Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 03:02

 

11 pentru România - Iura Luncaşu

adăugat 15 mai 2008, 08:27, la Social

De patru ani, Iura Luncaşu e supraocupat. Meseria lui se numeşte simplu - regizor de film. Fenomenul Luncaşu înseamnă "Numai iubirea", "Lacrimi de iubire" şi "Iubire ca în filme", producţii ce au adunat milioane de români în faţa ecranelor. Puţini ştiu că primele telenovele româneşti sunt făcute de un basarabean născut pe malul Nistrului. A ajuns la regie din orgoliu: a făcut zece ani de muzică, vreo şapte - de teatru, o perioadă a fost reporter şi producător al unei emisiuni TV. Astăzi, Iura Luncaşu lucrează la cel de-al patrulea film de succes - "Inimă de ţigan".

În copilăria sa se vedea un fel de Jimmi Hendrix şi prin clasa a opta a renunţat să fie elev exemplar şi sârguincios. "Brusc, am devenit un rebel. Eram în conflict cu tatăl meu din cauza acceselor de personalitate. Nu mai învăţam ca înainte, pentru că eram convins că în viaţă o să fac muzică şi n-o să am nevoie de matematică şi fizică. Tatăl meu, om cu trei facultăţi, îmi spunea că am să ajung tractorist". După ce a absolvit şcoala medie şi cea de muzică, urma să dea la Conservatorul din Chişinău. În timp ce se pregătea de examene, profesoara lui de solfegiu şi pian i-a propus să dea la actorie. S-a enervat, crezând că-şi bate joc de el, după care a aflat că face parte din comisia de admitere de la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. "Mi-am dat seama că nu glumea, aşa că am hotărât să mă înscriu la examene. Până la urmă, am ajuns la Iaşi. Nu m-a tentat actoria pe moment, ci mai mult să-mi fac studiile în România", îşi aduce aminte Iura, care a plecat de acasă în 1990.

După ce a absolvit Facultatea de teatru, a fost invitat de către Nicolae Scarlat, directorul Teatrului din Piatra Neamţ, în echipa tinerilor actori. "A fost o perioadă extraordinară, dar, cum lucrurile bune nu durează prea mult, am început să fiu dezamăgit de anumite chestiuni din teatru şi am renunţat la actorie", spune cel care a reuşit să facă în teatrele de la Piatra Neamţ şi Iaşi câteva roluri foarte bune. Timp de doi ani, a colindat România în lung şi-n lat, fiind reporter şi producător al emisiunii "Am întâlnit şi români fericiţi". S-a integrat destul de uşor în noua societate, "pentru că m-am ţinut de treabă şi, ca peste tot, am întâlnit oameni care nu mi-au vrut răul, însă nici nu m-au ajutat, dar şi o mulţime care m-au susţinut cu adevărat".

Gustând din plin din actorie şi apoi din jurnalistica TV, Iura a revenit într-un târziu la meserie, în calitate de regizor ("Dădaca" la postul TV "2+1", "Căsătorie de probă", două serii, de la "Acasă TV"). "Pe plan profesional, consider că am avut mai multe debuturi: în teatre ca actor şi ca regizor, în televiziune - ca reporter şi producător, în seriale de televiziune - ca regizor, în lungmetraje - tot ca regizor. De fiecare dată, demersurile au fost fie crearea unei poveşti, fie să particip cu tot ce am, cu tot ce pot la realizarea acesteia. Iar alături mi-au stat atât basarabeni, cât şi români, englezi, australieni".

Despre telenovela regizată de Iura Luncaşu, "Numai iubirea", s-a spus că a fost un adevărat fenomen cinematografic. Telenovela, produsă de "Media Pro Pictures" şi difuzată la "Acasă TV", a înregistrat un nesperat succes la public, iar Iura Luncaşu a devenit între timp un brand al concernului "Media Pro".

"La toate proiectele în care m-am implicat, am dat tot ce am avut mai bun. Nu am preferinţe, nu am nici nostalgii şi de fiecare dată îmi doresc proiecte noi, pe care să le fac mai bine şi mai bine. În munca la o telenovelă totul este complicat. De la lucrul cu actorul, lucrul asupra scenariului, coordonarea echipei... Nu regret nimic. Reuşitele sunt mereu mai mari când este mai multă muncă şi nimic nu e simplu", spune Iura, care în ultimul său proiect, "Inimă de ţigan", a colaborat cu Eugen Doga.

Între timp, regizorul moldovean s-a căsătorit cu Alina Alexandrescu, asistent de regie, cu care s-a cunoscut pe platourile de filmare de la "Lacrimi de iubire". Vine destul de rar pe-acasă, unde îl are pe tata şi unul dintre cei doi fraţi ai săi, în schimb a înnebunit toată lumea de la Bucureşti cu poveştile lui despre Dubăsarii Vechi, Nistru, lacurile şi pădurile din împrejurimi.

"Succesul se datorează în general mai multor factori: poţi avea talent, dar, fără efort, n-ai reuşi nimic. Sunt convins că anume curajul este apreciat întotdeauna în orice domeniu. Nu este o "reţetă", dar am de multe ori senzaţia că avem o mare calitate: Dumnezeu ne-a făcut unici şi, tocmai din acest motiv, putem crea poveşti unice şi de succes".

Autor: Vip Magazin
Sursa: vipmagazin.md
Foarte tare, nu am stiut ca e din Rep. Moldova, dar stiu sigur ca Moldova are foarte multe talente si foarte mari artisti. Bravo! Una e sa te impui si sa muncesti fiind in tara ta si alta e sa te afirmi intr-o tara straina, unde nu toata lumea te priveste cu ochi buni si are incredere in fortele tale. Bravo moldoveni!
A comentat irina 21 mai 2008, 16:23
A comentat adrian-bostan@yandex.ru 22 iunie 2008, 12:57
ma bucur tare mult ca am asa colegi!!!!
A comentat adrian 22 iunie 2008, 13:03
ma bucur tare mult ca am asa colegi!!!!
A comentat adrian 22 iunie 2008, 13:03
Buna ziua!as vrea sa iau legatura cu domnul Iura Luncasu deoarece am cateva idei foarte bune pentru un film si sper ca dansul sa ma ajute sa l pun pe marele ecran...daca dansul citeste acest mesaj il rog sa ia legatura cu mine cat mai curand pe id elena_baby2008.
A comentat Elena 27 iunie 2008, 12:22
In urma cu cateva zile, in joaca, am creat o poveste care are putea fi pusa cu usurinta pe marile ecrane.Sau pe micile ecrane.Dar nu stim cu sa luam legatura cu un regizor roman.Ne-am gandit la Iura Luncasu.e adevart tot ce spunem.Chiar vreau sa imi spuneti daca stiti id-ul dumenalui sau chiar a altui regizor.Iura Luncasu, cat si cei cu informatii ne pot contact la e-mail-ul diana_scumpik06@yahoo.com / alex_dragutzica07@yahoo.com Multumim!
A comentat Diana si Alexandra 26 august 2008, 11:21
vreau sa jok in regina
A comentat andreea 03 septembrie 2008, 10:58
BRAVO
A comentat OXANA 27 noiembrie 2008, 11:36
IMI PLACE FOARTE MULT DE TINE SI DE SOTIA TA AI UN BAIETEL FOARTE FRUMOS.SUCCESE MARI MAI DEPARTE
A comentat OXANA 27 noiembrie 2008, 11:38
Dintre toate "meritele" sale, Iura Luncasu are unul, care le eclipseaza pe celelalte: PROMAVAREA TIGANIEI si, prin urmare, a indobitocirii romanului de rand. Ii multumim pentru asta si ne inchinam pana la pamant.
A comentat Gummy Bear 27 noiembrie 2008, 15:44 | mergi sus ▲
domnule iura cand ati regizat prima telenovela ati ales actorii cu mare atentie pt ca ulterior sa nu va mai intereseze decat relatiile. ma refer aici la maria panait. chiar nu vedeti ca fata asta nu are nimic cu actoria ca se screme din toate alea si tot nu iese nimic. nu va este de ajuns ca e urata. probabil ca mama ei v-a platit bine, dar noi ce treaba avem cu banii ei si ai d-voastra? de ce noi telespectatorii sa suportam asa ceva? rusine, rusine, rusine!!!
A comentat genica 18 ianuarie 2009, 08:44 | mergi sus ▲
am citit mesajul trimis de genica si pot spune ca are mare dreptate. imi pere rau dar trebuie sa recunosc ca fetita maria panait este inr-adevar urata, dar dacxa ar fi fost talentata conta mai putn acest lucru. domnule iura, nu vedeti ca nu este de acolo, ca stie rolul si atat. nu exprima numic. nu tu lacrima arunci cand e nevoie, nu tu emotie, fior, frison, ceva acolo. dati-o dracului de treaba, va bateti joc de noi, scoateti-o din film si sa-i caute masa altceva care i se potriveste. pe cine a platit asa gras de tine acolo. a, si apropo mai uitati-va si la altii ca nu este singura. mai selectati actorii si dupa talent nu dupa punga. ce noi suntem papagali?
A comentat socrate 20 ianuarie 2009, 16:43 | mergi sus ▲
as vrea si eu un mail,telefon ceva al domnului Iura. Am fost inscrisa la al 9-lea cer si nu m-au aprobat dc oare urata nu sunt si am destul talent,imi doream f mult sa ajung la acea emisiune dar din pate asa se intampla cei cu talent stau pe banca. Sunt foarte multi tineri talentati i tara noastra dar nimeni nu ne baga in seama. Daca cititi acest mesaj domnule Iura sau oricare alt regizor va rog sa ma contactati anita_armani24@yahoo.com. Nu ma dau batuta. Multumesc
A comentat Anna 22 ianuarie 2009, 17:45 | mergi sus ▲
Vreau a stiu si eu daca a contactat pe cineva iura voi chiar credeti ca el sta sa va raspunda la cata treaba are daca asa credati inseamna ca sunteti niste copii
A comentat pernuta 14 mai 2009, 07:57 | mergi sus ▲
buna
A comentat iurie 11 decembrie 2009, 13:15 | mergi sus ▲
A comentat 11 decembrie 2009, 13:15 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1069 secunde