Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 00:52

 

"Criza" cimentului, un semnal de alarma

adăugat 30 iunie 2008, 11:59, la Economie

Portalul azi.md publică un comentariu, semnat de către economistul Vlad Bercu, prin care atrage atenţia opiniei publice referitor la "criza" comentului. Vă invităm să citiţi mai jos acest comentariu. Deficitul de ciment pe piata moldoveneasca din primavara anului curent a fost mai curand un avertisment pentru viitor, decat o criza a cimentului, despre care se credea ca ia amploare. A fost suficient importul a cateva zeci de mii de tone de ciment pentru a readuce linistea pe o piata, care se parea ca nu va fi restabilita prea curand.

Preturile la ciment au coborat la 2000-2100 de lei/tona, dar nu au mai revenit la nivelul de la inceputul anului cand o tona de ciment se vindea pe 1557 lei.,"In medie pretul de piata ramane putin mai ridicat decat cel permis de adaosul reglementat de stat", spun autoritatile, care par a fi nemultumite; ele au vrut sa puna capat speculei, insa se resemneaza, deoarece importurile sunt efectuate la preturi mai ridicate.

Intrebarea care si-o pun multi este: a fost chiar o criza a cimentului sau altceva? Acum o luna-doua multi constructori particulari cautau cu disperare, mergand din depozit in depozit, un sac de ciment, insa nu a fost nici un caz ca o companie mare sa stopeze lucrarile de constructie din cauza lipsei de ciment. S-a resimtit un deficit de 19 mii de tone, potrivit Ministerului Economiei si Comertului, dupa ce combinatul de ciment din Rabnita si-a reorientat vanzarile spre piata rusa, reducandu-le pe cele catre malul drept al Nistrului de la 61 mii tone la 18 mii tone. Necesarul de ciment in primul trimestru a fost acoperit la nivel de 88,12%.

Este oare atat de mare acest deficit pentru ca preturile sa se dubleze? De la 1557 lei, o tona de ciment a ajuns sa coste la mijlocul lunii aprilie 2400 si chiar 3000 de lei, dupa o crestere rapida de la 1557 lei. Trei mituri - criza cimentului, Jocurile Olimpice de Iarna din anul 2014 de la Soci si cresterea in continuare a cererii la locuinte - au provocat aceasta explozie a preturilor la ciment.

Speculatorii au profitat de stoparea livrarilor de catre fabrica din Rabnita si oprirea productiei la combinatul din Rezina in legatura cu lucrarile de profilaxie, dar si de gestionarea proasta a pietei ce trecea printr-un moment mai dificil. Companiile care incheiasera contracte directe cu producatorul de ciment din Rezina nu au resimtit nici cresterea preturilor, pentru ca acestea erau "batute in cuie" in contract, dar nici deficitul. Au avut de suferit in urma jocului speculantilor doar companiile mici si particularii.

Mitul despre Soci-2014 a fost demontat de presa rusa, care a scris ca, in fine, capacitatile de productie din regiune si contractele cu furnizori din Turcia pentru livrari de 2 milioane tone pe an sunt mai mult decat suficiente pentru a acoperi necesarul in ciment la constructia obiectivelor olimpice

Nu rezista nici referinta la boom-ul din constructii. Volumul lucrarilor de constructie-montaj a sporit in 2004-2006, in medie, cu 25,2 la suta pe an (2003 - 1526,8 mln lei, 2004 -2548,1 mln lei, 2005 - 3502,5 mln lei, 2006 - 5849,0 mln lei), potrivit datelor Biroului National de Statistica. Iar productia de ciment a avut o crestere anuala medie cu mult mai ridicata, de respectiv 46,9 la suta (2003 - 261 mii tone, 2004 - 430,0 mii, 2005 - 628,0 mii tone, 2006 - 821,0 mii tone). E adevarat ca, dupa ce a atins capacitatea maxima, compania Lafarge Moldova nu mai reuseste sa sustina cresterea ofertei de ciment in acelasi ritm cu cererea. Volumul lucrarilor de constructii-montaj continua sa creasca (2007 - cu 20,5%, tr.I 2008 - cu 13,9%), in pofida unei stagnari pe piata imobilului locativ, desi companiile de constructie nici nu vor sa auda de reducerea cererii, iar potentialul de crestere a productiei de ciment pare sa fie epuizat. Principalul furnizor a ajuns la limita capacitatilor si fara investitii in dezvoltarea productiei ne putem astepta la o criza adevarata in anii urmatori.

Ceea ce s-a intamplat pe piata cimentului se inscrie perfect in tendintele regionale. Ca si in Republica Moldova, in Romania si Rusia, mai ales in regiunile de sud, s-a resimtit un deficit de ciment. Producatorii nu au mai reusit sa satisfaca integral cererile, chiar daca au lucrat la capacitate maxima. Uniunea Constructorilor din Rusia trage un semnal de alarma, in 2008 oferta de ciment se va egala cu cererea, Expertii sunt de parere ca deficitul de ciment va afecta indeosebi regiunile de sud ale Rusiei.

Presiunea cererii si-a facut simtita efectele prin cresterea pretului la ciment. Pretul cimentului in Romania a sarit cu 65% in trimestrul doi, dupa o crestere de 15% in primele trei luni ale anului. Daca in anul 2006 pretul in Rusia era de 75 de dolari pe tona, in septembrie 2007 a ajuns la 190 dolari pe tona, iar in unele regiuni cimentul era vandut consumatorului final pe 300 dolari. In Kazahstan o tona de ciment costa 280 de dolari, in Europa - in medie 160-220 dolari. Pretul de 200 dolari pe tona in Republica Moldova este mult prea inalt pentru o tara cu o capacitate de cumparare scazuta, insa mai devreme sau mai tarziu costurile se vor alinia la cele din regiune, chiar daca temporar ele au scazut dupa explozia de la inceput de an. La producerea cimentului se consuma mult gaz, energie electrica, care continua sa se scumpeasca, ca urmare cresc puternic costurile, manate din urma si de majorarea salariului.

Deficitul de la sfarsitul primaverii a fost un semnal de avertisment. Republica Moldova se va confurnta cu un deficit de ciment chiar in urmatorii ani, daca oferta nu va reusi sa mearga intr-un pas cu cererea. Capacitatea proiectata a fabricii din Rezina a fost de 1150 mii de tone (la fel ca si in 1994), iar dupa reconstructia cuptorului a crescut cu 200-300 mii tone, insa cea de-a doua linie a fost demontata in anul 2007, astfel ca, in fine, capacitatea maxima s-a redus pana la 850-900 mii tone. Cu aceste capacitati fabrica abia poate sa faca fata cererii.

Guvernul estimeaza necesitatile de ciment ale pietei interne la 1,35 milioane tone in 2008 si, respectiv, 1500-1700 mii tone in 2010.

O solutie la care se gandesc din ce in ce mai multi intreprinzatori privati este importul de materiale din tari care nu au intrat inca sub "domnia" marilor producatori cu influenta la nivel mondial. Recentul deficit a fost acoperit din importuri de ciment din Europa, in special Serbia, la preturi mai inalte decat cele pe care le solicita producatorii locali. O criza in aceste tari ar putea provoca oricand surprize si duce la un deficit pe piata.

Decalajul intre cerere si oferta, ce se va adanci pe viitor, poate fi acoperit prin extinderea capacitatilor combinatului de la Rezina sau constructia unei noi fabrici, solutie spre care inclina Guvernul. Vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei si Comertului, a si declarat ca exista un investitor dispus sa construiasca in Republica Moldova o noua uzina de producere a cimentului. "Acest nou proiect ar putea fi realizat in viitorul apropiat si va fi cifrat la 100 de milioane de euro. Cel mai probabil aceasta fabrica va fi amplasata, eventual, intr-o alta regiune a tarii", afirma prim-vicepremierul.

Si administratia Lafarge Ciment Moldova a anuntat ca in acest an va fi pusa in functiune o noua moara de ciment, ca urmare productia de ciment se va majora cu 20% pe parcursul urmatorilor doi ani. Capacitatile de productie s-ar putea ridica la 1,2 milioane sau chiar 1,4 milioane tone anual. Astfel, vanzarile companiei ar atinge un indicator echivalent cu media din Franta, de 400 de kilograme de ciment anual pe cap de locuitor.

Investitiile in noile capacitati de productie nu vor reusi insa sa sustina cresterea ofertei de ciment in acelasi ritm cu cererea. Cum va fi acoperit deficitul de 150-300 de mii de tone in anul 2010? Ar putea reveni pe piata producatorii de ciment din Rabnita, care au anuntat ca vor mari capacitatile de productie pana la 1 milion tone pe an. Preturile inalte ar putea sa-i determine sa revina. Unica solutia reala raman deocamdata importurile. Consturctia unor noi capacitati va dura in timp.

Autor: Vlad Bercu, azi.md
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0932 secunde