Ziua Libertății - „prizoniera” PD și PCRM
adăugat 14 aprilie 2011, 18:22, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Propunerea Partidului Liberal de a desemna ziua de 7 aprilie drept Zi a Libertății nu a fost votată nici în cadrul ședinței de astăzi, 14 aprilie. După ce deputații au rămas dezamăgiți de rapoartele șefilor structurilor de forță, care nu au venit cu o informație nouă și nici cu concluzii referitor la ce s-a întâmplat în aprilie 2009, fracțiunile PD și PCRM au considerat că declararea zilei de 7 aprilie drept zi a Libertății este una prematură. Fracțiunea PCRM a criticat proiectul, motivînd că Procuratura Generală nu s-a expus referitor la evenimentele din aprilie 2009.
„Ce veți face în cazul în care Procuratura va constata că a fost o lovitură de stat, iar voi ați desemnat ziua de 7 aprilie drept zi a Libertății?”, a întrebat deputatul comunist Vadim Mișin, menționând că adoptarea acestei legi va rămâne o pată veșnică a acestui Legislativ.
Nici democrații nu au susținut inițiativa liberalilor. „Cu tristețe constatăm că dezbinarea societății noastre se răspândește din această sală. Nimeni nu încearcă să găsească adevărul, fiecare caută adevărul său. Oamenii așteaptă împăcare. Când vom avea o concluzie a Procuraturii Generale, putem spune ce s-a întâmplat. O sărbătoare trebuie să unească țara. Noi nu putem face o sărbătoare doar numai pentru unii”, a declarat președintele fracțiunii PD, Dumitru Diacov.
Comuniștii l-au atacat și pe Chiril Lucinschi, președintele comisiei care a avizat proiectul PL. Aceștia au propus ca ziua libertății să se numească perioada dintre dimineața și amiaza zilei de 7 aprilie 2009, iar cea de-a doua parte a zilei să se numească „ziua bandiților”.
Speakerul Marian Lupu a anunțat o pauză, însă după revenirea în sală a deputaților, s-a constatat că fracțiunea PCRM a plecat. Astfel, cu prezența a mai puțin de 52 de deputați, proiectul liberalilor nu a putut fi examinat și a fost amânat pentru ședința de mâine.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲