Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

11 decembrie 2024, ora locală: 03:17

 

Ce fac liderii politici când nu-i vede nimeni?

adăugat 08 februarie 2011, 13:04, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

liderii politici, Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă, Petru Bogatu

Motto: Munceşte ca şi cum nu ai avea nevoie de bani. Iubeşte ca şi când nimeni nu te-a făcut să suferi. Dansează ca şi când nimeni nu te vede. Cântă de parcă nu te-ar auzi nimeni.


Ce a căutat luni Marian Lupu la Moscova? Nu spun că preşedintele Parlamentului Republicii Moldova n-ar trebui să se întreţină cu omologul său rus. Dar de ce atâta taină? De unde atâta morgă silenţioasă? De ce se respiră aer enigmatic pentru un fleac?


Lupu


Sau poate că nu-i fleac? Poate că Marian Lupu are ceva de ascuns şi de aceea întâlnirea sa cu preşedintele Dumei de Stat, Boris Grîzlov, a fost învăluită de mister? Ziceţi că nu doseşte nimic? De ce atunci se comportă atât de prosteşte, încât creează impresia că ar unelti împreună cu ruşii pe la spatele poporului lăsat în neştire?


Citesc, de exemplu, comunicatul de presă privind programul vizitei preşedintelui interimar în Federaţia Rusă şi mă crucesc. Minimum de informaţii în maximum de cuvinte. Dacă e să dăm crezare acestui document, Marian Lupu s-a dus la Moscova de dorul lelii. Probabil că trebuie să cheltuiască nişte bani destinaţi călătoriilor oficiale peste hotare.


Dacă însă lucrurile nu stau aşa şi voiajul său are, totuşi, substanţă, înseamnă că nu ni se spune totul. Că există întrevederi şi subiecte de discuţii oculte, altele decât cele anunţate oficial.


Iar îmi spuneţi că nu-i nimic adevărat? În acest caz trebuie să recunoaşteţi că ceva nu-i în regulă cu dl Lupu. Că până la urmă comportamentul său este iraţional. Că acţionează împotriva bunului-simţ şi chiar a interesului său personal.


Un politician e persoană publică, nu spion care călătoreşte sub acoperirea anonimatului. De se să anunţi, bunăoară, plecarea în Germania ca să dispari apoi fără urmă? De ce să ajungi în gura dezvăluirilor Wikileaks care a relatat despre o şedere pe cât de ciudată, pe atât de dubioasă a liderului PDM într-un hotel din Moscova? De ce, la urma urmei, să flirtezi o lună întreagă cu doi cavaleri politici rivali, ştiind bine că unul dintre ei va trebui să fie părăsit şi, în consecinţă, înrăit? De ce să bagi capul în gura ursului după ce i-ai refuzat bomboana promisă?


Prea multe stranietăţi pentru un singură persoană. Uneori Marian Lupu pare un cocostârc rătăcit pe o stradă aglomerată. Sau un stâlp de telegraf pe un drum neluminat de care riscă să se tamponeze TIR-urile grăbite.


Nu încape îndoială că liderul democrat are calităţi, de vreme ce a adus partidul pe linia de plutire. Dar ca să le pună în evidenţă, are nevoie de mai multă transparenţă. Şi de un plus de naturaleţe.


Este bine că-i preocupat de forma discursului său politic. Rău e că desconsideră conţinutul. Ar urma să se îngrijească de coerenţa, logica şi de consistenţa ideatică a mesajului pe care îl trimite publicului. În caz contrar, degeaba se încordează.


Ghimpu şi Chirtoacă


Nici colegii săi din AIE nu au motive să se lase pe tânjală. Mai cu seamă că nimeni dintre ei nu excelează în materie de comunicare, ceea ce se constituie într-un defect capital într-o democraţie.


Să-l luăm pe Mihai Ghimpu. Principial, direct, coleric şi colţos, el este, neîndoios, o pată de culoare pe scena noastră politică. Totuşi, modul grobian şi adesea neîngrijit de exprimare, senzaţia de suficienţă pe care o provoacă de multe ori prin replicile sale impulsive nu aduc puncte politice PL. Poate că acest fel de a fi s-ar potrivi alegătorilor comunişti, nu însă şi electoratului liberal care, orice s-ar spune, este preponderent cult şi instruit. Bănuiesc că vorbirea dezlânată a liderului PL a costat scump partidul, conducând la îngustarea bazinului său electoral în alegerile din noiembrie 2010.


Privit din acest punct de vedere, Dorin Chirtoacă pare să se plieze perfect pe aşteptările liberalilor. Inteligent, sobru şi volubil, este unul dintre cei mai promiţători politicieni. Poate avea o carieră strălucită. Trebuie însă să reziste tentaţiei de a-l imita pe Mihai Ghimpu. Sau pe Vladimir Voronin. Ca să pară şi el rău de gură, primarul Chişinăului a început de la o vreme să arunce nişte vorbe nesărate care i se potrivesc stilului său echilibrat ca nuca de perete. În afară de aceasta, Chirtoacă ar urma în sfârşit să se poziţioneze clar pe scena politică moldovenească. Trebuie să pună capăt situaţiei când pare un mieluşel scos din turmă pentru a sătura o gloată de canibali flămânzi.


Filat


Vlad Filat este fără doar şi poate politicianul momentului. A obţinut un rezultat electoral formidabil. Competent şi laborios, are fler, caracter şi o reputaţie bună pe plan extern. Totuşi, şeful unui guvern proeuropean şi liderul unui partid la fel de proeuropean, ar trebui să înveţe şi codul bunelor maniere europene. Adesea însă se comportă ca un păun în ţara pinguinilor. Ca un filozof neînţeles în mijlocul vulgului lipsit de recunoştinţă. Nu e de mirare că astfel îşi ridică în cap nu numai adversarii politici, ci şi partenerii de coaliţie.


Premierului nu i-ar strica, de asemenea, mai puţină crispare şi mai multă detaşare. Are simţul umorului, dar acesta trebuie servit nu cu linguriţa, nu din joi în paşti, ci cu măsură, în momentul potrivit şi în cantităţi suficiente, ca să-l poată gusta toată lumea.


În loc de epilog


Aş vrea să fiu bine înţeles. Nu le dau note liderilor politici şi nu le fac procese de conştiinţă. Ţin să spun doar că democraţia reclamă profesionism. De aceea, ea se învaţă şi se antrenează. Ca dansul. Ca pianul. Sau ca fotbalul.


Iată de ce un politician nepregătit, oricât de popular ar fi fost ieri, riscă mâine să fie huiduit şi dat afară fără menajamente. Aidoma unui un muzician sau unui sportiv altădată iubit, iar acum ieşit din formă.


Autor: Petru Bogatu, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2531 secunde