs de acum încolo, încât până la normalitatea, stabilitatea şi caracterul evolutiv, caracteristic unor democraţii evoluate mai sunt multe de făcut. Aşa că eu cred nu numai că a fost necesar dar că este necesar şi de acum încolo să explicăm, poate mai în profunzime, oamenilor noştri în ce constă rolul unui politician, în calitate de om de stat, după ce ajunge în parlament. Cum se poate manifesta pentru a înregistra partidul respectiv cu ţara respectivă progrese, fie şi limitate, dar progrese. Noi vrem să avem schimbări pozitive în Republica Moldova.
Eu nu mă pot situa în poziţia de opozant care să jubileze atunci când Republica Moldova suferă anumite eşecuri. În momentul în care ştiu că pot contribui, contribui. Chiar dacă asta pare a fi o contradicţie în termeni. Eu cred că este o poziţie extrem de normală, firească, pe care trebuie să o continuăm şi de acum încolo.
Revin la acest element. Factorul extern a fost determinant în acel moment. Şi cel rusesc, şi cel occidental. Domnul Vladimir Filat, cu care mă ciondănesc, în ultima perioadă destul de dur, a spus un adevăr, totuşi, în Parlament: "Forţele politice occidentale au avut o influenţă determinantă asupra votului din 4 aprilie". Corect. Este jumătate de adevăr, formulată de el cu exactitate pentru că cealaltă jumătate am spus-o eu: forţele politice din Federaţia Rusă au contribuit şi ele la solidarizarea noastră prin agresiunea din exterior. Miza este foarte simplă: încotro se duce Republica Moldova - spre Occident sau spre statutul de anexă geopolitică a Federaţiei Ruse? Asta a fost toată problema, toată dilema noastră.
A comentat radu 15 mai 2008, 22:11
dupa ce va lasa voronin potop in urma lui,k asa va fi,tot cei care raman,adik noi,vor trebui sa construiasca barci si vapoare ca sa ne scoata la suprafata.Asa k,don't give up!
A comentat sofia 15 mai 2008, 22:24
Bine spus Radule!
A comentat Eugen 15 mai 2008, 22:25 | mergi sus ▲
Bravo lui ca a reusit sa faca scoala in cadrul KGBului. Avem politicieni care stiu cum gandesc KGB-istii, in asa fel o sa reuseasca sa fie un politician de valoare (din moment ce a trecut examenel cu Brio în şcoala specială a KGB din Galiţino!
Cate tampenii pot sa mai zica/scrii unii.
Nu are importanta mijloacele prin care se ajunge la putere, important e sa fii in varful piramidei. Nu e necesar sa ai valori, idealuri, scopuri; important e sa obtii ceea ce vrei. Cam asta e politica unor politicieni care inventeaza orice argumente numai k sa ajunga la conducere, nu pt democratie ci pt a face parte din cercul oligarhilor.
A comentat d.m. 15 mai 2008, 23:16 | mergi sus ▲
radu,dupa cum se vede din ce ai scris mai sus faci parte din elita conducerii din R.Moldova.NU zic ca nu ai dreptate ,e un punct de vedere si un mod de a descrie anumite evenimente care sar parea la prima vedere ca se leaga si au sens.Dar nu am vazut un scop bine definit,uite asa e bine pentru ca .....ce ai scris e filosofie ,adica saracul parlamentar cu toate ca poporul este impotiva lui el face chestii bune pentru ca se pricepe(adunci sa inteleg ca nu e nici o diferentaa intre comunisti ,democrati ,liberali?),si nu stim incotro sa o apucam pentru ca vin si aia cu oferte si aia cu oferte si noua ne convine asa ca mai castigam si noi ceva.
Domnule Radu ar fi bine sa ne zici cum altii isi primesc pensia de la rusi sau occident,sa ne zici adevaruri concrete pe care le stii nu filosofia si modul de gandire a unui parlamentar,si vai cat de tulbur este tot si noi suntem cei ce limpezim totul.De ce nu zici cum ai ajuns acolo ''sus'' si ce ai sacrificat,sau cum ajung altii prin mita si minciuna,cu minciuna neati hranit tot timpul,si pe voi la fel vau harnit cu minciuna ba rusii ba occidentul,si nu mai zi ca bunastarea moldovenilor depind de voi,ca voi o furati din toate partile toti,si zi ca depinde de fortele poitice externe.Si cand se merge la negosieri nu-mi spune ''se negociaza'' si se impune mai degraba ca sa vine sa-si faca traba ori unul ori altul.
A comentat Lacustra 27 mai 2008, 12:34 | mergi sus ▲
Si ce daca e kgb-ist ,pana la urma toti ori fac parte dintr-o organizatie din est ori din vest ,important sa fie un om de buna credinta !!!
A comentat Lacustra 02 iunie 2008, 11:21 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1124 secunde