Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 01:59

 

Voronin atacă România din toate părţile

adăugat 16 aprilie 2009, 10:34, la Politică

La numai o zi de la poziţia oficială a României cu privire la revolta de săptămâna trecută din Republica Moldova, exprimată în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu, liderul de la Chişinău a susţinut un discurs la televiziunea naţională în care condamnă atât "forţele care au reuşit în doar câteva zile să sacrifice instituţiile democratice ale ţării", cât şi poziţia Bucureştiului faţă de acest conflict. Voronin a dorit să sublinieze, în debutul cuvântării, că această provocare a eşuat, iar puterea comunistă "nu s-a lăsat atrasă în acel joc periculos", pe care îl pune în seama opoziţiei liberale.

Scopul principal declarat este acum vindecarea Moldovei după "traumatismul politic" la care a fost supusă şi care a semănat foarte mult cu un "război rece". În acelaşi context, cu o zi în urmă, preşedintele Băsescu a folosit expresia "cortină de fier" pentru a descrie tensiunile dintre România şi Republica Moldova.

Acuzat de comportament dictatorial, liderul de la Chişinău a menţionat că atitudinea sa cu privire la acţiunile de acum o săptămână a fost greşit interpretată, întrucât "o putere viguroasă (cea reprezentată de comuniştii câştigători declaraţi ai scrutinului din 5 aprilie - n.r.) se deosebeşte de orice dictatură şi de orice regim autoritar prin faptul că nu se răzbună pe nimeni".

Atac la Băsescu

Convins că toate demersurile întreprinse de autorităţile moldovene pentru a soluţiona problemele existente, fără a genera noi conflicte, Voronin condamnă cu vehemenţă acţiunile "extrem de tedenţioase şi inoportune" ale conducerii de la Bucureşti.

"Discursul Preşedintelui României, Traian Băsescu, constituie cel mai bun şi cel mai elocvent comentariu la cele declarate în repetate rânduri de către conducerea Moldovei în demersurile sale adresate tuturor organismelor şi structurilor Uniunii Europene. Acest discurs - de la început până la sfârşit - constituie un exemplu de revanşizm statal şi nu mai lasă nici un fel de îndoieli în privinţa la aceea cine anume îi inspiră pe acei politicieni, puţini la număr, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifică, nu ştiu de ce, cu lupta împotriva independenţei Moldovei", a declarat Voronin, acuzând astfel România de implicare în treburile interne ale ţării.

În acelaşi timp, liderul de la Chişinău declară că, prin poziţia sa, România a absolvit autorităţile moldoveneşti de acuzaţiile de "spionomanie". Lipsa unei reacţii prompte de la Bucureşti, "cel puţin o desolidarizare de pogromiştii care asaltau sediul Parlamentului şi al administraţiei prezidenţiale purtând drapele româneşti şi lozinci unioniste", este pentru Voronin dovada clară a intenţiilor ostile ale ţării noastre şi o cauză a măsurii radicale luate faţă de ambasadorul României de la Chişinău.

"Pe parcursul întregului său mandat, acest diplomat a transformat Ambasada condusă de el nu într-un loc al dialogului politic dintre două state, ci într-un loc de întâlniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldoveneşti, care caută sprijin nu atât din partea societăţii noastre, cât din partea Guvernului României", a acuzat Voronin.

Presa românească, la zid

De tirul declaraţiilor preşedintelui moldovean nu au scăpat nici jurnaliştii români, nici canalele de televiziune din ţară, acuzate de instigare la rebeliune. Nepotrivită este considerată şi calificarea de către aceştia, drept "revoluţie", a revoltei din 6-7 aprilie, iar semnalele alarmante primite de dincolo de Prut au impus ca necesară, spune Voronin, instituirea regimului vizelor pentru cetăţenii români, decizie catalogată de acesta mai mult o pedeapsă pentru susţinerea acţiunilor violente pe care ţara noastră nu s-a sfiit să o manifeste.

În continuare, liderul de la Chişinău şi-a exprimat speranţa ca autorităţile europene să ia o poziţie fermă cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu, acuzat de "instincte de grotă", şi să demareze o "investigaţie specială" în acest sens.

"Vorbim aceeaşi limbă, chiar dacă o numim diferit"

Pentru a nu lăsa loc de interpretare a declaraţiilor sale, Voronin a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei României şi Moldovei, admiţând, în premieră, că cele două popoare au o limbă comună. "Vorbim aceeaşi limbă, chiar dacă o numim diferit", a spus preşedintele, subliniind că alternanţele graniţelor celor două ţări au dus la o percepţie distorsionată a realităţilor geopolitice.

"O bună parte din teritoriul României a fost o parte constitutivă a Statului Moldova. Mai bine de 20 de ani o parte din teritoriul Republicii Moldova s-a aflat în componenţa Statului Român. Şi de aici percepţia uneori naivă şi romantică, alteori plină de superioritate şi aroganţă, a noilor realităţi geopolitice, apărute după destrămarea URSS şi după proclamarea Independenţei Republicii Moldova", spune Voronin care îndeamnă la depăşirea acestor "naivităţi" şi la o abordare realistă a contextului actual.

"Iar pretenţia domnului Băsescu de a se preocupa de "cele patru milioane de români" nu este decât o dovadă a neînţelegerii realităţilor de la noi", a adăugat şeful statului moldovean, care l-a acuzat pe omologul său român de "grijă obsedantă" pentru românii din Basarabia, de promovarea unui "românism fundamentalist şi agresiv" şi, în consecinţă, de instigare la revoltă interetnică.

"Moldova Europeană - o construim împreună!", a încheiat Voronin discursul televizat, reiterând astfel sloganul cu care Partidul Comunist din Republica Moldova s-a prezentat la alegerile din 5 aprilie.

Autor: Alina Vătăman
Sursa: www.evz.ro
Voronin Cioara, tu nu esti demn de-o teapa, de aceea noi iti pregatim un streang. Asa cum a fost cu Sadam Husein. Sau in fata plutonului de executie, asa cum a fost cu Ceausescu. Poti sa alegi, Voronine Cioroiu! Iar prima ta ministra Grecianii o sa treaca si ea in fata plutonului de executie, ca Elena Ceausescu. Moarte usoara, comunisti imputiti!
A comentat Vlad Tepes 16 aprilie 2009, 14:00
blestematul! cat tupeu are. cine le da dreptul acestor nemernici sa hotarasca destinele a milioane de oameni?! probabil se cred dumnezei. oare carui dumnezeu se roaga ei?!
A comentat spartacus 16 aprilie 2009, 14:26
Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani si Eugen Ţapu de 26 ani au devenit primele victime ale barbarismului de care sunt in stare cripto-comunistii. Valeriu , Ion ,Eugen nu va vom uita niciodata si nu vom renunta pana nu va vom implini dorinta care va grabit sfarsitul,dorinta de normalitate,libertate,democratie si unitate romaneasca.NU VA VOM UITA NICIODATA SI SANGELE VOSTRU NEVINOVAT NU VA RAMANE NERAZBUNAT !

"Romania nu uita,Basarabia este a ta."

"Si noi suntem români."

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"

Imnul Golanilor Basarabeni facut de 1 Q Sapro spre a arata solidaritatea tuturor Romanilor fata de fratii nostri din Basarabia

http://www.youtube.com/watch?v=3qjNZXG-Up8
A comentat micael 16 aprilie 2009, 22:55
DUPA CUM A SPUS SI PRESEDINTELE BASESCU ,ACTUALA R.MOLDOVA EXPORTA CELE MAI MULTE MARFURI IN ROMANIA.A SE CITI PRINTRE RANDURI CA MAFIA ROSIE DIN CHISINAU ARE RELATII FOARTE BUNE IN ROMANIA,CU CINE OARE? DE CE OARE CEI 102 CANDIDATI DIN PARTEA COMUNISTILOR SA NU OBTINA ITERDICTIE DE A INTRA IN TARA ? CAT DE ANTIROMAN TREBUE SA FII, CA SA NU INTELEGI CA DRUMUL CATRE EUROPA TRECE PRIN ROMANIA? MULTE PROBLEME NU AR EXISTA ,DACA MAJORITATEA DEMNITARILOR DIN ROMANIA NU AR AVEA BOALA:MIE DIN ASTA CE-MI ESE?
A comentat As.TIGHINA 17 aprilie 2009, 08:43
A SE CITI -INTERDICTIE
A comentat As.TIGHINA 17 aprilie 2009, 08:48
Foarte frumos video, Micaele!
A comentat Prinţesă 17 aprilie 2009, 15:29
Te ia cu frisoane numai cand citesti dar sa mai vezi si sa asculti bestia asta in carne si oase!
A comentat hmmm 18 aprilie 2009, 04:15
o jigodie!
A comentat hmmm 24 aprilie 2009, 16:18


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1002 secunde